Γενικές πληροφορίες
Το 60% των ανθρώπων εμφανίζουν το πρώτο σύμπτωμα απώλειας μαλλιών πριν από την ηλικία των 20 ετών.[1] Ο πιο κοινός τύπος απώλειας μαλλιών παγκοσμίως είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία επηρεάζει περίπου το 50% των ανδρών και το 15% των γυναικών, με αυτές που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτή την κατάσταση.[2]
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 40% των γυναικών παρουσιάζουν τριχόπτωση κάποιου βαθμού μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 50 ετών. Η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να είναι μία δύσκολη εμπειρία για τις γυναίκες, καθώς τα υγιή μαλλιά συχνά συνδέονται με τη θηλυκότητα, την ομορφιά και την ταυτότητα του ατόμου. Σε σύγκριση με τους άνδρες, η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει περισσότερο αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις προσωπικές σχέσεις.
Ποια είναι τα αίτια της αλωπεκίας;
Τα πιο συχνά αίτια απώλειας των μαλλιών σχετίζονται με ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες.
Γενετικά αίτια (κληρονομικότητα). Η πιο συχνή αιτία της τριχόπτωσης οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες που εμφανίζονται με το πέρασμα της ηλικίας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία στις γυναίκες είναι γνωστή ως γυναικεία τριχόπτωση. Συνήθως εμφανίζεται σταδιακά σε ένα προβλέψιμο μοτίβο με υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών στους άνδρες και αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής στις γυναίκες.
Ορμονικές διαταραχές και ασθένειες. Διάφορες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη τριχόπτωση, όπως ορμονικές αλλαγές που οφείλονται σε εγκυμοσύνη, τοκετό, εμμηνόπαυση, παθήσεις του θυρεοειδούς ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Φάρμακα. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία καρκίνου, καρδιοπάθειας, ρευματοειδής αρθρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας, αντισύλληψης, κατάθλιψης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Αρκετά άτομα εμφανίζουν διάχυτη τριχόπτωση μετά την εμπειρία ενός σωματικού στρες ή από άγχος. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι παροδικός, αν και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Σύγχρονο styling. Το υπερβολικό styling των μαλλιών ή τα χτενίσματα που καταπονούν τα μαλλιά σας, όπως οι πλεξούδες ή οι αλογοουρές, μπορεί να προκαλέσουν έναν τύπο τριχόπτωσης που ονομάζεται αλωπεκία έλξης. Οι θεραπείες μαλλιών που χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα ή βαφές ή θερμικές συσκευές επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη εάν αναπτυχθούν ουλές.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αλωπεκίας;
Για τη διάγνωση της αλωπεκίας, ο ιατρός εξετάζει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, καθώς και το ιατρικό ιστορικό σας. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις, όπως:
– Αιματολογικές εξετάσεις: Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορεί να προκαλούν τριχόπτωση, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, έλλειψη σιδήρου ή αυτοάνοσα νοσήματα.
– Βιοψία τριχωτού της κεφαλής: Γίνεται λήψη ενός μικρού δείγματος δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής για να αναζητηθούν ενδείξεις φλεγμονής, λοίμωξης ή να αποκλειστούν άλλες παθήσεις σε περίπτωση διαφοροδιάγνωσης.
– Τριχοριζόγραμμα – Τριχοσκόπηση: Πρόκειται για μια μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή για να μεγεθύνει και να αναλύσει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, η οποία δίνει πληροφορίες για τη μορφολογία των θυλάκων της τρίχας, καθώς και την ποιότητα και πυκνότητα των τριχών.
– Φωτοτριχοριζόγραμμα: Είναι η πλέον σύγχρονη ψηφιακή μέθοδος τριχοσκόπησης, η οποία βασίζεται στο λογισμικό Follysis, το οποίο παρέχει ακριβείς πληροφορίες των χαρακτηριστικών της τρίχας που βοηθούν τον ιατρό στη διάγνωση, την εκτίμηση της πορείας της νόσου και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
– Δοκιμή έλξης: Ο ιατρός τραβά απαλά μικρές δέσμες τριχών από διάφορες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, προκειμένου να προσδιορίσει το στάδιο και τον τύπο της τριχόπτωσης.
Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι αλωπεκίας;
Υπάρχουν πολλοί τύποι αλωπεκίας, αλλά μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι εξής:
Ανδρογενετική αλωπεκία
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι επίσης γνωστή ως τριχόπτωση ανδρικού ή γυναικείου τύπου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν υποχώρηση της εμπρόσθιας γραμμής των μαλλιών και αραίωση στην κορυφή της κεφαλής, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συνήθως αραίωση μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής και διεύρυνση της χωρίστρας. Να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των ανδρών και το 10% των γυναικών προσβάλλονται από ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 50 ετών.[3]

Γυροειδής αλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοση πάθηση, που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών στο κεφάλι και το σώμα. Πρόκειται για μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την κατά τόπους απώλεια μαλλιών, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια ή στα γένια, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Το μέγεθος και ο αριθμός των σημείων μπορεί να ποικίλλει, με αυξητική τάση κατά την πάροδο του χρόνου. Κάποιες φορές παρατηρείται αναγέννηση των μαλλιών, ενώ άλλες φορές εξελίσσεται σε ολική αλωπεκία. Η ακριβής αιτία της γυροειδής αλωπεκίας δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί από τους επιστήμονες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκληθεί από στρες, λοιμώξεις, γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Προσβάλλει περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού.[4]

Διάχυτη αλωπεκία
Η διάχυτη τριχόπτωση είναι μία μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας που χαρακτηρίζεται από έντονη τριχόπτωση και διάχυτη λέπτυνση και αραίωση των τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Διακρίνεται σε αναγενή και τελογενή τριχόρροια, ανάλογα με το αν προσβάλλονται οι αναγενείς ή οι τελογενείς τρίχες, αντιστοίχως.

Αναγενής τριχόρροια
Η αναγενής τριχόρροια χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη και βαρύτερη κλινική εικόνα σε σχέση με την τελογενή τριχόρροια, με απότομη αναστολή της ανάπτυξης και απόπτωση των αναγενών τριχών. Αποτελεί τη συχνότερη παρενέργεια της χημειοθεραπείας. Η εικόνα είναι δραματική με πτώση έως 90% των τριχών, καθώς η πλειοψηφία των τριχών βρίσκεται σε αναγενή φάση. Στα αίτια που την προκαλούν περιλαμβάνονται χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, δηλητηρίαση από χημικές ουσίες, ορμονικές διαταραχές, τραύμα ή γυροειδής αλωπεκία.

Τελογενής τριχόρροια
Η τελογενής τριχόρροια χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη και πρόωρη μετάπτωση από την αναγενή στην τελογενή φάση, με αποτέλεσμα αυξημένη απόπτωση τελογενών τριχών. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στα βρέφη και αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μορφή αλωπεκίας. Η επίπτωση στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που οφείλεται ότι τα περισσότερα αίτια αφορούν το γυναικείο φύλο.
Η κύρια εκδήλωση είναι η απώλεια περισσότερων από 200 τριχών ημερησίως και γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή στις τούφες μαλλιών που βρίσκει στη μπανιέρα ή στη χτένα. Συνήθως υποχωρεί από μόνης της εντός 6 εβδομάδων, αλλά μπορεί να διαρκέσει 3 – 6 μήνες (οξεία μορφή) ή παραπάνω (χρόνια μορφή).
Προκαλείται μετά από σωματικό ή ψυχολογικό στρες, όπως είναι ο τοκετός, συναισθηματική δυσφορία, σοβαρές παθήσεις, χειρουργική επέμβαση, κάποια φάρμακα, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων όπως ψευδάργυρος ή σίδηρος, ορμονικές αλλαγές, θυρεοειδοπάθεια, ή εξαντλητική δίαιτα.

Αλωπεκία έλξης
Η αλωπεκία από έλξη είναι ένα είδος τριχόπτωσης που εμφανίζεται λόγω υπερβολικού τραβήγματος ή πίεσης των μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να βλάψει τους θύλακες της τρίχας και να προκαλέσει μόνιμες ουλές αν δεν αντιμετωπιστεί. Συχνά προκαλείται από πολύ σφιχτά ή βαριά χτενίσματα, όπως πλεξούδες, αλογοουρές ή extensions. Μπορεί επίσης να προκληθεί από τη συχνή χρήση θερμικού styling ή χημικών θεραπειών στα μαλλιά.

Μετωπιαία ινωτική αλωπεκία
Πρόκειται για έναν τύπο ουλώδους αλωπεκίας που προσβάλλει κυρίως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Προκαλεί σταδιακή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών κατά μήκος του μετώπου και των κροτάφων, που μερικές φορές συνοδεύεται από απώλεια των φρυδιών ή των βλεφαρίδων. Τα αίτια της μετωπιαίας ινωτικής αλωπεκίας δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί, αλλά κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ορμονικές αλλαγές ή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.[5]

Τριχοτιλλομανία
Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία το άτομο διακατέχεται από μια επαναλαμβανόμενη, ανεξέλεγκτη παρόρμηση να τραβά τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματος, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να σταματήσει. Το τράβηγμα των τριχών από το τριχωτό της κεφαλής συχνά αφήνει κατά τόπους κενά από μαλλιά σημεία, τα οποία προκαλούν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, ιδίως σε μικρές ηλικίες. Όταν το άτομο καταφέρει να σταματήσει το τράβηγμα των μαλλιών, υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την αλωπεκία;
Η επιστήμη διαθέτει σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να αναστρέψουν, να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την τριχόπτωση. Σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η κατά τόπους τριχόπτωση, τα μαλλιά μπορεί να ξαναφυτρώσουν χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα χρόνο. Οι θεραπείες για την τριχόπτωση περιλαμβάνουν φάρμακα, μη επεμβατικές θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.
Μινοξιδίλη
Η μινοξιδίλη είναι το πλέον διαδεδομένο φάρμακο λόγω ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και εμφανίζει μικρή πιθανότητα παρενεργειών σε άνδρες και γυναίκες. Εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στα γένια ή τα φρύδια για την πρόληψη της περαιτέρω τριχόπτωσης και την ενίσχυση της τριχοφυΐας σε ένα ευρύ φάσμα τύπων αλωπεκίας.[6] Η μινοξιδίλη ενισχύει τη ροή του αίματος γύρω από τους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους των θυλάκων, τη διεύρυνση της διαμέτρου του άξονα της τρίχας και την επιμήκυνση της αναγενής φάσης.[7][8] Διατίθεται από του στόματος, με τοπικό διάλυμα ή σε ενέσιμη ενδοδερμικά μορφή. Τα αποτελέσματα της μινοξιδίλης είναι ορατά μετά από 3 – 6 μήνες και είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιοχές του σώματος.
Φιναστερίδη
Η φιναστερίδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στο τριχωτό της κεφαλής. Το φάρμακο είναι αναστολέας του ενζύμου 5α- αναγωγάση, το οποίο ευθύνεται για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), μία ορμόνη που ευθύνεται για την τριχόπτωση. Η μείωση της ποσότητας της DHT οδηγεί σε αυξημένη αναγέννηση των μαλλιών και εμποδίζει την περαιτέρω τριχόπτωση. Η τριχοφυΐα σε άλλα μέρη του σώματος δεν επηρεάζεται από τη φιναστερίδη. Διατίθεται από του στόματος ή με τοπικό διάλυμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ενήλικες άνδρες. Η χρήση του φαρμάκου απαγορεύεται στις γυναίκες γόνιμης ηλικίας, επειδή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο αρσενικό έμβρυο.
Δουταστερίδη
Η δουταστερίδη είναι ένα φάρμακο που είναι αναστολέας της 5α- αναγωγάσης, καθιστώντας το ένα είδος αντιανδρογόνου. Όπως συμβαίνει και με τη φιναστερίδη, το φάρμακο δρα μειώνοντας την παραγωγή της DHT. Και τα δύο φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η δουταστερίδη αναστέλλει τόσο την 5-άλφα-αναγωγάση τύπου Ι όσο και την 5-άλφα-αναγωγάση τύπου ΙΙ, ενώ η φιναστερίδη αναστέλλει μόνο το ένζυμο τύπου ΙΙ. Καθώς και τα δύο ισοένζυμα είναι παρόντα στους θύλακες των τριχών, η δουταστερίδη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από τη φιναστερίδη.[9][10] Όπως και η φιναστερίδη, η χρήση της δουταστερίδη πρέπει να αποφεύγεται σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας.
Μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επαρκής αριθμός μελετών δείχνει ότι η μελατονίνη βελτιώνει την πυκνότητα των τριχών του τριχωτού της κεφαλής, αυξάνοντας τη διάμετρο του άξονα της τρίχας. Η μελατονίνη μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη και την ποιότητα των μαλλιών ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ιδίως σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα μελατονίνης.[11]
Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών (PRP)
To PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι κατά κοινή ομολογία των επιστημόνων, η κορυφαία μη επεμβατική επιλογή θεραπείας της τριχόπτωσης με υψηλή αποτελεσματικότητα σχεδόν σε όλους τους τύπους αλωπεκίας.[12] Η θεραπεία είναι ασφαλής και περιλαμβάνει την έγχυση πλάσματος του δικού σας αίματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια στο τριχωτό της κεφαλής. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες που ενισχύουν την επούλωση, την αναγέννηση και την ποιότητα των μαλλιών, ακόμα και σε περιπτώσεις γυροειδής αλωπεκίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μονοθεραπεία είτε ως βοηθητικό μέσο στη συντηρητική θεραπεία ή στη μεταμόσχευση μαλλιών.
Laser LLLT
Η θεραπεία με λέιζερ χαμηλής ενέργειας (Laser LLLT) είναι μία θεραπεία που περιλαμβάνει την έκθεση του τριχωτού της κεφαλής σε χαμηλής έντασης ερυθρό φως. Η θεραπεία προτιμάται από άτομα που δεν θέλουν να λάβουν φάρμακα ή φοβούνται τις ενέσεις. Η ενέργεια που εκπέμπει το Laser διεγείρει τη ροή του αίματος, μειώνει τη φλεγμονή και διεγείρει τους θύλακες των τριχών. Το LLLT συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και στη βελτίωση του όγκου και της εμφάνισης των μαλλιών.[13][14]
Μπαρισιτινίμπη (Olumiant)
Το Olumiant είναι ένα από του στόματος φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία μπαρισιτινίμπη και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των κινασών Janus (JAK). Οι αναστολείς JAK εμποδίζουν τα μονοπάτια σηματοδότησης που πυροδοτούν φλεγμονή και αυτοάνοσες καταστάσεις. Το Olumiant έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
Θεραπείες με κορτικοστεροειδή για αυτοάνοσες καταστάσεις
Τα κορτικοστεροειδή είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά, να χορηγηθούν με ένεση στα σημεία εφαρμογής ή να ληφθούν από το στόμα. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε ήπιες έως μέτριες καταστάσεις γυροειδής αλωπεκίας. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συχνότερα στα παιδιά. Περιλαμβάνουν ουσίες, όπως η ανθραλίνη, η διφαινκυπρόνη ή ο διβουτυλεστέρας του τετραγωνικού οξέος. Οι ουσίες αυτές διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών αποσπώντας την προσοχή του ανοσοποιητικού συστήματος μακριά από τους θύλακες των τριχών. Οι ενέσεις χορηγούνται συνήθως κάθε 4 έως 8 εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.[15][16]
Συνδυασμός συντηρητικών θεραπειών
Ο συνδυασμός τοπικών και από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων με μη επεμβατικές θεραπείες, όπως PRP ή λέιζερ, μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τις παρενέργειες κάθε θεραπείας. Για παράδειγμα, η μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κορτικοστεροειδή, φιναστερίδη ή δουταστερίδη για την αύξηση της τριχοφυΐας και την πρόληψη της τριχόπτωσης. Το PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κορτικοστεροειδή, μινοξιδίλη ή μπαρισιτινίμπη για τη βελτίωση της ποιότητας και της πυκνότητας των μαλλιών. Ο δερματολόγος θα σας συστήσει ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας, την ηλικία, τον τύπο και σοβαρότητα της αλωπεκίας και άλλους παράγοντες, προκειμένου να καθορίσει ποια είναι ο η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για εσάς.
Μεταμόσχευση μαλλιών
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη οριστική λύση στην απώλεια μαλλιών. Η εμφύτευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι η πλέον σύγχρονη τεχνική. Εξάγονται ένα-προς-ένα τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή του τριχωτού με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων διαμέτρου μικρότερης του 1 χιλιοστού και εμφυτεύονται ένα-προς-ένα στη λήπτρια περιοχή που παρουσιάζει αραίωση. Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται στους 12 μήνες και είναι μόνιμα και απόλυτα φυσικά. Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, δεν αφήνει γραμμικές ουλές ή σημάδια και επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επάνοδο στην εργασία και τις δραστηριότητές του.
Γιατί να επιλέξετε την Cosmetic Derma Medicine
Στην Cosmetic Derma Medicine διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών. Εδώ και χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών με σχεδόν όλα τα είδη αλωπεκίας. Η ιατρική ομάδα μας, υπό την εποπτεία της Δρ. Αμαλίας Τσιατούρα, έχει τεράστια εμπειρία και ακολουθεί τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας. Τα αποτελέσματα των θεραπειών μας έχουν πολλάκις αποσπάσει τα θετικά σχόλια της επιστημονικής κοινότητας σε μεγάλα διεθνή ιατρικά συνέδρια.
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Συχνές Ερωτήσεις
Η αλωπεκία προκαλείται από άγχος;
Ναι, το άγχος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση ή να συμβάλει σε αυτήν. Υπάρχουν τρεις τύποι τριχόπτωσης που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από το άγχος. Αυτές είναι η τελογενής τριχόρροια, η γυροειδής αλωπεκία και η τριχοτιλλομανία. Η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με το άγχος είναι συχνά προσωρινή και σταματά όταν εξαλειφθούν τα αίτια που το προκαλούν.
Πως θα καταλάβω εάν έχω αλωπεκία; Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της αλωπεκίας εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης. Ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Τα μαλλιά πέφτουν σε τούφες.
- Κατά τόπους αραίωση μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλα μέρη του σώματος
- Κνησμός ή αίσθημα καύσου στο τριχωτό της κεφαλής
- Ερυθρότητα, φλεγμονή ή ουλές στο τριχωτό της κεφαλής
- Αλλαγές στην υφή ή την ποιότητα των μαλλιών
- Αλλαγές στο σχήμα ή την υφή των νυχιών (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Πως ξεκινά η αλωπεκία και ποια είναι τα στάδια της;
Υπάρχουν επτά στάδια ανδρικής φαλάκρας σύμφωνα με την κλίμακα Hamilton-Norwood:[17]
- Στάδιο 1: Ελάχιστη τριχόπτωση ή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών.
- Στάδιο 2: Μικρή απώλεια μαλλιών κοντά στο δέρμα μεταξύ των αυτιών και του μετώπου (στους κροτάφους).
- Στάδιο 3: Βαθιά υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών γύρω από τους κροτάφους και η γραμμή των μαλλιών μπορεί να έχει σχήμα “Μ” ή “U”.
- Στάδιο 4: Πολύ βαθιά υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και απώλεια μαλλιών στην κορυφή της κεφαλής (στεφάνη).
- Στάδιο 5: Η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών συνδέεται με το φαλακρό σημείο στην κορυφή της κεφαλής.
- Στάδιο 6: Τα μαλλιά μεταξύ των κροτάφων και της κορυφής της κεφαλής έχουν αραιώσει ή εξαφανιστεί.
- Στάδιο 7: Δεν υπάρχουν καθόλου μαλλιά στην κορυφή της κεφαλής και μένει μια λεπτή λωρίδα μαλλιών γύρω από το πλάι της κεφαλής.
Πώς μπορώ να αποφύγω την αλωπεκία;
Δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλους τους τύπους αλωπεκίας, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια. Για να αποφύγετε την αλωπεκία, όσο αυτό είναι εφικτό, μερικές συμβουλές είναι:
- Να τρώτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές βιταμίνες, θερμίδες, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
- Βρείτε τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος.
- Αποφύγετε τα χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά σφιχτά.
- Αποφύγετε τη χρήση βαφών και άλλων χημικών ουσιών στα μαλλιά.
- Ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί με την κατάλληλη διάγνωση να διαπιστώσει ιατρικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
Τι είναι ουλωτική αλωπεκία;
Η ουλωτική αλωπεκία είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη καταστροφή των θυλάκων των τριχών και αντικατάστασή τους με ουλώδη ιστό. Είναι συνήθως αποτέλεσμα φλεγμονωδών ή αυτοάνοσων διαταραχών. Μερικές φορές οφείλεται σε τραυματισμούς του δέρματος, εγκαύματα ή ορισμένες ιατρικές θεραπείες.
Τι είναι ολική αλωπεκία;
Η ολική αλωπεκία είναι μία σπάνια μορφή αλωπεκίας που έχει ως συνέπεια την πλήρη απώλεια των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής και στο σώμα. Θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σύνολο των τριχικών θυλάκων του οργανισμού, οδηγώντας σε ολική απώλεια των τριχών.