Μινοξιδίλη

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Μινοξιδίλη για Τριχόπτωση: Οφέλη, Δράση, Παρενέργειες

Τι είναι η Μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη αποτελεί την κύρια θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η χορήγησή της ενισχύει την τριχοφυΐα στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών και του γενείου. Διατίθεται σε τοπικό διάλυμα (λοσιόν) ή αφρό ή σε χάπια ενώ μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε μορφή ενδοδερματικής ένεσης.

 • Είναι από τις top choice θεραπείες για σχεδόν κάθε μορφής τριχόπτωση

 • Αποτελεί ασφαλή θεραπεία, εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Ένωση

 • Διατίθεται σε μορφή τοπικού διαλύματος, αφρού, χαπιών και σε ενέσιμη μορφή

 • Αποτελεσματική στην τριχόπτωση, για τη μείωση της αραίωσης των μαλλιών και την ανάπτυξη νέων μαλλιών

 • Δρα μέσω της αγγειοδιαστολής με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη των τριχοθυλακίων

 • Ο χρόνος θεραπείας ποικίλει από 4 έως 6 μήνες προκειμένου να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Δίπλα σας για κάθε απορία

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

YouTube video

Εξαιρετικά αποτελέσματα σε άντρες και γυναίκες

Θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη

Είναι γνωστό ότι η off-label θεραπεία με ενέσιμη μινοξιδίλη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στους άντρες. Αλλά και στις γυναίκες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σε επιστημονική έρευνα του 2021, που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Therapy, η χρήση της μινοξιδίλης ενδοδερμικά με ενέσεις 0,5% επιτάχυνε την αναγέννηση των τριχών σε γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία. Οι ενδοδερμικές ενέσεις χορηγήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση σε 26 ασθενείς στην περιοχή/ές θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής για 10 διαδοχικές εβδομάδες. Στο 69,2% των ασθενών σημειώθηκε αύξηση των αναγενών τριχών από 69.9% σε 78.5% σε διάστημα μόλις 10 εβδομάδων.

Δράση της μινοξιδίλης ενάντια στην τριχόπτωση

Πρόσφατη πενταετής κλινική μελέτη (2021), που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dermatological Treatment, δείχνει ότι η μινοξιδίλη δρα μέσω πολλαπλών μονοπατιών (αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, αντιφλεγμονώδης παράγοντας, επαγωγέας μεταγωγής σήματος του αντιανδρογόνο Wnt/β-κατενίνης) και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια της αναγενούς και τελογενής φάσης του κύκλου ζωής της τρίχας.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η μινοξιδίλη 2% παρουσιάζει μέγιστη τριχοφυΐα στους άνδρες κατά το πρώτο έτος με μείωση κατά τα επόμενα έτη. Η τοπική μινοξιδίλη προκαλεί αναγέννηση της τριχοφυΐας τόσο στις μετωποκροταφικές όσο και στις περιοχές της κορυφής. Το διάλυμα 5% και ο αφρός δεν διέφεραν σημαντικά ως προς την αποτελεσματικότητα από το διάλυμα 2%.

Μετά από 6 μήνες χορήγησης, η μινοξιδίλη σε χάπια 5 mg/ημέρα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από την τοπική 5% και 2% σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία. Η χαμηλή δόση 0,5 – 5 mg/ημέρα μπορεί επίσης να είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την τριχόπτωση γυναικείου τύπου και τη χρόνια τελογενή τριχόρροια (Telogen Effluvium). Δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες. Αυτό δείχνει ότι και τα χάπια μινοξιδίλης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση.

Πώς θα έχετε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα

Η μινοξιδίλη είναι το βασικό φάρμακο για ασθενείς με ανδρογενετική αλωπεκία, αλλά χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία άλλων διαταραχών της τριχοφυΐας, όπως η γυροειδής αλωπεκία, η διάχυτη αλωπεκία, η ουλωτική αλωπεκία, η τελογενής τριχόρροια, η αλωπεκία έλξης και σε διαταραχές του άξονα της τρίχας.

Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της μινοξιδίλης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες εφαρμογής και τις βέλτιστες πρακτικές:

 • Εφαρμόστε τη μινοξιδίλη σε καθαρό, στεγνό τριχωτό της κεφαλής: Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το φάρμακο είναι σε θέση να διεισδύσει στο δέρμα και να φτάσει στους θύλακες της τρίχας.
 • Χρησιμοποιήστε τη συνιστάμενη ποσότητα μινοξιδίλης: Χρησιμοποιήστε το σταγονόμετρο που παρέχεται για να μετρήσετε τη σωστή ποσότητα φαρμάκου και εφαρμόστε την ομοιόμορφα στις περιοχές θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής.
 • Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μετά την εφαρμογή της μινοξιδίλης: Κάντε με τις άκρες των δακτύλων σας ένα απαλό μασάζ με το φάρμακο στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στους θύλακες των τριχών και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.
 • Αφήστε τη μινοξιδίλη να στεγνώσει εντελώς: Αφήστε το φάρμακο να στεγνώσει εντελώς πριν περιποιηθείτε τα μαλλιά σας ή πριν πάτε για ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μεταφορά του φαρμάκου σε άλλες περιοχές του δέρματος ή την αφαίρεση του. Μη λούσετε τα μαλλιά σας για 4 ώρες μετά την εφαρμογή.
 • Να είστε συνεπείς με τη χρήση της μινοξιδίλης: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες, προκειμένου να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν διακόψετε τη χρήση της μινοξιδίλης, ενδέχεται να παρατηρήσετε αναστροφή των αποτελεσμάτων.
 • Να είστε υπομονετικοί: Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 μήνες για να δείτε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της μινοξιδίλης. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με τις οδηγίες χρήσης, ακόμη και όταν δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα.

Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να συμβάλλετε στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της μινοξιδίλης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών σας.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χρήση της μινοξιδίλης στις γυναίκες

Η τοπική μινοξιδίλη είναι το μόνο φάρμακο για τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, που έχει λάβει έγκριση από τον FDA. Η δοσολογία, η μέθοδος εφαρμογής και η συγκέντρωση του φαρμάκου διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων λόγω διαφόρων παραγόντων. Ωστόσο, ο βασικός μηχανισμός δράσης και τα οφέλη της μινοξιδίλης στη θεραπεία της τριχόπτωσης είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες,

Η ισχύς του διαλύματος μινοξιδίλης που συνιστάται στις γυναίκες είναι συνήθως 2%, ενώ οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιούν διάλυμα 5% ή υψηλότερης συγκέντρωσης. Η χαμηλότερη συγκέντρωση της μινοξιδίλης στις γυναίκες οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα και τα αίτια της τριχόπτωσης των γυναικών διαφέρουν από αυτά των ανδρών. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις δεν είναι απαραίτητες για βέλτιστα αποτελέσματα στη γυναικεία τριχόπτωση.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να κάνουν χρήση μινοξιδίλης. H ασφάλεια του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και οι επιπτώσεις του στο έμβρυο δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως από τους επιστήμονες.

Οι δόσεις μινοξιδίλης – Οδηγίες χρήσης

Η δόση αυτού του φαρμάκου καθορίζεται από τον ιατρό και είναι διαφορετική από έναν ασθενή σε άλλον.

Η βέλτιστη δόση μινοξιδίλης για τη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της τριχόπτωσης, του σκευάσματος της μινοξιδίλης που χρησιμοποιείται και της ατομικής ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τοπικό διάλυμα μινοξιδίλης 5%, η πιο συχνή δόση είναι 1 ml (χιλιοστόλιτρο) και εφαρμόζεται στην περιοχή θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής δύο φορές την ημέρα, με απόσταση 12 ωρών. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σταγονόμετρο ή τον εφαρμοστή ψεκασμού που παρέχεται με το φάρμακο για να διασφαλίσετε την ακριβή δοσολογία.

Ορισμένα σκευάσματα μινοξιδίλης, όπως διάλυμα 2% ή αφρός, μπορεί να έχουν διαφορετικές συστάσεις δοσολογίας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον ιατρό σας ή στην ετικέτα του προϊόντος.

Προσοχή στην υπερδοσολογία

Εάν παραλείψατε μια δόση αυτού του φαρμάκου, εφαρμόστε την το συντομότερο δυνατό. Εάν πέρασαν αρκετές ώρες, παραλείψτε τη δόση που δεν λάβατε και πάρτε την επόμενη στην κανονική ώρα της.

Μην διπλασιάζετε τη δόση για να προλάβετε. Να σημειωθεί ότι οι υψηλότερες δόσεις μινοξιδίλης δεν οδηγούν απαραίτητα σε καλύτερα ή ταχύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Φύλαξη φαρμάκου

Η μινοξιδίλη φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από τη θερμότητα. Αυτό το προϊόν είναι εύφλεκτο. Κρατήστε το μακριά από πηγές θερμότητας και αποφύγετε την έκθεση κοντά σε φωτιά μετά τη θεραπεία μέχρι να στεγνώσει εντελώς το φάρμακο. Κρατήστε το φάρμακο μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Δώστε λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης

Στην Cosmetic Derma Medicine διαθέτουμε πολυετή εμπειρία στη θεραπεία με μινοξιδίλη και τις άλλες θεραπείες τριχόπτωσης και τα αποτελέσματα μας έχουν πολλάκις αποσπάσει τα θετικά σχόλια της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνή συνέδρια. Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την αιτία του προβλήματος και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα σας.
Δίνουμε έμφαση στις θεραπείες ανάπτυξης των μαλλιών και τις σύγχρονες θεραπείες που υποστηρίζονται από την κλινική έρευνα, αντιμετωπίζοντας όλους τους τύπους τριχόπτωσης με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση και με βάση το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.