«Η είσφρυση όνυχος οδηγεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε καταστροφή της περιοχής κάτω από το νύχι και σε μόνιμη παραμόρφωση του όνυχος. Σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι διαβητικοί, η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα και εκείνη με την σειρά της σε ακρωτηριασμό του δακτύλου», αναφέρει ο Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Plastic Surgery.

Αίτια
Εμφανίζεται, κυρίως, στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται και στα άλλα δάκτυλα. Τι μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε είσφρυση όνυχος;
- Πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών, ειδικά στις γωνίες. Ίσως η πιο συχνή αιτία που προκαλεί είσφρυση όνυχος.
- Συγγενείς αιτίες (αυξημένη κυρτότητα ονύχων)
- Χρήση στενών υποδημάτων (ακατάλληλα παπούτσια)
- Τραυματισμοί της περιοχής, που συνήθως προκαλούνται από πολύ στενά υποδήματα
- Παθήσεις του μεγάλου δακτύλου
Γενικά παρατηρείται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της είσφρυσης όνυχος σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης που δεν συνοδεύεται από την χρήση κατάλληλων υποδημάτων. Είναι επίσης αρκετά συχνή η εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας λόγω της συνεχούς καταπόνησης, της ελλιπούς τοπικής υγιεινής και των ακατάλληλων υποδημάτων (στρατιωτικά άρβυλα).

Συντηρητική Θεραπεία
Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική, η οποία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και τοπική αντισηπτική φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα:
- Συχνά ποδόλουτρα (3-4 φορές την ημέρα) με αντισηπτικό σαπούνι
- Άνετα υποδήματα ή χρήση σανδαλιών
- Αντιβιοτική αγωγή, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τους gram θετικούς μικροοργανισμούς. Ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των διαβητικών ή των ανοσοκατασταλμένων θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος
- Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη
Εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση εντός ολίγων ημερών, τότε χρειάζεται επανεκτίμηση της κατάστασης από Χειρουργό. Εάν, η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, υπάρχουν συνεχείς υποτροπές ή ο ασθενής προσέλθει στον Χειρουργό με συμπτώματα δευτέρου ή τρίτου σταδίου, τότε η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνη και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.
Συνήθως η συντηρητική προσέγγιση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της τοπικής φλεγμονής, αλλά δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Όμως δρα ανακουφιστικά.

Χειρουργική Επέμβαση
Θα πρέπει να αφαιρεθεί είτε το τμήμα του προσβεβλημένου όνυχος μέχρι τη μήτρα είτε να γίνει εκτομή όλου του όνυχος, ώστε να υπάρξει οριστική λύση για τον ασθενή. Η χειρουργική θεραπείας της είσφρυσης όνυχος που ονομάζεται και πλαστική όνυχος ή ονυχεκτομή, εφόσον γίνει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε οριστική λύση του προβλήματος.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να περπατήσει άμεσα και να γυρίσει στο καθημερινό του πρόγραμμα. Πλήρης ίαση εντός περίπου τριών εβδομάδων, ενώ με άρτια χειρουργική τεχνική οι υποτροπές είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Συμπερασματικά, η είσφρυση όνυχος είναι μια πολύ συχνή παθολογία του νυχιού, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άρτια προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενή. Ιδιαίτερα σε διαβητικούς ασθενείς, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και στους πέριξ ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του οστού (οστεομυελίτις), και να οδηγήσει σε πιο δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε νοσηλεία για λήψη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.
Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται ο ασθενής να επισκεφθεί τον γιατρό στα πρώτα στάδια της φλεγμονής, έτσι ώστε με συνδυασμό συντηρητικής και απαιτούμενης χειρουργικής θεραπείας να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής.
