Τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντικά και η ακριβής αιτία δεν έχει αποσαφηνισθεί από τους επιστήμονες. Οι παρακάτω παράγοντες φαίνεται να συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης της:
Αποδυνάμωση συνδετικού ιστού
Η κυτταρίτιδα συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί το δέρμα με τους μύες πιέζεται με ανομοιόμορφο τρόπο από τα λιποκύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλξη του δέρματος προς τα κάτω και ως επακόλουθο την ώθηση του υποδόριου λίπους προς τα επάνω, γεγονός που κάνει την επιφάνεια του δέρματος να φαίνεται ανομοιόμορφη.
Ο συνδετικός ιστός κάτω από το δέρμα και τα βαθύτερα στρώματα των μυών έχουν διαφορετική δομή στους άνδρες και στις γυναίκες. Στις γυναίκες, ο συνδετικός ιστός και τα λιποκύτταρα είναι σε παράλληλη διάταξη, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο αισθητή την ανώμαλη εμφάνιση της επιδερμίδας. Στους άνδρες, ο ιστός έχει διασταυρωμένη λοξή δομή (όπως ένα διχτυωτό καλσόν), γεγονός που εμποδίζει τις κήλες λίπους και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Γενετικοί παράγοντες
Γενετική προδιάθεση: Μία από τις κύριες υποθέσεις της αιτιοπαθογένειας της κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα σας είχε κυτταρίτιδα, η πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς είναι πολύ μεγάλη. Οι επιστήμονες συσχετίζουν την κυτταρίτιδα με πολυμορφισμούς γονιδίων που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και διαταράσσουν την οξυγόνωση των ιστών.
Οιστρογόνα
Τα οιστρογόνα διεγείρουν τους ινοβλάστες να παράγουν το ένζυμο κολλαγενάση, το οποίο διασπά το κολλαγόνο. Κατά συνέπεια τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου και, ως εκ τούτου, αυξάνουν την εκδήλωση της κυτταρίτιδας.
Προλακτίνη
Η προλακτίνη, μια ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, μειώνει την ικανότητα μεταβολισμού του λίπους. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και προγεστερόνης που συμβάλλουν στην καύση λίπους. Αυτό επηρεάζει τη δυνατότητα απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εξ ου και η κυτταρίτιδα γίνεται πιο εμφανής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
Ινσουλίνη
Μετά από κάθε γεύμα το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, ειδικά όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Όταν ο οργανισμός μας δεν διαχειρίζεται σωστά την ινσουλίνη, όπως εάν δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι ή είμαστε ινσουλοανθεκτικοί, η ινσουλίνη τείνει να μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λιποκύτταρα τα οποία αποθηκεύονται ως τριγλυκερίδια. Τα λιποκύτταρα διογκώνονται και πιέζουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Παθήσεις του θυρεοειδούς
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και μπορούν να τον επιβραδύνουν εάν δεν παράγονται σε κανονική ποσότητα. Με τη σειρά του, ένας χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη κυτταρίτιδας.