Καρκίνος του Δέρματος

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Καρκίνος του δέρματος

Αξιόπιστη διάγνωση για Καρκίνο του Δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία – με πιο επικίνδυνη την UVB – υπάρχει όμως και κληρονομική προδιάθεση. Αποτελεί έναν αρκετά συχνό τύπο καρκίνου, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταγράφονται σχεδόν 3 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως, όπως αναφέρει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. «Δυστυχώς, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ολοένα και αυξάνονται, και σήμερα αγγίζουν το 25% του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα χέρια και τον λαιμό, είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε μη εκτεθειμένες περιοχές, όπως είναι οι παλάμες, τα πέλματα και το περίνεο.”

  • Κάθε αλλαγή σε ελιά ή κάθε νέα ελιά στο σώμα ή το πρόσωπο πρέπει να εκτιμάται από δερματολόγο

  • Η κλινική εικόνα σε συνδυασμό με τη δερματοσκόπηση θα καθοδηγήσει τον έμπειρο δερματολόγο στη διάγνωση και τη θεραπεία

  • Το μελάνωμα είναι η λιγότερο συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι όμως η πιο επιθετική

  • Κάθε βλάβη στο δέρμα που επιμένει, ένα «σπυράκι» ή μια πληγή που δεν κλείνει είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από τον δερματολόγο

  • Όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος

  • Η εξέταση των σπίλων τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο είναι το must βήμα για την πρόληψη μιας κακοήθειας του δέρματος

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Δίπλα σας για κάθε απορία

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

YouTube video

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο έλεγχος των σπίλων

Η εξέταση των σπίλων στο σώμα μας πριν βγούμε στην παραλία, μετά τις διακοπές και όποτε παρατηρούμε αλλαγές σε κάποια υπάρχουσα «ελιά» είναι εξαιρετικά σημαντική πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, συστήνει η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Καρκίνος του δέρματος

Τι είναι

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να ξεκινά με τη μορφή προκαρκινικής αλλοίωσης. Αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι αλλαγές στο δέρμα οι οποίες είναι καλοήθεις, αλλά μπορούν δυνητικά να μετατραπούν σε επιθετική μορφή καρκίνου.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε άτομα νεαρότερων ηλικιών. Καθώς οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή του είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, σπίλους, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος και άτομα που εκτίθενται συχνά στον ήλιο ή έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης δερματικού καρκίνου.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα. Πολλές φορές, ο καρκίνος του δέρματος, εμφανίζεται σε άτομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως παραδείγματος χάριν, άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ανθρώπινο ιό της ανοσοανεπάρκειας (HIV) ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος.

Καρκίνος του δέρματος Ο κανόνας A B C D E

Κατά τα αρχικά στάδια του μελανώματος, μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος, υπάρχουν 5 σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν την έγκαιρη διάγνωσή του. Ο «χρυσός» κανόνας της αυτοεξέτασης ή αλλιώς, κανόνας «ABCDE» στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:

  • A Αsymmetry (Ασυμμετρία)

  • B Border (Όρια)

  • C Color (Χρώμα)

  • D Diameter (Διάμετρος)

  • E Evolution/Elevation (Εξέλιξη/Ανύψωση)

  • Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με τον δερματολόγο σας

Καρκίνος του δέρματος

Θεραπεία

Η θεραπεία καρκίνου του δέρματος μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους ή με συνδυασμούς τους:

  • Κρυοθεραπεία – θεραπεία μικρών οζωδών βασικοκυττατικών καρκινωμάτων
  • Τοπική θεραπεία με αντινεοπλασματικούς παράγοντες – θεραπεία μικρών βλαβών
  • Χειρουργική αφαίρεση & βιοψία – θεραπεία μεγάλων ογκιδίων ή καρκινωμάτων
  • Τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος μετά από Χειρουργική αφαίρεση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος με φαρμακευτική αγωγή σχεδόν πάντα συνδυάζεται με κάποια από τις προαναφερθείσες μεθόδους καθώς δεν είναι από μόνη της σε θέση να δώσει οριστική θεραπεία στον καρκίνο του δέρματος.

Θεραπεία καρκίνου του δέρματος από δερματολόγο.

Διάγνωση για τον καρκίνο του δέρματος

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Διάγνωση

    Έχοντας κατά νου τα 5 σημάδια του μελανώματος είναι πιο εύκολη η έγκαιρη αναγνώρισή του. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη των παραπάνω σημείων δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης μελανώματος.

    Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος γίνεται από εξειδικευμένο Ιατρό – Δερματολόγο και πραγματοποιείται με την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της δερματικής αλλοίωσης και την εξέταση των κυττάρων της στο μικροσκόπιο (βιοψία). Η ιστολογική εξέταση αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

    Επίσης στη διάγνωση βοηθά και η δερματοσκόπηση – χαρτογράφηση με την οποία στην ψηφιακή κάμερα απεικονίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά του βασικοκυτταρικού, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και μελανώματος.

  • Ο ρόλος της αυτοεξέτασης

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο καθένας να κάνει τοπική αυτοεξέταση του δέρματος, ιδίως σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία ή όπου υπάρχουν ελιές. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε σημεία που δεν μπορούμε να τα δούμε εύκολα, αλλά που είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στον καρκίνο του δέρματος όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι παλάμες, τα πέλματα, τα γεννητικά όργανα και τα νύχια.

    Ο καλύτερος τρόπος αυτοεξέτασης είναι η επισκόπηση μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη και η αναγνώριση βλαβών στα λιγότερο εμφανή σημεία του σώματός σας.

Καρκίνος του δέρματος

Οι βασικοί τύποι

Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (BCC)

Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (BCC).

Ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC). Πρόκειται για νεόπλασμα που προέρχεται από τα κύτταρα της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας και αποτελεί τη λιγότερο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των περιστατικών καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Αν και αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια -έως ποτέ- δίνει μεταστάσεις, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα διότι εάν η αφαίρεσή του καθυστερήσει, καταστρέφει τους ιστούς σε μεγάλο βάθος, φτάνοντας συχνά μέχρι και τα οστά.

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου είναι η χρόνια και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Σύμφωνα με έρευνες, το 85% των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων εμφανίζονται στο πρόσωπο, με πιο συχνή περιοχή τη μύτη. Η αρχική εμφάνιση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι με τη μορφή μίας ερυθρής βλατίδας που σταδιακά μεγαλώνει. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι μία ανοικτή πληγή, η οποία δεν επουλώνεται και παραμένει ανοικτή για πάνω από 3 εβδομάδες. Σπανιότερα, εμφανίζεται κνησμός, αιμορραγία ή πόνος στην περιοχή.

Υπάρχουν διάφορες μορφές βασικοκυτταρικού καρκινώματος, όπως:

  • το οζώδες (ροδαλό οζίδιο): εμφανίζεται ως μία οζώδης διόγκωση στο χρώμα του δέρματος.
  • το ελκωτικό (σαν πληγή που δεν κλείνει): αποτελεί ερυθρή, επίπεδη βλάβη και μοιάζει με έκζεμα ή μυκητίαση.
  • το μελαγχρωματικό (μοιάζει με σκουρόχρωμη ελιά): λόγω του χρώματός του, πολλές φορές συγχέεται με το μελάνωμα.
  • το τύπου εντοπισμένης σκληροδερμίας (μοιάζει με λευκή ουλή): έχει την όψη λευκοκίτρινης πλάκας και μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει ορατό και να διαγνωσθεί.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC).

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) του δέρματος είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα ακανθοκύτταρα της επιδερμίδας ή των εξαρτημάτων του δέρματος. Σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων, που ωστόσο αποδεικνύεται θανατηφόρο μόνο για ένα μικρό ποσοστό των ασθενών. Οι μεταστάσεις του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος εντοπίζονται κυρίως στους λεμφαδένες. Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό οζίδιο ή εξέλκωση, ή σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.

Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος δίνει μεταστάσεις στους επιχώριους (τοπικούς) λεμφαδένες και, πιο σπάνια, σε παραμελημένες περιπτώσεις, σε απομακρυσμένα όργανα. Εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως η άκρη της μύτης, το μέτωπο, το κάτω χείλος και τα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε περιοχές που είχαν υποστεί ηλιακό έγκαυμα παλαιότερα, που είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες ή που είχαν ακτινοβοληθεί. Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό οζίδιο ή εξέλκωση, ή σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί είτε πάνω σε υγιές δέρμα ή να προέλθει από μία ακτινική υπερκεράτωση που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δίνει μεταστάσεις στους επιχώριους (τοπικούς) λεμφαδένες ή αν μείνει χωρίς θεραπεία σε απομακρυσμένα όργανα όπως πνεύμονες και ήπαρ.

Μελάνωμα

Μελάνωμα.

Λιγότερο συνηθισμένο, αλλά εξαιρετικά επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος αποτελεί το μελάνωμα. Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή εκείνα που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική αυτή που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στο δέρμα. Σε προχωρημένα στάδια το μελάνωμα μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις και να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Παρόλο που ως τύπος καρκίνου του δέρματος έχει το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης, εντούτοις ευθύνεται για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

Για αυτό το λόγο, το άτομο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο και να απευθυνθεί σε ειδικούς Δερματολόγους στην περίπτωση που εμφανιστεί ένας νέος σπίλος (ελιά) με ακανόνιστο σχήμα ή στην περίπτωση που παρατηρήσει πως ένας ήδη υπάρχων σπίλος αλλοιωθεί. Χαρακτηριστικά της αλλοίωσης μπορεί να είναι αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα ή στο χρώμα, καθώς και η εξέλκωση ή αιμορραγία αυτής. Συνηθέστερα σημεία εμφάνισης είναι κυρίως η πλάτη, τα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα.

Στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα. Το μελάνωμα, σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, εμφανίζεται συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων.

Συχνές Ερωτήσεις