Αλωπεκία

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Αλωπεκία: Αίτια, Διάγνωση, Μορφές, Θεραπεία

Τι είναι η Αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι ο ιατρικός όρος για την απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και στα γένια, τα φρύδια και άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να έχει διάφορα αίτια και μορφές και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή εθνικότητας. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου.

  • Ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης παγκοσμίως είναι η ανδρογενετική αλωπεκία

  • Το τρίπτυχο της θεραπείας: Αυτόλογη μεσοθεραπεία, μινοξιδίλη και σε μορφές ανδρογενετικής αλωπεκίας, τα αντιανδρογόνα

  • Η κορτιζόνη και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα συστήνονται για τις αυτοάνοσες μορφές αλωπεκίας

  • Η τριχοσκόπηση και η βιοψία τριχωτού μπορεί να συμπληρώσουν την κλινική διάγνωση

  • Το DNA test εφαρμόζεται για τη διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας έναντι άλλων μορφών

  • 3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας αρχίζει να φαίνεται το αποτέλεσμα

Αποτελέσματα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ CDM TRANSFORMATIONS™

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Τα πιθανά αίτια της αλωπεκίας

Κληρονομικότητα. Σε αυτήν οφείλεται η ανδρογενετική αλωπεκία, που αφορά άντρες και γυναίκες.  Συνήθως εμφανίζεται σταδιακά σε ένα προβλέψιμο μοτίβο με υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών στους άνδρες και αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής στις γυναίκες.

Ορμονικές διαταραχές και ασθένειες. Ορμονικές αλλαγές που οφείλονται σε εγκυμοσύνη, τοκετό, εμμηνόπαυση, παθήσεις του θυρεοειδούς ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Φάρμακα. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως για καρκίνο, καρδιοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, αντισυλληπτικά, αντικαταθληπτικά και αντιυπερτασικά.

Έντονο στρες. Μπορεί να οδηγήσει σε διάχυτη τριχόπτωση, η οποία είναι παροδική, αν και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Styling. Το υπερβολικό styling των μαλλιών ή τα χτενίσματα που καταπονούν τα μαλλιά σας, όπως οι αλογοουρές, ενοχοποιούνται για την αλωπεκία έλξης. Οι θεραπείες μαλλιών που χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα ή βαφές ή θερμικές συσκευές μπορεί επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Θεραπευτικές επιλογές και Αποτελεσματικότητα

Η διάγνωση της αλωπεκίας

Εκτός από την κλινική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως:

– Αιματολογικές: Αποκλείουν παθήσεις που σχετίζονται με τριχόπτωση, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, έλλειψη σιδήρου ή αυτοάνοσα νοσήματα.

– Βιοψία τριχωτού της κεφαλής: Δίνει ενδείξεις φλεγμονής, λοίμωξης ή αποκλείει άλλες παθήσεις σε περίπτωση διαφοροδιάγνωσης.

– Τριχοριζόγραμμα – Τριχοσκόπηση: Δίνει πληροφορίες για τη μορφολογία των θυλάκων της τρίχας, καθώς και την ποιότητα και πυκνότητα των τριχών.

– Φωτοτριχοριζόγραμμα: Ψηφιακή μέθοδος τριχοσκόπησης για ακριβείς πληροφορίες των χαρακτηριστικών της τρίχας που βοηθούν τον ιατρό στη διάγνωση, την εκτίμηση της πορείας της νόσου και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

– Δοκιμή έλξης: Ο ιατρός τραβά απαλά μικρές δέσμες τριχών από διάφορες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, προκειμένου να προσδιορίσει το στάδιο και τον τύπο της τριχόπτωσης.

Οι κύριοι τύποι αλωπεκίας

 Ανδρογενετική αλωπεκία

Ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι επίσης γνωστή ως τριχόπτωση ανδρικού ή γυναικείου τύπου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν υποχώρηση της εμπρόσθιας γραμμής των μαλλιών και αραίωση στην κορυφή της κεφαλής, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνήθως αραίωση μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής και διεύρυνση της χωρίστρας. Να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των ανδρών και το 10% των γυναικών προσβάλλονται από ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 50 ετών.[3]

Γυροειδής αλωπεκία

Γυροειδής αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοση πάθηση, που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών στο κεφάλι και το σώμα. Πρόκειται για μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την κατά τόπους απώλεια μαλλιών, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια ή στα γένια, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Το μέγεθος και ο αριθμός των σημείων μπορεί να ποικίλλει, με αυξητική τάση κατά την πάροδο του χρόνου. Κάποιες φορές παρατηρείται αναγέννηση των μαλλιών, ενώ άλλες φορές εξελίσσεται σε ολική αλωπεκία. Η ακριβής αιτία της  γυροειδής αλωπεκίας δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί από τους επιστήμονες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκληθεί από στρες, λοιμώξεις, γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Προσβάλλει περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού.[4]

Διάχυτη αλωπεκία

Διάχυτη αλωπεκία.

Η διάχυτη τριχόπτωση είναι μία μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας που χαρακτηρίζεται από έντονη τριχόπτωση και διάχυτη λέπτυνση και αραίωση των τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Διακρίνεται σε αναγενή και τελογενή τριχόρροια, ανάλογα με το αν προσβάλλονται οι αναγενείς ή οι τελογενείς τρίχες, αντιστοίχως.

Αναγενής τριχόρροια 

Αναγενής τριχόρροια.

Η αναγενής τριχόρροια χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη και βαρύτερη κλινική εικόνα σε σχέση με την τελογενή τριχόρροια, με απότομη αναστολή της ανάπτυξης και απόπτωση των αναγενών τριχών. Αποτελεί τη συχνότερη παρενέργεια της χημειοθεραπείας. Η εικόνα είναι δραματική με πτώση έως 90% των τριχών, καθώς η πλειοψηφία των τριχών βρίσκεται σε αναγενή φάση. Στα αίτια που την προκαλούν περιλαμβάνονται χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, δηλητηρίαση από χημικές ουσίες, ορμονικές διαταραχές, τραύμα ή γυροειδής αλωπεκία.

 Τελογενής τριχόρροια

Τελογενής τριχόρροια.

Η τελογενής τριχόρροια χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη και πρόωρη μετάπτωση από την αναγενή στην τελογενή φάση, με αποτέλεσμα αυξημένη απόπτωση τελογενών τριχών. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στα βρέφη και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή αλωπεκίας. Η επίπτωση στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που οφείλεται ότι τα περισσότερα αίτια αφορούν το γυναικείο φύλο.

Η κύρια εκδήλωση είναι η απώλεια περισσότερων από 200 τριχών ημερησίως και γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή στις τούφες μαλλιών που βρίσκει στη μπανιέρα ή στη χτένα. Συνήθως υποχωρεί από μόνης της εντός 6 εβδομάδων, αλλά μπορεί να διαρκέσει 3 – 6 μήνες (οξεία μορφή) ή παραπάνω (χρόνια μορφή).

Προκαλείται μετά από σωματικό ή ψυχολογικό στρες, όπως είναι ο τοκετός, συναισθηματική δυσφορία, σοβαρές παθήσεις, χειρουργική επέμβαση, κάποια φάρμακα, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων όπως ψευδάργυρος ή σίδηρος, ορμονικές αλλαγές, θυρεοειδοπάθεια, ή εξαντλητική δίαιτα.

Αλωπεκία έλξης

Αλωπεκία έλξης.

Η αλωπεκία από έλξη είναι ένα είδος τριχόπτωσης που εμφανίζεται λόγω υπερβολικού τραβήγματος ή πίεσης των μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να βλάψει τους θύλακες της τρίχας και να προκαλέσει μόνιμες ουλές αν δεν αντιμετωπιστεί. Συχνά προκαλείται από πολύ σφιχτά ή βαριά χτενίσματα, όπως πλεξούδες, αλογοουρές ή extensions. Μπορεί επίσης να προκληθεί από τη συχνή χρήση θερμικού styling ή χημικών θεραπειών στα μαλλιά.

Μετωπιαία ινωτική αλωπεκία

Μετωπιαία ινωτική αλωπεκία.

Πρόκειται για έναν τύπο ουλώδους αλωπεκίας που προσβάλλει κυρίως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Προκαλεί σταδιακή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών κατά μήκος του μετώπου και των κροτάφων, που μερικές φορές συνοδεύεται από απώλεια των φρυδιών ή των βλεφαρίδων. Τα αίτια της μετωπιαίας ινωτικής αλωπεκίας δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, αλλά κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ορμονικές αλλαγές ή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.[5]

Τριχοτιλλομανία

Τριχοτιλλομανία.

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία το άτομο διακατέχεται από μια επαναλαμβανόμενη, ανεξέλεγκτη παρόρμηση να τραβά τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματος, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να σταματήσει. Το τράβηγμα των τριχών από το τριχωτό της κεφαλής συχνά αφήνει κατά τόπους κενά από μαλλιά σημεία, τα οποία προκαλούν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, ιδίως σε μικρές ηλικίες.  Όταν το άτομο καταφέρει να σταματήσει το τράβηγμα των μαλλιών, υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας.

Συχνές Ερωτήσεις