Τριχόπτωση: Αίτια & θεραπεία για γυναίκες και άντρες

Η τριχόπτωση είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τριχόπτωση: Αίτια & θεραπεία για γυναίκες και άντρες
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

«Η τριχόπτωση μπορεί να είναι φυσιολογική (εποχική απώλεια μαλλιών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες) αλλά και παθολογική και να οφείλεται σε κληρονομικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες», εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. «Σε κάθε περίπτωση, η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανδρικής και γυναικείας εμφάνισης, έχει συχνά σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου».

Στις θεραπείες της τριχόπτωσης συγκαταλέγονται η φαρμακευτική αγωγή, η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών, αλλά και η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο FUE. Η σωστή διάγνωση της τριχόπτωσης είναι το Α και το Ω για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Τι είναι η  τριχόπτωση μαλλιών

Όλες οι τρίχες του σώματός μας αποτελούνται από μία πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη, και παράγεται από τους θυλάκους των τριχών που βρίσκονται στο χόριο του δέρματος. Οι θύλακες παράγουν νέα κερατίνη και έτσι οι παλιές τρίχες πέφτουν και αντικαθίστανται φυσιολογικά από νέες. Η τριχόπτωση διακρίνεται σε φυσιολογική και παθολογική. Στη φυσιολογική τριχόπτωση, χάνεται καθημερινά ένας αριθμός τριχών. Σε αυτή την περίπτωση, η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά. Ο άνθρωπος χάνει φυσιολογικά περίπου 100 – 150 τρίχες τη μέρα. Στην παθολογική τριχόπτωση, κάποιες από τις τρίχες που πέφτουν καθημερινά δεν ανανεώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής.

Κάθε τρίχα στο τριχωτό της κεφαλής έχει το δικό της κύκλο ζωής και χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

 • Αναγενής: Διαρκεί 3-5 χρόνια και αποτελεί τη φάση της ανάπτυξης. Στο στάδιο αυτό τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά με αποτέλεσμα την αύξηση του μήκους των τριχών. Ο ρυθμός όμως αυτός μειώνεται όσο μεγαλώνουμε.
 • Καταγενής: Διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και αποτελεί τη φάση της εξασθένησης και της «προετοιμασίας» της τρίχας για την πτώση της. Σε αυτό το στάδιο η τρίχα σταματά να μεγαλώνει.
 • Τελογενής: Διαρκεί περίπου 2-4 μήνες και είναι η φάση της πτώσης της τρίχας. Ο θύλακος της τρίχας εξακολουθεί να υπάρχει και έτσι η τρίχα μετά από λίγο καιρό αναγεννάται.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το 90% των τριχών βρίσκεται σε αναγενή φάση, ενώ το 10% σε φάση τελογενή. Τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης εμφανίζονται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκεται στην τελογενή φάση υπερβαίνει το 20%.

Αίτια της τριχόπτωσης

Ο κύκλος ζωής της τρίχας χωρίζεται σε 3 φάσεις: την Αναγενή, την Καταγενή και την Τελογενή. Η τριχόπτωση οφείλεται στη γρήγορη μετάβαση από την αναγενή στην τελογενή φάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός απώλειας των τριχών να είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αναγέννησής τους. Τα αίτια της τριχόπτωσης είναι ποικίλα, με συνηθέστερα τα εξής:

 • Γήρανση
 • Κληρονομικότητα
 • Άγχος
 • Ορμονικές μεταβολές
 • Λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών,
 • Λοιμώξεις
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Μεγάλο ρόλο στην τριχόπτωση, παίζει επίσης και η αντρική ορμόνη, η τεστοστερόνη, καθώς σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις επηρεάζει την τριχοφυΐα. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως οι βαφές μαλλιών επηρεάζουν και εκείνες αρνητικά την τριχόπτωση.

Η διάγνωση της τριχόπτωσης γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση

 • Ανδρική Τριχόπτωση

  Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την ανδρική τριχόπτωση είναι οι εξής:

  • Ανδρογενετική αλωπεκία, συνηθέστερη στους άνδρες
  • Χρόνιες ασθένειες
  • Δερματικές παθήσεις
  • Αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα
  • Κακή διατροφή
  • Stress και άγχος
  • Μόλυνση του περιβάλλοντος
  • Εποχικότητα
 • Γυναικεία Τριχόπτωση

  Για την τριχόπτωση γυναικών έχουν ενοχοποιηθεί οι παρακάτω παράγοντες:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς
  • Αδενώματα υπόφυσης όπως προλακτίνωμα
  • Νεοπλασίες επινεφριδίων και ωοθηκών που οδηγούν σε υπερβολική έκκριση ανδρογόνων
  • Χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών
  • Λήψη αντισυλληπτικών
  • Σύνδρομο Cushing

Η τριχόπτωση των γυναικών όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα είναι κυρίως διάχυτη, εμφανίζεται δηλαδή με αραίωση και λέπτυνση των τριχών σε όλη την έκταση του τριχωτού, ενώ σπάνια «αδειάζει» εντελώς κάποια περιοχή. Εμφανίζεται κυρίως μετά την εφηβεία, μετά τον τοκετό ή κατά την εμμηνόπαυση. Ακόμη, υπάρχει και η λεγόμενη «εποχική τριχόπτωση», η οποία εμφανίζεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η απώλεια μαλλιών είναι αυξημένη.

Διάγνωση της τριχόπτωσης

Βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης παίζει η διάγνωση και η εύρεση της αιτίας που οδηγεί σε αυτή. Όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, η διάγνωση της τριχόπτωσης πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο Ιατρό – Δερματολόγο. Συγκεκριμένα, για τη διάγνωση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, που αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης, είναι σημαντικό να γίνεται σωστή λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και σωστή κλινική εξέταση.

YouTube video

Διάγνωση με φωτοτριχοριζόγραμμα

Στην Advanced Hair Clinics, μέλους του Ιατρικού Ομίλου Cosmetic Derma Medicine Medical Group, η διάγνωση της τριχόπτωσης γίνεται με φωτοτριχοριζόγραμμα, με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας και ειδικού λογισμικού. Συγκεκριμένα, γίνεται χρήση του λογισμικού Follysis, το οποίο αποτελεί ένα από τα πληρέστερα και ακριβέστερα διαγνωστικά εργαλεία για την τριχόπτωση. Με το εργαλείο Follysis γίνονται ακριβείς μετρήσεις της πυκνότητας των τριχών ανά περιοχή, καθώς επίσης και η μέτρηση του πάχους της τρίχας.

Κατά την τριχοσκόπηση, όπως ονομάζεται διαφορετικά η μέθοδος αυτή, καταγράφονται:

 • Ο αριθμός των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό
 • αριθμός των τριχών σε σχέση με τον αριθμό των τριχοθυλακίων
 • Το πάχος της τρίχας
 • Οι βλάβες στην τρίχα και στη ρίζα της τρίχας
 • Οι βλάβες στην επιδερμίδα

Διάγνωση με γονιδιακό τεστ (DNA test)

Διενεργείται επίσης εξειδικευμένο γονιδιακό τεστ (DNA test) που εντοπίζει και χαρτογραφεί 5 διαφορετικούς γενετικούς τόπους στο χρωμόσωμα Χ. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια μια αμφίβολης αιτίας διάχυτη αλωπεκία, καθώς και να προβλεφθεί η ανάπτυξη ανδρογενετικής αλωπεκίας στο μέλλον, Γνωρίζοντας τη γενετική αυτή προδιάθεση καθορίζεται κατάλληλα το πλάνο πρόληψης της τριχόπτωσης, αλλά και αντιμετώπισης αυτής. Σε κάποιες περιπτώσεις, για τη διάγνωση της τριχόπτωσης μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων για τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου, βιταμινών και ορμονών στο αίμα. Βιοψία για τη διάγνωση της τριχόπτωσης μπορεί να απαιτηθεί σε ορισμένες μορφές αυτοάνοσης τριχόπτωσης και ουλωτικής αλωπεκίας (πχ θυλακικός λειχήνας, δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος), καθώς και στις περιπτώσεις που νεοπλάσματα αποτελούν την αιτία της ουλωτικής αλωπεκίας. Μικροβιολογικές εξετάσεις με λήψη καλλιέργειας μπορεί να απαιτηθούν σε λοιμώδους αιτιολογίας τριχόπτωση, όπως θυλακίτιδα τριχωτού, συφιλιδική αλωπεκία, μυκητιασική λοίμωξη τριχωτού.

Είδη Τριχόπτωσης

 • Ανδρογενετική Αλωπεκία – Ανδρική Τριχόπτωση

  Για την τριχόπτωση ανδρών, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η ανδρογενετική αλωπεκία, καθώς ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων. Τα γονίδια που οδηγούν στην ανδρογενετική αλωπεκία αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες, αλλά έχει δειχθεί πως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ και είναι υπολειπόμενα. Για αυτό και θεωρείται πως υπεύθυνη για την εμφάνιση της τριχοφυΐας στους άντρες είναι η μητέρα τους.

  Για τον ίδιο λόγο, η εμφάνιση ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες είναι σπανιότερη καθώς απαιτείται η ύπαρξη των παθολογικών (υπολειπόμενων) γονιδίων και στα δύο χρωμοσώματα Χ, για ένα εκφραστούν και να υπάρξει εμφάνιση της νόσου. Στους άντρες, που τα χρωμοσώματα του φύλου είναι ΧΥ, αρκεί η ύπαρξη ενός μόνο παθολογικού Χ, για να εκφραστούν τα γονίδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

  Τα γονίδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας που εδρεύουν στο χρωμόσωμα Χ, καθορίζουν, εκτός των άλλων, τον τρόπο εμφάνισης της αλωπεκίας, καθώς επίσης και την ταχύτητα εξέλιξής της. Οι γυναίκες εμφανίζουν μικρότερη προδιάθεση εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας σε σχέση με τους άντρες, αλλά στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή διάχυτης τριχόπτωσης και δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια τριχών.

  Το συνηθέστερο μοτίβο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας ανδρών είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση με τάση επέκτασης προς την κορυφή του τριχωτού. Όπως τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα το 25% των ανδρών θα εμφανίσουν αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και το 50% έως την ηλικία των 50 ετών.

  Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες οφείλεται στην κληρονομούμενη ευαισθησία στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία συρρικνώνει τους θυλάκους των τριχών και καταστέλλει την ανάπτυξή τους, οδηγώντας τους σε τελογενή φάση που οδηγεί στην πτώση των τριχών.

  Η ανδρική τριχόπτωση εξελίσσεται γρήγορα στις ηλικίες 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει σταδιακή επιβράδυνση σε ηλικία 30-35.

  1
 • Ανδρογενετική Αλωπεκία – Γυναικεία Τριχόπτωση

  Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται και σε γυναίκες, είναι όμως πολύ πιο σπάνια από αυτή των ανδρών και οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Η αιτιολογία της είναι πολυγονιδιακή και για να εμφανιστεί πρέπει να πάσχουν και οι δύο γονείς, καθώς κληρονομείται κατά τον φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτήρα. Το μοτίβο εμφάνισης σε γυναίκες είναι διάχυτο με διατήρηση του hairline, υποχώρηση στους κροτάφους και διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των τριχών κυρίως στην κορυφή. Υπάρχει προδιάθεση και συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών και εντείνεται κατά την εμμηνόπαυση.

  2
 • Γυροειδής Αλωπεκία

  Η Γυροειδής Αλωπεκία εμφανίζεται με κατά πλάκες απώλεια μαλλιών και όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, είναι τριχόπτωση αυτοάνοσης αιτιολογίας κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τους θυλάκους των τριχών ως ξένα σώματα και επιτίθεται σε αυτούς. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος, καθώς και στα φρύδια και τις βλεφαρίδες, αν και συνηθέστερο σημείο εμφάνισης είναι το τριχωτό της κεφαλής σε ποσοστό περίπου 70%. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη απώλεια του τριχωτού κεφαλής και σώματος. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται καθολική γυροειδής αλωπεκία. Δεν προκαλεί κάποιο άλλο σύμπτωμα, αλλά οδηγεί σε σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

  Πολλές φορές η γυροειδής αλωπεκία συνδέεται και με άλλα νοσήματα, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η λεύκη, παθήσεις του θυρεοειδούς ή σοβαρότερες όπως το σύνδρομο Down.

  3
 • Ουλωτική Αλωπεκία

  Θυλακικός Λειχήνας:

  Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από ουλωτική αλωπεκία σε μορφή πλακών που μπορεί να μένουν σταθερές ή να αυξάνονται σε μέγεθος και σε αριθμό. Ο θυλακικός λειχήνας αποτελεί εκδήλωση του ομαλού λειχήνα που μπορεί να προσβάλλει δέρμα, τρίχες και νύχια. Οι γυμνοί θύλακοι εμφανίζουν οίδημα και ερύθημα γύρω τους και είναι υπερκερατωσικοί. Οι εναπομείνασες τρίχες μοιάζουν με τρίχες κούκλας (doll hair) λόγω του οιδήματος και της υπερκεράτωσης των θυλάκων των τριχών. Οι κυριότερες εντοπίσεις της τριχόπτωσης του θυλακικού λειχήνα είναι η μετωπιαία περιοχή (μετωπιαία ινωτική αλωπεκία) και η κορυφή του τριχωτού.

  Δισκοειδής Ερυθηματώδης Λύκος:

  Αποτελεί μετά τον θυλακικό λειχήνα τη δεύτερη σε συχνότητα ουλωτική αλωπεκία. Χαρακτηρίζεται από κυκλικές, ερυθρές, φλεγμαίνουσες πλάκες που συνενώνονται και οδηγούν σε λευκές ατροφικές ουλές.

  • Σπίλοι, απλασία δέρματος, τραύματα, εγκαύματα, ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσουν σε ουλωτική αλωπεκία
  • Μικροβιακές, ιογενείς, μυκητιασικές λοιμώξεις (πχ σύφιλη, λέπρα, θυλακίτιδα, έρπης ζωστήρας, μυκητιάσεις τριχωτού κεφαλής) επίσης οδηγούν σε ουλωτική ή μη αλωπεκία
  • Κακοήθη νεοπλάσματα όπως βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μελάνωμα μπορεί να οδηγήσουν σε ουλωτική αλωπεκία
  4
 • Διάχυτη Αλωπεκία

  Άλλοι παράγοντες που προκαλούν διάχυτη τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα είναι οι εξής:

  Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από ουλωτική αλωπεκία σε μορφή πλακών που μπορεί να μένουν σταθερές ή να αυξάνονται σε μέγεθος και σε αριθμό. Ο θυλακικός λειχήνας αποτελεί εκδήλωση του ομαλού λειχήνα που μπορεί να προσβάλλει δέρμα, τρίχες και νύχια. Οι γυμνοί θύλακοι εμφανίζουν οίδημα και ερύθημα γύρω τους και είναι υπερκερατωσικοί. Οι εναπομείνασες τρίχες μοιάζουν με τρίχες κούκλας (doll hair) λόγω του οιδήματος και της υπερκεράτωσης των θυλάκων των τριχών. Οι κυριότερες εντοπίσεις της τριχόπτωσης του θυλακικού λειχήνα είναι η μετωπιαία περιοχή (μετωπιαία ινωτική αλωπεκία) και η κορυφή του τριχωτού.

  • Άγχος – Στρες
  • Κακή Διατροφή
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Χρήση χημικών και προϊόντων styling στα μαλλιά
  • Το δυνατό τράβηγμα προς τα πίσω (κυρίως σε γυναίκες) – Αλωπεκία εξ έλξεως
  • Τεχνικές κομμωτηρίου – ίσιωμα κλπ
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία
  • Ενδοκρινικά και μεταβολικά νοσήματα
  • Χρόνιες νόσοι
  • Λήψη φαρμάκων όπως χημειοθεραπευτικά
  • Καρκίνος
  5

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να γίνει συντηρητικά και χειρουργικά, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν και την έκταση του προβλήματος.

Συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης

Βρίσκει εφαρμογή ως θεραπεία τριχόπτωσης σε όλες τις μορφές τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται στην ανδρογενετική αλωπεκία ανδρών και γυναικών τόσο για σταθεροποίηση της κατάστασης, όσο και μετά από μεταμόσχευση μαλλιών για τη διατήρηση των μη μεταμοσχευμένων μαλλιών του ασθενούς.

Η συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης στην ανδρογενετική αλωπεκία περιλαμβάνει τη χρήση μινοξιδίλης, αντιανδρογόνων από το στόμα ή τοπικά με τη μορφή τζελ, τη θεραπεία τριχόπτωση με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες, serum αυξητικών παραγόντων, καθώς και ειδικά σαμπουάν που βοηθούν στην συντήρηση και σταθεροποίηση της κατάστασης.

Στις περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας έχει εξαιρετικά αποτελέσματα η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη επαναφύτρωση ακόμη και σε καθολικές μορφές γυροειδούς αλωπεκίας. Επικουρικά για τη θεραπεία τριχόπτωσης αυτού του τύπου, χρησιμοποιείται μινοξιδίλη ή τοπικά κορτικοστεροειδή και αναστολείς καλσινευρίνης.

Στον θυλακικό λειχήνα που η αλωπεκία είναι ουλωτική, η Θεραπεία Τριχόπτωσης με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες και η μινοξιδίλη θα συμβάλλουν στην πρόληψη της επέκτασης της τριχόπτωσης και όχι στην επαναφύτρωση στις αποψιλωτικές, καθώς αυτές θα ωφεληθούν μόνο από μεταμόσχευση μαλλιών. Κορτικοστεροειδή συστηματικά, ανοσοκατασταλτικά ή άλλα εξειδικευμένα φάρμακα της νόσου μπορεί να απαιτηθούν για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Στον Δισκοειδή Ερυθηματώδη Λύκο η Θεραπεία Τριχόπτωσης με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες και η μινοξιδίλη θα συμβάλλουν στην πρόληψη της επέκτασης της τριχόπτωσης. Κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά επίσης μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Χειρουργική θεραπεία τριχόπτωσης

Η Χειρουργική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με μεταμόσχευση μαλλιών FUE είναι η οριστική λύση σε κάποιες μορφές τριχόπτωσης.

Είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση προχωρημένης τριχόπτωσης ανδρογενετικού τύπου σε άνδρες και σε γυναίκες. Επίσης, με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζουμε περιστατικά γυναικείας και ανδρικής Ανδρογενετικής Αλωπεκίας, αλλά και σταθεροποιημένες μορφές Ουλωτικής, Γυροειδούς & Διάχυτης Αλωπεκίας.

Χρησιμοποιείται, επίσης, ως θεραπεία σε περιπτώσεις κατά πλάκας τριχόπτωσης όπως ο θυλακικός λειχήνας, η γυροειδής αλωπεκία και ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος με την προϋπόθεση ότι οι πλάκες τριχόπτωσης είναι σταθερές για έτη και δεν υπάρχει εξέλιξη του φαινομένου.

Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUE εφαρμόζεται επίσης στην εμφύτευση φρυδιών, γενιών καθώς και την αποκατάσταση σωματικών τριχών σε στήθος, πλάτη κ.α. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να συνδυαστεί με τη συντηρητική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης, έτσι ώστε να προληφθεί η πτώση των ήδη υπαρχόντων τριχών.

Ο Ιατρικός Όμιλος CDM Medical Group αποτελεί κέντρο αναφοράς στη Μεταμόσχευση Μαλλιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, χάρη στην πολυετή γνώση και εμπειρία του Πλαστικού Χειρούργου και Επιστημονικού Διευθυντή του Ομίλου, Δρ. Αναστάσιου Βεκρή και της άριστα εκπαιδευμένης ομάδας του.

Συχνές Ερωτήσεις

Τριχόπτωση: Αίτια & θεραπεία για γυναίκες και άντρες

Ποιος είναι ο κατάλληλος Ιατρός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Ο κατάλληλος ιατρός για τη διάγνωση της τριχόπτωσης είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, καθώς έχει τη γνώση και εμπειρία να διακρίνει τον τύπο της τριχόπτωσης χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες διαγνωστικές μεθόδους.

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να γίνει τόσο από Δερματολόγο, όσο και από Πλαστικό Χειρουργό που από κοινού θα εφαρμόσουν τις συντηρητικές, αλλά και τις επεμβατικές μεθόδους, όπως είναι η μεταμόσχευση μαλλιών, για την εξατομικευμένη και σωστή αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Βοηθάει η ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Οι μόνες επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες τριχόπτωσης που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η μινοξιδίλη, τα αντιανδρογόνα από το στόμα ή τοπικά και η Θεραπεία Τριχόπτωσης με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες. Επίσης η μεταμόσχευση μαλλιών FUE, όπου αυτή ενδείκνυται, δίνει οριστική λύση.

Η ομοιοπαθητική δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει την τριχόπτωση, παρά μόνο σε περιπτώσεις που αυτή μπορεί να οφείλεται καθαρά σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση ο μόνος ειδικός για να αποφανθεί για την κατάλληλη θεραπεία είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος που θα συμβουλεύσει σωστά τον ασθενή και θα καθορίζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Γιατί να επιλέξω τον Ιατρικό Όμιλο CDM Medical Group για τη θεραπεία της τριχόπτωσης;

Ο Ιατρικός Όμιλος CDM Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος όμιλος στους τομείς της Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής με 16 κλινικές σε Ελλάδα & Κύπρο. Η Advanced Hair Clinics, η εξειδικευμένη κλινική μαλλιών του Ομίλου έχει βραβευθεί σε Πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο για τις υπηρεσίες της και την ποιότητά της στην αντιμετώπιση κάθε είδους τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες. Έχει λάβει για 4 χρονιές τον τίτλο της καλύτερης κλινικής μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό IMTJ.

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Πλαστικός Χειρουργός, Δρ. Αναστάσιος Βεκρής είναι μέλος της ISHRS και έχει κληθεί ως επίτιμος ομιλητής και εκπαιδευτής σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια Μεταμόσχευσης Μαλλιών της Διεθνούς Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών ISHRS. Η Advanced Hair Clinics ήταν μία από τις 7 κλινικές παγκοσμίως που επιλέχθηκε να παρουσιάσει live πριν και μετά περιστατικό μεταμόσχευσης μαλλιών στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISHRS στην Πράγα το 2017 αποσπώντας τον θαυμασμό της διεθνούς ιατρικής κοινότητας για τα εξαίρετα και φυσικά αποτελέσματα. Στην Advanced Hair Clinics εκπαιδεύονται ιατροί από Ελλάδα και Εξωτερικό πάνω στο εξειδικευμένο αντικείμενο της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE.

Το Δερματολογικό τμήμα και τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής της κλινικής, με επικεφαλής τη Δερματολόγο & Αφροδισιολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα και τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Βεκρή,  παρέχουν όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης ακόμη και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων τριχόπτωσης. Η ιατρική μας ομάδα είναι δίπλα στον ασθενή 24/7 για ό,τι χρειαστεί.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL