«Συνηθίζουμε λανθασμένα να πιστεύουμε πως η Φλεγμονώδης αυτή Δερματοπάθεια αφορά κυρίως στους εφήβους. Στην πραγματικότητα όμως η Ακμή δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο ή την ηλικία και η αντιμετώπισή της δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση», αναφέρει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. «H ακμή αποτελεί τη συχνότερη δερματική νόσο και η εμφάνιση των συμπτωμάτων της οφείλεται στο βακτηρίδιο της ακμής, Propionibacterium acnes (P. acnes). Με τη βοήθεια της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT η αντιμετώπιση των ενοχλητικών και επώδυνων φλυκταινιδίων και σημαδιών ακμής είναι πλέον εφικτή, με ταυτόχρονη αναγέννηση και ανάπλαση της επιδερμίδας».

Για αρκετά χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι η ακμή βελτιώνεται μετά από έκθεση στον ήλιο και η φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία αποτελούσε θεραπεία εκλογής για ενεργό ακμή, αργότερα όμως αποδείχτηκε παράγοντας φωτοκαρκινογένεσης και φωτογήρανσης.
Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μήκη κύματος για την καταπολέμηση της ακμής και μέχρι πρότινος, οι πηγές φωτός, όπως κόκκινο/μπλε φως, έντονο παλμικό φως (IPL) και laser έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής.
Τρόπος Δράσης
Η καινοτόμος μέθοδος της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT προσφέρει λύση εκεί που οι άλλες μέθοδοι Θεραπείας Ακμής δεν αποδίδουν. Όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Τοπικές και Συστηματικές θεραπείες της δερματικής νόσου είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω ατομικού ή οικογενειακού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και των ανεπιθύμητων ενεργειών που τις συνοδεύουν. Παράλληλα, είναι εγκεκριμένη για χρήση στην κλινική πράξη και είναι απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική.
Η σύγχρονη Δερματολογία αξιοποιεί τη δύναμη του φωτός για να αντιμετωπίσει τους κυριότερους παράγοντες που εμπλέκονται με την παθογένεια της ακμής χωρίς τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της τοπικής ή συστηματικής λήψης αντιβιοτικών, ορμονών και ρετινοειδών. Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) έχει δειχθεί πως έχει αντιβακτηριδιακή δράση, αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και δράση έναντι της σμηγματόρροιας. Οδηγεί σε ελάττωση του αριθμού του βακτηριδίου P. acnes και ελάττωση έκκρισης του σμήγματος και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων.
Το ζωογόνο ορατό φως – μπλε (430-500μm) ή κόκκινο (550-700μm) – διεισδύει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στοχεύοντας στις πορφυρίνες IX (Porphyrins IX), προϊόντων που προκύπτουν από το μεταβολισμό των βακτηριών όπως είναι το P. Acnes στο δέρμα.
Στην Cosmetic Derma Medicine, η διεξαγωγή της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT στηρίζεται στην επιδερμική εφαρμογή μιας ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας με στόχο τους τριχοσμηγματογόνους αδένες και την αύξηση της παραγωγής πορφυρινών IX (Porphyrins IX), οι οποίες ενεργοποιούνται με την έκθεσή τους στο ορατό φως και επάγουν μια φωτοδυναμική αντίδραση που εξουδετερώνει τα παθογόνα βακτηρίδια.

Μηχανισμός Θεραπείας
Η Φωτοδυναμική Θεραπεία προϋποθέτει 3 βασικά στοιχεία για να λειτουργήσει:
- Φωτοευαισθητοποιητής
Η θεραπεία της ακμής με φως στηρίζεται στην ικανότητα των βακτηρίων P. Acnes να παράγουν πορφυρίνες ως προϊόν μεταβολισμού. Αυτές οι πορφυρίνες δρουν ως ενδογενείς φωτοευαισθητοποιητές μέσα στον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και ενεργοποιούνται από το ορατό φως, επάγοντας μία φωτοχημική αντίδραση που εκριζώνει τα βακτηρίδια. Η εξωτερική εφαρμογή φωτοευαισθητοποιού ουσίας οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης των πορφυρινών, οι οποίες όταν εκτεθούν στο ορατό φως παράγουν ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το βακτηρίδιο P. Acnes. - Πηγή Φωτός
Το μήκος κύματος που επιλέγεται για την πηγή φωτός εξαρτάται από το βάθος που θέλουμε να γίνει η διείσδυση. Η απορρόφηση των πορφυρινών βρίσκεται εντός του ορατού φάσματος, σε μήκος κύματος από 300-650 nm. Έχει αποδειχθεί ότι το μπλε φως έχει μεγαλύτερη δραστικότητα στην ενεργοποίηση των πορφυρινών από ό,τι το κόκκινο, όμως το κόκκινο διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Ως πηγή μπλε και κόκκινου φωτός χρησιμοποιείται ειδική συσκευή που εκπέμπει στο ειδικό αυτό μήκος κύματος. - Οξυγόνο (O2)
H πορφυρίνη IX διεγείρεται με την εφαρμογή ορατού φωτός και αντιδρά με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να παράγονται δραστικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβη στις μεμβράνες και κατά συνέπεια κυτταρικό θάνατο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η βακτηριοκτόνος δράση.

Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της Φωτοθεραπείας είναι πολλαπλά, καθώς η μέθοδος καταπολεμά τους κυριότερους παθογενετικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στο πρόβλημα της ακμής, επιτυγχάνοντας:
- Αντιβακτηριδιακή Δράση (Σημαντική ελάττωση της συγκέντρωσης του βακτηρίου P. Acnes)
- Αντιφλεγμονώδη Δράση
- Δράση κατά της σμηγματόρροιας
- Δράση κατά της υπερκερατινοποίησης του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου
- Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
- Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου & ελαστίνης
- Ενίσχυση της αγγειοδιαστολής, της κυκλοφορίας του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς
Οφέλη της Φωτοδυναμικής Θεραπείας Ακμής PDT
Αποτελέσματα
Από την πρώτη κιόλας συνεδρία Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT η επιδερμίδα εμφανίζεται πιο λαμπερή, καθαρή και ελαστική. Με τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT επιτυγχάνεται ελάττωση της έκκρισης του σμήγματος, ελάττωση του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων και σημαντική μείωση της φλεγμονής. Ο ιδανικός αριθμός συνεδριών που απαιτείται για την επίτευξη του τελικού επιθυμητού αποτελέσματος εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής και την ανταπόκρισή της στη θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται 4-8 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων.
Συχνές Ερωτήσεις
Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής PDT
Είναι η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT η ιδανική θεραπεία για εμένα;
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή με κυρίως φλεγμονώδεις βλάβες. Η θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους τους φωτότυπους δέρματος, ωστόσο προτιμώνται οι φωτότυποι I-III προς αποφυγή του κινδύνου μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.
Όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα η ακμή ανάλογα με τον τύπο, τη βαρύτητα, την εντόπιση και την ηλικία απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση και η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να παίξει κύριο ρόλο σαν επικουρική θεραπεία, αλλά και σαν μονοθεραπεία της ακμής.
Ποιες Φωτοευαισθητοποιές ουσίες χρησιμοποιούνται κατά τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;
Για τη θεραπεία των συμπτωμάτων Ακμής η Φωτοευαισθητοποιός ουσία εφαρμόζεται τοπικά στις βλάβες και όχι συστηματικά, ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη φωτοτοξικότητα.
Οι κύριοι τοπικοί Φωτοευαισθητοποιητές που χρησιμοποιούνται είναι 5-αμινολεβουλινικό οξύ́ (ALA) σε συγκέντρωση 20% και ο εστέρας του, μεθυλαμινολεβουλινικό (MAL) σε συγκέντρωση 16%. Το MAL μετατρέπεται σε ALA μετά την απορρόφησή του από το δέρμα. Ο τοπικός Φωτοευαισθητοποιητής διεισδύει σε βάθος 2-3mm φθάνοντας στον σμηγματογόνο θύλακο που βρίσκεται στα 1,3mm.
Ποιες πηγές φωτός χρησιμοποιούνται κατά τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;
Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από τον τύπο, την ένταση και τη σοβαρότητα της ακμής. Ο πλέον ειδικός για την αντιμετώπιση της ακμής είναι ο ειδικευμένος Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για τον τύπο θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Πόσο ασφαλής είναι η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;
Η Φωτοθεραπεία είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπεία αφού βασίζεται στις αναπλαστικές ιδιότητες του ορατού φωτός.
Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σπάνια και περιλαμβάνει συμπτώματα ήπιας ερυθρότητας ή και απολέπισης και σπάνια παροδική μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, ιδίως σε σκουρότερους φωτότυπους δέρματος.
Ακόμη, εκτός από εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της Ακμής, η Φωτοθεραπεία είναι εγκεκριμένη από Ευρωπαϊκούς φορείς και τον FDA για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά τη θεραπεία Ακτινικών Υπερκερατώσεων, του επιφανειακώς επεκτεινόμενου και του οζώδους βασικοκυτταρικού καρκινώματος και της νόσου Bowen. Ωστόσο, για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενέργειων συνιστάται:
- Η χρήση ειδικών γυαλιών προστασίας από τον ασθενή και τον Ιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
- Η αποφυγή επαφής με τα ματιά σε περίπτωση επαφής με τον τοπικό Φωτοευαισθητοποιητή.
- Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο έως και 48 ώρες μετά τη συνεδρία λόγω φωτοτοξικότητας.
- Η αποφυγή εφαρμογή της κατά την εγκυμοσύνη, καθώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η ασφάλειά της σε εγκύους.
Υπάρχουν παρενέργειες από τη Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής PDT;
Η Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT είναι γενικά μία άκρως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος, χωρίς παρενέργειες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ασθενείς έχουν αναφέρει τις εξής ανεπιθύμητες ενέργειες:
- Αίσθημα καύσου
- Ξηρότητα
- Ελαφρύ πόνο ή κνησμό
- Ήπιο ερύθημα που διαρκεί λίγες μόνο ώρες
Ποιες είναι οι αντενδείξεις της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT;
Η Φωτοδυναμική θεραπεία PDT δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή σε παιδιά μικρής ηλικίας.
Επίσης αποφεύγεται σε ιστορικό φωτοευαισθησίας και φωτοαλλεργίας ή σε περιπτώσεις αλλεργίας στον φωτοευαισθητοποιό παράγοντα (αμινολεβουλινικό οξύ).
Τι πρέπει να προσέξω μετά τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;
Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στο ορατό φως, λόγω φωτοτοξικότητας.
Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη για τις επόμενες 3-4 ημέρες.
Η χρήση ειδικών προϊόντων και αναπλαστικών κρεμών για την ακμή και ο σωστός καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση το αποτελέσματος όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.
Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για την αντιμετώπιση της ακμής με τη Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT;
Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, με 16 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο.
Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων ιατρών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.
Η Cosmetic Derma Medicine είναι από τις πρώτες κλινικές που εισήγαγαν τη φωτοδυναμική θεραπεία στην Ελλάδα, ενώ στους χώρους των κλινικών διενεργούνται workshops και σεμινάρια εκπαίδευσης νέων ιατρών από Ελλάδα και Εξωτερικό.