Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια κοσμητική χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αφαίρεση του περιττού λίπους που εναποτίθεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, βελτιώνοντας το σχήμα του.

Λιποαναρρόφηση
Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης Πλαστικός Χειρουργός

Στη σημερινή εποχή, εφαρμόζεται τόσο η κλασική χειρουργική λιποαναρρόφηση, καθώς και η Laser Υποβοηθούμενη Λιποαναρρόφηση Smartlipo και η Vaser Λιποαναρρόφηση. Όπως εξηγεί και ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης «οι σύγχρονες τεχνικές λιποαναρρόφησης με Laser ή Vaser καθιστούν τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης ασφαλέστερη, ευκολότερη, πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη».

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης

Κλασική Λιποαναρρόφηση

Η μέθοδος της κλασικής λιποαναρρόφησης μετρά ήδη 30 περίπου χρόνια στον τομέα της Πλαστικής Χειρουργικής, κατά τη διάρκεια των οποίων η διαδικασία έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους και συνοδεύεται από πολύ μικρότερο χρόνο αποθεραπείας.

Η κλασική λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί υπό γενική αναισθησία (κυρίως σε μεγάλες λιποαναρροφήσεις, όταν θέλουμε δηλαδή να επέμβουμε σε πολλές περιοχές σε μία ημέρα) ή υπό τοπική αναισθησία (tumescent liposuction – κυρίως σε μικρές και μεσαίες λιποαναρροφήσεις), κατά την οποία γίνεται διήθηση του λιπώδους ιστού με πολύ αραιωμένα διαλύματα τοπικών αναισθητικών και αδρεναλίνης. Στη συνέχεια ο πλαστικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή μέσα από την οποία περνά μια κάνουλα, συγκεκριμένης ανάλογα με την περίπτωση διαμέτρου, η οποία συνδέεται μέσω ενός σωλήνα με ένα μηχάνημα που δημιουργεί κενό αέρος. Μετακινώντας μέσα έξω την κάνουλα, αποκολλώνται τα λιποκύτταρα και αναρροφώνται, καταλήγοντας σε ένα διαφανές δοχείο. Αφού αναρροφηθεί η επιθυμητή ποσότητα λίπους, γίνεται συρραφή των τομών. Μετά τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού, ανάλογα με την περιοχή, κορσέ προκειμένου να αποφευχθεί η χαλάρωση του δέρματος.

Λιποαναρρόφηση στην κοιλιά.

Λιποαναρρόφηση με Laser Smartlipo

Με τη νέα τεχνική Laser Smartlipo, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και σύσφιξη του δέρματος σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μη χαλαρώσει μετά την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους. Επιπλέον σπάζουν τα διαφραγμάτια του ινώδους ιστού μεταξύ των λιποκυττάρων που ευθύνονται για την όψη φλοιού πορτοκαλιού και την κυτταρίτιδα. Επομένως η λιποαναρρόφηση με laser Smartlipo δίνει λύση και στην κυτταρίτιδα 1ου έως 3ου βαθμού.

Η τεχνική της laser λιποαναρρόφησης Smartlipo πλεονεκτεί και κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κλασικής λιποαναρρόφησης καθώς έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Η τεχνική της laser λιποαναρρόφησης Smartlipo πλεονεκτεί και κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κλασικής λιποαναρρόφησης καθώς έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Ασφαλής μέθοδος

Ασφαλής μέθοδος καθώς επιτελείται υπό τοπική μόνο αναισθησία σε συνθήκες ιατρείου με έγχυση στον υποδόριο ιστό διαλύματος ξυλοκαΐνης – αδρεναλίνης.

Laser Λιπόλυση

Το στάδιο της laser λιπόλυσης, που λείπει από την κλασική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό καθώς πετυχαίνει ρευστοποίηση και λιώσιμο του λίπους με αποτέλεσμα την πιο ομοιόμορφη και σωστή αφαίρεσή του στη συνέχεια αφήνοντας λεία επιφάνεια δέρματος.

Κολλαγονογένεση

Κατά το ίδιο στάδιο της laser λιπόλυσης πραγματοποιείται αύξηση της κολλαγονογένεσης στην περιοχή και αισθητή σύσφιξη που οδηγεί μακροπρόθεσμα σε καλύτερο αποτέλεσμα και βελτίωση και της κυτταρίτιδας.

Λιγότερο τραυματική

Η laser λιποαναρρόφηση είναι πολύ λιγότερο τραυματική μέθοδος σε σχέση με την κλασική χειρουργική μέθοδο λιποαναρρόφησης, με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος και το τραύμα να είναι σχεδόν μηδενικά.

Χρόνος αποθεραπείας

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μειωμένος με αποτέλεσμα αμέσως μετά τη διαδικασία ο ασθενής να μπορεί να γυρίσει στο σπίτι του και την επόμενη ημέρα να εργαστεί κανονικά και να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Χωρίς ουλές, χωρίς σημάδια

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι μικρότερης διαμέτρου σε σχέση με την κλασική λιποαναρρόφηση με αποτέλεσμα να μην έχουμε σημάδια και ουλές που να μαρτυρούν ότι προηγήθηκε επέμβαση στην περιοχή.

Ειδικός κορσές

Ο ειδικός κορσές που προτείνεται μετά από την laser λιποαναρρόφηση απαιτείται για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την κλασική επέμβαση λόγω του μικρότερου τραύματος και του ανύπαρκτου κινδύνου χαλάρωσης το δέρματος.

Vaser Λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση

 • Τοπική αναισθησία

  Στο σημείο που δουλεύουμε δημιουργούμε 2 μικρές οπές διαμέτρου κάτω των 2 mm. Μέσα από τις οπές αυτές εισάγεται με τη βοήθεια λεπτής κάνουλας διάλυμα τοπικής αναισθησίας (tumescent anesthesia – ξυλοκαΐνη (λιδοκαΐνη) με αδρεναλίνη). Κατά το στάδιο αυτό ο λιπώδης υποδόριος ιστός έχει πλήρως αναισθητοποιηθεί και ο ασθενής δεν νιώθει πόνο.

  1
 • Vaser λιπόλυση

  Μετά την ολοκλήρωση της τοπικής αναισθησίας εισάγονται από τις μικροσκοπικές οπές, υποδερματικά, εξαιρετικά λεπτές μικροκάνουλες. Μέσω των υπερήχων που διοχετεύονται, λιώνουν τα λιποκύτταρα και το τοπικό λίπος ρευστοποιείται χωρίς την καταστροφή των υποκείμενων ιστών και του δέρματος. Παράλληλα, οι υπέρηχοι του Vaser προκαλούν και σύσφιγξη στη περιοχή, λόγω της ενεργοποίησης των ινοβλαστών, των κυττάρων δηλαδή που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.

  2
 • Αναρρόφηση του λίπους

  Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ρευστοποίησης του λίπους, ακολουθεί η αναρρόφησή του με τη βοήθεια μιας λεπτής ατραυματικής μικροκάνουλας διαμέτρου όχι μεγαλύτερης του 1,5 mm. Με το στάδιο αυτό ολοκληρώνεται η λιπόλυση και λιποαναρρόφηση με την τεχνική Vaser, που οδηγεί στη μόνιμη αφαίρεση του λίπους από το σώμα.

  3

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι συνήθως ορατά ήδη μετά την επέμβαση. Βέβαια η όψη της περιοχής στην οποία εφαρμόστηκε βελτιώνεται διαρκώς για αρκετές εβδομάδες ακόμα και 2-3 μήνες μετά, καθώς υποχωρεί και το οίδημα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα. Αυτό συμβαίνει διότι καταστρέφοντας τα λιποκύτταρα της περιοχής, μειώνεται ο συνολικός αριθμός τους.

 • Λιποαναρρόφηση στο στήθος.
 • Λιποαναρρόφηση στο στήθος και στην κοιλιά.
 • Ανδρας πριν και μετά από λιποαναρρόφηση στην κοιλιά.
 • Γυναίκα πριν και μετά από λιποαναρρόφηση στην κοιλιά.
 • Vaser λιποαναρρόφηση στην κοιλιά.
 • Αποτέλεσμα λιποαναρρόφησης στην κοιλιά.
 • Αποτέλεσμα μετά από χειρουργείο λιποαναρρόφησης στην κοιλιά.
 • Laser λιποαναρρόφηση στην κοιλιά.
 • Λιποαναρρόφηση σε γυναίκα με πριν και μετά αποτελέσματα στους γλουτούς.
 • Λιποαναρρόφηση στους γλουτούς με πριν και μετά αποτελέσματα.
 • Λιποαναρρόφηση στους μηρούς.
 • Λιποαναρρόφηση στα ψωμάκια.
 • Λιποαναρρόφηση στους γλουτούς.
 • Λιποαναρρόφηση στα γόνατα.

Που εφαρμόζεται

Οι περιοχές όπου εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση είναι οι ακόλουθες:

 • Κοιλιά – Πλαϊνά κοιλιάς και οσφύς (μέση)
 • Πλάτη – Στήθος (γυναικομαστία σε άνδρες)
 • Προγούλι (διπλοσάγονο)
 • Βραχίονες (μπράτσα)
 • Γλουτοί (ψωμάκια)
 • Γόνατα – Γάμπες – Μηροί (έσω, πρόσθια, οπίσθια επιφάνεια)
 • Banana Roll (η περιοχή ακριβώς κάτω από την γλουτιαία πτυχή)
YouTube video

Συχνές Ερωτήσεις

Λιποαναρρόφηση

Ποιο είναι το κόστος της Λιποαναρρόφησης;

Το κόστος Λιποαναρρόφησης (ανά συνεδρία) μπορεί να διαφέρει για την ίδια περιοχή σε διαφορετικά άτομα, καθώς η θεραπεία είναι πλήρως εξατομικευμένη και οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Διαφορετική μπορεί να είναι και η διάρκεια της συνεδρίας, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το κόστος της Λιποαναρρόφησης.

Η τιμή της Λιποαναρρόφησης διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής, τη διάρκεια και τη δυσκολία της επέμβασης. Ειδικές τιμές πακέτου ισχύουν σε συνδυασμό περισσότερων της μιας περιοχής.

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για Λιποαναρρόφηση;

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για Λιποαναρρόφηση (ή Λιπογλυπτική) είναι άτομα φυσιολογικού βάρους με ελαστικό δέρμα που έχουν τοπικό λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματός τους. Χωρίς να συνδέεται άμεσα, έχει παρατηρηθεί κλινικά ότι μια επιτυχημένη Λιποαναρρόφηση μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στη μείωση της τοπικής κυτταρίτιδας.

Θα χάσω βάρος με τη Λιποαναρρόφηση;

Η Λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση της δίαιτας ή της άσκησης και δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επίσης, δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους, αν και έχει παρατηρηθεί ότι μετά από τη Λιποαναρρόφηση, το άτομο ανακτά την αυτοπεποίθησή του και ενισχύεται η θέλησή του να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή.

Από τη Laser Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική μπορούν να ωφεληθούν όσοι ενδιαφέρονται για τη σμίλευση περιοχών του σώματός τους που εμφανίζουν ασυμμετρία λόγω της τοπικής εναπόθεσης λιπώδους ιστού.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου για να υποβληθώ σε Λιποαναρρόφηση;

Η αναίμακτη λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καθώς το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και ο χρόνος αποθεραπείας μηδαμινός. Η χρήση του κορσέ μετεγχειρητικά δεν προτείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η laser λιποαναρρόφηση να είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία του τοπικού πάχους ακόμη και το καλοκαίρι.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της Λιποαναρρόφησης;

Οι παρενέργειες της λιποαναρρόφησης όταν αυτή εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία (laser λιποαναρρόφηση SmartLipo) είναι σχεδόν μηδενικές. Ένα ήπιο οίδημα τις πρώτες ημέρες και πιθανή εκχύμωση (μελανιά) στο σημείο είναι κάτι το οποίο υποχωρεί άμεσα. Μείζονες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν παρατηρούνται μετά από λιποαναρρόφηση υπό τοπική αναισθησία.

Αν το δέρμα μου έχει ήδη χαλάρωση μπορώ να υποβληθώ σε Λιποαναρρόφηση;

Ασθενείς με ήπια έως μέτρια χαλάρωση του δέρματός τους μπορούν να  υποβληθούν σε laser λιποαναρρόφηση, αλλά όχι σε κλασική λιποαναρρόφηση. Αυτό γιατί το λέιζερ θα βοηθήσει τοπικά στην παραγωγή κολλαγόνου στην περιοχή βελτιώνοντας μια ήπια χαλάρωση. Ασθενείς που παρουσιάζουν εκσεσημασμένη χαλάρωση του δέρματος σε περιοχές όπως η κοιλιά ή τα μπράτσα καλό είναι να καταφύγουν αντίστοιχα σε κοιλιοπλαστική ή βραχιονοπλαστική για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω πλήρως στις δραστηριότητές μου μετά από μία Λιποαναρρόφηση;

Μετά από μία αναίμακτη λιποαναρρόφηση, που είναι και η πιο δημοφιλής διαδικασία, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του και την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να πάει στην εργασία του. Μπορεί να ξεκινήσει ήπια γυμναστική ή και κολύμβηση μετά από 4-5 ημέρες, ενώ μετά από 10 μόλις ημέρες κανείς δεν μπορεί να διακρίνει ότι έχει γίνει λιποαναρρόφηση στον συγκεκριμένο ασθενή.

Τι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθήσω μετά από την ελάχιστα επεμβατική Λιποαναρρόφηση με laser;

Μετά την laser λιποαναρρόφηση SmartLipo συστήνεται στον ασθενή η χρήση ειδικού πιεστικού κορσέ στο σημείο της επέμβασης για χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός με γνώμονα την ποσότητα του λίπους που έχει αφαιρεθεί.

Συνιστάται, επίσης, η κατανάλωση 1,5-2 λίτρων νερού καθημερινά κατά τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση καθώς και προσπάθεια για ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Δίνεται προληπτικά αντιβιοτική αγωγή από του στόματος για 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση.

Συνιστάται στον ασθενή να ξεκινήσει ήπιες μαλάξεις καθημερινά (μασάζ) στο σημείο της επέμβασης λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία και για χρονικό διάστημα 1-2 μηνών. Εναλλακτικά μπορεί να ωφεληθεί από τη συνδυαστική θεραπεία Cavitation & RF που ιδανικά γίνεται μέσα στην πρώτο μήνα μετά τη διαδικασία και ενισχύει τη λιπόλυση και αποβολή του τοπικού λίπους ενισχύοντας και την σύσφιξη της περιοχής.

Συνιστάται η χρήση ειδικών κρεμών που προσφέρουν ενυδάτωση και σύσφιξη στο δέρμα που υποβλήθηκε σε λιποαναρρόφηση.

Αν πάρω βάρος μετά από Λιποαναρρόφηση κινδυνεύω να χάσω το αποτέλεσμα αυτής;

Μετά από μικρή έως μέτρια πρόσληψη σωματικού βάρους το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης δεν μεταβάλλεται καθώς η αφαίρεση του λίπους είναι μόνιμη και ο οργανισμός δεν δύναται να συσσωρεύσει πλέον λίπος στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω καταστροφής των λιποαποθηκών. Στην περίπτωση απότομης αύξησης του σωματικού βάρους άνω των 10-15 κιλών ένα μέρος των λιποκυττάρων που έχουν απομείνει στην λιποαναρροφηθείσα περιοχή θα διογκωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή μεταβολή.

Πόσο καιρό μετά από μία εγκυμοσύνη μπορώ να προβώ σε Λιποαναρρόφηση;

Συνιστάται η παρέλευση τουλάχιστον ενός τριμήνου πριν τη διενέργεια λιποαναρρόφησης μετά από εγκυμοσύνη προκειμένου να ισορροπήσουν οι ορμονικές μεταβολές της κύησης.  Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για την laser λιποαναρρόφηση.

Με ποιες θεραπείες μπορεί να συνδυαστεί η Λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες απώλειας του τοπικού πάχους είτε ως προετοιμασία πριν τη λιποαναρρόφηση ή ως συμπληρωματική θεραπεία μετά από αυτή. Τέτοιες θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

 • Cavitation–RF: για ενίσχυση της λιπόλυσης και αποβολή του λίπους μέσω της λεμφικής οδού καθώς και για σύσφιξη της περιοχής που έχει υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση.
 • Μεσοθεραπεία λιπόλυσης: Πρόκειται για έγχυση λιποδιαλυτικής ουσίας με τη μορφή ενέσεων σε περιοχές συσσώρευσης λίπους είτε πριν ή μετά από μία λιποαναρρόφηση.
 • Κρυολιπόλυση: ως προετοιμασία μιας λιποαναρρόφησης ή μετά από αυτή σε περιπτώσεις μεγάλης συγκέντρωσης τοπικού λίπους
 • Νήματα σώματος PDO & COG: για σύσφιξη, κολλαγονογένεση και ανόρθωση περιοχών του σώματος που έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL