Μυρμηγκιές

Οι μυρμηκιές, ή κοινώς μυρμηγκιές, είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Πάνω από 70 είδη HPV ιών έχουν ενοχοποιηθεί για τις βλάβες αυτές και κάθε τύπος ευθύνεται για την εμφάνιση μυρμηγκιών σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Οι μυρμηγκιές είναι επίσης γνωστές ως βερβερίτσα ή σκαθάρι η γαρδαβίτσα ή καρναβίτσα.

Μυρμηγκιές
Δρ. Μιχαήλ Τσανάκας Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

«Αν και πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, οι μυρμηγκιές προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να συνοδεύονται από έντονο πόνο, κνησμό ή αιμορραγία, ενώ αν εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση» αναφέρει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Μιχαήλ Τσανάκας. Οι μυρμηγκιές είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από τον ιό που τις προκαλεί, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος των ατόμων αυτών, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο εν λόγω ιός, προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μυρμηγκιές. Οι μυρμηγκιές αποτελούν καλοήθη εξογκώματα και έχουν την μορφή κουνουπιδιού.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Μιχαήλ Τσανάκας

Συμπτώματα

Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, στα πόδια και το πρόσωπο. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Συνηθέστερα, εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης υποδημάτων, καθώς και της αυξημένης επαφής με το νερό, γεγονός που καθιστά τα κάτω άκρα ευάλωτα στην επίθεση του ιού. Οι μυρμηγκιές ανάλογα με την κλινική τους εικόνα διακρίνονται σε:

 • Κοινές μυρμηγκιές:
  Οι μυρμηγκιές αυτές μπορεί να είναι στρογγυλές ή να έχουν ακανόνιστο σχήμα και είναι χρώματος λευκού, γκρίζου ή καφέ. Μπορεί να είναι επίπεδες ή να σχηματίζουν επάρματα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Οι κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και την παλάμη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα γόνατα και στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις τραυματισμού του δέρματος. Από πλευράς συμπτωμάτων, οι κοινές μυρμηγκιές δεν παρουσιάζουν τίποτα το ιδιαίτερο ή επικίνδυνο. Μπορεί να υπάρχει ήπιος πόνος και ενόχληση στον ασθενή. Συνήθως μια μυρμηγκιά στο χέρι ή μια μυρμηγκιά στο πέλμα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Η διαφορά στην κλινική τους εικόνα είναι ότι η μυρμηγκιά στο πέλμα λόγω συνεχούς πίεσης και τριβής δεν μπορεί να αναπτυχθεί εξωφυτικά (προς τα έξω) με αποτέλεσμα να φαίνεται επίπεδη, αλλά να έχει αρκετό βάθος, ενώ συνήθως είναι και αρκετά επώδυνη. Η μυρμηγκιά στο χέρι είναι συνήθως επηρμένη και προεξέχει από την επιδερμίδα.
 • Ομαλές μυρμηγκιές:
  Οι ομαλές μυρμηγκιές είναι ασυμπτωματικές, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες βλάβες με λεία επιφάνεια και ανοιχτό καφέ ή γαλαζοκίτρινο χρώμα. Οι ομαλές μυρμηγκιές εντοπίζονται συνήθως στο μέτωπο, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πηγούνι, στο λαιμό και στα πόδια. Η μορφή τους, συνήθως, είναι μια ευθεία γραμμή, ως αποτέλεσμα εξάπλωσής τους λόγω ξυσίματος της περιοχής (φαινόμενο Koebner).
 • Θηλωματώδεις μυρμηγκιές:
  Οι μυρμηγκιές αυτής της κατηγορίας εμφανίζονται συνήθως τους άνδρες και κατανέμονται στην περιοχή του προσώπου ή του λαιμού. Αρκετές φορές, συρρέουν. Συχνά, οι μυρμηγκιές αυτές σχηματίζουν μικρές ομάδες στο γένι των ανδρών και στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Δακτυλοειδείς ή Νηματοειδείς μυρμηγκιές:
  Οι μυρμηγκιές αυτές μοιάζουν με θηλώματα και εντοπίζονται κυρίως στα πλάγια του λαιμού, στις μασχάλες και στις μηρογεννητικές πτυχές. Ονομάζονται μυρμηκιώδη θηλώματα και πολλαπλασιάζονται με τη τριβή ή με τη χρήση αλυσίδων γύρω από το λαιμό.
Μυρμηγκιές στο πόδι.

Μετάδοση

Η μετάδοσή τους γίνεται με απλή επαφή με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα, συχνά σε θέσεις που παρουσιάζουν μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εκδορές ή άλλους μικροτραυματισμούς, ενώ είναι δυνατή η μετάδοσή τους από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο έπειτα από επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Συνεπώς, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλεί τις μυρμηγκιές, μπορεί να μεταδοθεί με τη χειραψία ή την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός μπορεί να ζήσει για αρκετές μέρες εκτός του ανθρώπινου οργανισμού και συνεπώς αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσής του.

Αρκετά συχνή είναι η μετάδοση του ιού κατά την κολύμβηση σε πισίνα, καθώς οι HPV ιοί είναι ανθεκτικοί στο χλώριο που περιέχεται σε αυτές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την συνήθεια των ανθρώπων να περπατούν με γυμνά πόδια σε τέτοια περιβάλλοντα, οδηγεί σε μεγάλη πιθανότητα μολύνσεων.

Συχνά οι μυρμηγκιές μεταδίδονται στον ίδιο μας τον εαυτό με ενοφθαλμισμό σε σημεία τραυματισμών. Για παράδειγμα, οι μυρμηγκιές που σχηματίζονται στην περιοχή της παλάμης μπορεί να οδηγήσουν σε μυρμηγκιές προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου σημείου, λόγω συχνής επαφής των περιοχών αυτών με τα χέρια.

YouTube video

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση των μυρμηγκιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από Δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας. Συνήθως, η διάγνωσή τους δεν παρουσιάζει δυσκολία και γίνεται κλινικά και επισκοπικά. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί βιοψία, κυρίως όταν η εικόνα τους μοιάζει με επιθηλιώματα ή καρκινώματα δέρματος σε ενήλικες.

Επίσης  όταν μία μυρμηγκιά εντοπίζεται στη γεννητική περιοχή θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από κονδυλώματα και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με HPV – DNA test.

Στην Cosmetic Derma Medicine εφαρμόζουμε τις ακόλουθες θεραπείες μυρμηγκιών, με γνώμονα πάντα την μορφή και την εντόπισή τους, καθώς και την ηλικία του ασθενούς.

Θεραπεία με χρήση CO2 Laser

Η αφαίρεση των βλαβών με laser διοξειδίου του άνθρακα κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την θεραπεία μυρμηγκιών, καθώς το αποτέλεσμα είναι άμεσο και οι βλάβες μπορούν να εξαλειφθούν σε μία μόνο συνεδρία χωρίς να προκληθούν ουλές στην πάσχουσα περιοχή. Η χρήση laser CO2 είναι η πιο μοντέρνα και σύγχρονη μέθοδος που εφαρμόζεται στη θεραπεία μυρμηγκιών. Η διάρκεια της θεραπείας είναι λίγα λεπτά, η μέθοδος εντελώς αναίμακτη, ενώ η θεραπεία μυρμηγκιών είναι πλήρης και το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο. Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει. Στην Cosmetic Derma Medicine υπάρχει πλήρης εξειδίκευση και χρήση laser τελευταίας γενιάς, ώστε η θεραπεία μυρμηγκιών με laser να μπορεί να επιτευχθεί σε μία μόνο συνεδρία, με την συνεργασία των εξειδικευμένων Δερματολόγων και Πλαστικών Χειρουργών.

Θεραπεία με Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)

Η θεραπεία μυρμηγκιών με υγρό άζωτο εφαρμόζεται πάνω από 50 χρόνια στην ιατρική. Κατά τη θεραπεία μυρμηγκιών εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμούς Κελσίου. Η ψύξη προκαλεί νέκρωση του πάσχοντος ιστού, με συνέπεια να σχηματιστεί μια φλύκταινα (φουσκάλα) γύρω από την μυρμηγκιά και ο νεκρός ιστός αποπίπτει σε διάστημα μίας εβδομάδας περίπου. Η θεραπεία μυρμηγκιάς με ψύξη μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ενόχληση και πόνο. Ορισμένες φορές η θεραπεία μυρμηγκιών με άζωτο μπορεί να προκαλέσει ουλή. Αποτελεί μια ασφαλή και ανώδυνη θεραπεία και ενδείκνυται κυρίως για παιδιά και γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, καθώς δεν απαιτεί τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Το μειονέκτημα της κρυοθεραπείας είναι πως ανάλογα με τη βλάβη απαιτεί αρκετές επαναλήψεις.

Θεραπεία με Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηριασμός)

Η θεραπεία μυρμηγκιάς με ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μια μέθοδος που καταστρέφει τη μυρμηγκιά με χρήση ηλεκτρισμού κατόπιν τοπικής αναισθησίας. Κατά τη θεραπεία μυρμηγκιάς χρησιμοποιείται μια μικρή μήλη, η οποία διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα και καίει τη βλάβη καθώς την αγγίζει. Το μειονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι η μεγάλη πιθανότητα μετεγχειρητικού πόνου και ο κίνδυνος δημιουργίας ουλής.

Θεραπεία με τοπική χρήση χημικών παραγόντων

Η θεραπεία μυρμηγκιάς μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση χημικών καυστικών παραγόντων. Εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή και σταδιακά καταστρέφουν τις μυρμηγκιές. Το μειονέκτημα στη θεραπεία μυρμηγκιών με τοπικές ουσίες είναι ότι χρειάζεται να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να εξαλειφθούν οι βλάβες, ενώ συχνά έχουν ως παρενέργεια την πρόκληση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Θεραπεία με χειρουργική αφαίρεση

Η θεραπεία μυρμηγκιάς χειρουργικά έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ως θεραπεία μυρμηγκιάς σε πολύ μεγάλες βλάβες. Η επέμβαση γίνεται κατόπιν τοπικής αναισθησίας, ωστόσο προκαλεί κάποιες ενοχλήσεις και η πλήρης επούλωση της περιοχής διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική θεραπεία μυρμηγκιών είναι η πιθανότητα λοίμωξης ή ο σχηματισμός ουλής.

Θεραπεία για παιδιά

Η θεραπεία μυρμηγκιών στα παιδιά θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή από εξειδικευμένο δερματολόγο. Στην κλινική μας έχουμε μεγάλη εμπειρία στην θεραπεία μυρμηγκιών σε παιδιά όλων των ηλικιών. Προτιμάται το laser και η κρυοθεραπεία. Τοπικές καυστικές χημικές ουσίες θα πρέπει να αποφεύγονται στη θεραπεία μυρμηγκιών παιδιών, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο ευαίσθητο δέρμα των παιδιών. Σε ευμεγέθεις μυρμηκιές προβαίνουμε σε χειρουργική θεραπεία μυρμηγκιών σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό.

Εναλλακτικές θεραπείες μυρμηγκιών

Για την θεραπεία μυρμηγκιών έχουν περιγραφεί πλήθος μεθόδων με αμφίβολα αποτελέσματα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται αρωματοθεραπείες, βοτανοθεραπείες, φυτοθεραπείες, ομοιοπαθητική, υδροθεραπεία. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του δέρματος, ο μόνος αρμόδιος να προτείνει αποτελεσματική θεραπεία μυρμηγκιών είναι ο δερματολόγος. Η Cosmetic Derma Medicine και ο ειδικός δερματολόγος προτείνει την κατάλληλη κατά περίπτωση αντιμετώπιση.

Τύποι

Επιπλέον, ανάλογα με την εντόπιση τους, κατατάσσονται στους εξής τύπους:

 • Μυρμηγκιές πελμάτων

  Οι μυρμηγκιές πελμάτων εμφανίζονται σαν μια σαφώς αφορισμένη κυκλική βλάβη με τραχιά υπερκερατωσική επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος, ενώ αν αφαιρεθεί η παχιά επικάλυψή τους παρατηρούνται μαύρα στίγματα τα οποία είναι παθογνωμονικά για τη νόσο. Οι μυρμηγκιές πελμάτων συνήθως αναπτύσσονται στις θέσεις της μεγαλύτερης πίεσης του πέλματος.

  Στις γυναίκες οι μυρμηγκιές πελμάτων προτιμούν το πρόσθιο μέρος κάτω από τα δάχτυλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μυρμηγκιές πελμάτων μπορεί να συρρέουν δημιουργώντας πλάκες με την εμφάνιση «μωσαϊκού».

  Οι μυρμηγκιές πελμάτων συνήθως είναι εξαιρετικά επώδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν και προκαλούν δυσκολία και έντονο πόνο κατά τη βάδιση. Λόγω της πίεσης από τη βάδιση συνήθως δεν αναπτύσσονται με την μορφή εξογκωμάτων αλλά με τη μορφή σκληρών οζιδίων. Πρέπει λοιπόν σε μυρμηγκιά πέλματος να γίνεται διαφοροδιάγνωση από πιθανό κάλο ποδιού (τίλος).

  1
 • Μυρμηγκιές παλαμών

  Είναι η συχνότερη εντόπιση των μυρμηγκιών. Οι μυρμηγκιές χεριών είναι πολύ συχνές. Μπορεί να εντοπίζονται στην παλάμη ή και στη ράχη των χεριών. Συχνά οι μυρμηγκιές χεριών εντοπίζονται γύρω από τα νύχια οπότε και ονομάζονται περιονύχιες μυρμηγκιές.

  Οι μυρμηγκιές παλαμών αποτελούν συχνή εκδήλωση των παιδιών που με τα χέρια τους μπορούν να αγγίξουν μολυσμένα αντικείμενα, ενώ δεν έχουν ακόμη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να τα προφυλάξει. Μυρμηγκιά στα δάχτυλα εμφανίζουν συχνά άτομα που λόγω της εργασίας τους έχουν συχνή επαφή με νερό, π.χ. νοικοκυρές, κομμωτές. Οι μυρμηγκιές δακτύλων που εμφανίζουν συχνά τα άτομα αυτά προκαλούν έντονα ενοχλήματα και πόνο που δυσχεραίνει την εργασία τους.

  Μια μυρμηγκιά στο δάχτυλο μπορεί να εμφανίζεται είτε γύρω από τα νύχια, είτε στην παλαμιαία επιφάνεια. Συχνά μυρμηγκιές δακτύλων εντοπίζονται και ανάμεσα στα δάκτυλα με έντονο πόνο ή και αιμορραγία. Λόγω της παρατεταμένης διαβροχής της επιδερμίδας, αυτή γίνεται πιο ευάλωτη και αναπτύσσονται μυρμηγκιές παλαμών, καθώς και περιονύχιες μυρμηγκιές.

  2
 • Μυρμηγκιές προσώπου

  Το πρόσωπο αποτελεί συχνή εκδήλωση μυρμηγκιών. Μυρμηγκιές προσώπου εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά και είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικές. Οι μυρμηγκιές προσώπου είναι ομαλές και επίπεδες και συχνά πολλαπλασιάζονται λόγω του ξυσίματος.

  Οι μυρμηγκιές προσώπου αποτελούν συχνά αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τον Δερματολόγο ώστε να κάνει σωστή διάγνωση και θεραπεία των μυρμηγκιών προσώπου και να τις διαχωρίσει από πιθανές υπερπλασίες και σπίλους.

  3
 • Μυρμηγκιές γεννητικών οργάνων ή Κονδυλώματα

  Οι μυρμηγκιές αυτές μοιάζουν με τα γνωστά κονδυλώματα που μπορεί όμως να μην έχουν μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, αλλά με μετάδοση από μυρμηγκιές χεριών.

  4

Συχνές Ερωτήσεις

Μυρμηγκιές

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τις μυρμηγκιές;

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις τα κονδυλώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα Καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, η τήρηση των παρακάτω κανόνων είναι απαραίτητη για την πρόληψη:

 • Συχνό πλύσιμο των χεριών
 • Αποφυγή επαφής με γυμνά πόδια στην άμμο και γύρω από πισίνες
 • Αποφυγή χρήσης πισίνας σε μολυσμένα άτομα για αποτροπή της μετάδοσης του ιού
 • Χρήση ατομικής πετσέτας και σκευών
 • Άμεση θεραπεία με την εμφάνισή τους για αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε υγιή άτομα

Γιατί το CO2 Laser είναι ιδανικό για τη θεραπεία των μυρμηγκιών;

Στην Cosmetic Derma Medicine, η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών γίνεται κυρίως με CO2 Laser, καθώς καταστρέφει πλήρως τη βλάβη, ακόμη και σε μία μόνο συνεδρία, με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπών. Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με CO2 Laser είναι:

 • Ατραυματική & αναίμακτη μέθοδος
 • Δεν αφήνει ουλές & σημάδια
 • Στοχεύει στον ιστό της μυρμηκιάς αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα
 • Εισχωρεί σε βάθος, καταστρέφοντας τη ρίζα του προβλήματος
 • Μπορεί να απαιτηθεί μόλις μία συνεδρία για την πλήρη ίαση και ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο πλήρως θεραπευμένος
 • Σχετίζεται με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία των μυρμηγκιών;

Μετά τη θεραπεία μυρμηγκιών με λέιζερ θα πρέπει ο ασθενής να μην βρέξει την περιοχή για ένα εικοσιτετράωρο. Συνιστάται η χρήση τοπικής αντιβιοτικής κρέμας στο σημείο της αφαίρεσης για 5 ημέρες.

Όταν πρόκειται για μυρμηγκιά στο πόδι τότε προτείνουμε αποφυγή ορθοστασίας για 3-4 ημέρες και τοποθέτηση του ποδιού σε ανάρροπη θέση το πρώτο 24ωρο μετά τη θεραπεία μιας μεγάλης μυρμηγκιάς ποδιού.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη θεραπεία των μυρμηγκιών;

Ο Ιατρικός Όμιλος CDM Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος όμιλος στους τομείς της Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής με 16 κλινικές σε Ελλάδα & Κύπρο. Χάρη στον εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, είναι εφικτή η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με CO2 Laser, Κρυοθεραπεία, Διαθερμοπηξία ή Χειρουργικά. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχημένης αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης CO2 Laser, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Cosmetic Derma Medicine.

Το Δερματολογικό τμήμα και τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής της κλινικής, με επικεφαλής τη Δερματολόγο & Αφροδισιολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα και τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Βεκρή,  παρέχουν όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης ακόμη και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων κονδυλωμάτων. Η ιατρική μας ομάδα είναι δίπλα στον ασθενή 24/7 για ό,τι χρειαστεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL