Θεραπεία τριχόπτωσης με φιναστερίδη

Θεραπεία τριχόπτωσης με φιναστερίδη

Τι είναι

Τι είναι η φιναστερίδη;

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

“Η φιναστερίδη έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση της τριχόπτωσης και προαγωγή της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των μαλλιών. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών έχει αποδείξει ότι αυξάνει τον αριθμό των τριχών και τη διάμετρο της τρίχας σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία, την πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης.”

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Η φιναστερίδη εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1992 για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στους άνδρες. Αργότερα ανακαλύφθηκαν τα οφέλη της στην τριχόπτωση και εγκρίθηκε από τον FDA το 1997 για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Έκτοτε, χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία της τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η χρήση φιναστερίδης τοπικά ή από του στόματος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς μπορεί να προκαλέσει θυλεοποίηση άρρενος εμβρύου.

Δράση

Ποιά η δράση της φιναστερίδης στα μαλλιά;

Η φιναστερίδη αναστέλλει τη δράση του ενζύμου 5-α-αναγωγάσης και με αυτό τον τρόπο σταματά την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια άλλη ορμόνη που αποκαλείται διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT ευθύνεται για την εκφύλιση των τριχοθυλακίων και κατ’ επέκταση την εμφάνιση της τριχόπτωσης αντρικού τύπου.

Μειώνοντας την ποσότητα της DHT, η φιναστερίδη βοηθά στη διακοπή και σε κάποιες περιπτώσεις στην αναστροφή της τριχόπτωσης.

Η φιναστερίδη διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και δεν προκαλεί ανάπτυξη τριχών σε άλλα μέρη του σώματος.

Φιναστερίδη

Οφέλη

Ποιά τα οφέλη της φιναστερίδης στην τριχόπτωση;

Η φιναστερίδη είναι ένα φάρμακο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Στην πλειοψηφία των ανδρών, απαιτείται καθημερινή λήψη φιναστερίδης επί 3 – 6 μήνες για εμφανιστούν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα.

Επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι η λήψη φιναστερίδης, μετά από πενταετή θεραπεία, οδηγεί στη διακοπή της τριχόπτωσης σε ποσοστό έως και 90% των ανδρών.

Παραθέτουμε ορισμένα από τα οφέλη της φιναστερίδης στα μαλλιά, βάσει κλινικών μελετών σε μεγάλο δείγμα ασθενών που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά

Επιβραδύνει την τριχόπτωση: Η φιναστερίδη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες. Σε τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 83% των ανδρών που έλαβαν θεραπεία με φιναστερίδη διατήρησαν ή αύξησαν τον αριθμό των τριχών τους σε διάστημα δύο ετών.

Προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών: Εκτός από την επιβράδυνση της τριχόπτωσης, η φιναστερίδη έχει επίσης αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Πενταετής μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν θεραπεία με φιναστερίδη σε ποσοστό 90% αύξησαν τον αριθμό των τριχών τους.

Μακροπρόθεσμα οφέλη: Τα οφέλη της φιναστερίδης διατηρούνται μακροπρόθεσμα. Μια ακόμα πενταετής μελέτη παρακολούθησης επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία με φιναστερίδη διατηρούν ή αυξάνουν τον αριθμό των τριχών τους και δεν παρουσιάζουν εξέλιξη της τριχόπτωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρενέργειες

Ποιές είναι οι παρενέργειες της φιναστερίδης;

Φιναστερίδη παρενέργειες

Εκατομμύρια άνθρωποι τη λαμβάνουν για πολλούς μήνες ή και χρόνια χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους. Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η φιναστερίδη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και μειωμένο όγκο εκσπερμάτισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), σεξουαλικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν σε 1 στους 100 άνδρες. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και σε κάθε περίπτωση υποχωρούν μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, επηρεάζοντας λιγότερο από 1 στα 1.000 άτομα. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από αρκετούς μήνες λήψης της φιναστερίδης.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε:

Ογκίδια, πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή του μαστού (γυναικομαστία) ή εκκρίσεις από τις θηλές.

Κατάθλιψη

Ολιγάριθμες αναφορές σε κλινικές μελέτες αναφέρουν ασυνήθιστα χαμηλή διάθεση, κατάθλιψη και άγχος μετά από εκ του στόματος λήψη φιναστερίδης 1mg και 5mg σε μικρό δείγμα ασθενών. Αν και η βιβλιογραφία κρίνεται ανεπαρκής για τεκμηρίωση αυτής της παρενέργειας, για προληπτικούς λόγους καταγράφεται στις παρενέργειες του φαρμάκου.

Αλλεργική αντίδραση

Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) στην φιναστερίδη. Σχεδόν όλες οι κλινικές μελέτες διαπιστώνουν ότι η φιναστερίδη είναι ένα ασφαλές φάρμακο και οι όποιες παρενέργειες αφορούν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό ασθενών και σταματούν μετά τη λήψη του φαρμάκου. Σήμερα η φιναστερίδη αποτελεί τη Νο 1 επιλογή θεραπείας ενάντια στην ανδρογενετική αλωπεκία

Δόσεις

Ποιά είναι η συνιστώμενη δόση φιναστερίδης;

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τη φιναστερίδη με συνέπεια για να δείτε τα οφέλη. Συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό.

Για την τριχόπτωση, η πιο συχνή δόση είναι 1mg ημερησίως.

Μπορείτε να πάρετε τη φιναστερίδη με ή χωρίς τροφή. Δεν έχει σημασία τι ώρα της ημέρας παίρνετε τη δόση, απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Να καταπίνετε τα δισκία φιναστερίδης ολόκληρα με ένα ποτήρι νερό. Μην τα σπάτε ή τα συνθλίβετε.

Συνήθως θα παίρνετε τη φιναστερίδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι αρκετοί μήνες ή και χρόνια. Μη σταματήσετε τη λήψη της χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.

Εάν σταματήσετε τη λήψη της φιναστερίδης, η τριχόπτωση θα επανέλθει.

Τι να κάνετε εάν παραλείψετε μια δόση

Εάν έχουν περάσει λιγότερες από 6 ώρες από τότε που έπρεπε να λάβετε τη δόση φιναστερίδης, πάρτε την μόλις το θυμηθείτε. Διαφορετικά, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στην κανονική της ώρα.

Υπερδοσολογία

Η φιναστερίδη δεν θα λειτουργήσει πιο γρήγορα ή πιο αποτελεσματικά εάν πάρετε περισσότερες από μία κάψουλα την ημέρα. Η υπερδοσολογία αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Διακοπή της φιναστερίδης

Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να δείτε τα πλήρη οφέλη της φιναστερίδης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε να τη λαμβάνετε όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας.

Η τριχόπτωσή σας θα επανέλθει εάν σταματήσετε τη λήψη φιναστερίδης.

Τοπική φιναστερίδη

Τι είναι η τοπική φιναστερίδη;

Η τοπική φιναστερίδη είναι μια νεότερη μορφή του φαρμάκου σε μορφή διαλύματος, αφρού ή τζελ που εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής αντί να λαμβάνεται εκ του στόματος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τοπική φιναστερίδη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με το χάπι φιναστερίδης στη θεραπεία της τριχόπτωσης, αλλά με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες.

Όπως και το χάπι, η τοπική φιναστερίδη λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή της DHT. Με την τοπική εφαρμογή της φιναστερίδης, το φάρμακο επιτρέπει πιο στοχευμένη επίδραση στην περιοχή θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής και στους θύλακες των τριχών, χωρίς να επιδρά σε άλλα μέρη του σώματος.

Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της. Πρόσφατη κλινική μελέτη του 2021 διαπιστώνει ότι η τοπική φιναστερίδη είναι εξίσου αποτελεσματική με το χάπι στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, με εφάμιλλες βελτιώσεις στον αριθμό αύξησης των τριχών.

Γυναίκες

Πως δρα η φιναστερίδη στις γυναίκες;

Η φιναστερίδη απαγορεύεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, καθώς μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή το νεογέννητο και, λόγω της επίδρασής της στη DHT, να προκαλέσει προβλήματα (τερατογένεση) στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και το άγγιγμα ενός θρυμματισμένου ή σπασμένου δισκίου φιναστερίδης ενέχει τον κίνδυνο να εισέλθει το φάρμακο στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο.

Εάν ο σύντροφός σας κάνει χρήση φιναστερίδης, θα πρέπει να χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ για να αποτραπεί η μετάδοση του φαρμάκου μέσω του σπέρματος.

Η χρήση της φιναστερίδης επιτρέπεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ η εκ του στόματος φιναστερίδη χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες, μπορεί να είναι αποτελεσματική και στις γυναίκες. Σε μελέτη του Wayne State University, καταγράφεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με χάπια σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι γυναίκες που αναζητούν έγκαιρα θεραπεία και παρουσιάζουν αλωπεκία σε νεότερη ηλικία σχετίζονται με πιο θετική ανταπόκριση στη θεραπεία.

Φιναστερίδη γυναίκες

Επίσης, η τοπική φιναστερίδη δείχνει ότι μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στο γυναικείο φύλο, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες από το χάπι. Κλινική μελέτη του 2020 διαπιστώνει ότι η τοπική εφαρμογή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία, οδηγεί σε αύξηση της διαμέτρου των τριχών στο 81,7% και κατά 68,9% βελτίωση της πυκνότητας των μαλλιών στις γυναίκες.

Αντισύλληψη

Η φιναστερίδη δεν θεωρείται ότι σταματά τη λειτουργία οποιουδήποτε τύπου αντισύλληψης. Ωστόσο, η λήψη της απαγορεύεται σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Θεραπεία τριχόπτωσης με φιναστερίδη

Ο συνδυασμός φιναστερίδης με μινοξιδίλη έχει θετικά αποτελέσματα;

Η φιναστερίδη είναι αποτελεσματική από μόνη της. Έως και το 90% των ανδρών που λαμβάνουν μόνο φιναστερίδη θα παρουσιάσουν βελτίωση της τριχόπτωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες κλινικές μελέτες διαπιστώνουν ότι η φιναστερίδη είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με μινοξιδίλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μινοξιδίλη βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στους θύλακες των τριχών, βελτιώνοντας την πρόσληψη της φιναστερίδης στην περιοχή θεραπείας. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την αποτελεσματικότητα της φιναστερίδης αναστέλλοντας την DHT και αποτρέποντας την ανδρικού τύπου τριχόπτωση.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η φιναστερίδη για να λειτουργήσει;

Για την τριχόπτωση, εφόσον λαμβάνετε κανονικά τις δόσεις φιναστερίδης, μπορείτε να περιμένετε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα μετά από 3 έως 6 μήνες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες θα παρατηρήσουν σημαντική βελτίωση μετά από 12 έως 24 μήνες.

Πότε θα επανέλθει η τριχόπτωση αν σταματήσω τη φιναστερίδη;

Με τη διακοπή των δισκίων φιναστερίδης η τριχόπτωσή θα αρχίσει εκ νέου. Συνήθως μετά από περίπου ένα χρόνο ή και νωρίτερα, η τριχόπτωση σας θα επιστρέψει στο σημείο που ξεκινήσατε πριν από τη φαρμακευτική αγωγή.

Η φιναστερίδη επηρεάζει τη γονιμότητα των αντρών;

Μιλήστε με το ιατρό σας εάν σχεδιάζετε να κάνετε οικογένεια. Μικρές ποσότητες φιναστερίδης περνούν στο σπέρμα και μπορεί να είναι επιβλαβείς για το έμβρυο. Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να εξασθενήσουν οι επιδράσεις του φαρμάκου.

Ορισμένοι άνδρες που λαμβάνουν φιναστερίδη έχουν αναφέρει αποτελέσματα εξετάσεων που έδειξαν ότι είχαν κακή ποιότητα σπέρματος ή υπογονιμότητα. Αυτή δεν είναι μια συχνή παρενέργεια και το σπέρμα συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά τη διακοπή της φιναστερίδης.

Μπορεί η φιναστερίδη να προκαλέσει τριχόπτωση;

Η φιναστερίδη μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή μορφή τριχόπτωσης στα πρώτα στάδια της θεραπείας (μεταξύ 2 και 4 μηνών). Aν και αυτό μπορεί να σας ανησυχήσει, στην πραγματικότητα είναι σημάδι ότι το φάρμακο λειτουργεί. Η τριχόπτωση οφείλεται στο γεγονός ότι η φιναστερίδη ενθαρρύνει την αναζωογόνηση των θυλάκων. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί την ανάπτυξη στους θύλακες της τρίχας και αναγκάζει τις παλιές τρίχες να πέσουν για να δώσουν χώρο σε νέες τρίχες να πάρουν τη θέση τους. Οι τρίχες που πέφτουν είναι συνήθως λεπτές και αδύναμες, οι οποίες αντικαθίστανται από δυνατές και υγιέστερες τρίχες.

Πόσο καιρό παραμένει η φιναστερίδη στον οργανισμό;

Η φιναστερίδη συνήθως αποβάλλεται πλήρως μετά από επτά ημέρες, από τη στιγμή που διακόψατε τη λήψη της.

Τι να τρώω όταν παίρνω φιναστερίδη;

Μπορείτε να τρώτε και να πίνετε αυτά που επιθυμείτε όταν παίρνετε φιναστερίδη.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ όταν παίρνω φιναστερίδη;

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φιναστερίδης και του αλκοόλ.

Ωστόσο, είναι πιθανό η κατανάλωση αλκοόλ να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών από τη φιναστερίδη. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων, όπως η στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να εξασθενήσει την αποτελεσματικότητα δράσης του φαρμάκου.

Μπορώ να οδηγήσω όταν παίρνω φιναστερίδη;

Η φιναστερίδη δεν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης, σωματικής άσκησης ή χειρισμού μηχανημάτων.

Γιατί να μας επιλέξετε;

Tο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας διαθέτει πολυετή εμπειρία στη θεραπεία με φιναστερίδη και τις άλλες θεραπείες τριχόπτωσης και τα αποτελέσματα μας έχουν πολλάκις αποσπάσει τα θετικά σχόλια της επιστημονικής κοινότητας σε μεγάλα διεθνή συνέδρια. Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την αιτία του προβλήματος και να δώσουμε μια εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα σας με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Εάν ενδιαφέρεστε για θεραπεία τριχόπτωσης μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού σε μία από τις 16 Κλινικές της Cosmetic Derma Medicine σε Ελλάδα και Κύπρο. Αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατόν ή τηλεφωνήστε από Ελλάδα στο (+30) 210 6980451 και από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό, στο (+357) 22257490 για τη Λευκωσία και στο (+357) 23811001 για την Αγία Νάπα.

Βιβλιογραφία

Το άρθρο ελέγχθηκε από την Δερματολόγο και Επιστημονική Διευθύντρια της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine Δρ. Αμαλία Τσιατούρα στις 18/04/2023.

 1. Use of Finasteride in the Treatment of Men with Androgenetic Alopecia (Male Pattern Hair Loss), Science Direct, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15529357
 2. Finasteride: a review of its use in male pattern hair loss, 1999 Jan, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9951956/
 3. Use of Finasteride in the Treatment of Men with Androgenetic Alopecia, June 2023, https://www.jidsponline.org/article/S0022-202X(15)52935-7/fulltext
 4. High-dose finasteride is an effective treatment modality for androgenic alopecia in postmenopausal women, Wayne State University, 2019
  https://digitalcommons.wayne.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1851&context=crp
 5. Long-term (5-year) multinational experience with finasteride 1 mg in the treatment of men with androgenetic alopecia, Pubmed, 2002 Jan-Feb. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11809594/
 6. National Health System of England, Finasteride, https://www.nhs.uk/medicines/finasteride/
 7. Finasteride and sexual side effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481923/
 8. National Health System NHS, Finasteride, https://www.nhs.uk/medicines/finasteride/
 9. Efficacy and safety of topical finasteride spray solution for male androgenetic alopecia, Pubmed Central, 2021 Oct 25, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9297965/
 10. Finasteride and Its Potential for the Treatment of Female Pattern Hair Loss, Dovepress, 2020 Mar 2, https://doi.org/10.2147/DDDT.S240615
 11. Finasteride (Oral Route), Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/finasteride-oral-route/side-effects/drg-20063819?p=1
 12. The effectiveness of finasteride and dutasteride used for 3 years in women with androgenetic alopecia, Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, 2014, https://ijdvl.com/the-effectiveness-of-finasteride-and-dutasteride-used-for-3-years-in-women-with-androgenetic-alopecia/

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL