Μειωτική Στήθους

Η μειωτική στήθους είναι μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα της μεγαλομαστίας, με ή χωρίς την τοποθέτηση ενθεμάτων. Η επέμβαση έχει ως στόχο τη μείωση του μεγέθους του στήθους (σμίκρυνση στήθους) και πραγματοποιείται είτε για λειτουργικούς λόγους, είτε για αισθητικούς.

Μειωτική Στήθους
Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης Πλαστικός Χειρουργός

«Μια γυναίκα μπορεί να επιθυμεί τη μείωση του όγκου και του βάρους των μαστών της, καθώς τη δυσκολεύει στην καθημερινότητά της, την εμποδίζει στο να επιδοθεί σε αθλητικές δραστηριότητες, της δημιουργεί πόνο στον αυχένα και στην πλάτη, ή απλώς γιατί θεωρεί ότι η μείωση του μεγέθους του στήθους της θα είχε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα», αναφέρει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης.

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης

Ενδείξεις

Με την μειωτική στήθους το μέγεθος του στήθους μπορεί να μειωθεί από οποιοδήποτε μέγεθος στο επιθυμητό. Οι ενδείξεις για επέμβαση μειωτικής στήθους είναι οι ακόλουθες:

  • Στήθος που μετά από εγκυμοσύνες έχει παραμείνει δυσανάλογα μεγάλο
  • Μεγάλο στήθος δυσανάλογο με το υπόλοιπο σώμα που δημιουργεί αισθητικά ή ορθοπεδικά προβλήματα (πόνο σε πλάτη, μέση, ώμους)
  • Στήθος που οδηγεί σε περιορισμό των αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων της γυναίκας
  • Ασυμμετρία μαστών ώστε να επανέλθουν οι μαστοί στο ίδιο μέγεθος
  • Συχνές μυκητιάσεις, παράτριμμα και φλεγμονές στην υπομάστιο πτυχή λόγω του μεγέθους του στήθους

Η μειωτική στήθους μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ενηλικίωση και έχει βρεθεί ότι λόγω μείωσης του μαζικού αδένα μειώνεται αντίστοιχα και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του μεγέθους του στήθους.
Ο σχεδιασμός της επέμβασης για μειωτική στήθους γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Επέμβαση

Υπάρχει μια πληθώρα τεχνικών μειωτικής στήθους που προσφέρουν καλά αποτελέσματα με μικρά ποσοστά επιπλοκών.

Με την ασθενή σε όρθια θέση σημειώνεται η μέση θωρακική γραμμή, ο άξονας των μαστών και η υπομαστική άλω. Σημειώνεται η νέα θέση της θηλής η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 19-22 εκατοστά από τη λαβή του στέρνου.

Η επέμβαση λαμβάνει χώρα υπό γενική αναισθησία με την ασθενή σε ημικαθιστή θέση και με τα άνω άκρα σε απαγωγή. Αφαιρείται δέρμα με κομμάτι μαζικού αδένα από τον άνω και τους πλάγιους πόλους των μαστών. Το μέγεθος και το σημείο όπου θα γίνει η τομή εξαρτώνται από το μέγεθος του μαστού, την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και την τεχνική της επέμβασης. Η τομή γίνεται γύρω από την περιοχή της θηλής και συνεχίζει καθέτως προς την υπομάστια πτυχή. Μετά την πραγματοποίηση των τομών, η θηλή τοποθετείται σε υψηλότερη θέση στο στήθος και ο μαστός αναδιαμορφώνεται στο αρχικό του σχήμα.

Η συρραφή των τραυμάτων γίνεται χρησιμοποιώντας πολλαπλές ενδοδερμικές ραφές, τοποθετείται παροχέτευση και πιεστική επίδεση των μαστών. Επίσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να μειωθεί το μέγεθος της θηλαίας άλω, του σκούρου δέρματος γύρω από τη θηλή. Ο βαθμός της μείωσης εξαρτάται από το σωματότυπο της κάθε γυναίκας.

Η χειρουργική επέμβαση μειωτικής στήθους δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα της μεγαλομαστίας.

Μετεγχειρητική Πορεία

Μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδική πιεστική επίδεση, για περίπου 2-3 μέρες. Στη συνέχεια, αφαιρείται η πιεστική επίδεση και αντικαθιστάται από έναν ειδικό στηθόδεσμο.Ένα ήπιο μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του οιδήματος και αποσυμφόρηση της περιοχής. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 10 ημέρες ενώ κατά τον πρώτο μήνα συνιστάται η αποφυγή έντονης κίνησης των χεριών και η γυμναστική.

Συχνές Ερωτήσεις

Μειωτική Στήθους

Υπάρχουν επιπλοκές από τη Μειωτική Στήθους;

Η πιθανότητα επιπλοκών είναι αρκετά μικρή όταν η επέμβαση μειωτικής στήθους εκτελείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό και στις περιπτώσεις που συμβούν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ερεθισμό του δέρματος γύρω από τη θηλή που αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή και με αντιβιοτικά. Η υπαισθησία της θηλής αν συμβεί διαρκεί για λίγες ημέρες έως εβδομάδες.

Άλλες σπανιότερες επιπλοκές είναι η δημιουργία αιματώματος και φλεγμονής που αντιμετωπίζονται με παροχέτευση και λήψη αντιβιοτικής αγωγής και οι υπερτροφικές ουλές.

Μπορεί να επηρεαστεί ο θηλασμός από τη Μειωτική Στήθους;

Κατά τη μειωτική στήθους αφαιρείται αναγκαστικά και τμήμα του μαζικού αδένα. Έτσι, μπορεί να επηρεαστεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό και ο θηλασμός.

Τα αποτελέσματα της μειωτικής στήθους είναι μόνιμα;

Τα αποτελέσματα της μειωτικής στήθους διαρκούν για πολλά χρόνια και εξαρτώνται από την ελαστικότητα του δέρματος στο στήθος, τις αυξομειώσεις βάρους και τις ενδεχόμενες εγκυμοσύνες.

Στη μειωτική μαστών τοποθετούνται ενθέματα;

Σε περιπτώσεις μείωσης του μεγέθους του στήθους δεν τοποθετούνται ενθέματα. Σε περιπτώσεις που μαζί με τη μείωση, η ασθενής επιθυμεί και ανόρθωση στήθους, τότε τοποθετούνται ενθέματα.

Η μειωτική μαστών, όταν συνδυάζεται με ανόρθωση, πραγματοποιείται την ίδια μέρα;

Ο συνδυασμός μειωτικής και ανόρθωσης μαστών μπορεί να γίνει είτε την ίδια μέρα είτε σε διαφορετικά χειρουργεία. Συνηθέστερα προτιμούμε οι 2 αυτές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται με διάστημα ενός χρόνου.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί και ανόρθωση στήθους, πόση είναι η διάρκεια ζωής των ενθεμάτων;

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται για την αυξητική στήθους (πλαστική στήθους) έχουν διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών. Υπάρχουν ενθέματα που έχουν εγγύηση διάρκειας ζωής (εφόρου ζωής) από την κατασκευάστρια εταιρία. Ωστόσο, ενδέχεται η γυναίκα να επιλέξει να τα αλλάξει μετά από κάποια χρόνια, λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνης κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ενθέματα δεν χρειάζονται αλλαγή.

Πόσο κοστίζει η μειωτική στήθους;

Η τιμή της μειωτικής στήθους (κόστος πλαστικής στήθους) ποικίλλει και εξαρτάται από την τεχνική της επέμβασης, τις ιδιαίτερες δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει, καθώς και την εφαρμογή ή μη ενθέματος. Το τελικό κόστος καθορίζεται αφού πραγματοποιηθεί εξέταση από τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL