Θεραπεία Τριχόπτωσης με μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη αποτελεί την κύρια θεραπεία της ανδρογενετική αλωπεκίας, για την ενισχυση της τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών και του γενείου. Διατίθεται σε τοπικό διάλυμα (λοσιόν) ή αφρό ή σε χάπια. Εφαρμόζεται και ενδοδερματικά με ενέσεις για την μείωση της τριχόπτωσης και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Θεραπεία Τριχόπτωσης με μινοξιδίλη
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

“Η μινοξιδίλη είναι αποτελεσματική στη διακοπή της τριχόπτωσης, στη μείωση της αραίωσης των μαλλιών και στην προώθηση της ανάπτυξης νέων μαλλιών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Χρειάζεται κάποιος χρόνος θεραπείας (4 έως 6 μήνες), ανάλογα με την κατάσταση του προβλήματος και τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς σας παράγοντες, για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.”

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Τι είναι η μινοξιδίλη

Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως αγγειοδιασταλτικά και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Η μινοξιδίλη είναι το βασικό φάρμακο για ασθενείς με ανδρογενετική αλωπεκία, αλλά χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία άλλων διαταραχών της τριχοφυΐας, όπως η γυροειδής αλωπεκία, η διάχυτη αλωπεκία, η ουλωτική αλωπεκία, η τελογενής τριχόρροια, η αλωπεκία έλξης και σε διαταραχές του άξονα της τρίχας.

Η μινοξιδίλη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας τριχόπτωσης. Διατίθεται σε διάλυμα με συγκέντρωση 2% ή 5% ή σε χάπια των 2,5mg, 5 mg και 10 mg και έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει έως και το 60% της τριχόπτωσης και να προωθήσει την αναγέννηση των μαλλιών. Η τοπική μινοξιδίλη 2% χρησιμοποιείται κυρίως σε γυναίκες με αραίωση των μαλλιών.

YouTube video

Πότε αντενδείκνυται

Η μινοξιδίλη δεν χρησιμοποιείται εάν η αιτία της τριχόπτωσης είναι άγνωστη, εάν δεν υπάρχει προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης, εάν η τριχόπτωση εμφανίζεται αιφνίδια ή/και κατά τόπους, εάν η τριχόπτωση συνδέεται με τον τοκετό, εάν υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή ή εάν έχει ήδη εφαρμοστεί άλλο φάρμακο στην περιοχή θεραπείας.

Παρενέργειες της μινοξιδίλης

Η μινοξιδίλη είναι ένα ασφαλές φάρμακο, εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συστηματική απορρόφηση της τοπικής μινοξιδίλης από το δέρμα είναι μικρότερη από το 99% της ποσότητας που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Περίπου το 95% του συστηματικά απορροφούμενου φαρμάκου και των μεταβολιτών του απεκκρίνεται μέσω των νεφρών εντός 4 ημερών από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια δεν δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Οι παρενέργειες της μινοξιδίλης είναι παροδικές και συνήθως περιλαμβάνουν ξηρότητα, υπερτρίχωση, αίσθηση καψίματος, κνησμό ή ερυθρότητα.

Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση, ναυτία, ταχυκαρδία ή αρρυθμίες, πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος, κόπωση ή δύσπνοια, οίδημα προσώπου, οφθαλμών,  χεριών και κάτω άκρων των ποδιών. Πολύ σπάνια, μετά από χρόνια χρήση, έχει παρατηρηθεί αύξηση των ηπατικών ενζύμων τρανσαμινάσης, εξαιτίας του μεταβολισμού της μινοξιδίλης. Οι παρενέργειες σταματούν με τη μείωση της δόσης ή τη διακοπή λήψης του φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστώσετε οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας.

Δράση της μινοξιδίλης ενάντια στην τριχόπτωση

Κλινική αποτελεσματικότητα (τοπική μινοξιδίλη και χάπια)

Παρά την παγκόσμια αποδοχή της, για περισσότερα από 30 χρόνια, ο μηχανισμός δράσης της μινοξιδίλης που προάγει την ανάπτυξη των τριχών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως.

Πρόσφατη πενταετής κλινική μελέτη (2021), που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dermatological Treatment, δείχνει ότι η μινοξιδίλη δρα μέσω πολλαπλών μονοπατιών (αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, αντιφλεγμονώδης παράγοντας, επαγωγέας μεταγωγής σήματος του αντιανδρογόνο Wnt/β-κατενίνης) και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια της αναγενούς και τελογενής φάσης του κύκλου ζωής της τρίχας.

Η μινοξιδίλη είναι ένα προφάρμακο που μεταβολίζεται από τη θυλακική σουλφοτρανσφεράση σε θειική μινοξιδίλη (δραστική μορφή). Η μελέτη έδειξε, όπως και άλλες προηγούμνες μελέτες, ότι τα άτομα με υψηλότερη δραστηριότητα σουλφοτρανσφεράσης ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία από τους ασθενείς με χαμηλότερη δραστηριότητα σουλφοτρανσφεράσης.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η μινοξιδίλη 2% παρουσιάζει μέγιστη τριχοφυΐα στους άνδρες κατά το πρώτο έτος με μείωση κατά τα επόμενα έτη. Η τοπική μινοξιδίλη προκαλεί αναγέννηση της τριχοφυΐας τόσο στις μετωποκροταφικές όσο και στις περιοχές της κορυφής. Το διάλυμα 5% και ο αφρός δεν διέφεραν σημαντικά ως προς την αποτελεσματικότητα από το διάλυμα 2%.

Μετά από 6 μήνες χορήγησης, η μινοξιδίλη σε χάπια 5 mg/ημέρα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από την τοπική 5% και 2% σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία. Η χαμηλή δόση 0,5 – 5 mg/ημέρα μπορεί επίσης να είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την τριχόπτωση γυναικείου τύπου και τη χρόνια τελογενή τριχόρροια (Telogen Effluvium). Δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες. Αυτό δείχνει ότι και τα χάπια μινοξιδίλης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση.

Ενδοδερμικά με ενέσεις μινοξιδίλης

Μινοξιδίλη ενέσεις

Είναι γνωστό ότι η off-label θεραπεία με ενέσιμη μινοξιδίλη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στους άντρες. Αλλά και στις γυναίκες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σε επιστημονική έρευνα του 2021, που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Therapy, η χρήση της μινοξιδίλης ενδοδερμικά με ενέσεις 0,5% επιτάχυνε την αναγέννηση των τριχών σε γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία. Οι ενδοδερμικές ενέσεις χορηγήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση σε 26 ασθενείς στην περιοχή/ές θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής για 10 διαδοχικές εβδομάδες. Στο 69,2% των ασθενών σημειώθηκε αύξηση των αναγενών τριχών από 69.9% σε 78.5% σε διάστημα μόλις 10 εβδομάδων.

Οι δόσεις μινοξιδίλης

Η δόση αυτού του φαρμάκου καθορίζεται από τον ιατρό και είναι διαφορετική από έναν ασθενή σε άλλον.

Η βέλτιστη δόση μινοξιδίλης για τη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της τριχόπτωσης, του σκευάσματος της μινοξιδίλης που χρησιμοποιείται και της ατομικής ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τοπικό διάλυμα μινοξιδίλης 5%, η πιο συχνή δόση είναι 1 ml (χιλιοστόλιτρο) και εφαρμόζεται στην περιοχή θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής δύο φορές την ημέρα, με απόσταση 12 ωρών. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σταγονόμετρο ή τον εφαρμοστή ψεκασμού που παρέχεται με το φάρμακο για να διασφαλίσετε την ακριβή δοσολογία.

Ορισμένα σκευάσματα μινοξιδίλης, όπως διάλυμα 2% ή αφρός, μπορεί να έχουν διαφορετικές συστάσεις δοσολογίας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον ιατρό σας ή στην ετικέτα του προϊόντος.

Προσοχή στην υπερδοσολογία

Εάν παραλείψατε μια δόση αυτού του φαρμάκου, εφαρμόστε την το συντομότερο δυνατό. Εάν πέρασαν αρκετές ώρες, παραλείψτε τη δόση που δεν λάβατε και πάρτε την επόμενη στην κανονική ώρα της.

Μην διπλασιάζετε τη δόση για να προλάβετε. Να σημειωθεί ότι οι υψηλότερες δόσεις μινοξιδίλης δεν οδηγούν απαραίτητα σε καλύτερα ή ταχύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Φύλαξη φαρμάκου

Η μινοξιδίλη φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από τη θερμότητα. Αυτό το προϊόν είναι εύφλεκτο. Κρατήστε το μακριά από πηγές θερμότητας και αποφύγετε την έκθεση κοντά σε φωτιά μετά τη θεραπεία μέχρι να στεγνώσει εντελώς το φάρμακο. Κρατήστε το φάρμακο μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Μινοξιδίλη δόσεις.

Συνδυασμός της μινοξιδίλης με άλλες θεραπείες

Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες τριχόπτωσης. Στην πραγματικότητα, η συνδυαστική χρήση της μινοξιδίλης με άλλες θεραπείες, όπως παράλληλη λήψη αντι-ανδρογόνου φαρμάκου ή θεραπεία με λέιζερ χαμηλής ισχύος (LLLT) ή με αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών, μπορεί να παρέχει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι η χρήση μίας μόνο θεραπείας.

Για παράδειγμα, η συνδυασμένη χρήση μινοξιδίλης με φάρμακο αντι-ανδρογόνου δράσης μπορεί να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών, με τη μινοξιδίλη να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους θύλακες της τρίχας και το αντι-ανδρογόνο να μειώνει την παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης (DHT), μιας ορμόνης που συμβάλλει στην τριχόπτωση σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως στη γυροειδή αλωπεκία, η μινοξιδίλη μπορεί να συνδυαστεί με αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η πρεδνιζόνη (κορτιζόνη).

Ο συνδυασμός θεραπειών μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών και μεγαλύτερη βελτίωση της πυκνότητας τους από ό,τι η χρήση μιας μόνο θεραπείας.

Αλλά αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Επιπλέον, η ατομική ανταπόκριση στη θεραπεία μπορεί να ποικίλει από ένα ασθενή σε άλλον και ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα από τη συνδυαστική θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποφασίσετε μόνοι σας ποια θεραπεία θα ακολουθήσετε και να συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να καθορίσετε τον καλύτερο συνδυασμό θεραπειών με βάση τις ατομικές ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό σας.

Χρήση της μινοξιδίλης στις γυναίκες

Η τοπική μινοξιδίλη είναι το μόνο φάρμακο για τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, που έχει λάβει έγκριση από τον FDA. Η δοσολογία, η μέθοδος εφαρμογής και η συγκέντρωση του φαρμάκου διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων λόγω διαφόρων παραγόντων. Ωστόσο, ο βασικός μηχανισμός δράσης και τα οφέλη της μινοξιδίλης στη θεραπεία της τριχόπτωσης είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες,

Η ισχύς του διαλύματος μινοξιδίλης που συνιστάται στις γυναίκες είναι συνήθως 2%, ενώ οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιούν διάλυμα 5% ή υψηλότερης συγκέντρωσης. Η χαμηλότερη συγκέντρωση της μινοξιδίλης στις γυναίκες οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα και τα αίτια της τριχόπτωσης των γυναικών διαφέρουν από αυτά των ανδρών. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις δεν είναι απαραίτητες για βέλτιστα αποτελέσματα στη γυναικεία τριχόπτωση.

Η χρήση μινοξιδίλης στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να κάνουν χρήση μινοξιδίλης. H ασφάλεια του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και οι επιπτώσεις του στο έμβρυο δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως από τους επιστήμονες.

Πως θα έχετε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα

Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της μινοξιδίλης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες εφαρμογής και τις βέλτιστες πρακτικές:

 1. Εφαρμόστε τη μινοξιδίλη σε καθαρό, στεγνό τριχωτό της κεφαλής: Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το φάρμακο είναι σε θέση να διεισδύσει στο δέρμα και να φτάσει στους θύλακες της τρίχας.
 2. Χρησιμοποιήστε τη συνιστάμενη ποσότητα μινοξιδίλης: Χρησιμοποιήστε το σταγονόμετρο που παρέχεται για να μετρήσετε τη σωστή ποσότητα φαρμάκου και εφαρμόστε την ομοιόμορφα στις περιοχές θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής.
 3. Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μετά την εφαρμογή της μινοξιδίλης: Κάντε με τις άκρες των δακτύλων σας ένα απαλό μασάζ με το φάρμακο στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στους θύλακες των τριχών και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.
 4. Αφήστε τη μινοξιδίλη να στεγνώσει εντελώς: Αφήστε το φάρμακο να στεγνώσει εντελώς πριν περιποιηθείτε τα μαλλιά σας ή πριν πάτε για ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μεταφορά του φαρμάκου σε άλλες περιοχές του δέρματος ή την αφαίρεση του. Μη λούσετε τα μαλλιά σας για 4 ώρες μετά την εφαρμογή.
 5. Να είστε συνεπείς με τη χρήση της μινοξιδίλης: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες, προκειμένου να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν διακόψετε τη χρήση της μινοξιδίλης, ενδέχεται να παρατηρήσετε αναστροφή των αποτελεσμάτων.
 6. Να είστε υπομονετικοί: Μπορεί να χρειαστούν έως και 4 μήνες για να δείτε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της μινοξιδίλης. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και συνεπείς με τις οδηγίες χρήσης, ακόμη και όταν δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα.

Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να συμβάλλετε στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της μινοξιδίλης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών σας.

Δώστε λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης

Στην Cosmetic Derma Medicine διαθέτουμε πολυετή εμπειρία στη θεραπεία με μινοξιδίλη και τις άλλες θεραπείες τριχόπτωσης και τα αποτελέσματα μας έχουν πολλάκις αποσπάσει τα θετικά σχόλια της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνή συνέδρια. Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την αιτία του προβλήματος και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα σας.

Δίνουμε έμφαση στις θεραπείες ανάπτυξης των μαλλιών και τις σύγχρονες θεραπείες που υποστηρίζονται από την κλινική έρευνα, αντιμετωπίζοντας όλους τους τύπους τριχόπτωσης με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση και με βάση το πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Μινοξιδίλη αποτελέσματα.

Εάν ενδιαφέρεστε για θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη ή με άλλες θεραπείες μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού σε μία από τις 16 Κλινικές της Cosmetic Derma Medicine σε Ελλάδα και Κύπρο. Αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατόν ή τηλεφωνήστε από Ελλάδα στο (+30) 210 6980451 και από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό, στο (+357) 22257490 για τη Λευκωσία και στο (+357) 23811001 για την Αγία Νάπα.

Βιβλιογραφία

Το άρθρο ελέγχθηκε από την δερματολόγο και Επιστημονική Διευθύντρια της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine Δρ Αμαλία Τσιατούρα στις 13/04/2023.

 • Minoxidil, Minoxidil, StatPearls Publishing, 2023 Jan, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482378/
 • Systemic steroids with or without 2% topical minoxidil in the treatment of alopecia areata,1992 Nov, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1444500/
 • Intradermal Minoxidil Injections for the Treatment of Androgenetic Alopecia in Women, January 22, 2021, https://www.dermatologyadvisor.com/home/topics/general-dermatology/injections-with-minoxidil-superior-to-placebo-for-faga/
 • Minoxidil and its use in hair disorders: a review, Dovepress,open access to scientific and medical research 8 May 2019, https://www.dovepress.com/minoxidil-and-its-use-in-hair-disorders-a-review-peer-reviewed-fulltext-article-DDDT
 • Minoxidil: a comprehensive review, Journal of Dermatological Treatment, 20 Jul 2021, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546634.2021.1945527

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL