Οι σπίλοι, κοινώς γνωστοί ως ελιές ή κρεατοελιές, αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μας.
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Όπως εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα «κάποιοι σπίλοι - ελιές παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ανθρώπου (επίκτητοι). Ο αριθμός και το είδος των σπίλων εξαρτάται από γενετικούς - κληρονομικούς παράγοντες, ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους, γεγονός που εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφάνισής τους είναι αυξημένη στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία».
Ένας σπίλος μπορεί να αφαιρεθεί επειδή θεωρείται ύποπτος για εξαλλαγή, επειδή είναι σε σημείο που τραυματίζεται συχνά και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, είτε επειδή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή. Ο ενδεδειγμένος τρόπος αφαίρεσης σπίλου θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν συζητήσεως με τον Δερματολόγο. Γενικά, οι τρόποι αφαίρεσης των σπίλων είναι οι εξής:
Η μέθοδος αφαίρεσης σπίλου με laser είναι κατάλληλη μόνο εφόσον είναι απόλυτα βέβαιο ότι πρόκειται για καλοήθη βλάβη (σπίλοι χωρίς κίνδυνο εξαλλαγής, θηλώματα, πανάδες, σμηγματορροϊκές μυρμηγκιές κ.λπ.). Συγκριτικό πλεονέκτημα της βλάβης αποτελεί η δυνατότητα αφαίρεσης της ελιάς, χωρίς τη δημιουργία ουλής.
Απλός και γρήγορος τρόπος αφαίρεσης σπίλου, όπου κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης τέμνεται με λεπίδα το προεξέχον τμήμα του σπίλου. Αιμόσταση και συμπληρωματική αφαίρεση τυχόν υπολειμματικού τμήματος μπορεί να επιτευχθεί με CO2 Laser ή με διαθερμία.
Όταν οι σπίλοι είναι επίπεδοι ή όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας, συστήνεται η προληπτική χειρουργική εκτομή των σπίλων καθώς και των ορίων περιμετρικά αυτής από Πλαστικό χειρουργό, ώστε το τεμάχιο να αποσταλεί για βιοψία.
Το σημάδι που θα μείνει μετά την αφαίρεση του σπίλου εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τρόπο αφαίρεσής του και από την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού.
Οι σπίλοι – ελιές δέρματος – είναι εξαιρετικά συνήθεις, και δεν υπάρχει ενήλικος άνθρωπος χωρίς κάποιον σπίλο στο δέρμα του. Κάποιοι μάλιστα τους εμφανίζουν σε αρκετά μεγάλους αριθμούς.
Οι «ασθενείς» με σπίλους θα πρέπει να απευθύνονται στον Δερματολόγο τους. Πολλοί επιζητούν την αφαίρεσή τους τόσο για αισθητικούς, όσο και για ιατρικούς λόγους.
Η παρακολούθησή τους έχει μεγάλη σημασία καθώς ενίοτε αποτελούν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται κακοήθες μελάνωμα, ο πλέον επιθετικός κακοήθης όγκος του δέρματος.
Τα μελανινοκύτταρα των σπίλων μετατρέπονται σε καρκινικά κυρίως λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας που προκαλεί μεταλλάξεις και βλάβη στο DNA των κυττάρων με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους.
Οι ιατρικές εξετάσεις επιτρέπουν σήμερα την ακριβή ανίχνευση ύποπτων σπίλων και μελανώματος. Ο δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί αν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή κακοήθης, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:
Λιγότερο συνηθισμένο, αλλά εξαιρετικά επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος αποτελεί το μελάνωμα. Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή εκείνα που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική αυτή που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στο δέρμα. Σε προχωρημένα στάδια το μελάνωμα μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις και να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο.
Το άτομο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο και να απευθυνθεί σε ειδικούς Δερματολόγους στην περίπτωση που εμφανιστεί ένας νέος σπίλος (ελιά) με ακανόνιστο σχήμα ή στην περίπτωση που παρατηρήσει πως ένας ήδη υπάρχων σπίλος αλλοιωθεί. Χαρακτηριστικά της αλλοίωσης μπορεί να είναι αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα ή στο χρώμα, καθώς και η εξέλκωση ή αιμορραγία αυτής. Συνηθέστερα σημεία εμφάνισης είναι κυρίως η πλάτη, τα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα. Στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα.
Ως τύπος καρκίνου του δέρματος έχει το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης, ευθύνεται όμως για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.
Εμφανίζεται στο δέρμα ΚΑΙ των νέων ατόμων, σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου
Αλλαγές σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή αιμορραγία είναι σημάδια συναγερμού
Συνιστάται επίσκεψη σε ειδικούς Δερματολόγους σε περίπτωση εμφάνισης ή αλλοίωσης σπίλων
Άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προβαίνουν συστηματικά σε έλεγχο των σπίλων (ελιών) τους. Τέτοια άτομα θεωρούνται:
Οι σπίλοι στο πρόσωπο είναι πολύ συχνοί, καθώς λόγω ηλιοέκθεσης η κεφαλή αποτελεί την συχνότερη εντόπιση των σπίλων. Οι σπίλοι του προσώπου μπορεί να είναι συγγενείς (συνήθως φέρουν τρίχες) ή επίκτητοι. Ο σπίλος προσώπου μπορεί να είναι συνδεσμικός, μικτός, χοριακός, σμηγματογόνος, αγγειακός, φαγεσωρικός, σπίλος του Spitz ή σπίλος του ΟΤΑ.
Σε σπίλο στο πρόσωπο θα πρέπει κανείς να προσέξει αν έχει επέλθει αλλαγή στο σχήμα, χρώμα, μέγεθος οπότε θα πρέπει να επισκεφθεί τον Δερματολόγο για άμεση εξέταση και διάγνωση.
Οι σπίλοι στο πρόσωπο μπορεί συχνά να συγχέονται με σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, ακτινικές υπερκερατώσεις, ομαλές μυρμηγκιές, αιμαγγειώματα, ξανθελάσματα, γεροντικές κηλίδες ή φακές.
Η σωστή διάγνωση ενός σπίλου στο πρόσωπο θα γίνει μόνο από Δερματολόγο κατόπιν δερματοσκόπησης και κλινικής εξέτασης, ο οποίος και θα προτείνει την καλύτερη θεραπεία.
Οι σπίλοι στο πρόσωπο συχνά δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στην αφαίρεσή τους κυρίως για λόγους κοσμητικούς.
Παρόλα αυτά οι σπίλοι του προσώπου μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια και να οδηγήσουν σε κακόηθες μελάνωμα ή να αποτελούν μια πιο αθώα μορφή καρκίνου του δέρματος όπως το βασικοκκυταρικό καρκίνωμα.
Σε κάθε περίπτωση αφαίρεσης του σπίλου προσώπου, αυτός θα πρέπει να αποστέλλεται για βιοψία προκειμένου να έχουμε απάντηση σε μικροσκοπικό επίπεδο από τον παθολογοανατόμο.
Οι σπίλοι στα γεννητικά όργανα είναι πιο σπάνιοι από τους σπίλους άλλων περιοχών του σώματος. Σε εμφάνιση σπίλου στα γεννητικά όργανα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η περιοχή αυτή δεν εκτίθεται στον ήλιο και η εμφάνιση σπίλου μπορεί να υποκρύπτει κάποιο άλλο πιο σοβαρό νόσημα.
Οι σπίλοι γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι συγγενείς, συνδεσμικοί, χοριακοί, μικτοί, αγγειακοί ή σμηγματογόνοι. Σε κάποιες περιπτώσεις εκλαμβάνονται λανθασμένα ως σπίλοι γεννητικών οργάνων βλάβες όπως τα κονδυλώματα, θηλώματα, αγγειοκερατώματα, μποβενοειδής βλατίδωση ή ακόμη και κάποιο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα γεννητικών οργάνων.
Σπάνιος μεν, αλλά υπαρκτός, είναι ο κίνδυνος ένας σπίλος στα γεννητικά όργανα να υποκρύπτει μελάνωμα δέρματος ή βλεννογόνων γεννητικών οργάνων που αποτελεί μια πολύ επιθετική μορφή κακοήθειας.
Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης νέου σπίλου στα γεννητικά όργανα ή μεταβολή προϋπάρχοντος σπίλου γεννητικών οργάνων θα πρέπει να γίνεται χειρουργική αφαίρεση αυτού και βιοψία προκειμένου να τεθεί από τον Δερματολόγο η σωστή διάγνωση.
Σε περίπτωση που ο σπίλος στα γεννητικά όργανα αποδειχθεί ότι είναι HPV αιτιολογίας η λύση είναι το laser CO2, ενώ σε περίπτωση που αποδειχθεί καρκίνωμα ή μελάνωμα η ευρύτερη χειρουργική εκτομή του είναι απαραίτητη για την σωστή θεραπεία.
Πρόκειται για μια συχνή «δοξασία» ότι η αφαίρεση μιας ελιάς από το δέρμα μας μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και η οποία είναι εντελώς λανθασμένη.
Δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα η αφαίρεση ενός σπίλου να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα. Αντιθέτως η μη αφαίρεση ενός ύποπτου σπίλου μπορεί να οδηγήσει σε εξαλλαγή αυτού και μετατροπή του σε καρκίνο.
Επομένως όταν μια ελιά δέρματος είναι ύποπτη και ο Δερματολόγος προτείνει αφαίρεση και βιοψία, αυτή θα πρέπει να μην αμελείται και να γίνεται το συντομότερο δυνατό.
Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, με 14 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Cosmetic Derma Medicine, διαθέτουμε εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και είναι εφικτή η αφαίρεση οποιουδήποτε σπίλου με CO2 Laser, Shave Excision ή Χειρουργικά.
Οι Δερματολόγοι που στελεχώνουν την Cosmetic Derma Medicine, έχουν εξειδικευθεί στην μέθοδο Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.
Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.
Εγγραφείτε στο newsletter μας για
να ενημερώνεστε για τις προσφορές & τις ειδικές τιμές!