Μυκητιάσεις

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Μυκητιάσεις

Οι καλύτερες θεραπείες για Μυκητιάσεις

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος προκαλούνται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται μύκητες, και περιλαμβάνουν τη μυκητίαση του δέρματος, των τριχών και των νυχιών (ονυχομυκητίαση). Οι μυκητιάσεις αποτελούν λοιμώξεις των εξωτερικών, συνήθως, στοιβάδων του δέρματος, ενώ σπανιότερα προσβάλλουν και εσωτερικά όργανα, εκδηλώνοντας πνευμονία, μηνιγγίτιδα και άλλες σοβαρές νόσους. Ανάλογα με τον μύκητα που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη, οι μυκητιάσεις του δέρματος διακρίνονται σε δερματοφυτίες, καντιντιάσεις, πιτυροσπορώσεις και ασυνήθεις, προκαλούμενες από σπάνια είδη μυκήτων.

 • Το laser είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητιάσεων

 • Η θεραπεία με laser είναι ανώδυνη και δεν επηρεάζει τους υγιείς ιστούς

 • Το laser είναι ιδανική επιλογή για ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν επιτρέπεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή

 • Το δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής είναι άλλα σημεία που μπορεί να προσβληθούν από μύκητες

 • Για πλήρη εξάλειψη της μυκητίασης θα χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις

 • Η άμεση επίσκεψη στον ιατρό θα συμβάλλει στην ταχύτερη ολοκλήρωση της θεραπείας

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Μυκητιάσεις

Τι είναι

Οι μύκητες, γενικά, είναι μονοκύτταροι φυτικοί οργανισμοί και εμφανίζουν τεράστια ποικιλομορφία. Βρίσκονται παντού, καθώς ζουν τόσο στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, ενώ αρκετοί από αυτούς ζουν φυσιολογικά ως παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να προκαλούν κάποια επιβλαβή ασθένεια.

Όμως, συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα, οδηγώντας σε μυκητιάσεις. Ειδικότερα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου είναι επηρεασμένο, η εμφάνιση μυκητιάσεων είναι συχνότερη.

Οι ονυχομυκητιάσεις αφορούν κυρίως σε ενήλικες, αν και ο αριθμός των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης κατά την παιδική ηλικία έχει αυξηθεί αρκετά.

Μήκυτες στα πόδια.

Μύκητες στο δέρμα, στα νύχια, στα μαλλιά, στα γεννητικά όργανα

Θεραπεία

Θεραπεία για μύκητες με laser

Θεραπεία για μύκητες με laser.

Το laser είναι η πιο σύγχρονη, γρήγορη, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητιάσεων. Το φως του laser εκριζώνει τους μύκητες με φυσικό τρόπο, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων, αφήνοντας πίσω υγιές και «καθαρό» δέρμα.

Για την πλήρη θεραπεία της ονυχομυκητίασης απαιτούνται 6-8 συνεδρίες, ανάλογα με την εξάπλωση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρές που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις στο δερματολόγο.

Θεραπεία για μύκητες με τοπικά σκευάσματα

Θεραπεία για μύκητες με κρέμα.

Η εφαρμογή κρέμας για μύκητες και άλλα τοπικά σκευάσματα είναι η συνιστώμενη θεραπεία για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στη χρήση φαρμάκων από το στόμα.

Ωστόσο, η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι πολύμηνη, καθώς απαιτεί 3-6 μήνες για τα χέρια και 9-12 μήνες για τα πόδια

Θεραπεία για μύκητες με φάρμακα από το στόμα

Θεραπεία για μύκητες με φάρμακα.

Τα φάρμακα από το στόμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων, όπως στην προσβολή από βλαστομύκητες ή δερματόφυτα. Καθώς η θεραπεία είναι πολύμηνη, απαιτούνται συχνές εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της λήψης σκευασμάτων, όπως η αύξηση ηπατικών ενζύμων στο αίμα.

Εάν ακολουθείτε αυτή τη μορφή θεραπείας για μύκητες είναι σημαντικό να έχετε καλή επικοινωνία με τον δερματολόγο σας και να τηρείτε τις οδηγίες του.

Μύκητες

Συμπτώματα & Μετάδοση

 • Μύκητες στο δέρμα ή τα μαλλιά

  Αυτού του είδους η μυκητίαση (επιπολής μυκητιάσεις) περιορίζεται στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και των μαλλιών. Ακόμη, προσβάλλουν και τα νύχια. Προσβάλλουν κυρίως το δέρμα νέων ατόμων και έχουν συνηθέστερα σημεία εμφάνισης το στήθος και την πλάτη. Το χρώμα των κηλίδων που εμφανίζονται είναι συνήθως καφέ. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση των επιφανειακών μυκητιάσεων είναι η υψηλή υγρασία ή ορμονικές ανωμαλίες. Στην κατηγορία αυτοί ανήκουν οι καντιντιάσεις. Στις καντιντιάσεις συμπεριλαμβάνονται η καντιντίαση των βλενογόννων, η καντιντίαση του δέρματος και η συστηματική καντιντίαση.

 • Μύκητες βαθύτερα στο δέρμα και στα νύχια

  Οι δερματικές μυκητιάσεις μπορεί να επεκταθούν πιο βαθιά στην επιδερμίδα και συχνά εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής ή στα νύχια (εν τω βάθει μυκητιάσεις). Οι μυκητιάσεις αυτής της κατηγορίας προκαλούνται αποκλειστικά από τα δερματόφυτα. Τα συμπτώματα της μυκητίασης εμφανίζονται σε 2 έως και 38 εβδομάδες μετά την μόλυνση του ατόμου και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία, όπως τα νύχια, το δέρμα, τα πόδια και τα γεννητικά όργανα. Ακόμη, μπορούν να εμφανιστούν και με τη μορφή νέου σπίλου. Συνήθως, ανάλογα με το σημείο εμφάνισης, έχουν σχήμα δακτυλίου, με χρώμα ερυθρό ή μπεζ στο εσωτερικού του δακτυλίου, ενώ περιφερειακά εμφανίζουν κοκκινωπή απόχρωση.

 • Πώς μεταδίδονται οι μύκητες

  Οι μύκητες μεταδίδονται κατά κύριο λόγο με τη δερματική επαφή. Μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, καθώς επίσης και με τη χρήση προσωπικών αντικειμένων άλλων ατόμων (π.χ. πετσέτες, σαγιονάρες). Πολύ συχνή είναι η μετάδοσή τους το καλοκαίρι, καθώς οι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν εφόσον περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο ή το χώρο της πισίνας.

Mύκητες Αίτια εμφάνισης

Οι μυκητιάσεις έχουν αρκετές μορφές και αντίστοιχα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Από τους πιο συχνούς και συνηθισμένους είναι οι εξής:

 

 • Συχνή χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος

 • Σακχαρώδης διαβήτης

 • Χρήση κορτιζόνης

 • Υψηλός πυρετός

 • Λήψη αντιβιοτικών

 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Tα είδη των μυκητιάσεων

Συχνές Ερωτήσεις