Ονυχομυκητίαση & Θεραπείες για Μύκητες Νυχιών

Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών αποτελεί το 50% των παθήσεων των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από μύκητες των νυχιών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ονυχομυκητίαση & Θεραπείες για Μύκητες Νυχιών
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα «η ονυχομυκητίαση επηρεάζει κυρίως τα νύχια των ποδιών και χαρακτηρίζεται από πάχυνση των ονύχων (υπονύχια υπερκεράτωση), ευθρυπτότητα, κίτρινη χροιά στο πλάγιο τμήμα του νυχιού, καθώς και αλλαγή του χρώματος του νυχιού.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Διάγνωση

Η διάγνωση της ονυχομυκητίασης γίνεται κυρίως κλινικά. Επίσης, μπορεί ο ειδικός Ιατρός Δερματολόγος να λάβει δείγμα από το νύχι, ώστε να γίνει ταυτοποίηση του μύκητα που έχει προκαλέσει τη μόλυνση.

Η Ονυχομυκητίαση διακρίνεται σε «Δερματοφυτία Ονύχων» και σε «Καντιντιασική Λοίμωξη Ονύχων».

 • Δερματοφυτία Ονύχων – Ονυχομυκητιάσεις: Χαρακτηρίζεται από πάχυνση των ονύχων (υπονύχια υπερκεράτωση), ευθρυπτότητα και αλλαγή του χρώματος του νυχιού.
 • Καντιντιασική Λοίμωξη των Ονύχων – Ονυχομυκητιάσεις: Ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που συνηθίζουν να βρέχουν τα άκρα τους. Προσβάλει το δέρμα που περιβάλλει τα νύχια (παρωνυχία) και εμφανίζεται ως κίτρινη χροιά στο πλάγιο τμήμα του όνυχα, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε ονυχόλυση. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να παρατηρηθεί πολύ εύκολα λόγω μεταβολής της εμφάνισης των νυχιών είτε σε χρώμα είτε σε πάχος. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, χρειάζεται αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί με φαρμακευτικές μεθόδους. Ευνοϊκό περιβάλλον για την ονυχομυκητίαση είναι η υγρασία, καθώς επίσης και οι πισίνες. Συχνά, είναι αποτέλεσμα διαβήτη.
Λήψη δείγματος από το νύχι από δερματολόγο για να γίνει ταυτοποίηση του μύκητα.

Συμπτώματα

Οι μύκητες των ονύχων εμφανίζονται κυρίως στα κάτω άκρα και σπανιότερα στα άνω, και μπορεί να επηρεάσουν είτε ένα νύχι μεμονωμένα είτε πολλά νύχια μαζί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως:

 • Πάχυνση των ονύχων (υπονύχια υπερκεράτωση)
 • Ευθρυπτότητα (εύθραυστα νύχια – που σπάνε εύκολα)
 • Αλλαγή χρώματος νυχιού
 • Ονυχόλυση (νύχια που ξεκολλάνε από το δέρμα)
 • Πόνος
 • Κίτρινη χροιά στο πλάγιο τμήμα του όνυχα
YouTube video

Μετάδοση

Οι μύκητες μεταδίδονται κατά κύριο λόγο με τη δερματική επαφή. Μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, καθώς επίσης και με τη χρήση προσωπικών αντικειμένων άλλων ατόμων (π.χ. πετσέτες, σαγιονάρες). Πολύ συχνή είναι η μετάδοσή τους το καλοκαίρι, καθώς οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν εφόσον περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο ή το χώρο της πισίνας.

Οι μήκυτες των νυχιών μεταδίδονται εύκολα.

Αντιμετώπιση

Θεραπεία με Laser ND-Yag – Ειδικά για την Ονυχομυκητίαση: Η πιο σύγχρονη, γρήγορη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητιάσεων. Το φως του Laser εκριζώνει τους μύκητες με φυσικό τρόπο, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Για την πλήρη θεραπεία της ονυχομυκητίασης απαιτούνται 6-8 συνεδρίες, ανάλογα με την εξάπλωση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις στο Δερματολόγο.

Εξέταση των νυχιών από δερματολόγο για τη διάγνωση ονυχομυκητίασης.

Τα βήματα της σωστής θεραπείας έχουν ως εξής:

 • Θεραπεία με Γενικά Μέτρα – Ειδικά για την Ονυχομυκητίαση

  Διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών, όχι υπερβολικό πλύσιμο, χρήση ατομικών πετσετών και εργαλείων, όχι γυμνά πόδια σε πισίνες και άμμο.

  1
 • Θεραπεία με Laser ND-Yag – Ειδικά για την Ονυχομυκητίαση

  Η πιο σύγχρονη, γρήγορη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητιάσεων. Το φως του Laser εκριζώνει τους μύκητες με φυσικό τρόπο, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Για την πλήρη θεραπεία της ονυχομυκητίασης απαιτούνται 6-8 συνεδρίες, ανάλογα με την εξάπλωση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις στο Δερματολόγο.

  2
 • Θεραπεία με Τοπικά Σκευάσματα

  Ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στη χρήση φαρμάκων από το στόμα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι πολύμηνη, καθώς απαιτεί 3-6 μήνες για τα χέρια και 9-12 μήνες για τα πόδια.

  3
 • Θεραπεία με Φάρμακα από το Στόμα

  Ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων, όπως στην προσβολή από βλαστομύκητες ή δερματόφυτα. Καθώς η θεραπεία είναι πολύμηνη, απαιτούνται συχνές εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της λήψης σκευασμάτων, όπως η αύξηση ηπατικών ενζύμων στο αίμα.

  4

Συχνές Ερωτήσεις

Ονυχομυκητίαση

Γιατί οι ονυχομυκητιάσεις είναι συχνότερες από τις μυκητιάσεις;

Τα πόδια αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο ποσοστό μυκητιάσεων εμφανίζεται στα πόδια.

Είναι μεταδοτική η μυκητίαση των νυχιών;

Η χρήση αντικειμένων που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από μολυσμένα άτομα, καθώς και κοινόχρηστοι, όπως αποδυτήρια, κολυμβητήρια και δημόσια ντουζ, αποτελλούν τις κυριότερες πηγές μετάδοσης της νόσου.

Η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία του δέρματος, το μη σωστά αεριζόμενο περιβάλλον και η ελλιπής υγιεινή των ποδιών είναι παράγοντες που επιταχύνουν την ανάπτυξη των μυκητιάσεων.

Ποιους προσβάλλει η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών αποτελεί το 50% των παθήσεων των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από μύκητες των νυχιών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πιο συχνά προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Το 30% των ασθενών που εμφανίζουν ονυχομυκητίαση έχουν και κάποιας μορφής μυκητίαση στο δέρμα τους.

Γενικά, η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου ζωής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η νόσος είναι 30 φορές συχνότερη σε ενήλικες από ότι σε άτομα κάτω των 18 ετών, στα οποία η συχνότητα εμφάνισης είναι μόλις 2,6%, ενώ σε υπερήλικες είναι 90%.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την ονυχομυκητίαση;

Διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών, όχι υπερβολικό πλύσιμο, χρήση ατομικών πετσετών και εργαλείων, όχι γυμνά πόδια σε πισίνες και άμμο.

Γιατί το Laser ND-Yag είναι ιδανικό για τη θεραπεία της Ονυχομυκητίασης;

Το Laser Nd-YAG, λόγω του ειδικού μήκους κύματος και της διεισδυτικότητάς του, έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει το μύκητα που βρίσκεται κάτω από το νύχι χωρίς να προκαλεί βλάβες τόσο στην επιφάνειά του όσο και στο δέρμα γύρω από αυτό (περιονύχιο).

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, ασφαλής και πραγματοποιείται χωρίς τοπική αναισθησία, δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος και το λοιπό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ενώ ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του αμέσως μετά τη θεραπεία.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι 15-20’ και περιλαμβάνει το σύνολο των νυχιών και όχι μόνο τα εμφανώς προσβεβλημένα, ενώ συνήθως πραγματοποιούνται 6-8 συνεδρίες, με μεσοδιάστημα 20- 30 ημερών. Η θεραπεία θεωρείται επιτυχημένη όταν το νέο νύχι που αναπτύσσεται είναι υγιές και η νέα καλλιέργεια νυχιών που λαμβάνεται με το πέρας της θεραπείας είναι αρνητική.

Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσω ξανά συμπτώματα μετά τη θεραπεία με Laser;

Δυστυχώς, όπως και μετά από κάθε θεραπεία, έτσι και στην ονυχομυκητίαση, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ξανά συμπτώματα, ή ο ασθενής να προσβληθεί εκ νέου από διαφορετικό μύκητα. Για αυτό το λόγο, οι κανόνες υγιεινής των ποδιών θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τη θεραπεία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων;

Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, με 16 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο. Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.

Στην Cosmetic Derma Medicine διαθέτουμε το σύγχρονο ND-Yag Laser το οποίο αντιμετωπίζει την ονυχομυκητίαση γρήγορα, ανώδυνα και αποτελεσματικά, χωρίς να επηρεάζει τους γύρω ιστούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL