Δουταστερίδη για τα Μαλλιά, Δράση ενάντια στην Τριχόπτωση

Δουταστερίδη για τα Μαλλιά, Δράση ενάντια στην Τριχόπτωση

Μηχανισμός δράσης

Η δουταστερίδη δρα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση. Αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια ανδρογόνο ορμόνη που σχετίζεται με τα ανδρικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά και την αραίωση των μαλλιών σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται όταν τα τριχοθυλάκια στις περιοχές της γραμμής των μαλλιών και της κορυφής/κορώνας υφίστανται συρρίκνωση, οδηγώντας σε υποχώρηση της γραμμή των μαλλιών και σε επέκταση της αλωπεκίας. Μειώνοντας την παραγωγή DHT περισσότερο από 90%, η δουταστερίδη βοηθά στην πρόληψη, επιβράδυνση και την αναστροφή της τριχόπτωσης σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.

Σε πόσο χρόνο είναι ορατά τα αποτελέσματα

Το χρονικό πλαίσιο για την εμφάνιση των πρώτων ορατών αποτελεσμάτων της δουταστερίδης μπορεί να κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με το άτομο. Συνήθως απαιτείται ένα έτος για να ολοκληρωθεί η επίδρασή της στην αποτροπή της περαιτέρω τριχόπτωσης και την ενίσχυση της αναγέννησης των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της θεραπείας με δουταστερίδη, μπορεί να εμφανιστεί προσωρινή αραίωση των υφιστάμενων μαλλιών λόγω της απόπτωσης των αδύναμων τριχών, προκειμένου να αντικατασταθούν με νέες υγιείς τρίχες.

Δοσολογία

Η δουταστερίδη χορηγείται στη θεραπεία της τριχόπτωσης εκτός επισήμανσης σε χάπι 0,5 mg που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα ή σε τοπικό σκεύασμα με συγκέντρωση 0,01% έως 0,5%. Σε κάποιες περιπτώσεις, η δουταστερίδη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ακόμα και όταν λαμβάνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Η δοσολογία καθορίζεται από τον δερματολόγο ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Παρενέργειες

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η δουταστερίδη είναι γενικά καλά ανεκτή και ασφαλής ακόμη και σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Ωστόσο, αν και σπάνια, έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο, προβλήματα εκσπερμάτισης, διεύρυνση ή ευαισθησία του μαστού, κατάθλιψη, διόγκωση των όρχεων, ή αλλεργική αντίδραση.

Συνήθως οι παρενέργειες αυτές σταματούν μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου ή τη μείωση της δόσης. Παρόλο που οι ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο από τη δουταστερίδη όσο και από τη φιναστερίδη είναι σπάνιες, εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε επιπλοκές είναι σημαντικό να ενημερώσετε το ιατρό σας.

Δουταστερίδη και γυναίκες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που είναι σε γόνιμη ηλικία δεν πρέπει να λαμβάνουν δουταστερίδη. Η χρήση της δουταστερίδης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές.

Σύγκριση δουταστερίδης με φιναστερίδη

Τόσο η δουταστερίδη όσο και η φιναστερίδη είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της τριχόπτωσης, αλλά αρκετές κλινικές έρευνες [1] [2] [3] έχουν αποδείξει ότι η δουταστερίδη είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική. Ενδεικτικά αναφέρουμε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology [4], η οποία συνέκρινε τα δύο φάρμακα σε 917 άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών με διαφορετικά στάδια ανδρογενετικής αλωπεκίας. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν δουταστερίδη είχαν πιο πυκνά μαλλιά και υψηλότερο μέσο αριθμό μαλλιών σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν φιναστερίδη.

Που οφείλεται η υψηλή αποτελεσματικότητα της δουταστερίδης

Η δουταστερίδη παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερη αποτελεσματικότητα από τη φιναστερίδη λόγω της ικανότητάς της να αναστέλλει τα ένζυμα 5-άλφα-αναγωγάσης τύπου 1 και τύπου 2, ενώ η φιναστερίδη αναστέλλει επιλεκτικά μόνο το ένζυμο τύπου 2. Στοχεύοντας και στους δύο τύπους ενζύμων, η δουταστερίδη επιτυγχάνει σημαντικότερη μείωση της παραγωγής DHT, περίπου 90% σε σύγκριση με τη μείωση κατά 70% της φιναστερίδης. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην υπεροχή της δουταστερίδης είναι ότι παραμένει στον οργανισμό για μεγαλύτερη διάρκεια μετά τη χορήγηση.

Σύγκριση δουταστερίδης με μινοξιδίλη

23 κλινικές μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της από του στόματος χορηγούμενης μινοξιδίλης, της φιναστερίδης και της δουταστερίδης δείχνουν ότι η από του στόματος χορηγούμενη δουταστερίδη, σε δοσολογία 0,5 mg ημερησίως, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία σε σύγκριση με ημερήσιες δόσεις 5 mg φιναστερίδης ή μινοξιδίλης. [5] [6]

Συνδυαστικές θεραπείες

Η δουταστερίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες τριχόπτωσης, όπως η μινοξιδίλη (τοπική ή από του στόματος), η μεταμόσχευση μαλλιών ή η θεραπεία με Laser χαμηλής ενέργειας LLLT. Ο συνδυασμός των θεραπειών μπορεί να παρέχει συνεργιστικά οφέλη και να βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα.

Ειδικά στην περίπτωση μεταμόσχευσης μαλλιών, η δουταστερίδη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των υφιστάμενων μαλλιών και να ενισχύσει την ανάπτυξη και μακροζωία των νέων μαλλιών.

Ωστόσο, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τις ανάγκες του ατόμου, οι συνδυαστικές θεραπείες δεν είναι πάντα απαραίτητες ούτε είναι κατάλληλες για όλους. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό που θα καθορίσει τον πλέον κατάλληλο συνδυασμό με βάση την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια σας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Η δουταστερίδη αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας και το ιατρικό προσωπικό της Κλινικής μας διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να αξιολογήσει τα οφέλη και την ατομική καταλληλότητα αυτού του φαρμάκου ως επιλογή θεραπείας της τριχόπτωσης. Εάν ενδιαφέρεστε για θεραπεία τριχόπτωσης μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού σε μία από τις 16 Κλινικές της Cosmetic Derma Medicine σε Ελλάδα και Κύπρο. Αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατόν ή τηλεφωνήστε από Ελλάδα στο (+30) 210 6980451 και από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό, στο (+357) 22257490 για τη Λευκωσία και στο (+357) 23811001 για την Αγία Νάπα. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL