Γυναικομαστία

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Γυναικομαστία: Τι είναι, Αίτια και Θεραπεία

Τι είναι η Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία είναι μία κοινή διαταραχή του ανδρικού μαστού και αποτελεί ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα των ανδρών. Μπορεί να επηρεάζει τον ένα ή και τους δύο μαστούς, δημιουργώντας πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς.

Σήμερα, η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και μέσα από διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την περίσταση, επαναφέροντας την αρρενωπή εμφάνιση του ανδρικού στέρνου.

 • Στοχευμένος συνδυασμός τεχνικών για απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα

 • Αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και της περίσσιας λίπους

 • Εφαρμογή τεχνικής αφαίρεσης λίπους με laser για τη γυναικομαστία με τοπική αναισθησία

 • Αποκατάσταση της αρρενωπής εικόνας του ανδρικού στέρνου

 • Θεραπείες κατάλληλες για κάθε στάδιο και τύπο γυναικομαστίας

 • Με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής εάν κρίνεται απαραίτητο

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Χειρουργική τεχνική

Πριν τη θεραπεία της γυναικομαστίας διενεργείται υπερηχογραφικός έλεγχος των δύο μαστών προκειμένου να εκτιμηθεί η σύστασή τους. Οι μαστοί μπορεί να αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό με φυσιολογικό μαζικό αδένα ή να συνυπάρχει περίσσεια λιπώδους ιστού με διογκωμένο μαζικό αδένα. Η χειρουργική θεραπεία διαφέρει στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Στην περίπτωση περίσσειας λιπώδους ιστού με φυσιολογικό μαζικό αδένα διενεργείται πρακτικά λιποαναρρόφηση στην περιοχή των μαστών. Στην κλινική μας εφαρμόζεται η αναίμακτη λιποαναρρόφηση με τοπική αναισθησία με την χρήση διαλύματος ξυλοκαΐνης 1% με αδρεναλίνη 1:200000. Αφού ανοιχτεί μία οπή στην υπομάστια πτυχή (που στη συνέχεια επουλώνεται και είναι αόρατη) διενεργείται τοπική αναισθησία στον λιπώδη και μαζικό ιστό και στη συνέχει α εισέρχεται η οπτική ίνα του υποδερματικού υποδερματικό ND-Yag laser που λιώνει και ρευστοποιεί το λίπος τοπικά. Κατά το 2ο στάδιο της διαδικασίας, εισέρχεται στο δέρμα μικρή κάνουλα και αναρροφά το λίπος το οποίο κατόπιν αποβάλλεται.

Χειρουργική θεραπεία γυναικομαστίας.

Μία άλλη μέθοδος αντιμετώπισης της γυναικομαστίας είναι η υποδόριος μαστεκτομή χωρίς αφαίρεση δέρματος, η οποία γίνεται μέσω μίας τομής στο κατώτερο όριο μεταξύ θηλής και δέρματος. Η μέθοδος αυτή προτιμάται όταν πέρα από την περίσσεια του λίπους συνυπάρχει και υπερτροφικός μαζικός αδένας (μαστός). Κατά τη διαδικασία αυτή από την αδιόρατη τομή μήκους το πολύ ενός εκατοστού διενεργείται τοπική αναισθησία όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης της γυναικομαστίας με laser λιποαναρρόφηση. Στη συνέχεια αφαιρείται ο μαζικός αδένας ο οποίος στέλνεται για ιστολογική εξέταση. Κατόπιν διενεργείται laser για λιποαναρρόφηση και απομάκρυνση του λίπους κατά τον τρόπο που περιγράφηκε ανωτέρω.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου εκτός από τη γυναικομαστία συνυπάρχει και χαλάρωση του δέρματος και πτώση του μαστού, προτιμάται η ταυτόχρονη επέμβαση ανόρθωσης του στήθους (μαστοπηξία)Στην περίπτωση αυτή απαιτείται γενική αναισθησία και πέρα από την αφαίρεση του λίπους και ίσως του μαζικού υπερτροφικού αδένα αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος που έχει χαλαρώσει. Πρόκειται για επέμβαση που αφήνει περισσότερες ουλές γύρω από την θηλή ή και κάτω από τον μαστό.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γυναικομαστία

Που οφείλεται

Τα αίτια της γυναικομαστίας μπορεί να είναι η ανάπτυξη του μαζικού αδένα, η αυξημένη συσσώρευση λίπους ή συνδυασμός και των δύο παραγόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαστοί να είναι εμφανώς υπερτροφικοί.

Η γυναικομαστία εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία. Αφορά περισσότερο από το 65% των εφήβων και πάνω από το 40% των ενηλίκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής καθώς δεν ανευρίσκεται αιτία.

Κάποιοι παράγοντες που ενδέχεται να την προκαλούν είναι: οι γενετικές ανωμαλίες, σύνδρομα που οφείλονται στα γονίδια (π.χ. σύνδρομο Klinefelter), η χρήση στεροειδών φαρμάκων και αντικαταθλιπτικών, η παχυσαρκία, χρόνιες ασθένειες του ήπατος, η δυσλειτουργία των γεννητικών οργάνων, ορμονικές διαταραχές, καθώς και η γήρανση.

Αίτια της γυναικομαστίας.

Φαρμακευτική θεραπεία

Η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Αυτό γίνεται όταν αυτή οφείλεται σε ορμονικά και ενδοκρινολογικά αίτια. Η φαρμακευτική θεραπεία της γυναικομαστίας θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον ειδικό ενδοκρινολόγο και αφορά στην χορήγηση φαρμάκων όπως τεστοστερόνη, κλομιφαίνη, δαναζόλη, ταμοξιφαίνη.

Η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται και με φάρμακα.

Χειρουργική θεραπεία

Aφαίρεση λίπους με laser στη γυναικομαστία

Τα πλεονεκτήματα

 • Απαιτείται τοπική μόνο αναισθησία και γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου.
 • Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία προηγουμένως από τον ασθενή.
 • Απόλυτα ασφαλής μέθοδος, καθώς δεν απαιτείται μέθη ή γενική αναισθησία.
 • Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά την 1,5 ώρα
 • Το laser επιτελεί ταυτόχρονα σύσφιξη στην περιοχή του δέρματος κάτι πολύ σημαντικό ώστε να μην υπάρχει χαλάρωση μετά το χειρουργείο.
 • Προηγείται το laser που ρευστοποιεί και λιώνει το λίπος με συνέπεια να απαιτούνται στη συνέχεια πολύ λεπτά εργαλεία για την αναρρόφηση του λίπους. Έτσι η τομή της οπής είναι πολύ μικρότερη και αδιόρατη , ενώ η αφαίρεση του λίπους είναι ομοιόμορφη χωρίς να αφήνει μικροανωμαλίες στην περιοχή του στήθους.
 • Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του.
 • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος, δεν υπάρχει πόνος, οίδημα, μελανιές και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του και στην εργασία του φορώντας το ειδικό γιλέκο.

Αφαίρεση λίπους με laser στη γυναικομαστία

Προετοιμασία

 • Προετοιμασία

  Για τη διενέργεια της θεραπείας απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία και η θεραπεία πραγματοποιείται με ασφάλεια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου.

 • Διάρκεια

  Η θεραπεία θεωρείται σύντομη καθώς η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά την 1,5 ώρα.

 • Μετεγχειρητική πορεία

  Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, δεν υπάρχει πόνος, οίδημα και μελανιές, ενώ ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του με μόνο περιορισμό να φορά το ειδικό γιλέκο.