Ανόρθωση Στήθους

Η ανόρθωση στήθους – ανόρθωση μαστών (μαστοπηξία) αποσκοπεί στην αποκατάσταση του σχήματος, του όγκου και της ελαστικότητας των μαστών χωρίς απαραίτητα την αύξηση ή μείωση του μεγέθους τους.

Ανόρθωση Στήθους
Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης Πλαστικός Χειρουργός

«Η κύρια ένδειξη για την επέμβαση ανόρθωσης στήθους είναι η πτώση των μαστών χωρίς υπερτροφία αυτών. Η πτώση των μαστών, σε σχέση και με τη θέση της θηλής διακρίνεται σε 1ου, 2ου, 3ου, 4ου και 5ου βαθμού» αναφέρει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης.

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης

Τεχνικές

Για την ανόρθωση στήθους (μαστοπηξίας) υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές, ανάλογα με τον βαθμό της πτώσης. Η πλάγια λοξή μέθοδος των Dufourmentel – Mouly για πτώσεις μικρού βαθμού και η τεχνική ανόρθωσης στήθους του Robins για μεγαλύτερου βαθμού πτώσεις μαστών. Όλες οι επεμβάσεις ανόρθωσης μαστών στοχεύουν στην αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει και στην καθήλωση της θηλής σε υψηλότερο επίπεδο με τις λιγότερες δυνατές ουλές. Η επέμβαση ανόρθωσης στήθους γίνεται με γενική αναισθησία.

Πτώση μαστών βαθμού Ι: εφόσον πρόκειται για μικρό μέγεθος μαστών, η πτώση αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση μικρών ενθεμάτων σιλικόνης.

Πτώση μαστών βαθμού ΙΙ: εάν πρόκειται για μικρό μαστό, τότε επιλέγονται και τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης που οδηγούν στην ανόρθωση των μαστών. Στην περίπτωση μεγαλύτερων μαστών αφαιρείται τμήμα δέρματος γύρω από την θηλαία άλω και ανυψώνεται η θέση της θηλής.

Πτώση μαστών βαθμού ΙΙΙ: στην περίπτωση αυτή αφαιρείται τμήμα δέρματος σε σχήμα V κάτω από την θηλαία άλω και ανυψώνεται η θηλή.

Πτώση μαστών βαθμού IV, V: απαιτεί την αφαίρεση αρκετού δέρματος και την καθήλωση της θηλής σε ανώτερη θέση, είναι πιο δύσκολη τεχνικά επέμβαση και απαιτεί τη δημιουργία κρημνού για την ασφαλή μεταφορά της θηλής σε ανώτερη θέση.

Χειρουργική επέμβαση για την ανόρθωση στήθους.
Προεγχειρητικός σχεδιασμός της ανόρθωσης στήθους.

Βαθμοί πτώσης

Η πτώση των μαστών, ανάλογα με τη θέση της θηλής διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

Βαθμός Ι: Ψευδοπτώση, ελαφρά πτώση μαστών, οι θηλές παραμένουν πάνω από την υπομάστια πτυχή

Βαθμός ΙΙ: Μικρή πτώση μαστών, οι θηλές παραμένουν στο ύψος της υπομάστιας πτυχής

Βαθμός ΙΙΙ: Μέτρια πτώση μαστών, θηλές κάτω από την υπομάστια πτυχή, αλλά ορατές

Βαθμός IV: Σοβαρή πτώση μαστών, θηλές μόλις ορατές

Βαθμός V: Βαριά πτώση μαστών, θηλές κρυμμένες πίσω από τον κάτω πόλο των μαστών

Ψευδοπτώση: Ο μαστός είναι πτωτικός, με το περίγραμμα του μαστού κάτω της υπομάστιας πτυχής, αλλά το σύμπλεγμα θηλής – θηλαίας άλω βρίσκεται άνωθεν της πτυχής.

Υπάρχουν 5 κατηγοριες πτώσης των μαστών, ανάλογα με τη θέση της θηλής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Διάρκεια ζωής των ενθεμάτων

  Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για την αυξητική στήθους (πλαστική στήθους) έχουν διάρκεια ζωής  άνω των 10 ετών. Υπάρχουν ενθέματα που έχουν εγγύηση διάρκειας ζωής (εφόρου ζωής) από την κατασκευάστρια εταιρία. Ωστόσο, ενδέχεται η γυναίκα να επιλέξει να τα αλλάξει μετά από κάποια χρόνια, λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνης κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ενθέματα δεν χρειάζονται αλλαγή.

 • Mετεγχειρητική πορεία

  Μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδική πιεστική επίδεση, για περίπου 2-3 μέρες. Στη συνέχεια, αφαιρείται η πιεστική επίδεση και αντικαθιστάται από έναν ειδικό στηθόδεσμο.

  Ένα ήπιο μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του οιδήματος και αποσυμφόρηση της περιοχής. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 10 ημέρες ενώ κατά τον πρώτο μήνα συνιστάται η αποφυγή έντονης κίνησης των χεριών και η γυμναστική.

 • Επιπλοκές

  Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές και περιορίζονται με την σωστή εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής, την εμπειρία και εξειδίκευση του Χειρουργού, την τοποθέτηση του κατάλληλου μεγέθους ενθέματος, την προληπτική αντιβιοτική αγωγή και την τήρηση των οδηγιών από την ασθενή. Οι κύριες επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος (που θα απαιτήσει παροχέτευση), η δημιουργία υπερτροφικής ουλής και η απώλεια αισθητικότητας της θηλής. Μετά την επέμβαση ανόρθωσης στήθους ενδέχεται να εμφανισθεί οίδημα, μούδιασμα στην περιοχή των μαστών ή μώλωπες, τα οποία υποχωρούν σε διάστημα ενός μήνα.

  Ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αναλγητικών, ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε ήπια εργασία μετά 1-2 εβδομάδες και σε πλήρη δραστηριότητα σε 3-4 εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά το θηλασμό, εφόσον γίνει και τοποθέτηση ενθεμάτων, δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο.

Συχνές Ερωτήσεις

Ανόρθωση Στήθους

Τι προκαλεί την πτώση των μαστών;

Με την πάροδο του χρόνου, το στήθος χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του και συχνά οδηγείται σε πτώση. Συνηθέστερες αιτίες είναι οι παρακάτω:

 • Εγκυμοσύνη
 • Αυξομειώσεις βάρους
 • Κληρονομικότητα
 • Θηλασμός
 • Φυσιολογική γήρανση

Η Ανόρθωση Μαστού μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό;

Ακόμη και αν σε συνδυασμό με την Ανόρθωση Μαστού πραγματοποιηθεί και Αυξητική Μαστού με χρήση ενθεμάτων, εφόσον χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα ενθέματα, ο θηλασμός δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο.

Πρέπει να νοσηλευτώ μετά την επέμβαση Ανόρθωσης Στήθους;

Μετά την επέμβαση συνιστάται νοσηλεία μιας ημέρας στην κλινική, ανάλογα πάντα βέβαια με την ανταπόκριση του οργανισμού κάθε ασθενούς στην ολική αναισθησία.

Ποιο είναι το κόστος για την Ανόρθωση Στήθους;

Η τιμή της ανόρθωσης στήθους ποικίλλει και εξαρτάται από την τεχνική της επέμβασης, τις ιδιαίτερες δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει, αλλά και το είδος του ενθέματος σε περίπτωση που γίνει τοποθέτηση. Το τελικό κόστος καθορίζεται αφού πραγματοποιηθεί εξέταση από τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Κατά τη διάρκεια της Ανόρθωσης Στήθους γίνεται και Αυξητική Στήθους;

Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει και «πτώση» μαστών, η οποία χρήζει ανόρθωσης, τότε μπορεί συνδυαστικά να πραγματοποιηθεί και ανόρθωση στήθους.

Σε περιπτώσεις μικρού μεγέθους μαστών, τότε χρειάζεται η τοποθέτηση μικρών ενθεμάτων σιλικόνης. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που η ασθενής επιθυμεί και αύξηση στήθους, οπότε και συνδυάζονται οι δύο επεμβάσεις στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης για αποκατάσταση του όγκου του μαστού.

Εάν η ενδιαφερόμενη είναι υπέρβαρη, μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση Ανόρθωσης Στήθους;

Σε περίπτωση που η γυναίκα είναι υπέρβαρη, τότε ενδέχεται να χρειαστεί να χάσει βάρος πριν από το χειρουργείο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL