Είσφρυση Όνυχος

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Είσφρυση Όνυχος

Τι είναι η Είσφρυση Όνυχος

Η είσφρυση όνυχος, δηλαδή το νύχι που «μπαίνει» στο κρέας, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα νύχια, κυρίως των ποδιών. Πρόκειται για μία φλεγμονή στο νύχι, που συνοδεύεται από πόνο, τοπικό οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής, που κάποιες φορές συνοδεύονται από εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού.

Η είσφρυση όνυχος οδηγεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε καταστροφή της περιοχής κάτω από το νύχι και σε μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού. Σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι διαβητικοί, εάν αυτή η φλεγμονή μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, όπως για παράδειγμα να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα και εκείνη με την σειρά της ακόμη και στην ανάγκη για ακρωτηριασμό του δακτύλου.

 • Η είσφρυση όνυχος είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άντρες και γυναίκες

 • Ο τρόπος κοψίματος των νυχιών μπορεί να ευθύνεται για το πρόβλημα

 • Η επιλογή των σωστών παπουτσιών, που δεν πιέζουν τα δάχτυλα, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη

 • Η συντηρητική θεραπεία είναι η πρώτη συμβουλή του γιατρού

 • Εάν η φλεγμονή και ο πόνος επιμένουν, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη λύση

 • Η πλαστική όνυχος, όπως ονομάζεται, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Χειρουργική τεχνική

Εάν η φλεγμονή και ο πόνος είναι έντονα και το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία, η επιλογή που θα δώσει οριστική λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση. Ο πλαστικός χειρουργός θα αφαιρέσει είτε το τμήμα του προσβεβλημένου όνυχος μέχρι τη μήτρα είτε θα προχωρήσει σε εκτομή όλου του νυχιού, ώστε να υπάρξει οριστική λύση για τον ασθενή.

Η χειρουργική θεραπεία της είσφρυσης όνυχος που ονομάζεται και πλαστική όνυχος ή ονυχεκτομή, εφόσον γίνει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε οριστική λύση του προβλήματος.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να περπατήσει άμεσα και να γυρίσει στο καθημερινό του πρόγραμμα. Πλήρης ίαση μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ εάν η επέμβαση γίνει με άρτια χειρουργική τεχνική οι υποτροπές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

 

Η είσφρυση όνυχος θεραπεύεται με ονυχεκτομή.

Τα στάδια της φλεγμονής

 • Οίδημα

  Κατά το πρώτο στάδιο διαπιστώνουμε τοπικό οίδημα, ερύθημα και πόνο, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο έντονος.

 • Εκκροή υγρών

  Κατά το δεύτερο στάδιο η ένταση του πόνου είναι μεγαλύτερη και συνοδεύεται από εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού.

 • Ανάπτυξη υπετροφικού ιστού

  Στο τρίτο στάδιο υπάρχει ανάπτυξη υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού στην πάσχουσα πλευρά, καθώς και παρουσία έντονης φλεγμονής.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είσφρυση όνυχος

Αίτια

Συνήθως το πρόβλημα με ένα νύχι που μπαίνει στο κρέας εμφανίζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται και στα άλλα δάκτυλα. Τι μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε είσφρυση όνυχος;

 • Πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών, ειδικά στις γωνίες. Ίσως η πιο συχνή αιτία που προκαλεί είσφρυση όνυχος.
 • Συγγενείς αιτίες (αυξημένη κυρτότητα ονύχων)
 • Χρήση στενών υποδημάτων (ακατάλληλα παπούτσια)
 • Τραυματισμοί της περιοχής, που συνήθως προκαλούνται από πολύ στενά υποδήματα
 • Παθήσεις του μεγάλου δακτύλου

Γενικά παρατηρείται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της είσφρυσης όνυχος σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες ως αποτέλεσμα της ταχείας ανάπτυξης που δεν συνοδεύεται από την χρήση κατάλληλων υποδημάτων. Είναι επίσης αρκετά συχνή η εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας λόγω της συνεχούς καταπόνησης, της ελλιπούς τοπικής υγιεινής και των ακατάλληλων υποδημάτων (στρατιωτικά άρβυλα).

Είσφρυση όνυχος στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία για την είσφρυση όνυχος είναι αρχικά συντηρητική, η οποία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και τοπική αντισηπτική φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα:

 • Συχνά ποδόλουτρα (3-4 φορές την ημέρα) με αντισηπτικό σαπούνι
 • Άνετα υποδήματα ή χρήση σανδαλιών
 • Αντιβιοτική αγωγή, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τους gram θετικούς μικροοργανισμούς. Ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των διαβητικών ή των ανοσοκατασταλμένων θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος
 • Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη

Εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες, τότε χρειάζεται επανεκτίμηση της κατάστασης από χειρουργό. Εάν, η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, υπάρχουν συνεχείς υποτροπές ή ο ασθενής προσέλθει στον χειρουργό με συμπτώματα δευτέρου ή τρίτου σταδίου, τότε η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνη και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.

Συνήθως η συντηρητική προσέγγιση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της τοπικής φλεγμονής, αλλά δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Όμως δρα ανακουφιστικά.

Συντηρητική θεραπεία για την είσφρυση όνυχος.

Σημαντική η άμεση αντιμετώπιση

Η είσφρυση όνυχος είναι μια πολύ συχνή παθολογία του νυχιού, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και ολοκληρωτικά προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενή. Ιδιαίτερα σε διαβητικούς ασθενείς, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και στους γύρω ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του οστού (οστεομυελίτις), και να οδηγήσει σε πιο δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε νοσηλεία για λήψη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται ο ασθενής να επισκεφθεί τον γιατρό στα πρώτα στάδια της φλεγμονής, έτσι ώστε με συνδυασμό συντηρητικής και απαιτούμενης χειρουργικής θεραπείας να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής.

Αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος.