Ντουταστερίδη (Δουταστερίδη)

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Τι είναι η Ντουταστερίδη

Η ντουταστερίδη (ή δουταστερίδη – Dutasteride) είναι ένα φάρμακο με εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και διατίθεται από του στόματος ή με τοπική εφαρμογή. Για την ακρίβεια, η σύστασή της περιλαμβάνεται στα best practices για σχεδόν κάθε μορφής τριχόπτωση.

  • Προτείνεται σε πολλές μορφές τριχόπτωσης, ανάμεσά τους η ανδρογενετική αλωπεκία

  • Θεραπεία για πρόληψη, επιβράδυνση και αναστροφή της τριχόπτωσης

  • Στις γυναίκες, η ντουταστερίδη συστήνεται μόνο μετά την εμμηνόπαυση

  • Συνδυάζεται άριστα με με άλλες συντηρητικές θεραπείες όπως το PRP για την τριχόπτωση

  • Έχει ερευνητικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της τριχόπτωσης

  • Η ντουταστερίδη παραμένει αποτελεσματική καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας αλλά σταματά όταν αυτή διακοπεί

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Τι είδους θεραπεία είναι η ντουταστερίδη

Μηχανισμός δράσης

Η δουταστερίδη είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για την τριχόπτωση που δρα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση. Αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια ανδρογόνο ορμόνη που σχετίζεται με τα ανδρικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά και την αραίωση των μαλλιών σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται όταν τα τριχοθυλάκια στις περιοχές της γραμμής των μαλλιών και της κορυφής/κορώνας υφίστανται συρρίκνωση, οδηγώντας σε υποχώρηση της γραμμή των μαλλιών και σε επέκταση της αλωπεκίας. Μειώνοντας την παραγωγή DHT περισσότερο από 90%, η δουταστερίδη βοηθά στην πρόληψη, επιβράδυνση και την αναστροφή της τριχόπτωσης σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.

Χάπια δουταστερίδης.

Σύγκριση ντουταστερίδης με φιναστερίδη

Τόσο η ντουταστερίδη (δουταστερίδη) όσο και η φιναστερίδη είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της τριχόπτωσης, ωστόσο αρκετές κλινικές έρευνες [1] [2] [3] έχουν αποδείξει ότι η ντουταστερίδη είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική. Ενδεικτικά αναφέρουμε μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology [4], που συνέκρινε τα δύο φάρμακα σε 917 άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών με διαφορετικά στάδια ανδρογενετικής αλωπεκίας. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν ντουταστερίδη είχαν πιο πυκνά μαλλιά και υψηλότερο μέσο αριθμό τριχών σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν φιναστερίδη.

Πού υπερέχει η ντουταστερίδη: Η ντουταστερίδη παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερη αποτελεσματικότητα από τη φιναστερίδη λόγω της ικανότητάς της να αναστέλλει τα ένζυμα 5-άλφα-αναγωγάσης τύπου 1 και τύπου 2, ενώ η φιναστερίδη αναστέλλει επιλεκτικά μόνο το ένζυμο τύπου 2. Στοχεύοντας και στους δύο τύπους ενζύμων, η ντουταστερίδη επιτυγχάνει σημαντικότερη μείωση της παραγωγής DHT, περίπου 90% σε σύγκριση με τη μείωση κατά 70% της φιναστερίδης. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην υπεροχή της ντουταστερίδης είναι ότι παραμένει στον οργανισμό για μεγαλύτερη διάρκεια μετά τη χορήγηση.

Η δουταστερίδη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική ενάντια στην τριχόπτωση.

Συνδυαστικές θεραπείες

Η ντουταστερίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες τριχόπτωσης, όπως η μινοξιδίλη (τοπική ή από του στόματος), η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών PRP και η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο συνδυασμός των θεραπειών μπορεί να παρέχει συνεργιστικά οφέλη και να βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα. Ειδικά στην περίπτωση μεταμόσχευσης μαλλιών, η ντουταστερίδη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των υφιστάμενων μαλλιών και να ενισχύσει την ανάπτυξη και μακροζωία των νέων μαλλιών.

Ωστόσο, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τις ανάγκες του ατόμου, οι συνδυαστικές θεραπείες δεν είναι πάντα απαραίτητες ούτε είναι κατάλληλες για όλους. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό που θα καθορίσει τον πλέον κατάλληλο συνδυασμό με βάση την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια σας.

Συνδυασμός δουταστερίδης με PRP για θεραπεία τριχόπτωσης.

Συχνές Ερωτήσεις