Ευρυαγγείες: Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Οι ευρυαγγείες είναι αγγειακή βλάβη που προκαλείται από τη διάταση τριχοειδών αγγείων (μικρές φλέβες) στο δέρμα, η οποία προκαλεί την εμφάνιση πλέγματος αραχνοειδούς μορφής (spider veins) από κόκκινες, μπλε ή μωβ γραμμές κυρίως στα πόδια, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στο πρόσωπο.

Οι ευρυαγγείες είναι γνωστές και ως κιρσοί ή φλεβίτιδα ή σπασμένα αγγεία, καθώς και με τον ιατρικό όρο τηλαγγειεκτασία.

Θεραπεία ευρυαγγειών
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

“Η εμφάνιση των αντιαισθητικών και πολλές φορές επώδυνων ευρυαγγειών και άλλων αγγειακών βλαβών οφείλεται στη συνύπαρξη πολλών παραγόντων, κληρονομικής φύσης και μη, ενώ μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε στο σώμα και στο πρόσωπο. Μέχρι πρότινος η θεραπεία των αγγειακών βλαβών ήταν δύσκολη και δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική με σημαντική ταλαιπωρία των ασθενών. Πλέον με τα νέας γενιάς laser αγγειακών βλαβών το πρόβλημα λύνεται στοχευμένα και αποτελεσματικά με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας” εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Θεραπεία Ευρυαγγειών

Η Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών αφορά στο ιδιαίτερα συχνό δερματολογικό πρόβλημα των Ευρυαγγειών, Αιμαγγειωμάτων και άλλων παθολογικών καταστάσεων των επιφανειακών αγγείων του δέρματος, που ταλαιπωρούν εξίσου άνδρες και γυναίκες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των ευρυαγγειών. Η θεραπεία ευρυαγγειών με μικρο-διαθερμοπηξία, κύρια μέθοδος θεραπείας της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και η χρήση τοπικών σκευασμάτων-αλοιφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, δεν αποδίδουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι Θεραπείας Ευρυαγγειών που εφαρμόζουμε στην Cosmetic Derma Medicine είναι οι:

 • Laser Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών
 • Σκληροθεραπεία
 • Χειρουργική Αντιμετώπιση Κιρσών (στα κάτω άκρα)
Θεραπεία ευρυαγγειών στα κάτω άκρα.
Θεραπεία ευρυαγγειών στα πόδια.

Διαθέσιμοι Τρόποι Αντιμετώπισης

Δείτε αναλυτικά τις μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας.

 • Laser Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών

  Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη, γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη μέθοδο Θεραπείας Ευρυαγγειών και άλλων Αγγειακών Βλαβών διαμέτρου κάτω των 2mm. Το τελευταίας γενιάς laser ευρυαγγειών ND-Yag Candela που διαθέτουμε, στοχεύει στην επιλεκτική φωτοθερμόλυση των αγγείων εκπέμποντας εστιασμένη δέσμη φωτός, μήκους κύματος 1064nm. Η πρόσληψη της θερμικής ενέργειας που εκπέμπει γίνεται αποκλειστικά από τα αγγεία, προκαλώντας την καταστροφή των τοιχωμάτων τους και τη σταδιακή απορρόφησή τους από τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται σύσφιγξη και βελτίωση της υφής της επιδερμίδας. Αποτελεί την ιδανική μέθοδο θεραπείας μικρών αιμαγγειωμάτων, ευρυαγγειών που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση των ποδιών και τη μοναδική θεραπεία για τις ευρυαγγείες προσώπου.

  Το Laser για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών προσώπου, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής όταν τα αγγεία εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου. Πρόκειται για μικροσκοπικά αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος που προσομοιάζουν με πολύ λεπτές κόκκινες, μωβ ή μπλε κυματοειδείς γραμμές. Ο ιατρικός όρος είναι τελαγγειεκτασίες. Συνήθως εμφανίζονται στην επιφάνεια της μύτης, στις παρειές και πιο σπάνια στο πιγούνι. Δεν υπάρχει εμφανής αιτία εμφάνισής τους. Οι ευρυαγγείες τείνουν να αναπτύσσονται με την πάροδο των χρόνων καθώς το δέρμα και τα αγγεία μας χάνουν την ελαστικότητά τους. Στην περιοχή του προσώπου συγκεκριμένα μπορεί να οφείλονται και στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, σε κληρονομικά αίτια, σε ροδόχρου ακμή, σε μακροχρόνια συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, αλλά και σε μηχανικό τραυματισμό του δέρματος του προσώπου.

  Η αφαίρεση με λέιζερ των ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική. Το laser που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ευρυαγγειών προσώπου είναι το Nd-YAG laser. Χρησιμοποιεί εστιασμένη δέσμη φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος (1064 nm) που στοχεύει στη χρωστική του αίματος, την αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα την πρόσληψη της ενέργειάς του επιλεκτικά από το αγγείο και την καταστροφή του λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του.

  Η επιλεκτική πρόσληψη της ενέργειας του λέιζερ ευρυαγγειών προσώπου, του προσδίδει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι αφήνει ανέπαφους τους γύρω ιστούς. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα αγγεία αυτά απορροφώνται από το σώμα και εξαφανίζονται. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την εφαρμογή του λέιζερ των ευρυαγγειών προσώπου. Εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος πριν τη θεραπεία, όπως makeup ή κρέμες με χρώμα.

 • Σκληροθεραπεία

  Η μέθοδος της Σκληροθεραπείας με πολιδοκανόλη αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για την εξάλειψη των αντιαισθητικών διευρυμένων αγγείων διαμέτρου άνω των 2mm και κιρσοειδών φλεβών των κάτω άκρων. Κατά τη Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών με Σκληροθεραπεία, γίνεται έγχυση της ειδικής σκληρυντικής ουσίας ενδοφλέβια στα διατεταμένα φλεβικά στελέχη των κάτω άκρων, που παρουσιάζουν ανεπάρκεια των βαλβίδων τους, με αποτέλεσμα την παθολογική στάση του αίματος και τη διάτασή τους.

  Παράλληλα, επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων που συνήθως συνοδεύουν τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων, όπως πρησμένα πόδια, αίσθημα καύσου και πόνου. Η σκληροθεραπεία αποτελεί την πιο συνηθισμένη και δημοφιλή θεραπεία για τις ευρυαγγείες και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η διάρκεια της θεραπείας δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, η Σκληροθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τη Laser Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών, ενώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση ευρυαγγειών προσώπου. Ακόμη, δεν ενδείκνυται σε εγκύους, θηλάζουσες ή γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

 • Χειρουργική Αντιμετώπιση των Κιρσών στα κάτω άκρα

  Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες, οι κιρσοί συχνά ενέχουν κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν. Η διάγνωση των κιρσών γίνεται με κλινική εξέταση και ο εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός προτείνει την ενδεδειγμένη μέθοδο Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών. Η επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών συνιστάται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ απαιτείται χρόνος αποθεραπείας.

Διαδικασία Θεραπείας με Laser ND-Yag

Η διαδικασία θεραπείας των ευρυαγγειών με laser περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

Αρχικά, προηγείται η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση της κεφαλής του πλέον ενδεδειγμένου laser ευρυαγγειών ND-Yag Candela στην επιφάνεια του δέρματος της περιοχής όπου εντοπίζονται οι ευρυαγγείες που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε και στη συνέχεια την εφαρμογή διαδοχικών βολών laser κατά μήκος αυτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θεραπείας Αγγειακών Βλαβών με laser, o ψεκασμός ψυκτικού spray από το ενσωματωμένο στην κεφαλή σύστημα εκπομπής ψυχρού αέρα πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του κάθε παλμού, καθιστούν τη θεραπεία σύντομη, απόλυτα ασφαλή και πιο ανώδυνη. Η θερμική βλάβη που προκαλείται στις υπό θεραπεία ευρυαγγείες έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αγγείων, τη φυσική απορρόφησή τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τελικά την εξαφάνισή τους.

Αμέσως μετά τη συνεδρία Laser Θεραπείας Ευρυαγγειών ενδέχεται να παρατηρηθεί αίσθημα καύσου ή τσουξίματος τοπικά, το οποίο υποχωρεί άμεσα μετά την εφαρμογή. Η χρήση αντηλιακού μετά τη θεραπεία στις περιοχές των ευρυαγγειών είναι απαραίτητη για την αποφυγή μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Αν και ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση και το σχήμα των διευρυμένων αγγείων, συνήθως απαιτούνται 2-4 συνεδρίες προκειμένου να εξαλειφθούν και τα πιθανά υπολείμματα των παθολογικών αγγείων.

YouTube video

Συχνές Ερωτήσεις

Θεραπεία Ευρυαγγειών

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης Ευρυαγγειών και άλλων Αγγειακών Βλαβών;

Οι Αγγειακές Βλάβες, όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, εμφανίζονται κυρίως στο γυναικείο φύλο και είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη λευκή φυλή. Οι αγγειακές βλάβες κάνουν την εμφάνισή τους στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος, αρχικά σαν μικρά επιφανειακά αγγεία, κόκκινου, μωβ ή μπλε χρώματος, και μπορεί να παρουσιαστούν ως γραμμοειδείς, αστεροειδείς ή διάχυτες, καλύπτοντας μεγαλύτερες περιοχές της επιδερμίδας μας.

Στο πρόσωπο, οφείλουν την εμφάνισή τους στην υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τη ροδόχρου νόσο, την ύπαρξη κληρονομικών παραγόντων, τη φυσιολογική γήρανση, τη χρόνια χρήση στεροειδών και αντισυλληπτικών, την εγκυμοσύνη, την ύπαρξη συστηματικών νόσων και τον μηχανικό τραυματισμό της επιδερμίδας κατά τον καθαρισμό και την αποτρίχωση. Πολλές φορές οι αγγειακές βλάβες οφείλονται σε διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα ή μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο σώμα, οι Αγγειακές Βλάβες μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε, με μεγαλύτερη συχνότητα στα κάτω άκρα – κυρίως σε γυναίκες – και αιτία εμφάνισής τους είναι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, η φλεβική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η ηλιακή ακτινοβολία και οι τραυματισμοί.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των Αγγειακών Βλαβών;

Οι Αγγειακές Βλάβες, ανάλογα με τον τύπο τους, διακρίνονται σε:

 • Αιμαγγειώματα (Καλοήθεις – συνήθως εκ γενετής)
 • Ευρυαγγείες ή Τηλαγγειεκτασίες
 • Αγγειοκερατώματα
 • Πυογόνο Κοκκίωμα
 • Φλεβικές Λίμνες
 • Ροδόχρους Νόσος
 • Ποικιλοδερμία Civatte
 • Αραχνοειδές Αγγείωμα

Η σωστή διάγνωση του τύπου της αγγειακής βλάβης είναι ιδιαίτερα σημαντική, έτσι ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των αγγειακών βλαβών προλαμβάνει την εξάπλωση των συμπτωμάτων και οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των Ευρυγγειών;

Οι ευρυαγγείες, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζονται με τη μορφή πλέγματος μπλε ή κόκκινων γραμμών αραχνοειδούς μορφής (spider veins). Υπάρχουν όμως και κάποια κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται τοπικά στο σημείο των ευρυαγγειών και περιλαμβάνουν:

 • Κνησμό
 • Πόνο
 • Αίσθημα βάρους
 • Αίσθημα καύσου
 • Μυϊκές κράμπες
 • Μούδιασμα
 • Οίδημα (πρήξιμο)

Ποια είναι τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας;

Οι ευρυαγγείες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεβική ανεπάρκεια. Τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας είναι τα εξής:

 • Σταδιο 1: Ευρυαγγείες
 • Στάδιο 2: Κιρσοί
 • Στάδιο 3: Κιρσοί με οίδημα
 • Στάδιο 4: Κιρσοί με λιποδερματοσκλήρυνση
 • Στάδιο 5: Έλκος επουλωθέν
 • Στάδιο 6: Ενεργό έλκος

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί ότι οι κιρσοί αποτελούν διογκωμένες φλέβες που συνήθως εμφανίζονται στα πόδια, κάτω από το γόνατο και στους μηρούς. Προκαλούνται λόγω παλινδρόμησης του αίματος, το οποίο αντί να επιστρέφει προς την καρδιά, λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων των φλεβών κινείται αντίθετα και λιμνάζει στα κάτω άκρα. Αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός αντιαισθητικών κιρσών, που μοιάζουν με «κορδόνια», ενώ συνυπάρχει και οίδημα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και ιατρικό καθώς συνδέεται με σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Θεραπείας Ευρυαγγειών με Laser;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών με Laser έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους, όπως η χειρουργική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα:

 • Είναι αναίμακτη και ανώδυνη
 • Πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και στοχεύει στο σημείο των ευρυαγγειών
 • Δεν απαιτούνται τομές και δεν καταλείπουν ουλές

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη Θεραπεία Ευρυαγγειών;

Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, με 16 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.

Στην Cosmetic Derma Medicine, με την επίβλεψη της Δρ. Σοφίας Κωνσταντινίδου, Αγγειοχειρουργού και Επιστημονική Διευθύντριας του Τμήματος Αγγείων της Κλινικής, εφαρμόζεται τόσο η σκληροθεραπεία για την αντιμετώπιση ευρυαγγειών κάτω άκρων, όσο και το τελευταίας γενιάς Laser Nd-YAG για ευρυαγγείες, αιμαγγειώματα και άλλες αγγειακές βλάβες στο πρόσωπο, το σώμα και τα κάτω άκρα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL