Μυρμηγκιές

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Τί είναι οι Μυρμηγκιές | Θεραπεία | Μετάδοση | Συμπτώματα

Οι καλύτερες θεραπείες για Μυρμηγκιές

Οι μυρμηκιές, ή κοινώς μυρμηγκιές, είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Πάνω από 70 είδη HPV ιών έχουν ενοχοποιηθεί για τις βλάβες αυτές και κάθε τύπος ευθύνεται για την εμφάνιση μυρμηγκιών σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Οι μυρμηγκιές είναι επίσης γνωστές ως βερβερίτσα ή σκαθάρι η γαρδαβίτσα ή καρναβίτσα.

  • To laser CO2 μπορεί να εξαλείψει οριστικά και χωρίς σημάδια τις μυρμηγκιές ακόμη και σε 1 μόνο θεραπεία!

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν επηρεάζει τους τριγύρω υγιείς ιστούς

  • To laser αποτελεί κατάλληλη θεραπεία ακόμη και για μυρμηγκιές σε παιδιά

  • Στοχευμένη θεραπεία χωρίς πόνο, χωρίς βλάβες στο υγιές δέρμα, χωρίς χρόνο αποθεραπείας

  • Στα χέρια του έμπειρου δερματολόγου, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία

  • Εκτός από το laser CO2 υπάρχουν κι άλλες θεραπευτικές επιλογές για τις μυρμηγκιές και ο δερματολόγος θα σας προτείνει την πιο κατάλληλη για εσάς

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Δίπλα σας για κάθε απορία

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

YouTube video

Μυρμηγκιές

Τι είναι

Αν και πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, οι μυρμηγκιές προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να συνοδεύονται από έντονο πόνο, κνησμό ή αιμορραγία, ενώ αν εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση. Οι μυρμηγκιές είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από τον ιό που τις προκαλεί, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος των ατόμων αυτών, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο εν λόγω ιός, προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μυρμηγκιές. Οι μυρμηγκιές αποτελούν καλοήθη εξογκώματα και ανάλογα με τον τύπο τους έχουν διαφορετική εμφάνιση.

Μυρμηγκιές τι είναι.

Μυρμηγκιές

Θεραπεία με laser CO2

Η Νο1 θεραπεία για μυρμηγκιές σήμερα είναι το laser CO2, που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο και σε κάθε σημείο όπου έχει εμφανιστεί μυρμηγκιά.

Η αφαίρεση των βλαβών με laser διοξειδίου του άνθρακα γίνεται με τοπική αναισθησία, με κρέμα ή ενέσιμη,  και προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα, ακόμη και σε πολύ μικρές μυρμηγκιές. Με τη μέθοδο αυτή, οι βλάβες μπορούν να εξαλειφθούν σε μία μόνο συνεδρία χωρίς να προκληθούν σημάδια και ουλές στην πάσχουσα περιοχή.

Αφαίρεση μυρμηγκιάς με laser.

Πλεονεκτήματα Θεραπεία με laser

  • Εξασφαλίζει πλήρη θεραπεία στις μυρμηγκιές

  • Ανώδυνη, αναίμακτη και γρήγορη διαδικασία

  • Με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Άλλες θεραπείες για μυρμηγκιές

Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)

Αφαίρεση μυρμηγκιάς με κρυοθεραπεία.

Η θεραπεία μυρμηγκιών με υγρό άζωτο εφαρμόζεται πάνω από 50 χρόνια στην ιατρική. Κατά τη θεραπεία μυρμηγκιών εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμούς Κελσίου. Η ψύξη προκαλεί νέκρωση του πάσχοντος ιστού, με συνέπεια να σχηματιστεί μια φλύκταινα (φουσκάλα) γύρω από την μυρμηγκιά, που «πέφτει» μετά από περίπου μία εβδομάδα. Ορισμένες φορές η θεραπεία μυρμηγκιών με άζωτο μπορεί να προκαλέσει ουλή. Αποτελεί μια ασφαλή και σχεδόν ανώδυνη θεραπεία και ενδείκνυται κυρίως για παιδιά και γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, καθώς δεν απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Το μειονέκτημα της κρυοθεραπείας είναι πως ανάλογα με τη βλάβη απαιτεί αρκετές επαναλήψεις.

Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηριασμός)

Καυτηριασμός μυρμηγκιάς με ηλεκτρισμό.

Η θεραπεία μυρμηγκιάς με ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μια μέθοδος που καταστρέφει τη μυρμηγκιά με χρήση ηλεκτρισμού κατόπιν τοπικής αναισθησίας. Κατά τη θεραπεία μυρμηγκιάς χρησιμοποιείται ένα μικρό εργαλείο που το διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα και καίει τη βλάβη καθώς την αγγίζει. Το μειονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι η μεγάλη πιθανότητα μετεγχειρητικού πόνου και ο κίνδυνος δημιουργίας ουλής.

Τοπική χρήση χημικών παραγόντων

Καυτηριασμός μυρμηγκιάς με χημικούς παράγοντες.

Η θεραπεία μυρμηγκιάς μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση χημικών καυστικών παραγόντων. Εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή και σταδιακά καταστρέφουν τις μυρμηγκιές. Το μειονέκτημα στη θεραπεία μυρμηγκιών με τοπικές ουσίες είναι ότι χρειάζεται να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να εξαλειφθούν οι βλάβες, ενώ συχνά έχουν ως παρενέργεια την πρόκληση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Χειρουργική αφαίρεση

Χειρουργική αφαίρεση μυρμηγκιάς.

Η θεραπεία μυρμηγκιάς χειρουργικά έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ως θεραπεία μυρμηγκιάς σε πολύ μεγάλες βλάβες. Η επέμβαση γίνεται κατόπιν τοπικής αναισθησίας, ωστόσο προκαλεί κάποιες ενοχλήσεις και η πλήρης επούλωση της περιοχής διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική θεραπεία μυρμηγκιών είναι η πιθανότητα λοίμωξης ή ο σχηματισμός ουλής.

Θεραπεία μυρμηγκιάς στα παιδιά

Θεραπεία μυρμηγκιάς σε παιδί.

Η θεραπεία μυρμηγκιών στα παιδιά θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή από εξειδικευμένο δερματολόγο. Στην κλινική μας έχουμε μεγάλη εμπειρία στην θεραπεία μυρμηγκιών σε παιδιά όλων των ηλικιών. Προτιμάται το laser και η κρυοθεραπεία. Τοπικές καυστικές χημικές ουσίες θα πρέπει να αποφεύγονται στη θεραπεία μυρμηγκιών παιδιών, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο ευαίσθητο δέρμα των παιδιών. Εάν οι μυρμηγκιές είναι μεγάλες, συστήνεται χειρουργική θεραπεία σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό.

Εναλλακτικές θεραπείες για μυρμηγκιές – τι ισχύει

Εναλλακτικές θεραπείες για μυρμηγκιές.

Για την θεραπεία μυρμηγκιών έχουν περιγραφεί πλήθος μεθόδων με αμφίβολα αποτελέσματα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται αρωματοθεραπείες, βοτανοθεραπείες, φυτοθεραπείες, ομοιοπαθητική, υδροθεραπεία. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του δέρματος, ο μόνος αρμόδιος να προτείνει αποτελεσματική θεραπεία μυρμηγκιών είναι ο δερματολόγος.

Μυρμηγκιές

Μετάδοση

Η μετάδοση των μυρμηγκιών γίνεται με απλή επαφή με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια μικρή λύση της συνέχειας του δέρματος, γρατζουνιά δηλαδή ή μικροτραυματισμός, ενώ είναι δυνατή η μετάδοσή τους από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο έπειτα από επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Συνεπώς, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλεί τις μυρμηγκιές, μπορεί να μεταδοθεί με τη χειραψία ή την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός μπορεί να ζήσει για αρκετές μέρες έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσής του.

Αρκετά συχνή είναι η μετάδοση του ιού κατά την κολύμβηση σε πισίνα, καθώς οι HPV ιοί είναι ανθεκτικοί στο χλώριο που προστίθεται για απολύμανση στο νερό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την συνήθεια των ανθρώπων να περπατούν με γυμνά πόδια σε τέτοια περιβάλλοντα, οδηγεί σε μεγάλη πιθανότητα μολύνσεων.

Συχνά, τέλος, εμεί οι ίδιοι μεταδίδουμε τις μυρμηγκιές από το ένα σημείο του σώματός μας σε άλλο. Για παράδειγμα, οι μυρμηγκιές που σχηματίζονται στην περιοχή της παλάμης μπορεί να οδηγήσουν σε μυρμηγκιές προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου σημείου, λόγω συχνής επαφής των περιοχών αυτών με τα χέρια.

Τύποι μυρμηγκιών

Στα πέλματα

Οι μυρμηγκιές πελμάτων μοιάζουν με κυκλική βλάβη, χωρίς σαφές περίγραμμα και με τραχιά σκληρή (υπερκερατωσική) επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος, ενώ αν αφαιρεθεί η παχιά επικάλυψή τους παρατηρούνται τα χαρακτηριστικά μαύρα στίγματα. Οι μυρμηγκιές πελμάτων συνήθως εμφανίζονται στα σημεία του πέλματος όπου ασκείται η μεγαλύτερη πίεση.

Στις γυναίκες οι μυρμηγκιές πελμάτων προτιμούν το μπροστινό μέρος κάτω από τα δάχτυλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μυρμηγκιές πελμάτων μπορεί είναι μαζεμένες και να δημιουργούν πλάκες με την εμφάνιση «μωσαϊκού».

Οι μυρμηγκιές πελμάτων συνήθως είναι εξαιρετικά επώδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν και προκαλούν δυσκολία και έντονο πόνο κατά τη βάδιση. Λόγω της πίεσης από τη βάδιση συνήθως δεν αναπτύσσονται με την μορφή εξογκωμάτων αλλά με τη μορφή σκληρών οζιδίων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό κατά τη διάγνωση να γίνεται διαχωρισμός τους από τους κάλους (τίλους) των ποδιών.

Μυρμηγκιές πελμάτων.

Τύποι μυρμηγκιών

Στις παλάμες

Οι παλάμες είναι το σημείο όπου εντοπίζονται πιο συχνά μυρμηγκιές, άλλα συνηθισμένα σημεία είναι η ράχη των χεριών ή γύρω από τα νύχια οπότε και ονομάζονται περιονύχιες μυρμηγκιές.

Οι μυρμηγκιές παλαμών παρουσιάζονται συχνά στα παιδιά που με τα χέρια τους μπορούν να αγγίξουν μολυσμένα αντικείμενα, ενώ δεν έχουν ακόμη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να τα προφυλάξει. Μυρμηγκιά στα δάχτυλα εμφανίζουν συχνά άτομα που λόγω της εργασίας τους έχουν συχνή επαφή με νερό, π.χ. νοικοκυρές, κομμωτές. και προκαλούν έντονα ενοχλήματα και πόνο που δυσκολεύει την εργασία τους. Συχνά οι μυρμηγκιές εντοπίζονται και ανάμεσα στα δάκτυλα και χαρακτηρίζονται από με έντονο πόνο ή και αιμορραγία.

Μυρμηγκιές στα χέρια.

Τύποι μυρμηγκιών

Στο πρόσωπο

Οι μυρμηγκιές μπορεί να εντοπιστούν επίσης στο πρόσωπο, κάτι πιο συχνό στα παιδιά, και είναι χωρίς συμπτώματα. Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά τους, οι μυρμηγκιές στο πρόσωπο είναι ομαλές και επίπεδες και συχνά πολλαπλασιάζονται λόγω του ξυσίματος.

Οι μυρμηγκιές προσώπου αποτελούν συχνά αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή που καταφεύγει στη βοήθεια του δερματολόγου, ο οποίος κατά τη διάγνωση θα πρέπει να τις διαχωρίσει από πιθανές υπερπλασίες και σπίλους.

Μυρμηγκιές στο πρόσωπο.

Μυρμηγκιές – Συμπτώματα

Συχνές Ερωτήσεις