Αιμαγγειώματα

Τα αιμαγγειώματα είναι δυσπλασίες των αγγείων που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη γέννηση. Αποτελεί συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα και κυρίως στα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και έχουν ποσοστό εμφάνισης 10%.

Αιμαγγειώματα
Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη «τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται με την εικόνα μιας διάχυτης ροζ ή πορφυροκόκκινης περιοχής και εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στην κεφαλή και στον τράχηλο. Παρόλο που η σύγχρονη ιατρική κοινότητα υποστηρίζει πως τα αιμαγγειώματα πρέπει να τα αφήνουμε χωρίς θεραπεία, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται αναγκαία η ιατρική παρέμβαση και θεραπεία του αιμαγγειώματος. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις που τα αιμαγγειώματα προκαλούν λειτουργικά ή ψυχολογικά προβλήματα στα μικρά παιδιά».

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη

Συμπτώματα

Το αιμαγγείωμα αρκετές φορές μπορεί να ομοιάζει με απλή κοκκινίλα ή κάποιο τραυματισμό, με αποτέλεσμα να μην του δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Για αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνεται προσοχή σε τέτοιου είδος σημάδια. Κυρίως οι γονείς, θα πρέπει να ελέγχουν το σώμα του μικρού παιδιού και να απευθύνονται στον ειδικό δερματολόγο αν δουν κάποιο ανησυχητικό σημάδι.

Τα αιμαγγειώματα μπορούν να εμφανιστούν με πολλές μορφές. Μπορεί να εμφανιστούν επιφανειακά ή σε βαθύτερα στρώματα. Επίσης, μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης. Αν εμφανιστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος τότε ονομάζεται «επιφανειακό αιμαγγείωμα». Τα αιμαγγειώματα αυτά έχουν συχνά χρώμα ερυθρό και ανομοιόμορφη επιφάνεια. Αιμαγγειώματα στα βαθύτερα στρώματα είναι πιο δύσκολα στην εύρεση και ονομάζονται «αιμαγγειώματα εν τω βάθει». Έχουν συνήθως μπλε απόχρωση και πιο ομαλή επιφάνεια σε σχέση με τα επιφανειακά.

Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το αιμαγγείωμα είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και προκαλεί αντιαισθητικό αποτέλεσμα, οδηγώντας το άτομο σε προβλήματα κοινωνικοποίησης. Παράδειγμα αποτελεί η ύπαρξη αιμαγγειώματος στο άνω χείλος, ένα ιδιαίτερα εμφανές σημείο και εξαιρετικά σημαντικό για την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις εμφάνισης του αιμαγγειώματος στην περιοχή της μύτης, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμη και σε προβλήματα όρασης αν υπάρξει εξάπλωσή τους. Σε σπανιότερες περιπτώσεις το αιμαγγείωμα μπορεί να εμφανιστεί στη βουβωνική χώρα, αναπτύσσοντας φλεγμονή και να προκαλέσει πόνο στο άτομο που το εμφανίζει.

Αιμαγγειώματα στο πρόσωπο.

Θεραπεία

Η θεραπεία των αιμαγγειωμάτων γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

 • Θεραπεία με Laser: η θεραπεία με χρήση Laser Nd-YAG έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Laser επιτυγχάνεται αφαίρεση των αιμαγγειωμάτων, ενώ παράλληλα προστατεύεται ο περιβάλλοντας ιστός και το δέρμα. Με τη χρήση Laser επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση των λεπτών γραμμών, όσο και ανθεκτικότερων ευρυαγγειών, με μεγαλύτερο μέγεθος και βάθος. Επίσης το Pulsed Dye Laser είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση Port Wine Stain αιμαγγειωμάτων.
 • Φαρμακευτική αγωγή: συνήθως πρόκειται για φάρμακα που προκαλούν επιβράδυνση της ανάπτυξης του αιμαγγειώματος, για αυτό και χορηγείται κατά την αυξητική φάση. Συνιστάται σε περιπτώσεις που το αιμαγγείωμα είναι απειλητικό για τη ζωή του βρέφους ή εμποδίζει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
 • Χειρουργική αφαίρεση: συνιστάται κυρίως σε περιπτώσεις εμφάνισης του αιμαγγειώματος στο πρόσωπο και όταν η αφαίρεση γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία. Παρόλα αυτά, οι γονείς καθώς και τα άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν, πρέπει να γνωρίζουν πως η χειρουργική αφαίρεση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ουλές στο δέρμα.
Αιμαγγείωμα στο δέρμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Αιμαγγειώματα

Τι είναι τα αιμαγγειώματα;

Στη γενική τους μορφή τα αιμαγγειώματα αποτελούν μια ομάδα μη λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Προέρχονται από κύτταρα τα οποία, όταν πολλαπλασιάζονται φυσιολογικά, σχηματίζουν τα φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Όταν όμως υπάρχει έντονος και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός τους, προκαλείται η δημιουργία των αιμαγγειωμάτων.

Πολλές φορές, το αιμαγγείωμα συγχέεται με το αιμάτωμα, το οποίο όμως διαφέρει από το αιμαγγείωμα, καθώς αφορά στη συσσώρευση αίματος σε κάποιο σημείο εκτός του αιμοφόρου αγγείου και συνήθως εντός κάποιου ιστού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας αιμαγγειωμάτων με Laser;

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser είναι τα εξής:

 • Γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος
 • Αποτελεσματική ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις
 • Γρηγορότερη επούλωση σε περιπτώσεις αιμορραγίας, σε σχέση με άλλες μεθόδους

Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το CO2 Laser, η μέθοδος της Σκληροθεραπείας ή ακόμη  να απαιτηθεί η χειρουργική εκτομή των αιμαγγειωμάτων.

Πώς εξελίσσονται τα αιμαγγειώματα;

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται κυρίως κατά τη βρεφική ηλικία, λίγο μετά τη γέννηση, ενώ παρατηρείται έντονη αύξησή τους κατά τους πρώτους 6-10 μήνες ζωής του μωρού (αυξητική φάση). Η πιθανότητα εμφάνισης αιμαγγειωμάτων είναι μεγαλύτερη στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα κορίτσια και ιδίως σε εκείνα με ανοιχτό χρώμα δέρματος. Αρκετές φορές τα αιμαγγειώματα υποχωρούν μόνα τους και κατά την παιδική ηλικία εξαφανίζονται τελείως (φάση υποστροφής). Τα αιμαγγειώματα συνήθως αυξάνουν σε μέγεθος τους πρώτους 10 μήνες, όταν είναι επιφανειακά, ενώ τα βαθιά συνεχίζουν να αυξάνονται έως και για 18 μήνες.

Τα αιμαγγειώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά έχει δειχθεί πως το 60% των αιμαγγειωμάτων απαντώνται στην περιοχή της κεφαλής, ενώ ένα 25% των περιστατικών έχει καταγραφεί στον κορμό. Στα θηλυκά άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός αιμαγγειωμάτων συναντάται στον τράχηλο.

Αν και όπως προαναφέρθηκε μερικές φορές τα αιμαγγειώματα εξαφανίζονται μόνα τους, υπάρχουν φορές που η αφαίρεσή τους κρίνεται απαραίτητη. Καθότι τα αιμαγγειώματα βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, με μία απλή τριβή (π.χ. από το ρούχο) μπορεί να αιμορραγήσουν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πιθανά προβλήματα ακοής, όρασης και σκελετικής παραμόρφωσης που μπορούν να προκαλέσουν, καθιστούν αναγκαία τη θεραπεία τους. Παράλληλα, η αίσθηση της διαφορετικότητας από πλευράς του παιδιού μόλις συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κάτι περίεργο στο δέρμα του, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και να το οδηγήσει στην περιθωριοποίηση.

Ακόμα και σε περιπτώσεις εμφάνισης του αιμαγγειώματος κατά την ενήλικη ζωή (κυρίως λόγω κληρονομικότητας), συνίσταται η αφαίρεσή του καθώς εάν αιμορραγεί συχνά, υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.

Ποιοι είναι οι τύποι των αιμαγγειωμάτων;

Τα συχνότερα αιμαγγειώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Τριχοειδές αιμαγγείωμα της βρεφικής ηλικίας ή αγγειωματώδης σπίλος:
  Έχει μορφή μαλακού μικρού οζιδίου ερυθρού ή πορφυρού χρώματος που αναπτύσσεται από την γέννηση και εξαφανίζεται συνήθως μόνο του μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας. Η κύρια εντόπιση αυτών είναι στο πρόσωπο και τον λαιμό. Τα τριχοειδή αιμαγγειώματα προσώπου παρατηρούνται συχνότερα σε πρόωρο ή χαμηλού βάρους βρέφος και το ποσοστό εμφάνισής τους διαφέρει ανάλογα με το φύλο (τα θηλυκά είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν τριχοειδές αιμαγγείωμα σε σχέση με τα αρσενικά).Η ύπαρξη πολλών τέτοιων αιμαγγειωμάτων στο δέρμα μπορεί να υποκρύπτει αγγειακές βλάβες και σε εσωτερικά όργανα όπως του πεπτικού συστήματος, του ήπατος ή και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
 • Ομαλό αιμαγγείωμα ή Port-Wine Stain:
  Εμφανίζεται ως μία ερυθρή ή ιώδους χρώματος και ακανόνιστου σχήματος περιοχή που είναι εμφανής από την γέννηση. Οφείλει το όνομα του στο κρασί Porto, καθώς το χρώμα τους ομοιάζει αρκετά. Συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο – ομαλό αιμαγγείωμα προσώπου – και μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση αυτού και να επεκτείνεται ακόμη και στα βλέφαρα. Αρκετές φορές εμφανίζεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, για αυτό συνιστάται να γίνεται έλεγχος του στόματος κατά τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους. Παράλληλα με το ομαλό αιμαγγείωμα προσώπου, μπορεί να συνυπάρχουν αγγειακές δυσπλασίες οφθαλμών, κεντρικού νευρικού συστήματος, ακόμη και οστών. Πολλές φορές μπορεί να είναι μέρος ενός συνδρόμου, όπως για παράδειγμα του συνδρόμου Sturge-Weber.Εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση και παραμένει καθόλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Η διάγνωσή του μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι, συνήθως όμως πραγματοποιείται και βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Οι ομαλές κηλίδες δεν υποχωρούν από μόνες τους, για αυτό και απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση.Εάν η θεραπεία ξεκινήσει κατά την παιδική ηλικία, τότε η βελτίωση μετά το πέρας των συνεδριών μπορεί να φτάσει και το 75%, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις με 100% βελτίωση.
 • Γεροντικό αιμαγγείωμα ή Κερασόχρωη κηλίδα:
  Γνωστά επίσης και ως «στίγματα του Morgan» ή κερασοειδή αιμαγγειώματα, έχουν πολύ συχνή εμφάνιση και παρατηρούνται ως κόκκινες μικρές ελίτσες στο δέρμα, κυρίως του κορμού. Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα δεν έχουν συμπτώματα και είναι εντελώς αθώες βλάβες που δεν σχετίζονται με διαταραχές εσωτερικών οργάνων. Συνήθως υπάρχει κάποιου είδους κληρονομικότητα στην εμφάνισή τους και πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο της ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τραυματισμού τα κερασοειδή αιμαγγειώματα μπορεί να αιμορραγήσουν έντονα και σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση.Η θεραπεία των κερασοειδών αιμαγγειωμάτων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που οδηγούν στην απαραίτητη αφαίρεσή τους. Παραδείγματος χάρη, αν εμφανιστεί μεγάλος αριθμός αιμαγγειωμάτων κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνει άμεσα σχετικός έλεγχος.
 • Αστεροειδές αιμαγγείωμα ή Ευρυαγγεία:
  Πρόκειται για μικρά αιμοφόρα αγγεία που παίρνουν μορφή σαν ιστό αράχνης, έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον θώρακα και τα άνω άκρα συνηθέστερα στις γυναίκες. Έχει δειχθεί πως σχεδόν μία στις 2 Ελληνίδες εμφανίζει ευρυαγγείες σε κάποιο σημείο του σώματός της. Συχνά, αναφέρονται και ως «τελαγγειεκτασίες» και γίνονται εύκολα ορατά με γυμνό μάτι. Τα αιμαγγειώματα που εμφανίζονται στα άκρα είναι ευκολότερα στην αντιμετώπισή τους, σε σχέση με εκείνα που εμφανίζονται στο πρόσωπο. Κάνουν συχνά την εμφάνισή τους κατά την εγκυμοσύνη, την λήψη αντισυλληπτικών, αλλά αποτελούν και συνοδά σημεία άλλων παθήσεων όπως ηπατικής ανεπάρκειας. Για την εμφάνιση των ευρυαγγειών, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, καθώς ευθύνεται για το 70% των περιπτώσεων. Συχνά, όμως, μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, μετά από ορμονικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή κατά την εγκυμοσύνη.Αρκετά καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση ευρυαγγειών σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η πολύωρη καθιστική στάση, καθώς επίσης και τα περιττά κιλά ή έλλειψη σωματικής άσκησης.Στα κάτω άκρα, οι ευρυαγγείες είναι συχνά αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας, ενώ αρκετές φορές συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών. Οι κιρσοί αποτελούν σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος.Υπάρχουν περιπτώσεις που τα αιμαγγειώματα δεν είναι σε εμφανή σημεία, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται παρά μόνο κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης, τυχαίας εξέτασης. Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση ύπαρξης αιμαγγειώματος στο συκώτι. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα αιμαγγειώματα αυτού του τύπου δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, όμως αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, διότι τις περισσότερες φορές δεν χρήζουν αφαίρεσης και είναι τελείως ακίνδυνα.

Πολλές φορές μάλιστα, η όψη των αιμαγγειωμάτων ενδέχεται να ομοιάζει με αυτή του καρκίνου του δέρματος. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να συγχέονται, καθώς ο καρκίνος του δέρματος είναι κακοήθης όγκος, ενώ τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθη και σχετικά ακίνδυνα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για την αποτελεσματική θεραπεία των αιμαγγειωμάτων;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση, το βάθος της βλάβης και την ηλικία του ασθενούς. Περισσότερο ανθεκτικά στις θεραπείες είναι τα αιμαγγειώματα που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του προσώπου. Συνήθως, απαιτούνται 7-9 συνεδρίες σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μήνα.

Απαιτείται αναισθησία για την αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων;

Η θεραπείες με Laser είναι κατά βάση ανώδυνες και ο ασθενής αισθάνεται μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα. Σε περιπτώσεις, όμως, εκτεταμένου αιμαγγειώματος στην περιοχή του προσώπου συνιστάται τοπική αναισθησία.

Απαιτείται χρόνος αποθεραπείας;

Δεν απαιτείται νοσηλεία ή χρόνος ανάρρωσης, καθώς ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Είναι ασφαλής η χρήση του Laser ως θεραπεία για μικρά παιδιά;

Η θεραπεία με Pulsed Dye Laser ενδείκνυται για μικρά παιδιά και είναι αρκετά αποτελεσματική, καθώς απαιτείται μικρότερος αριθμός συνεδριών. Μάλιστα, είναι ακόμη καλύτερο η θεραπεία να ξεκινάει σε μικρή ηλικία, όταν η επιδερμίδα είναι λεπτότερη και δεν υπάρχει μεγάλη έκταση του αιμαγγειώματος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σχεδόν 100% αφαίρεσή του.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser είναι πως δεν αφήνει ουλές, ιδιαίτερα σημαντικό καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο ξένων ουσιών στον οργανισμό. Επίσης, είναι εξαιρετικά ανώδυνη, καθώς δεν απαιτείται τοπική αναισθησία ή κάποιο άλλο αναλγητικό. Επιπροσθέτως, το άτομο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς παρενέργειες ή αίσθημα πόνου.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για την αφαίρεση αιμαγγειωμάτων;

Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, με 16 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Cosmetic Derma Medicine, διαθέτουμε την πιο πλήρη σειρά laser για αφαίρεση αιμαγγειωμάτων, με κυριότερα το ND-YAG Laser, το Q Switched ND-YAG Laser, το CO2 Laser και το Pulsed Dye Laser.

Οι Δερματολόγοι που στελεχώνουν την Cosmetic Derma Medicine, έχουν εξειδικευθεί στην μέθοδο Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL