Γυροειδής Αλωπεκία

Το αυτοάνοσο νόσημα της Γυροειδούς Αλωπεκίας χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών, συνηθέστερα από το τριχωτό της κεφαλής.

Γυροειδής Αλωπεκία
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

“Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια παθολογική κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της νόσου σε παιδιά και εφήβους. Εντοπίζεται κυρίως στα μαλλιά και στις τρίχες του γενείου, με τη μορφή μικρών αποψιλωτικών πλακών στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος με τριχοφυΐα”, αναφέρει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Η διάγνωση της Γυροειδούς Αλωπεκίας γίνεται κυρίως κλινικά και η πρόβλεψη της είναι αβέβαιη. Ενδέχεται να υποχωρήσει από μόνη της – 80% των περιπτώσεων όπου η νόσος εμφανίζεται μετά την εφηβεία – ή να παραμείνει σταθερή σε χρόνια ενεργή μορφή. Η απώλεια των τριχών γίνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγώντας στον σχηματισμό πλακών. Συνήθως, οι πλάκες είναι ασυμπτωματικές αλλά ενδέχεται να προκαλούν κνησμό, να είναι ελαφρώς επώδυνες και να συνοδεύονται από σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχολογία του ασθενούς.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Η Θεραπεία

Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της Γυροειδούς Αλωπεκίας ακούει στο όνομα Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών. Η μέθοδος αξιοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες του αίματος του ίδιου του ασθενούς, με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας των τριχοθυλακίων και τη φύτρωση νέων μαλλιών. Η μέθοδος εφαρμόζεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις καθολικής ή γενικευμένης Γυροειδούς Αλωπεκίας, αλλά και σε περιστατικά Ανδρογενετικής ή Διάχυτης Αλωπεκίας.

Επίσης, εφαρμόζεται και σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής και επικουρικά σε συνδυασμό με Μεταμόσχευση Μαλλιών, καθώς και για την βελτίωση της μετεγχειρητικής ουλής που προκύπτει από την μέθοδο FUT-Strip.

YouTube video

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών

Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών αντιμετωπίζει την τριχόπτωση σε 3 επίπεδα:

  • Εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια μαλλιών
  • Ενισχύει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων
  • Ενδυναμώνει τα υπάρχοντα μαλλιά

Στην Cosmetic Derma Medicine η αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις τριχόπτωσης και σε αλωπεκίες διαφόρων αιτιολογιών, κυρίως σε περιπτώσεις ανδρογενετικής ή διάχυτης αλωπεκίας, σε άνδρες και σε γυναίκες.

Έχει επίσης εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ακόμη και σε περιπτώσεις καθολικής και γενικευμένης γυροειδούς αλωπεκίας, όπου συνήθως τα αποτελέσματα των κλασσικών συντηρητικών θεραπειών είναι φτωχά.

Στάδια Θεραπείας

  • Αιμοληψία

    Λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή

  • Φυγοκέντρηση

    Φυγοκέντρηση σε συγκεκριμένες στροφές και για καθορισμένο χρόνο ώστε να απομονωθεί οι αυξητικοί παράγοντες

  • Ενεργοποίηση Διαλύματος

    Ενεργοποίηση των αυξητικών παραγόντων με την προσθήκη ιόντων χλωριούχου ασβεστίου και διαλύματος νουκλεοτιδίων (DNA activator)

  • Έγχυση

    Έγχυση των αυξητικών παραγόντων στις περιοχές του τριχωτού όπου παρατηρείται αραίωση των μαλλιών με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας και χρήση τοπικής αναισθησίας.

Τα σύγχρονα πρωτόκολλα συνιστούν εφαρμογή της θεραπείας τριχόπτωσης με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες μία φορά τον μήνα για 4-8 συνεδρίες, ανάλογα με το πρόβλημα, και στη συνέχεια συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Τα αποτελέσματα είναι απολύτως φυσικά, ενώ δεν υπάρχουν παρενέργειες, εφόσον η θεραπεία πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο ιατρό.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις εντοπισμένης Γυροειδούς Αλωπεκίας με σταθερότητα στην εξέλιξη της βλάβης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, η απώλεια μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE. Η μέθοδος εφαρμόζεται αποκλειστικά από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Advanced Hair Clinics, μέλους του Ιατρικού Ομίλου CDM Medical Group, και ολοκληρώνεται σταδιακά, 10-12 μήνες μετά, με τη φύτρωση νέων τριχών.

Συχνές Ερωτήσεις

Γυροειδής Αλωπεκία

Τι προκαλεί την εμφάνιση γυροειδούς αλωπεκίας;

Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison, αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια, ατοπική δερματίτιδα, σύνδρομο Down. Υπάρχουν, βέβαια, και επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως:

  • Μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό ή σωματικό stress (πυρετός, φλεγμονή, κακοήθη νοσήματα)
  • Τοπικός τραυματισμός
  • Ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη
  • Κύηση
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Χημικές ουσίες
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Εποχιακές μεταβολές

Ποια είναι τα είδη της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η ταξινόμηση της γυροειδούς αλωπεκίας έχει ως εξής:

  • Περιγεγραμμένη γυροειδής αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή η γυροειδής αλωπεκία περιορίζεται συνήθως σε μία αποψιλωτική πλάκα συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής σχήματος στρογγυλού ή οβάλ.
  • Εντοπισμένη κατά πλάκες γυροειδής αλωπεκία. Με μία ή περισσότερες πλάκες στην κεφαλή ή στο σώμα.
  • Οφίαση. Πρόκειται για γυροειδή αλωπεκία εντοπιζόμενη στην ινιακή χώρα με έκταση από το ένα αυτί στο άλλο. Αυτή η μορφή γυροειδούς αλωπεκίας έχει αμφίβολη πρόγνωση καθώς οδηγεί συχνά σε ολική μορφή.
  • Ολική γυροειδής αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει απώλεια των τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.
  • Καθολική γυροειδής αλωπεκία. Στην μορφή αυτή της γυροειδούς αλωπεκίας χάνονται οι τρίχες του τριχωτού, οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, οι τρίχες του προσώπου και του σώματος.
  • Διάχυτη γυροειδής αλωπεκία. Είναι συνηθέστερη στα άτομα που ήδη πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ολική και καθολική γυροειδής αλωπεκία είναι σπάνιες, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-2% όλων των μορφών γυροειδούς αλωπεκίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται κυρίως κλινικά. Το φωτοτριχοριζόγραμμα βοηθά επίσης εμφανίζοντας δυστροφικές αναγενείς τρίχες και αυξημένες τελογενείς. Η τριχοσκόπηση και η βιοψία επίσης επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς η τελευταία δείχνει λεμφοκυτταρική διήθηση και εκφύλιση των τριχών.

Μπορεί να γίνει πρόβλεψη της εξέλιξης της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η εξέλιξη της γυροειδούς αλωπεκίας, δυστυχώς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Όταν εμφανίζεται μετά την εφηβεία, συνήθως παρατηρείται επανέκφυση στο 80% των περιπτώσεων. Με κακή πρόγνωση σχετίζεται συνήθως η ολική γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται πριν την εφηβεία, οι συχνές υποτροπές γυροειδούς αλωπεκίας, η οφίαση και η συνύπαρξη βλαβών στα νύχια.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας;

Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος όμιλος στους τομείς της Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής με 16 κλινικές σε Ελλάδα & Κύπρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεραπείας της γυροειδούς αλωπεκίας, αποτελεί η περίπτωση δύο διδύμων που σε πολύ μικρή ηλικία εμφάνισαν γυροειδή αλωπεκία με σχεδόν καθολική απώλεια μαλλιών.

Επιστημονική Διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL