Κυτταρίτιδα: Αίτια, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την κυτταρίτιδα, ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση της, τα αίτια και χρήσιμες συμβουλές.

Κυτταρίτιδα: Θεραπείες και Καλύτεροι Τρόποι Αντιμετώπισης

Γενικές πληροφορίες

Η κυτταρίτιδα περιγράφει μια ανώμαλη κατάσταση του δέρματος τύπου φλοιού πορτοκαλιού κυρίως στο άνω οπίσθιο τμήμα των μηρών και των γλουτών, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Παρόλο που δεν υπάρχει σχετική νοσηρότητα, αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις γυναίκες μετά την εφηβεία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι θεραπείες για την απομάκρυνση του λίπους και την κυτταρίτιδα πρέπει να είναι διακριτές. Οι αποτελεσματικές θεραπείες για την απομάκρυνση του λίπους συνήθως δεν έχουν κανένα όφελος για την κυτταρίτιδα.

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Όπως λέει η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, “η κυτταρίτιδα δεν είναι ασθένεια, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ φυσιολογική και καλοήθης κατάσταση και δεν είναι ούτε επώδυνη ούτε επιβλαβής για τη γενική σωματική υγεία του ατόμου. Όμως, οι γυναίκες με κυτταρίτιδα βιώνουν συχνά δυσαρέσκεια για το σώμα τους, ψυχοκοινωνική δυσφορία, άγχος και μειωμένη ποιότητα ζωής. Για την ικανοποίηση της ανάγκης εξάλειψης της κυτταρίτιδας έχει αναπτυχθεί πληθώρα τρόπων για την ποιότητα των οποίων θα μιλήσουμε εδώ.”

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα είναι η διαταραχή όπου διογκωμένα λιποκύτταρα ασκούν πίεση στον αποδυναμωμένο ινώδη συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας μια ανομοιόμορφη επιφάνεια επιδερμίδας που μοιάζει με όψη φλοιού πορτοκαλιού με μικρά εξογκώματα, λακκάκια και αμυδρές αυλακώσεις.

Η διαταραχή είναι γνωστή με τους επιστημονικούς όρους τοπική λιποδυστροφία ή γυναικοειδής λιποδυστροφία. Εκτιμάται ότι πάνω από το 85% των γυναικών μετά την εφηβεία έχουν κυτταρίτιδα. Αντίθετα, προσβάλλει λιγότερο από το 10% των ανδρών.

Πως δημιουργείται η κυτταρίτιδα.

Θεραπεία

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την κυτταρίτιδα;

Αν αναρωτιέστε πως φεύγει η κυτταρίτιδα, η απάντηση είναι ότι δεν φεύγει ούτε μπορείτε να την αποτρέψετε, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνισή της έως και σε βαθμό που δεν είναι ορατή.

Ένας μεγάλος αριθμός ιατρικών θεραπειών και άλλων τρόπων αντιμετώπισης έχει αναπτυχθεί ως απάντηση στην επιθυμία μας να εξαλείψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτό καθιστά δύσκολη την επιλογή της θεραπείας όταν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές.

YouTube video

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το λίπος και η κυτταρίτιδα είναι διαφορετικές καταστάσεις. Η κυτταρίτιδα συχνά δεν επηρεάζεται από θεραπείες που μπορούν να αφαιρέσουν αποτελεσματικά το λίπος.

Το βάρος έχει μικρή συσχέτιση με την κυτταρίτιδα. Απαντάται συχνά στις αδύνατες γυναίκες και σπάνια στους παχύσαρκους άνδρες. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η δίαιτα και η άσκηση είναι αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά συμβάλλουν στη διατήρηση του αποτελέσματος μιας θεραπείας. Είναι μύθος ότι μπορείτε να δώσετε τέλος στην κυτταρίτιδα σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις ή καταναλώνοντας διάφορες τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Δείτε αναλυτικά τις πιο συνηθισμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και χρήσιμες πληροφορίες για να επιλέξετε αυτήν που σας ταιριάζει.

1. Cavitation και Ραδιοσυχνότητες RF

Πολλοί ασθενείς ερωτούν “Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την κυτταρίτιδα;”
Η απάντηση είναι ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συνιστάται ο συνδυασμός θεραπείας Cavitation με Ραδιοσυχνότητες RF.

Δημοσίευση του ερευνητικού φορέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ National Institutes of Health συστήνει τη συγκεκριμένη θεραπεία ως επιλογή εξαιτίας της υψηλής αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας που παρέχει.

Σήμερα αποτελεί τον πλέον προηγμένο τρόπο για να αφαιρέσετε την κυτταρίτιδα, να διασπάσετε τα λιποκύτταρα και να συσφίξετε και να τονώσετε το δέρμα σας!

Παραθέτουμε κάποια στοιχεία για την επίδραση του Cavitation και των ραδιοσυχνοτήτων στο σώμα για να κατανοήσουμε πως λειτουργεί.

YouTube video

Πως λειτουργούν οι ραδιοσυχνότητες.

Οι ραδιοσυχνότητες (RadioFrequency -RF) αντιμετωπίζουν τον παράγοντα κολλαγόνο -που οποίο δεν αντιμετωπίζεται με άλλες θεραπείες- το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αντοχής του δέρματος και την άμυνα κατά της κυτταρίτιδας. Με τη σύσπαση των ιστών κολλαγόνου, το RF συσφίγγει και αποκαθιστά τη δομική τους ακεραιότητα, διαμορφώνοντας τελικά το περίγραμμα του σώματος με πιο ελκυστικό τρόπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κλινική έρευνα για τη μελέτη των αποτελεσμάτων της θεραπείας RF σε 25 ασθενείς, 23 εκ των οποίων ήταν γυναίκες, που αποκαλύπτει ότι το 96,2% των ασθενών δήλωσαν πως το περίγραμμα του σώματός τους είχε βελτίωση στο τέλος της θεραπείας.

Πώς λειτουργούν μαζί οι ραδιοσυχνότητες και το Cavitation;

Η τεχνολογία Cavitation, γνωστή ως σπηλαίωση, είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων χαμηλής συχνότητας για τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Το κατεστραμμένο λίπος στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα μέσω φυσικών διεργασιών.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με δύο διαφορετικές κεφαλές (τεχνολογίας Cavitation και RF αντίστοιχα) και έχει την αίσθηση ενός ευχάριστου ζεστού μασάζ. Η συνδυαστική δράση τους διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου, εντείνει τον μεταβολισμό των κυττάρων και διαλύει τα λιποκύτταρα, ενισχύει τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και την οξυγόνωση των ιστών, βελτιώνοντας συνολικά την υφή και την όψη του δέρματος.

Ο συνδυασμός Cavitation και RF είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, επειδή αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας από όλες τις πλευρές, με άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η θεραπεία είναι μη επεμβατική, ανώδυνη και ασφαλής, χωρίς χρόνο αποθεραπείας ή ουλές.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται 8 – 12 συνεδρίες διάρκειας 30 – 40 λεπτών ανάλογα με την περιοχή. Η επανάληψη της θεραπείας γίνεται σε διάστημα που κυμαίνεται από 3 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι μακροχρόνια, εφόσον ο ασθενής τηρεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Επιπρόσθετα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) έχει εξετάσει έναν αριθμό τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Δείτε ποιες άλλες θεραπείες διατίθενται και την αποτελεσματικότητά τους:

YouTube video

2. Μεσοθεραπεία σώματος

Η μεσοθεραπεία σώματος (λιπόλυσης) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία εγχέονται στο δέρμα διάφορες ουσίες, όπως φωσφατυδιλοχολίνη, αγγειοτονωτικά, συσφικτικές ουσίες, βιταμίνες, αμινοξέα και άλλες θρεπτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στη διάσπαση των υπερτροφικών λιποκυττάρων, στη λιπόλυση, στην αναδόμηση του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού και στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του δέρματος. Η μεσοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όπως μείωση του όγκου των λιποκυττάρων, βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος, μείωση της χαλάρωσης και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η βελτίωση της κυτταρίτιδας επιτυγχάνεται μετά από 5 – 8 θεραπείες με μεσοδιάστημα 10 – 15 ημερών.

3. Θεραπεία με λέιζερ

Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με μια ποικιλία θεραπειών με λέιζερ. Ορισμένα άτομα αναφέρουν μείωση της κυτταρίτιδας μετά από διάφορες θεραπείες με λέιζερ. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά τελικά θα εμφανιστούν ξανά κάποια λακκάκια.

Μια νέα (πολυδιαφημισμένη) ελάχιστα επεμβατική διαδικασία λέιζερ που ονομάζεται Cellulaze αποσυνθέτει τα λιποκύτταρα και αυξάνει το πάχος της επιδερμίδας με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να είναι λιγότερο ορατή. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα διαρκούν ένα χρόνο ή περισσότερο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από ένα άτομο σε άλλο. Ένας σημαντικός αριθμός μελών της πλατφόρμας αξιολόγησης RealSelf που έκαναν θεραπεία με Cellulaze δήλωσε ότι “δεν άξιζε τον κόπο”, είτε επειδή βρήκαν τη διαδικασία πολύ επώδυνη, είτε επειδή δεν είδαν ακόμη αισθητά αποτελέσματα μήνες αργότερα, είτε επειδή είχαν σημαντικές παρενέργειες, είτε επειδή πίστευαν ότι έδειχναν χειρότερα μετά.

Δεν είναι όλα τα laser ίδια…

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με Laser Smartlipo όταν ακολουθείται από θεραπεία με Cavitation και ραδιοσυχνότητες RF, εκτός από την αφαίρεση του τοπικού λίπους και τη σύσφιξη του δέρματος, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας μπορούν να είναι μακροχρόνια, εφόσον τηρούνται οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

4. Celluerase

Μια τεχνική, που είναι γνωστή ως Celluerase ή Cellfina ανάλογα με τη μάρκα μιας μικρολεπίδας που ο δερματολόγος εισάγει κάτω από το δέρμα, με την οποία κόβει τον συνδετικό ιστό. Μετά την κοπή του συνδετικού ιστού, ο οποίος ενώνει το χόριο με τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, ο ιστός ανεβαίνει προς τα πάνω για να γεμίσει και να εξομαλύνει τα λακκάκια της κυτταρίτιδας. Αν και γίνεται υπό τοπική αναισθησία, η μέθοδος είναι επώδυνη και συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής κυτταρίτιδας. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έτη ή περισσότερο. Οι παρενέργειες είναι παροδικές και περιλαμβάνουν ερυθρότητα, αίσθημα καύσου, οίδημα, υπαισθησία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα και εκχυμώσεις στην περιοχή που προκαλούν υπερμελάγχρωση μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η τεχνική απαιτεί εξειδικευμένο έμπειρο δερματολόγο.

5. LPG Endermologie

Η LPG Endermologie είναι μια θεραπεία που βασίζεται στην ιδέα ότι το έντονο μασάζ αυξάνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, απομακρύνει τις τοξίνες και μειώνει την κατακράτηση υγρών στις περιοχές που είναι επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα. Η θεραπεία χρησιμοποιεί μια συσκευή που έχει στην άκρη της μια κεφαλή με κυλίνδρους που κάνει έντονο μασάζ, ενώ παράλληλα αναρροφά το δέρμα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) την ενέκρινε ως συσκευή που έχει μικρή πιθανότητα να προκαλέσει βλάβη. Ο FDA, ωστόσο, εγκρίνει τις συσκευές με βάση την ασφάλεια και όχι με την αποτελεσματικότητά τους. Συνήθως απαιτούνται 8 – 12 συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών η καθεμία για να δείτε κάποια αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας όσο και ο μεγάλος ερευνητικός μη κερδοσκοπικός ιατρικός Όμιλος Mayo Clinics μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή βελτίωση στο δέρμα σας, αλλά τα αποτελέσματα είναι συνήθως μικρής διάρκειας.

6. Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση του τοπικού πάχους και όχι την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες, όπως Cavitation RF ή μεσοθεραπεία σώματος.

7. Καρβοξυθεραπεία

Η καρβοξυθεραπεία περιλαμβάνει την εισαγωγή αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάτω από το δέρμα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν παροδικούς μώλωπες και δυσφορία μετά τη διαδικασία, αλλά μπορεί να συμβάλλει σε κάποια μείωση της κυτταρίτιδας.

8. Κρουστικά ακουστικά κύματα

Η θεραπεία με κρουστικά ακουστικά κύματα χρησιμοποιεί μια φορητή συσκευή για τη μετάδοση ηχητικών κυμάτων. Μπορεί να βελτιώσει την εικόνα, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί μεγάλος αριθμός συνεδριών.

Χρήσιμα tips

Τι να αποφεύγω για να μειώσω την κυτταρίτιδα;

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής μας μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε:

Υπερβολικό βάρος: Μερικά επιπλέον κιλά δεν είναι βασικός παράγοντας για εμφάνιση κυτταρίτιδας, αλλά ενισχύουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα ή γυμνασμένα άτομα.

Έλλειψη άσκησης: Η τακτική άσκηση, όπως το τζόκινγκ, η ποδηλασία και οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Είναι μύθος ότι μπορείτε να δώσετε τέλος στην κυτταρίτιδα σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις ή καταναλώνοντας διάφορες τροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Ανθυγιεινή διατροφή: Εξαφανίστε από τη διατροφή σας τις πολύ λιπαρές και ζαχαρούχες τροφές. Γενικά, η κυτταρίτιδα είναι πιο πιθανό να επιδεινωθεί σε όσους καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες λίπους, υδατανθράκων, αλατιού και φυτικών ινών.

Ανεπαρκής ενυδάτωση: Η βελτίωση της ενυδάτωσης και η κατανάλωση περισσότερου νερού θα βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά λιποκύτταρα και να αποβάλλετε τις τοξίνες. Κατά κανόνα, το ενυδατωμένο δέρμα είναι πιο σφριγηλό και ελαστικό.

Βλαπτικές συνήθειες: Το αλκοόλ και το τσιγάρο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στην κυτταρίτιδα εξαιτίας των οξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Έκθεση στον ήλιο και σολάριουμ: Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) καταστρέφει τον συνδετικό ιστό, πράγμα που σημαίνει ότι τα λιποκύτταρα αναδύονται πιο εύκολα στην επιφάνεια του δέρματος.

Κακή κυκλοφορία αίματος: Η ροή του αίματος μπορεί να περιοριστεί από τη χρήση στενών παντελονιών και εσωρούχων με σφιχτό λάστιχο κατά μήκος των γλουτών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Προβλήματα υγείας: Διάφορα προβλήματα, όπως μείωση της αρτηριακής μικροκυκλοφορίας, διαταραχές του φλεβικού λεμφικού συστήματος, φθορά στον συνδετικό ιστό, αύξηση των ελεύθερων ριζών και λιποδυστροφία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Αίτια

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντικά και η ακριβής αιτία δεν έχει αποσαφηνισθεί από τους επιστήμονες. Οι παρακάτω παράγοντες φαίνεται να συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης της:

Αποδυνάμωση συνδετικού ιστού

Η κυτταρίτιδα συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί το δέρμα με τους μύες πιέζεται με ανομοιόμορφο τρόπο από τα λιποκύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλξη του δέρματος προς τα κάτω και ως επακόλουθο την ώθηση του υποδόριου λίπους προς τα επάνω, γεγονός που κάνει την επιφάνεια του δέρματος να φαίνεται ανομοιόμορφη.

Ο συνδετικός ιστός κάτω από το δέρμα και τα βαθύτερα στρώματα των μυών έχουν διαφορετική δομή στους άνδρες και στις γυναίκες. Στις γυναίκες, ο συνδετικός ιστός και τα λιποκύτταρα είναι σε παράλληλη διάταξη, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο αισθητή την ανώμαλη εμφάνιση της επιδερμίδας. Στους άνδρες, ο ιστός έχει διασταυρωμένη λοξή δομή (όπως ένα διχτυωτό καλσόν), γεγονός που εμποδίζει τις κήλες λίπους και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα σε γυναίκες και άνδρες.

Γενετικοί παράγοντες

Γενετική προδιάθεση: Μία από τις κύριες υποθέσεις της αιτιοπαθογένειας της κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα σας είχε κυτταρίτιδα, η πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς είναι πολύ μεγάλη. Οι επιστήμονες συσχετίζουν την κυτταρίτιδα με πολυμορφισμούς γονιδίων που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και διαταράσσουν την οξυγόνωση των ιστών.

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα διεγείρουν τους ινοβλάστες να παράγουν το ένζυμο κολλαγενάση, το οποίο διασπά το κολλαγόνο. Κατά συνέπεια τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου και, ως εκ τούτου, αυξάνουν την εκδήλωση της κυτταρίτιδας.

Προλακτίνη

Η προλακτίνη, μια ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, μειώνει την ικανότητα μεταβολισμού του λίπους. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και προγεστερόνης που συμβάλλουν στην καύση λίπους. Αυτό επηρεάζει τη δυνατότητα απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εξ ου και η κυτταρίτιδα γίνεται πιο εμφανής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Ινσουλίνη

Μετά από κάθε γεύμα το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, ειδικά όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Όταν ο οργανισμός μας δεν διαχειρίζεται σωστά την ινσουλίνη, όπως εάν δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι ή είμαστε ινσουλοανθεκτικοί, η ινσουλίνη τείνει να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λιποκύτταρα τα οποία αποθηκεύονται ως τριγλυκερίδια. Τα λιποκύτταρα διογκώνονται και πιέζουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και μπορούν να τον επιβραδύνουν εάν δεν παράγονται σε κανονική ποσότητα. Με τη σειρά του, ένας χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη κυτταρίτιδας.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα πριν και μετά της συνδυαστικής θεραπείας Cavitation & RF είναι άμεσα ορατά και βελτιώνονται σταδιακά καθώς συνεχίζεται η φυσική παραγωγή Κολλαγόνου και η αποβολή των νεκρών λιποκυττάρων μέσω της λέμφου. Διαρκεί περίπου 20 έως 40 λεπτά και από την πρώτη κιόλας συνεδρία παρατηρείται απώλεια πόντων στην περιοχή εφαρμογής και η απώλεια αυξάνεται σημαντικά με κάθε επανάληψή της.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή εφαρμογής, τη δομή των ιστών, την ηλικία του ατόμου, το μεταβολισμό, την τυχόν λήψη φαρμάκων και την ύπαρξη ορμονικών διαταραχών.

 • Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας στους γλουτούς και τους μηρούς.
 • Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας στους μηρούς.
 • Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας στους γλουτούς.

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η καλύτερη κρέμα για κυτταρίτιδα;

Διάφορες κρέμες προωθούνται ως “οι καλύτερες” για να μειώσουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των προϊόντων στο προσβεβλημένο δέρμα είναι βραχύβιο και με μικρό όφελος. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τέτοιες κρέμες, αναζητήστε προϊόντα που περιλαμβάνουν ρετινόλη, καφεΐνη, αμινοφυλλίνη και άλφα υδροξυοξέα.

Η κυτταρίτιδα ενδέχεται να επηρεαστεί από προϊόντα που περιέχουν 0,3% ρετινόλη. Η ρετινόλη μπορεί να πυκνώσει το δέρμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει ελαφρά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το προϊόν για τουλάχιστον έξι μήνες για να καταλάβετε εάν θα έχετε κάποιο όφελος. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα.

Τα προϊόντα με καφεΐνη μειώνουν την κατακράτηση υγρών και προκαλούν αφυδάτωση των κυττάρων, πράγμα που θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Αλλά υπάρχει έλλειψη ιατρικών δεδομένων που να δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί να απορροφηθεί καλά στο λίπος μέσω της επιφάνειας του δέρματος.

Συστήνεται πριν τη χρήση οποιασδήποτε κρέμας να κάνετε μια δοκιμή σε μια πολύ μικρή περιοχή για να ελέγξετε την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν εάν δεν εμφανιστεί δερματική αντίδραση εντός 48 ωρών.

Ποιες τροφές μειώνουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας;

Ακολουθούν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρίτιδας:

 • Φρούτα: Τα σκούρα μούρα, τα εσπεριδοειδή και τα πεπόνια είναι μια καλή επιλογή.
 • Λαχανικά: Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και οι ντομάτες είναι όλες καλές πηγές αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.
 • Υγιεινά λίπη: Τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί (ειδικά ο λιναρόσπορος) και τα ωμέγα-3 (σολωμός) είναι καλές πηγές υγιεινών λιπαρών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Ποιες τροφές επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η υγιεινή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν επιδείνωση της κυτταρίτιδας, όπως η ζάχαρη, το αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

 • Ζάχαρη: Η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και την αποθήκευση λίπους, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα.
 • Αλάτι: Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται πιο έντονη.
 • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη, ζάχαρη και αλάτι, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κυτταρίτιδα.

Οι βεντούζες βοηθούν στην κυτταρίτιδα;

Κατασκευασμένη από υποαλλεργική ιατρική σιλικόνη, η βεντούζα για κυτταρίτιδα αναπαράγει το αποτέλεσμα ενός μασάζ. Είναι όμως αποτελεσματική πρακτική; Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, η βεντούζα μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά μείωση της κυτταρίτιδας μετά από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες καθημερινής χρήσης.

Ωστόσο, μην περιμένετε θαύματα. Ακόμη και αν μια βεντούζα μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς την εμφάνιση του δέρματός σας, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, υπάρχουν κίνδυνοι, όπως έντονος πόνος, μώλωπες, ρήξη αιμοφόρων αγγείων που οδηγεί στο σχηματισμό κιρσών και ραγάδων. Παρενέργειες για τις οποίες μπορεί να μετανιώσετε για πολύ καιρό!

Σε ποια σημεία εμφανίζεται η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στα παρακάτω σημεία:

 • γοφοί
 • γλουτοί
 • μηροί

Με μικρότερη συχνότητα εμφανίζεται σε:

 • κοιλιά
 • μπράτσα
 • στομάχι
 • πλαϊνά μέσης
 • γόνατα
 • γάμπες

Ποια είναι τα στάδια της κυτταρίτιδας;

Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας περιλαμβάνει τρία στάδια ανάπτυξης:

Τα στάδια της κυτταρίτιδας.

1. Οιδηματώδης κυτταρίτιδα

Στο αρχικό αυτό στάδιο, η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή, αλλά μπορεί να γίνει αισθητή με την πίεση στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κατακράτηση υγρών στον υποδόριο ιστό, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Μπορεί να εμφανιστεί ήπιος αποχρωματισμός. Η φλεγμονή και η συσσώρευση υγρών ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθησία.

2. Ινώδης κυτταρίτιδα

Στο δεύτερο στάδιο, ο συνδετικός ιστός σκληραίνει και συμπιέζει τα λιποκύτταρα, διακόπτοντας την παροχή υγρών και θρεπτικών συστατικών προς αυτά. Το δέρμα είναι αισθητά πιο τραχύ και αναπτύσσει μαλακά ή σκληρά οζίδια και εξογκώματα, προκαλώντας την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Παρατηρείται απώλεια ελαστικότητας και αίσθηση τραβήγματος στις προσβεβλημένες περιοχές. Ενδέχεται να προκληθεί δυσφορία λόγω της αυξημένης πίεσης που προκαλούν οι ινώδεις ζώνες στις νευρικές απολήξεις.

3. Σκληρωτική κυτταρίτιδα

Στο τρίτο στάδιο προκαλείται υποχώρηση του συνδετικού ιστού και σημαντική αύξηση της σοβαρότητας των αυλακώσεων, των λακκούβων και των εξογκωμάτων του δέρματος. Παρατηρείται αίσθηση κρύου, εξαιτίας της μείωσης της μικροκυκλοφορίας και συσσώρευση λίπους στην περιοχή. Η κατάσταση συνοδεύεται από επίμονο πόνο και αυξημένη ευαισθησία λόγω της δυσκαμψίας του συνδετικού ιστού που ασκεί πίεση στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Κατά την εξέλιξη ενδέχεται να εμφανιστούν ουλές.

Πόσο σοβαρή είναι η κυτταρίτιδα μου;

Υπάρχουν πολυάριθμες κλίμακες και τεχνολογίες απεικόνισης για τον ποσοτικό προσδιορισμό και την αξιολόγηση της κυτταρίτιδας.

Με βάση την κλίμακα Nurnberger-Muller, η κυτταρίτιδα ταξινομείται σε 4 στάδια και μπορείτε εύκολα και εσείς οι ίδιοι να δείτε αμέσως τώρα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της κυτταρίτιδας σας, ασκώντας πίεση με τα χέρια σας στο προβληματικό σημείο, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

1. Δεν υπάρχει κυτταρίτιδα

Χωρίς βαθουλώματα ή εμφανείς ορατές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος όταν στέκεστε σε όρθια θέση ή ξαπλώνετε ή όταν πιέζετε το δέρμα με τα χέρια σας.

2. Ήπια κυτταρίτιδα

Χωρίς βαθουλώματα ή εμφανείς ορατές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος όταν είστε σε όρθια θέση ή ξαπλώνετε, αλλά η όψη φλοιού πορτοκαλιού εμφανίζεται εάν πιέσετε το δέρμα με τα χέρια σας.

3. Μέτρια κυτταρίτιδα

Όταν στέκεστε όρθια, τα λακκάκια εμφανίζονται αυθόρμητα και χωρίς να ασκήσετε πίεση με τα χέρια. Δεν είναι εμφανή όταν ξαπλώνετε.

4. Σοβαρή κυτταρίτιδα

Τα λακκάκια εμφανίζονται αυθόρμητα είτε στέκεστε όρθια είτε είστε ξαπλωμένη και η κυτταρίτιδα εμφανής με γυμνό μάτι χωρίς ανάγκη πίεσης με τα χέρια.

Ποιο είναι το κόστος θεραπείας της κυτταρίτιδας;

Το κόστος είναι εξατομικευμένο και μπορεί να διαφέρει από ένα άτομο σε άλλο ανάλογα με τον τύπο της θεραπείας, τη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας και τον αριθμό και τη θέση των περιοχών του σώματος που υποβάλλονται σε θεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL