Γενειοπλαστική

Η γενειοπλαστική (πωγωνοπλαστική) είναι μία επέμβαση που αποσκοπεί στη βελτίωση της εμφάνισης του πώγωνος (πηγουνιού). Πραγματοποιείται είτε αύξηση είτε ελάττωση του πηγουνιού, ανάλογα με το αν υπάρχει πρόβλημα υπερτροφίας ή υποπλασίας αυτού.

Γενειοπλαστική
Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης Πλαστικός Χειρουργός

«Σκοπός της γενειοπλαστικής είναι να δημιουργήσει ένα αρμονικό πρόσωπο με σωστές αναλογίες. Πολλές φορές συνδυάζεται με ρινοπλαστική (απλή ή μικτή) και τότε ο συνδυασμός των δύο αυτών επεμβάσεων ονομάζεται προφιλοπλαστική γιατί αναδιαμορφώνει πλήρως το προφίλ του προσώπου».

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης

Αυξητική Γενειοπλαστική

Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές τεχνικές για την αυξητική γενειοπλαστική:

  • Η πρώτη περιλαμβάνει την οστεοτομή και οστεομετάθεση της κάτω γνάθου «δίκην συρταριού». Στην περίπτωση αυτή εκτέμνεται ένα σφηνοειδές οστικό τεμάχιο της κάτω γνάθου που αντιστοιχεί στην άκρη του πηγουνιού και καθηλώνεται λίγα χιλιοστά ή εκατοστά πιο μπροστά.
  • Η δεύτερη τεχνική περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενθέματος κυρίως σιλικόνης κατάλληλου μεγέθους και σχήματος που καθορίζεται προεγχειρητικά. Ως ένθεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης οστεοχόνδρινο τμήμα της ρινός μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Και στις δύο χειρουργικές τεχνικές η προσπέλαση του πηγουνιού γίνεται διαμέσου ενδοστοματικής τομής στα όρια των ούλων κάτω γνάθου και του βλεννογόνου κάτω χείλους.

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση γενειοπλαστικής.

Μειωτική Γενειοπλαστική

Στη μειωτική γενειοπλαστική πραγματοποιείται οστεκτομή με τη χρήση οστεοτόμου, έτσι ώστε να γίνει σμίκρυνση της κάτω γνάθου και ίσως χρειαστεί και οστεοσύνθεση. Το τραύμα συρράπτεται ενδοστοματικά και εφαρμόζεται πιεστική επίδεση.

Η προσπέλαση του πηγουνιού γίνεται διαμέσου ενδοστοματικής τομής στα όρια των ούλων κάτω γνάθου και του βλεννογόνου κάτω χείλους, όπως και στην αυξητική γενειοπλαστική.

Είσοδος στο χειρουργείο για επέμβαση γενειοπλαστικής.

Αναίμακτη Γενειοπλαστική

Δεν πρόκειται για χειρουργείο, αλλά για μία τεχνική αυξητικής γενειοπλαστικής με την έγχυση υαλουρονικού οξέος. Εφαρμόζεται σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται το γεγονός πως είναι μία ανώδυνη διαδικασία, που πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και ολοκληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά.

Το αποτέλεσμα της μεθόδου διαρκεί περίπου 1-1.5 χρόνο, δεν είναι δηλαδή μόνιμο και η θεραπεία αυτή δεν μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα υποπλασίας του πηγουνιού.

Συχνές Ερωτήσεις

Γενειοπλαστική

Μπορεί η Γενειοπλαστική να συνδυαστεί με άλλη θεραπεία;

Όπως προτείνει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης, η γενειοπλαστική πρέπει να εξετάζεται μαζί με τη ρινοπλαστική, για λόγους συμμετρίας του προσώπου. Όταν γενειοπλαστική και ρινοπλαστική συνδυάζονται, η επέμβαση ονομάζεται προφιλοπλαστική γιατί αναδιαμορφώνει πλήρως το προφίλ του προσώπου.

Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί ο/η ασθενής να λάβει αντιβιοτικά σε συνδυασμό με τοπική αντισηψία, για μία εβδομάδα. Επίσης, για το διάστημα αυτό, συνιστάται η λήψη υγρής τροφής.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία μου μετά τη Γενειοπλαστική;

Ο/Η ασθενής συνιστάται να επιστρέψει στην εργασία του μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, ώστε να έχουν αφαιρεθεί τα ενδοστοματικά ράμματα. Η σωματική άσκηση προτείνεται να αποφεύγεται για περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση γενειοπλαστικής.

Πότε γίνεται ορατό το αποτέλεσμα της Γενειοπλαστικής;

Ήδη από τις πρώτες μέρες γίνεται ορατό το αποτέλεσμα, ενώ οριστικοποιείται εντός των επόμενων δύο μηνών.

Υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση Γενειοπλαστικής;

Όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από έμπειρο και εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, τότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Οι πιο συνήθεις επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν είναι το αιμάτωμα και η φλεγμονή στην περιοχή της επέμβασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL