Σπίλοι (Ελιές)

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Σπίλοι (ελιές) Τι Είναι, Τα Είδη & Οι Τρόποι Αφαίρεσης

Οι καλύτερες μέθοδοι αφαίρεσης Σπίλοι (Ελιές)

Μία ελιά που σας ενοχλεί αισθητικά, που βρίσκεται σε σημείο που «σκαλώνει» στα ρούχα, που την τραυματίζετε στο ξύρισμα ή μία ελιά που σας αγχώνει για το αν είναι καλοήθης ή όχι είναι μία ελιά που πρέπει να εξετάσει δερματολόγος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε πολλούς σπίλους, ελιές όπως τις λέμε, στο σώμα μας, οι οποίοι πιθανότατα είναι αθώοι. Η εξέταση από τον δερματολόγο μία φορά το χρόνο, ή συχνότερα εάν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, είναι σημαντική για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει αρχίσει κάποια ύποπτη αλλαγή σε έναν από τους σπίλους.

Εάν ο δερματολόγος κρίνει ότι ένας σπίλος πρέπει να αφαιρεθεί, η αφαίρεση είναι μία πολύ γρήγορη και απλή ιατρική διαδικασία. Ανάλογα με τον τύπο του σπίλου, ο ιατρός θα επιλέξει την καλύτερη μέθοδο αφαίρεσης, χειρουργική αφαίρεση ή εκτομή (shave).

  • Η αφαίρεση σπίλου γίνεται με τοπική αναισθησία στο δερματολογικό ιατρείο

  • Η διαδικασία της αφαίρεσης συνήθως διαρκεί 20-30 λεπτά

  • Η εκτομή (Shave Excision) και η χειρουργική μέθοδος είναι οι δύο βασικές τεχνικές αφαίρεσης σπίλων

  • Η αφαίρεση είναι ανώδυνη, δεν αφήνει σημάδι και επιστρέφετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες

  • Σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο, κάθε σπίλος που αφαιρείται στέλνεται για βιοψία

  • Η αφαίρεση σπίλου με Laser επιλέγεται μόνο εάν ο σπίλος θεωρείται 100% καλοήθης

Οι καλύτερες μέθοδοι για αφαίρεση σπίλων

  • Αφαίρεση σπίλου με την τεχνική shaving

    Χρόνος Θεραπείας Έως 30 λεπτά – ανάλογα την περίπτωση
    Διάρκεια Αποτελέσματος Μόνιμο
    Επίπεδο Πόνου Ανώδυνα
    Κόστος Προσιτό σε όλους
    Τεχνική Αφαίρεση σπίλου με εκτομή
    Απαιτείται βιοψία; Οποιαδήποτε βλάβη αφαιρείται πρέπει να αποστέλλεται για βιοψία
    Αναισθησία Τοπική
    Διάρκεια αποθεραπείας 3-5 ημέρες
    Αφήνει σημάδι; Όχι εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες του ιατρού
  • Αφαίρεση σπίλου χειρουργικά

    Χρόνος Θεραπείας Έως 60 λεπτά – ανάλογα την περίπτωση
    Διάρκεια Αποτελέσματος Μόνιμο
    Επίπεδο Πόνου Ανώδυνα
    Κόστος Προσιτό σε όλους
    Τεχνική Χειρουργική αφαίρεση σπίλου
    Απαιτείται βιοψία; Οποιαδήποτε βλάβη αφαιρείται πρέπει να αποστέλλεται για βιοψία
    Αναισθησία Τοπική
    Διάρκεια αποθεραπείας Περίπου 10-15 ημέρες μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα
    Αφήνει σημάδι; Η μικρή ουλή σταδιακά θα γίνει «σβήσει» εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες του ιατρού

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Δίπλα σας για κάθε απορία

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

YouTube video

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο έλεγχος των σπίλων

Η εξέταση των σπίλων στο σώμα μας πριν βγούμε στην παραλία, μετά τις διακοπές και όποτε παρατηρούμε αλλαγές σε κάποια υπάρχουσα «ελιά» είναι εξαιρετικά σημαντική πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, συστήνει η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Σπίλοι

Τι είναι

Οι σπίλοι, κοινώς γνωστοί ως ελιές ή κρεατοελιές, είναι ένας καλοήθης πολλαπλασιασμός μελανινοκυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα και μπορεί να διαφέρουν σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος.

Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (οι συγγενείς), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής μας (επίκτητοι). Ο αριθμός και το είδος των σπίλων που έχει κανείς στο πρόσωπο και το σώμα του εξαρτάται από γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους, γεγονός που εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφάνισής τους είναι αυξημένη στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Παρότι στην πλειοψηφία τους οι σπίλοι στο σώμα θα είναι και θα παραμείνουν καλοήθεις, εάν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε υπάρχουσα ελιά ή εμφάνιση καινούργιας, είναι σημαντικό να γίνει αξιολόγηση από τον δερματολόγο ο οποίος με την κλινική εικόνα, τη λήψη ιατρικού ιστορικού και την απλή εξέταση της δερματοσκόπησης θα κρίνει εάν χρειάζεται διερεύνηση ή όχι.

Σπίλοι τι είναι.

Σπίλοι Αλλαγές σε ελιές που μας οδηγούν στο δερματολόγο

Κατά τα αρχικά στάδια του μελανώματος, υπάρχουν 5 σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν την έγκαιρη διάγνωσή του. Ο «χρυσός» κανόνας της αυτοεξέτασης ή αλλιώς, κανόνας «ABCDE» στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:

  • A Αsymmetry (Ασυμμετρία)

  • B Border (Όρια)

  • C Color (Χρώμα)

  • D Diameter (Διάμετρος)

  • E Evolution/Elevation (Εξέλιξη/Ανύψωση)

  • Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με τον δερματολόγο σας

Σπίλοι

Οι βασικές μέθοδοι αφαίρεσης

Αφαίρεση σπίλου με εκτομή («Ξύρισμα» – Shave Excision)

Η εκτομή του σπίλου είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος αφαίρεσης για ελιές που παρουσιάζουν στοιχεία δυσπλασίας. Ο γιατρός εφαρμόζει τοπική αναισθησία και στη συνέχεια αφαιρεί το προεξέχον τμήμα του σπίλου φροντίζοντας να αφαιρεθούν και τα κύτταρα που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα.

Το τραύμα κλείνει με ράμματα, ανάλογα με το μέγεθος του σπίλου που αφαιρέθηκε, και ο σπίλος στέλνεται για βιοψία ώστε να ελεγχθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα και εάν αφαιρεθεί πλήρως. Είναι πιθανό μα ακολουθήσει CO2 Laser ή διαθερμία για να σταματήσει η αιμορραγία (αιμόσταση) και να γίνει συμπληρωματική αφαίρεση τυχόν υπολειμματικού τμήματος του σπίλου.

Κάθε σπίλος που αφαιρείται στέλνεται για βιοψία προκειμένου να διερευνηθεί από τον παθολογοανατόμο η μορφολογία του.

Χειρουργική αφαίρεση σπίλου

Όταν οι σπίλοι είναι επίπεδοι ή όταν υπάρχει η υποψία κακοήθειας, συστήνεται η προληπτική χειρουργική εκτομή των σπίλων καθώς και των ορίων περιμετρικά της εκτομής από τον δερματολόγο ή τον πλαστικό χειρουργό, ώστε να σταλεί για βιοψία.

Μετά την αφαίρεση μπορεί να χρειαστούν ένα ή περισσότερα ράμματα και είναι πιθανό να μην μείνει καθόλου σημάδι. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το μέγεθός του σπίλου που αφαιρέθηκε, τον τρόπο αφαίρεσής του και από την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού.

Κάθε σπίλος που αφαιρείται στέλνεται για βιοψία προκειμένου να διερευνηθεί από τον παθολογοανατόμο η μορφολογία του.

Καρκίνος του δέρματος

Μελάνωμα

Εάν εμφανιστεί ένας νέος σπίλος (ελιά) με ακανόνιστο σχήμα ή εάν κανείς παρατηρήσει πως ένας ήδη υπάρχων σπίλος αλλοιωθεί είναι σημαντικό να ζητήσει την ιατρική συμβουλή του δερματολόγου. Χαρακτηριστικά της αλλοίωσης μπορεί να είναι κάποια αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα ή στο χρώμα, καθώς και η εξέλκωση (δημιουργία πληγής) ή ή αιμορραγία. Τα σημεία όπου συνήθως εμφανίζονται ελιές είναι κυρίως η πλάτη, τα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα. Στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα.

Το μελάνωμα αποτελεί έναν λιγότερο συνηθισμένο, αλλά εξαιρετικά επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος. Η βλάβη προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή εκείνα που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική αυτή που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στο δέρμα. Σε προχωρημένα στάδια το μελάνωμα μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις και να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο.

Μελάνωμα.

Ποια είναι τα είδη των σπίλων;

Συχνές Ερωτήσεις