Οι θεραπευτικές επιλογές είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες για όλες τις ηλικιακές ομάδες και για τα δύο φύλα, εκτός από την ορμονική θεραπεία.
Αν και το σχέδιο θεραπείας διαφέρει από έναν ασθενή σε άλλο, η εξέταση από τον δερματολόγο ακολουθεί γενικά τις προαναφερθείσες οδηγίες, ακόμη και εάν 2 ασθενείς έχουν την ίδια μορφή ακμής.
Θεραπεία ακμής με φάρμακα
Εάν έχετε πυώδη ή κλειστά σπυράκια, το πιθανότερο είναι ότι ήδη λαμβάνετε τοπική θεραπεία ή συστηματική αγωγή για την ακμή. Ωστόσο, η θεραπεία με φάρμακα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια από τις παρακάτω ουσίες ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής:
Θεραπεία ήπιας ή μέτριας ακμής
Η ήπια ή μέτρια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα σε μορφή κρέμας, γέλης ή χάπια που περιλαμβάνουν μια από τις παρακάτω φαρμακευτικές ουσίες ή συνδυασμό αυτών:
- Ρετινοειδή
- Υπεροξείδιο του βενζολίου
- Θείο και άλλες στυπτικές ουσίες
- Αζελαϊκό οξύ
- Ρετινοειδές σε συνδυασμό με υπεροξείδιο του βενζολίου ή και αντιβιοτικό
Στις γυναίκες, ακόμα και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών, μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα ακμής σε περιόδους άγχους ή όταν πλησιάζει η εμμηνορρυσία, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών. Στην περίπτωση αυτή, μια ορμονική θεραπεία ή αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση της ακμής.
Θεραπεία σοβαρής ακμής
Εάν η ακμή συνοδεύεται από οζίδια και κύστεις και συχνά αφήνει ουλές, μια πιο αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο καθαρό δέρμα και να αποτρέψετε νέες ουλές.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή + αντιβιοτικά
- Ορμονοθεραπεία
- Ισοτρετινοΐνη
- Οξική κυπροτερόνη (αντιανδρογόνο για γυναίκες)
Τα τοπικά και συστηματικά αντιβιοτικά δεν πρέπει να χορηγούνται ως αποκλειστική θεραπεία, καθώς θα αυξηθεί η αντίσταση των βακτηρίων στη θεραπεία.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, τα τοπικά ρετινοειδή και οι από του στόματος τετρακυκλίνες θα πρέπει να διακόπτονται.
Άλλοι τρόποι θεραπείας
Ενέσιμη θεραπεία: Σε εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, όπως στην κυστική ακμή, ο δερματολόγος μπορεί να σας κάνει ενέσεις κορτικοστεροειδών μέσα στις βλάβες. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική για τη μείωση του πόνου και του μεγέθους των εξανθημάτων, χρησιμοποιείται μόνο για ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Εάν η θεραπεία επαναληφθεί πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες.[1]
Χημικά Peeling: Τα πίλινγκ χρησιμοποιούνται τόσο στη θεραπεία της ακμής επιτυγχάνοντας μείωση των φαγεσώρων όσο και στην αντιμετώπιση των ουλών ακμής.[2] Τα peeling σαλικυλικού οξέος, γλυκολικού οξέος και τριχλωροξικού οξέος TCA μειώνουν τον αριθμό των φαγεσώρων και καταπολεμούν τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (κηλίδες φλεγμονώδους ακμής) και το ερύθημα. Εκτελούνται κάθε 2 – 3 εβδομάδες και συνήθως συνοδεύονται από συμπληρωματική θεραπεία.
Όλες οι θεραπείες επανεξετάζονται τακτικά στις 12 εβδομάδες.
Χειρουργική επέμβαση: Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Θεραπείες ακμής χωρίς φάρμακα
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι δερματολόγοι πρόσθεσαν στο οπλοστάσιο τους σύγχρονους τρόπους θεραπείας χωρίς φάρμακα ενάντια στην ακμή όσο και την αντιμετώπιση των ουλών που προέρχονται από αυτή. Ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει μία από τις παρακάτω θεραπείες ή και συνδυασμό αυτών με φαρμακευτικές ουσίες.
- Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT: Η φωτοδυναμική θεραπεία επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενοχλητικών και επώδυνων φλυκταινιδίων και ουλών ακμής είναι πλέον εφικτή, με ταυτόχρονη αναγέννηση και ανάπλαση της επιδερμίδας.
- CO2 Fractional Laser: Η χρήση του CO2 Fractional Laser στην αντιμετώπιση των ουλών ακμής είναι ιδιαίτερα επιτυχής.[3] Η διάρκεια και η επαναληψιμότητα των συνεδριών εξαρτώνται από την έκταση του προβλήματος και πρέπει να γίνονται κάθε περίπου 3-4 εβδομάδες.
- Δερμοαπόξεση: Ο βαθύς καθαρισμός προσώπου και η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις φαγεσωρικής ή ακόμα και κυστικής ακμής, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ουλών[4]. Συνήθως η θεραπεία εκτελείται κάθε 2 – 3 εβδομάδες.