Γυναικομαστία: Τι είναι, Αίτια και Θεραπεία

Η γυναικομαστία είναι η αφύσικη διόγκωση του ενός ή και των δύο μαζικών αδένων στον ανδρικό μαστό.

Γυναικομαστία: Τι είναι, Αίτια και Θεραπεία
Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης Πλαστικός Χειρουργός

“Πρόκειται για μία κοινή διαταραχή του ανδρικού μαστού και αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα των ανδρών. Μπορεί να επηρεάζει τον ένα ή και τους δύο μαστούς.” αναφέρει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης.

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης

Τι είναι και που οφείλεται

Τα αίτια της γυναικομαστίας μπορεί να είναι η ανάπτυξη του μαζικού αδένα, η αυξημένη συσσώρευση λίπους ή συνδυασμός και των δύο παραγόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαστοί να είναι εμφανώς υπερτροφικοί.

Η γυναικομαστία εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία. Αφορά περισσότερο από το 65% των εφήβων και πάνω από το 40% των ενηλίκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής καθώς δεν ανευρίσκεται αιτία.

Κάποιοι παράγοντες που ενδέχεται να την προκαλούν είναι: οι γενετικές ανωμαλίες, σύνδρομα που οφείλονται στα γονίδια (π.χ. σύνδρομο Klinefelter), η χρήση στεροειδών φαρμάκων και αντικαταθλιπτικών, η παχυσαρκία, χρόνιες ασθένειες του ήπατος, η δυσλειτουργία των γεννητικών οργάνων, ορμονικές διαταραχές, καθώς και η γήρανση.

Σχεδιασμός χειρουργικής επέμβασης αντιμετώπισης γυναικομαστίας από πλαστικό χειρουργό.

Φαρμακευτική Θεραπεία

Η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Αυτό γίνεται όταν αυτή οφείλεται σε ορμονικά και ενδοκρινολογικά αίτια. Η φαρμακευτική θεραπεία της γυναικομαστίας θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον ειδικό ενδοκρινολόγο και αφορά στην χορήγηση φαρμάκων όπως τεστοστερόνη, κλομιφαίνη, δαναζόλη, ταμοξιφαίνη.

Η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Χειρουργική θεραπεία

Πριν τη θεραπεία της γυναικομαστίας διενεργείται υπερηχογραφικός έλεγχος των δύο μαστών προκειμένου να εκτιμηθεί η σύσταση των μαστών. Οι μαστοί μπορεί να αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό με φυσιολογικό μαζικό αδένα ή να συνυπάρχει περίσσεια λιπώδους ιστού με διογκωμένο μαζικό αδένα. Η χειρουργική θεραπεία διαφέρει στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Στην περίπτωση περίσσειας λιπώδους ιστού με φυσιολογικό μαζικό αδένα διενεργείται πρακτικά λιποαναρρόφηση στην περιοχή των μαστών. Στην κλινική μας εφαρμόζεται η αναίμακτη λιποαναρρόφηση με τοπική αναισθησία με την χρήση διαλύματος ξυλοκαΐνης 1% με αδρεναλίνη 1:200000. Αφού ανοιχτεί μία οπή στην υπομάστια πτυχή (που στη συνέχεια επουλώνεται και είναι αόρατη) διενεργείται τοπική αναισθησία στον λιπώδη και μαζικό ιστό και στη συνέχει α εισέρχεται η οπτική ίνα του laser που λιώνει και ρευστοποιεί το λίπος τοπικά. Κατά το 2ο στάδιο μικρή κάνουλα εισέρχεται και αναρροφά το λίπος το οποίο κατόπιν αποβάλλεται.

 • Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και μόνιμο, ο χρόνος αποθεραπείας μηδενικός, πόνος δεν υπάρχει παρά μόνο ήπια ευαισθησία, ο ασθενής χρειάζεται να φορέσει ειδικό γιλέκο κατά τον πρώτο μήνα και επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ήπια γυμναστική επιτρέπεται μετά πέντε ημέρες, ενώ πιο βαριά γυμναστική μετά από 15 ημέρες. Η τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος απαιτεί την πάροδο 1-3 μηνών.
 • Μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης της γυναικομαστίας είναι η υποδόριος μαστεκτομή χωρίς αφαίρεση δέρματος που γίνεται μέσω μίας τομής στο κατώτερο όριο μεταξύ θηλής και δέρματος. Η μέθοδος αυτή προτιμάται όταν πέρα από την περίσσεια του λίπους συνυπάρχει και υπερτροφικός μαζικός αδένας (μαστός). Κατά τη διαδικασία αυτή από την αδιόρατη τομή μήκους το πολύ ενός εκατοστού διενεργείται τοπική αναισθησία όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης της γυναικομαστίας με laser λιποαναρρόφηση. Στη συνέχεια αφαιρείται ο μαζικός αδένας ο οποίος στέλνεται για ιστολογική εξέταση. Κατόπιν διενεργείται laser λιποαναρρόφηση και απομάκρυνση του λίπους κατά τον τρόπο που περιγράφηκε ανωτέρω.
 • Οι μετεγχειρητικές οδηγίες και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο όπως και στην περίπτωση της laser λιποαναρρόφησης στους μαστούς. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου εκτός από τη γυναικομαστία συνυπάρχει και χαλάρωση του δέρματος και πτώση του μαστού προτιμάται η ταυτόχρονη επέμβαση ανόρθωσης του στήθους (μαστοπηξία). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται γενική αναισθησία και πέρα από την αφαίρεση του λίπους και ίσως του μαζικού υπερτροφικού αδένα αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος που έχει χαλαρώσει. Πρόκειται για επέμβαση που αφήνει περισσότερες ουλές γύρω από την θηλή ή και κάτω από τον μαστό.
 • Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή και η επάνοδος στις δραστηριότητες γρήγορη αν και απαιτείται περισσότερος χρόνος από την κλασική λιποαναρρόφηση.
 • Στην κλινική Cosmetic Derma Medicine διενεργούμε με τοπική αναισθησία τις δύο πρώτες τεχνικές με άριστα αποτελέσματα. Για την τρίτη τεχνική απαιτείται εξωτερική κλινική και αναισθησιολόγος.
 • Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται τοπική μόνο αναισθησία και χρησιμοποιείται η laser λιποαναρρόφηση με λέιζερ που είναι ένα υποδερματικό ND-Yag laser που εισέρχεται κάτω από το δέρμα και εκπέμπει φως στα 1064 nm που απορροφάται επιλεκτικά από τον λιπώδη ιστό.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά από διενέργεια laser λιποαναρρόφησης σε γυναικομαστία με ή χωρίς υποδόρια μαστεκτομή ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

 • Να φορά το ειδικό γιλέκο για 20 ημέρες με έναν μήνα.
 • Να λάβει προληπτική αντιβίωση για 3-5 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.
 • Να μην βρέξει την περιοχή την πρώτη ημέρα, ενώ κατά τις επόμενες ημέρες μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά.
 • Να αποφύγει έντονη σωματική δραστηριότητα για 15 ημέρες.
 • Ήπια γυμναστική να αποφευχθεί τις πρώτες 5-7 ημέρες ενώ μπορεί να ξεκινήσει μετά την εβδομάδα (διάδρομο – ποδήλατο).
 • Να διενεργεί μασάζ στην περιοχή με εφαρμογή ειδικής κρέμας για 1-3 μήνες ώστε να φύγει με τη λεμφική κυκλοφορία λίπος που έχει διασπαστεί
Η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται και με laser χωρίς υποδόρια μαστεκτομή.

Πλεονεκτήματα αφαίρεσης λίπους με laser στη γυναικομαστία

Τα πλεονεκτήματα της laser λιποαναρρόφησης θεραπείας της γυναικομαστίας σε σχέση με την κλασική είναι τα εξής;

 • Απαιτείται τοπική μόνο αναισθησία και γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου.
 • Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία προηγουμένως από τον ασθενή.
 • Απόλυτα ασφαλής μέθοδος, καθώς δεν απαιτείται υπνοχάλαση, μέθη ή γενική αναισθησία.
 • Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά την 1,5 ώρα
 • Το laser επιτελεί ταυτόχρονα σύσφιξη στην περιοχή του δέρματος κάτι πολύ σημαντικό ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση μετά το χειρουργείο.
 • Προηγείται το laser που ρευστοποιεί και λιώνει το λίπος με συνέπεια να απαιτούνται στη συνέχεια πολύ λεπτά εργαλεία για την αναρρόφηση του λίπους. Έτσι η τομή της οπής είναι πολύ μικρότερη και αδιόρατη , ενώ η αφαίρεση του λίπους είναι ομοιόμορφη χωρίς να αφήνει μικροανωμαλίες στην περιοχή του στήθους.
 • Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του.
 • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος, δεν υπάρχει πόνος, οίδημα, μελανιές και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του και στην εργασία του φορώντας το ειδικό γιλέκο.
 • Προετοιμασία

  Τοπική μόνο αναισθησία και γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου

 • Θεραπεία

  Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά την 1,5 ώρα

 • Μετεγχειρητική πορεία

  Δεν υπάρχει πόνος, οίδημα, μελανιές, ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του φορώντας το ειδικό γιλέκο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL