Γυναικεία Τριχόπτωση

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Γυναικεία Τριχόπτωση

Τι είναι η Γυναικεία Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολλές γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών παρουσιάζουν κάποιας μορφής τριχόπτωση ενώ είναι χαμηλό το ποσοστό των γυναικών που στην ηλικία των 80 ετών συνεχίζει να έχει πλήρη τριχοφυία.

Η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία η οποία παρουσιάζεται με διαφορετικά συμπτώματα από εκείνα των αντρών: στους άντρες η ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως ξεκινά με οπισθοχώρηση της εμπρόσθιας γραμμής των μαλλιών και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια φαλακρή περιοχή στην κορυφή του κεφαλιού ενώ στις γυναίκες το βασικό σύμπτωμα είναι η γενική αραίωση των μαλλιών. Η εκτεταμένη αλωπεκία, σαν αυτή που εμφανίζεται στους άντρες, είναι σπάνια στις γυναίκες και όταν συμβαίνει οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στον οργανισμό τους.

  • Πάνω από το 40% των γυναικών μετά τα 50 υποφέρουν από κάποιας μορφής τριχόπτωση

  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP + μινοξιδίλη είναι συνήθως ο ιδανικός συνδυασμός θεραπείας

  • Η φιναστερίδη, ως αντιανδρογόνο, δίνεται στις γυναίκες ως θεραπεία μόνο μετά την εμμηνόπαυση

  • Για αποτελεσματική θεραπεία είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα αίτια της τριχόπτωσης

  • Η κλινική διάγνωση συνδυάζεται συνήθως με βιοψία τριχωτού ή/και αιματολογικές εξετάσεις

  • Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας ανακόπτει την πορεία της τριχόπτωσης

Αποτελέσματα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ CDM TRANSFORMATIONS™

Δίπλα σας για κάθε απορία

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

YouTube video

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Γυναικεία τριχόπτωση

Θεραπείες

Για κάθε μορφή τριχόπτωσης, γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία (ΓΑΑ) ή άλλη, υπάρχουν σήμερα πολλές συντηρητικές θεραπείες που μπορούν να σταματήσουν την πορεία της και να ενισχύσουν σημαντικά την τριχοφυΐα. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες για να δείτε ξανά τα μαλλιά σας πυκνά και υγιή αν υποφέρετε από τριχόπτωση: η έγκαιρη διάγνωση και η συνέπεια στη θεραπεία που θα σας προτείνει ο ειδικός. Οι βασικές θεραπείες για την τριχόπτωση είναι οι παρακάτω:

 

Μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη είναι μία ασφαλής και εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της γυναικείας τριχόπτωση. Η μινοξιδίλη αυξάνει τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών, διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και παρατείνει την αναγεννητική (αυξητική) φάση του κύκλου των μαλλιών.

Η θεραπεία μπορεί να είναι σε χάπια, αφρό, τοπικό διάλυμα ή σε ενέσιμη μορφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, ενώ μπορεί παράλληλα ο γιατρός να συστήσει τη χρήση ειδικών σαμπουάν που θα ενισχύσουν το αποτέλεσμά της.

 

Θεραπεία με αφρό μινοξιδίλης στο τριχωτό της κεφαλής.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών PRP

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών (PRP) είναι η κορυφαία μη επεμβατική θεραπευτική επιλογή για τη γυναικεία τριχόπτωση και βασίζεται στις αναγεννητικές δυνάμεις που διαθέτει το πλάσμα του αίματος.

Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο και περιλαμβάνει την εξαγωγή μικρής ποσότητας αίματος της ασθενούς, την επεξεργασία του για τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων και την έγχυση του στο τριχωτό της κεφαλής. Τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες που διεγείρουν τους θύλακες της τρίχας, προωθώντας την ανάπτυξη της τρίχας και βελτιώνοντας την πυκνότητα των μαλλιών.

Πρόκειται για μία κορυφαία θεραπεία για την τριχόπτωση που μπορεί να είναι αυτόνομη ή να συνδυαστεί με τη χορήγηση μινοξιδίλης ή με άλλη μορφή θεραπείας που θα επιλέξει ο γιατρός.

Θεραπεία με αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών PRP σε γυναίκα.

Σπιρονολακτόνη

Η σπιρονολακτόνη είναι φάρμακο σε μορφή χαπιού που μπορεί να σας το συστήσει ο γιατρός για τη θεραπεία της γυναικείας τριχόπτωσης εάν βρίσκεστε σε φάση εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που δρα αναστέλλοντας τις επιδράσεις των ανδρογόνων (ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες) στους θύλακες των τριχών. Με τη μείωση της δραστηριότητας των ανδρογόνων, η σπιρονολακτόνη επιβραδύνει την τριχόπτωση και ενισχύει τη φυσική αναγέννηση των μαλλιών.

Θεραπεία τριχόπτωσης με σπιρονολακτόνη στις γυναίκες.

Διάγνωση γυναικείας τριχόπτωσης

Ανάλογα με την κλινική εξέταση, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει διάφορες εξετάσεις ώστε να έχει την πλήρη εικόνα για τα αίτια της τριχόπτωσης.

  • Δοκιμασία έλξης (Pull test) όπου ο ιατρός τραβά απαλά τα μαλλιά για να ελέγξει πόσες τρίχες βγαίνουν και να τις εξετάσει στο μικροσκόπιο.
  • Εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα ορμονών (συμπεριλαμβανομένων των θυρεοειδικών, καθώς και των ανδρογόνων και οιστρογόνων) και τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων (όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β, ψευδάργυρος και σίδηρος). Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.
  • Ψηφιακό φωτοτριχοριζόγραμμα για την αξιολόγηση της τριχόπτωσης, την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, καθώς και την παρακολούθηση της επιτυχούς πορείας αυτής.
  • DNA τεστ για την ανάλυση των γονιδίων που σχετίζονται με την τριχόπτωση. Ο γονιδιακός έλεγχος επιτρέπει στον ιατρό να προσδιορίσει τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με διαταραχές της τριχόπτωσης και ανιχνεύει τις πιθανότητες εμφάνισης της στο μέλλον. Το τεστ είναι σημαντικό για την πρόληψη και την αποφυγή αναποτελεσματικών θεραπειών.
  • Βιοψία τριχωτού της κεφαλής με αφαίρεση και εξέταση ενός πολύ μικρού δείγματος δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Η βιοψία είναι απαραίτητη σε περίπτωση διαφοροδιάγνωσης, όπως σε καταστάσεις ουλωτικών αλωπεκιών ή γυροειδής αλωπεκίας.

Κλίμακα Sinclair για γυναικεία τριχόπτωση

Η συγκεκριμένη κλίμακα βοηθά τον γιατρό να ορίσει το στάδιο της τριχόπτωσης.

  • Στάδιο 1: Φυσιολογική τριχοφυΐα
  • Στάδιο 2: Έχει ξεκινήσει η διεύρυνση της χωρίστρας
  • Στάδιο 3: Παρουσιάζει διεύρυνση της χωρίστρας και απώλεια όγκου μαλλιών στα πλαϊνά της τμήματα
  • Στάδιο 4: Αναπτύσσεται κενό στα μαλλιά στο μπροστινό τμήμα του τριχωτού.
  • Στάδιο 5: Εκτεταμένη τριχόπτωση
Στάδια της γυναικείας τριχόπτωσης.

Αίτια τριχόπτωσης στις γυναίκες

Στα αίτια της τριχόπτωσης περιλαμβάνονται κάποιοι βασικοί παράγοντες που είναι κοινοί σε άντρες και γυναίκες:

  • Κληρονομικότητα
  • Χρόνιες παθήσεις
  • Αναιμία
  • Δερματικές παθήσεις
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Διατροφικές ελλείψεις
  • Stress και άγχος
  • Μόλυνση του περιβάλλοντος
  • Εποχικότητα
  • Υπερβολικό styling μαλλιών

Ειδικά για τη γυναικεία τριχόπτωση τα αίτια συμπληρώνονται με τους παρακάτω πιθανούς παράγοντες:

  • Εγκυμοσύνη
  • Εμμηνόπαυση
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς
  • Αδενώματα υπόφυσης όπως προλακτίνωμα
  • Νεοπλασίες επινεφριδίων και ωοθηκών που οδηγούν σε υπερβολική έκκριση ανδρογόνων
  • Χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών
  • Λήψη αντισυλληπτικών
  • Σύνδρομο Cushing

Γυναικεία τριχόπτωση

Οι τύποι

Γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία (ΓΑΑ)

Γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο κοινός τύπος αλωπεκίας στις γυναίκες και συνήθως προκαλείται από κληρονομικά αίτια. Σε αυτή τη μορφή τριχόπτωσης, οι τρίχες έχουν πιο σύντομη αναγενή φάση κατά τη διάρκεια του κύκλου τους και εμφανίζεται προοδευτική ατροφία των τριχικών θυλάκων. Το πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι η αύξηση του εύρους της χωρίστρας. Η απώλεια τριχών είναι πιο εμφανής στα μαλλιά πάνω από το μέτωπο. Στις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και παρουσιάζεται διάχυτη λέπτυνση και απώλεια μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί ανδρικού τύπου αλωπεκία που επηρεάζει και τους κροτάφους.

 

Αναγενής τριχόρροια

Αναγενής τριχόρροια σε γυναίκα.

Η αναγενής τριχόρροια (anagen effluvium) εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες και άντρες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία για τη θεραπεία κάποιας μορφής καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση, οι θύλακες των τριχών υφίστανται τοξική ή φλεγμονώδη προσβολή, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του άξονά τους και την πτώση των μαλλιών. Δεδομένου ότι >80% των τριχών του τριχωτού της κεφαλής βρίσκεται στην αναγενή φάση, η τριχόπτωση είναι συνήθως σημαντική. [2] [3]  [4]

Τελογενής Τριχόρροια ή Διάχυτη Αλωπεκία

Τελογενής τριχόρροια σε γυναίκα.

Η τελογενής τριχόρροια (telogen effluvium) είναι συνήθως διάχυτη με ομοιόμορφη απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Για αυτό κάποιες φορές χρησιμοποιείται ο όρος διάχυτη αλωπεκία. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης προκαλείται από ξαφνικό, έντονο στρες στο σώμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τους θύλακες των τριχών και να προκαλέσει την πρόωρη είσοδό τους στην τελογενή φάση. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της, είναι ασθένειες που προκαλούν πυρετό, λοιμώξεις, σοβαρά τραύματα, χειρουργικές επεμβάσεις, ορμονικές διαταραχές, φάρμακα και διατροφικά προβλήματα.[5] Συνήθως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και όταν διορθωθεί το αίτιο συνήθως τα μαλλιά επανέρχονται.

 

Εντοπισμένη τριχόπτωση

Εντοπισμένη τριχόπτωση σε γυναίκα.

Η εντοπισμένη τριχόπτωση (αλωπεκία κατά τόπους) εμφανίζεται σε διακριτές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Σε αντίθεση με τη διάχυτη τριχόπτωση, όπου τα μαλλιά πέφτουν ομοιόμορφα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, κατά τόπους χωρίς μαλλιά περιοχές σε μέγεθος κέρματος αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία της κεφαλής. Τα αίτια που προκαλούν αυτή τη μορφή τριχόπτωσης μπορεί να είναι γυροειδής αλωπεκία, πρόσθια ινωτική αλωπεκία, ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης δερματικός λύκος, μυκητίαση, καρκίνωμα, θυλακίτιδα ή τραύμα.

Γιατί να μας επιλέξετε

Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση ή την αναστροφή όλων των τύπων τριχόπτωσης στις γυναίκες. Είναι σημαντικό να μην αφήσετε το πρόβλημα να επιδεινώνεται και να επηρεάζει την εικόνα και τη διάθεσή σας. Στην Κλινική μας κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη με βάση τις ανάγκες σας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών μας στη γυναικεία τριχόπτωση και τα πρωτόκολλα θεραπείας που ακολουθούμε έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δημοσιευτεί σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Συχνές Ερωτήσεις