Κονδυλώματα

Στις μέρες μας, η ιογενής λοίμωξη των κονδυλωμάτων θεωρείται ένα από τα πιο συχνά και συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ποσοστό 50-70% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εκτιμάται ότι θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό, υπάρχει 70% πιθανότητα να μολυνθεί και ο/η σύντροφός του.

Κονδυλώματα
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

“Τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν σε μόλις 10% των ατόμων που φέρουν τον ιό HPV, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση.” αναφέρει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Μετάδοση

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus, HPV) είναι το πιο κοινό αίτιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Υπάρχουν περίπου 70 διαφορετικοί γονότυποι του ιού HPV και διακρίνονται σε υψηλού κινδύνου και σε χαμηλού κινδύνου. Οι πρώτοι είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση διαφόρων δυσπλασιών, καθώς και για την εμφάνιση καρκίνου, κυρίως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τελευταίοι, σχετίζονται κυρίως με τα κονδυλώματα, με τους γονότυπους HPV 6&11 να είναι υπεύθυνοι για το 90% των περιπτώσεων.

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική), καθώς και με κάθε επαφή με το δέρμα, ή το στόμα. Η μετάδοση των κονδυλωμάτων είναι πιο εύκολη όταν υπάρχουν κλινικά ορατά κονδυλώματα, ενώ στις υποκλινικές περιπτώσεις η μετάδοση των κονδυλωμάτων είναι σημαντικά μικρότερη, αλλά όχι ανύπαρκτη. Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε σε εσωτερικές είτε σε εξωτερικές περιοχές των γεννητικών οργάνων (εσωτερικά κονδυλώματα και εξωτερικά κονδυλώματα). Πολλές φορές, παρατηρείται και εκτεταμένη εξάπλωσή τους στις γύρω περιοχές. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

YouTube video

Διάγνωση

Σήμερα μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση των κονδυλωμάτων και HPV λοιμώξεων και να εντοπιστεί ο τύπος του ιού που ευθύνεται για την βλάβη, με το DNA test ανίχνευσης ιών HPV. Με αυτό το τεστ μπορούμε επίσης να προσδιορίσουμε αν ο ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Εφαρμόζεται σε όλες τις HPV βλάβες, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος στις γυναίκες ή ιστοτεμαχίου από την βλάβη στους άνδρες.

Η διάγνωση με DNA test πραγματοποιείται επίσης σε όλες τις περιπτώσεις υποτροπιαζόντων κονδυλωμάτων και HPV λοιμώξεων. Το Δερματολογικό Τμήμα και το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής της Κλινικής μας παρέχουν όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, ακόμη και σε μία μόνο επίσκεψη.

Αυτό επιτυγχάνεται με αντιμετώπιση με CO2 Laser, σε συνδυασμό με χειρουργική αντιμετώπιση τους, όπου αυτό απαιτηθεί. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στοχεύει στην ριζική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, με στόχο την αποφυγή μόλυνσης ή εκδήλωσης συμπτωμάτων στο μέλλον.

HPV DNA τεστ για κονδυλώματα.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις τα κονδυλώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους, συνιστάται η άμεση αντιμετώπισή τους με ειδικές θεραπείες. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών, η αντιμετώπιση κονδυλωμάτων γίνεται με τις εξής μεθόδους:

  • Θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser CO2

    Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με Laser CO2 αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο καταπολέμησης των κονδυλωμάτων και είναι αρκετά πιο γρήγορη σε σχέση με τη χρήση κρεμών που χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να δράσουν. Επιπροσθέτως, με τη χρήση του CO2 Laser επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση όχι μόνο των επιφανειακών συμπτωμάτων, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τη ρίζα. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Η αντιμετώπιση με CO2 Laser χαρακτηρίζεται από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με λέιζερ είναι αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς σημάδια και ουλές και η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οριστική συχνά σε μία μόνο συνεδρία. Επίσης από κλινικές μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή λέιζερ στα κονδυλώματα σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπών, καθώς η επανεμφάνισή τους μετά είναι σημαντικά μειωμένη.

  • Θεραπεία κονδυλωμάτων με Κρυοθεραπεία

    Πρόκειται για μια εύκολη μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και 50 χρόνια για τη θεραπεία κονδυλωμάτων. Οι αλλοιώσεις ψύχονται είτε με άμεσο τρόπο, με υγρό άζωτο που διοχετεύεται σε μορφή σπρέι ή μέσω κρυωδίου. Συνήθως, δεν γίνεται τοπική αναισθησία και ο πόνος είναι ανεκτός. Θεωρείται ασφαλής μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 εβδομάδες, μέχρι την πλήρη εξαφάνιση των αλλοιώσεων. Σαν μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων υστερεί του laser καθώς προκαλεί μεγαλύτερες βλάβες και ουλές και σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά υποτροπών.

  • Θεραπεία κονδυλωμάτων με Διαθερμοπηξία

    Όταν οι βλάβες είναι ολιγάριθμες μπορεί να γίνει καταστροφή αυτών με ηλεκτροδιαθερμία κατόπιν τοπικής αναισθησίας. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με διαθερμοπηξία υστερεί αυτής με laser καθώς επέρχεται μεγάλη θερμική βλάβη και των υγιών ιστών που καταλείπει ουλές. Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και αιμορραγία, ενώ το ποσοστό υποτροπών είναι αρκετά υψηλό.

  • Χειρουργική αφαίρεση κονδυλωμάτων

    Η θεραπεία κονδυλωμάτων χειρουργικά εφαρμόζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως όταν έχουμε ανάπτυξη αυτών σε έδαφος φίμωσης όπου και γίνεται περιτομή, καθώς και σε παραμελημένες περιπτώσεις στην περιοχή του δακτυλίου, όταν οι βλάβες συρρέουν σε ενιαίες υπερπλαστικές πλάκες και δεν ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία κονδυλωμάτων ή αναπτύσσονται σε έδαφος αιμορροϊδων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση δερματικών μοσχευμάτων ολικού πάχους.

Συχνές Ερωτήσεις

Κονδυλώματα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser CO2;

Η μέθοδος αντιμετώπισης κονδυλωμάτων με το λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα, Laser CO2 έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική
  • Δεν χρειάζεται ράμματα και δεν αφήνει ουλές και σημάδια
  • Δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο αποθεραπείας
  • Παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό υποτροπής σε HPV βλάβες και αποτελεί έτσι την πιο αποτελεσματική και πλήρη θεραπεία κονδυλωμάτων

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα κονδυλώματα;

Οι ιοί HPV χωρίζονται σε ιούς υψηλής και σε ιούς χαμηλής επικινδυνότητας. Ο HPV 16 και ο HPV 18 είναι ογκογόνοι ιοί. Οι επιπλοκές κονδυλωμάτων ταξινομούνται σε:

Ήπιας βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων: Είναι η δημιουργία διαβρώσεων και τραυμάτων στο δέρμα και τους βλενογόννους (πληγές), η αιμορραγία, η φλεγμονή, καθώς και προβλήματα κατά την ούρηση και την αφόδευση. Συνήθως συνοδεύονται από έντονο ψυχολογικό stress.

Μεγάλης βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων: Tεράστια αύξηση του μεγέθους αυτών (γιγάντια κονδυλώματα), οι προκαρκινικές βλάβες, καθώς και κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής των γεννητικών οργάνων, του πέους, της βαλάνου, του πρωκτού, ακόμη και του εντέρου.

Οι ιοί HPV 16 και HPV 18 στις γυναίκες σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συνεπώς, όταν υπάρχει λοίμωξη HPV και εμφάνιση κονδυλωμάτων, ενδεχομένως να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Στους άντρες, ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων μπορεί να σχετίζεται με HPV λοίμωξη, από τους ιούς HPV 33, HPV 35, HPV 56 και HPV 58.

Πώς γίνεται η πρόληψη από τα κονδυλώματα;

Οι χαμηλού κινδύνου γoνότυποι του ιού HPV, εκείνοι δηλαδή που ευθύνονται για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, μείωσης του κινδύνου προσβολής είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή ή η επαφή μόνο με ένα σύντροφο που έρχεται σε επαφή μόνο με εσάς. Ακόμη και η χρήση προφυλακτικών δεν προσφέρει 100% προστασία από τη μετάδοση του ιού. Εάν κάποιο άτομο εμφανίσει κονδυλώματα, τότε συνιστάται αποχή από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, μέχρι αυτά να αφαιρεθούν πλήρως.

Επειδή η «αυστηρή μονογαμία» είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, η μη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος από δερματολόγο και η εφαρμογή του εμβολίου HPV πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Εκτός από τα άτομα που αλλάζουν τακτικά ερωτικές συντρόφους, πιο επιρρεπή στη μόλυνση είναι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών ανδρών που πρόκειται να μολυνθούν από τον ιό HPV αγγίζει το 50%, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η πιθανότητα μιας γυναίκας να μολυνθεί από HPV είναι υψηλότερη στις γυναίκες που καταναλώνουν αρκετές φορές αλκοόλ μηνιαίως, καθώς και σε εκείνες που έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές. Η πιο επικίνδυνη ηλικία για μια γυναίκα είναι στα 20 της χρόνια και μειώνεται σταδιακά μέχρι τα 35.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων είναι κλινική, καθώς η μορφή τους είναι χαρακτηριστική και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο Δερματολόγο, ώστε να προτείνεται η κατάλληλη μέθοδος για τη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής, ενώ βιοψία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται διαφορική διάγνωση κονδυλωμάτων από άλλες βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή και παρουσιάζουν την ίδια κλινική εικόνα, όπως είναι η σύφιλη, οι σπίλοι, τα θηλώματα, οι μυρμηγκιές, η μολυσματική τέρμινθος, οι δυσπλασίες και καρκίνοι των γεννητικών οργάνων.

Τι συμπτώματα έχουν τα κονδυλώματα;

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων ποικίλλουν και δεν είναι ποτέ ίδια σε κάθε ασθενή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός δεν προκαλεί εμφάνιση κονδυλωμάτων και ανιχνεύεται μόνο με κλινικά και εργαστηριακά τεστ. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που τα κονδυλώματα δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής. Όταν εκδηλώνονται, τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως προεξοχές του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή ελιές. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή ίδιο με του δέρματος και πολλές φορές ο εντοπισμός τους με γυμνό μάτι είναι εξαιρετικά δύσκολος, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Στην περίπτωση αυτή, ανιχνεύονται μόνο με HPV DNA test και ονομάζονται «υποκλινικά».

Πολλές φορές τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων μπορεί να μιμούνται την κλινική εικόνα άλλων βλαβών, όπως η σύφιλη, οι σπίλοι (ελιές), η μολυσματική τέρμινθος, που μπορεί να παίρνουν μια καφεοειδή μορφή (κρεατοελιές), τα θηλώματα και οι μυρμηγκιές. Η κλινική διάκριση των παραπάνω βλαβών από τα κονδυλώματα μπορεί να γίνει μόνο από ιατρό δερματολόγο.

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι πολυάριθμα μικρά και μεμονωμένα, συρρέοντα σε ομάδες ή μονήρη και αρκετά ευμεγέθη με λεία ή ανθοκραμβοειδή επιφάνεια. Συνήθως στα  συμπτώματα των κονδυλωμάτων δεν συμπεριλαμβάνεται πόνος ή αιμορραγία, αλλά αυτά δεν αποκλείονται σε πολύ ευμεγέθη κονδυλώματα που μπορούν να τραυματιστούν. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι:

  • Κονδυλώματα αιδοίου
  • Κονδυλώματα πέους
  • Κονδυλώματα πρωκτού
  • Κονδυλώματα ουρήθρας
  • Κονδυλώματα κλειτορίδας
  • Κονδυλώματα οσχέου, εφηβαίου
  • Κονδυλώματα στο στόμα
  • Κονδυλώματα στη γλώσσα, χείλη

Υπάρχει περίπτωση να έχω μολυνθεί και να μην το ξέρω;

Σε αρκετές περιπτώσεις το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά μόνο του τον ιό, ή τον καθιστά αδρανή, μέσω τον ενδογενών αμυντικών μηχανισμών που έχει. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο, ακόμα και αν έχει προσβληθεί από τον ιό, δεν εμφανίζει κονδυλώματα. Ακόμη, λόγω της γενικής ασυμπτωματολογίας του ιού, μπορεί τα κονδυλώματα να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, κάθε άτομο με ενεργή σεξουαλική ζωή θα πρέπει να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε δερματολόγο για την ύπαρξη κονδυλωμάτων.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα όπως και τα θηλώματα είναι βλάβες που προκαλούνται από τον ιό HPV. Η διαφορά τους είναι ότι τα κονδυλώματα εντοπίζονται στην επιδερμίδα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων, ενώ τα θηλώματα εμφανίζονται σε όλο το σώμα.

Στις γυναίκες, ο εντοπισμός των κονδυλωμάτων προκύπτει συνήθως στην περιοχή του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να αναπτυχθούν και στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η λοίμωξη με τριχομονάδα, κάποιες άλλες λοιμώξεις που προκαλούν τη διαβροχή της περιοχής από τις κολπικές εκκρίσεις και η εγκυμοσύνη. Στην εγκυμοσύνη τα κονδυλώματα μπορούν να πάρουν υπερπλαστική έντονα εξωφυτική μορφή και να εξαπλωθούν πολύ εύκολα.

Στους άνδρες, η εντόπιση κονδυλωμάτων συνήθως γίνεται στην περιοχή της βαλάνου, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στην ουρήθρα και σπανιότερα, στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η ουρηθρίτιδα, η φίμωση, η ανοσοκαταστολή και η οξυουρίαση. Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στην εμφάνιση κονδυλωμάτων έχουμε σε φορείς HIV, σε χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων αλλά και σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη.

Απαιτείται αποθεραπεία μετά το laser για τα κονδυλώματα;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας κονδυλωμάτων με Laser είναι πως ελαχιστοποιείται το διάστημα αποθεραπείας και δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Πρακτικά δεν υπάρχει πόνος, δυσφορία, αιμορραγία και δεν καταλείπονται ουλές. Ο ασθενής την ίδια ημέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσουν τα κονδυλώματα;

Υπάρχουν άτομα που θα προσβληθούν μόνο μία φορά. Παρόλα αυτά, λόγω της ικανότητας του ιού να παραμένει ενεργός μέσα στα κύτταρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετοί ασθενείς ενδέχεται να υποτροπιάσουν και να εκδηλώσουν συμπτώματα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Είμαι έγκυος και έχω μολυνθεί από τον ιό HPV, τι μπορώ να κάνω;

Οι έγκυες γυναίκες είναι και εκείνες πιθανοί στόχοι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Σε γενικές γραμμές, η μόλυνση δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να δημιουργηθούν πολλαπλά κονδυλώματα ή να αυξηθούν σε μέγεθος.

Σπανιότερα, η ύπαρξη κονδυλωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές αλλαγές. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος του τραχήλου σε όλες τις έγκυες γυναίκες, και ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν κάνει τεστ στην περίοδο ενός χρόνου πριν την εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα κατά τον τοκετό, θα πρέπει να γίνει καισαρική τομή.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Ο Ιατρικός Όμιλος CDM Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος όμιλος στους τομείς της Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής με 16 κλινικές σε Ελλάδα & Κύπρο. Χάρη στον εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, είναι εφικτή η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με CO2 Laser, Κρυοθεραπεία, Διαθερμοπηξία ή Χειρουργικά. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχημένης αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης CO2 Laser, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Cosmetic Derma Medicine.

Το Δερματολογικό τμήμα και τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής της κλινικής, με επικεφαλής τη Δερματολόγο & Αφροδισιολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα και τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Βεκρή, παρέχουν όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης ακόμη και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων κονδυλωμάτων. Η ιατρική μας ομάδα είναι δίπλα στον ασθενή 24/7 για ό,τι χρειαστεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL