Εγκαύματα

Έγκαυμα ονομάζεται η ιστική καταστροφή του δέρματος λόγω της επίδρασης κάποιου βλαβερού αιτίου. Η έκταση της βλάβης εξαρτάται από την ένταση της θερμότητας και από τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτή.

Εγκαύματα
Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης Πλαστικός Χειρουργός

«Ανάλογα με το βάθος του εγκαύματος και με τα επίπεδα στοιβάδων που έχουν επηρεαστεί, τα εγκαύματα διακρίνονται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού», εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Plastic Surgery.

Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δαλιανούδης

Κατηγορίες

Ανάλογα με το βάθος τους και τις στιβάδες του δέρματος που έχουν επηρεαστεί, τα εγκαύματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

 • 1ου βαθμού:
  Η βλάβη εκτείνεται μόνο στην ανώτατη στοιβάδα του δέρματος (πχ τα εγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία). Αφορούν σε επιφανειακά εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα.
 • 2ου βαθμού:
  Η βλάβη εκτείνεται εκτός από τις ανώτερες και στις μεσαίες στοιβάδες του δέρματος και εμφανίζονται φυσαλίδες. Αποτελούν τα μερικού πάχους εγκαύματα και αφορούν στην επιδερμίδα και το μέρος του χορίου. Συνήθως με την κατάλληλη αγωγή επουλώνονται εντός τριών εβδομάδων.
 • 3ου βαθμού:
  Η καταστροφή του δέρματος στην περιοχή είναι ολική. Αποτελεί το ολικού πάχους έγκαυμα και αφορά στην επιδερμίδα και το χόριο, ενώ το βάθος του εγκαύματος εκτείνεται μέχρι και το υποδόριο λίπος.

Εκτός από το βάθος του εγκαύματος, η έκταση όσον αφορά στην ολική επιφάνεια σώματος είναι σημαντικός προγνωστικός δείκτης για την έκβαση του εγκαύματος. Υπολογίζεται ως ποσοστό της συνολικής επιφάνειας σώματος και για τον πιο εύκολο υπολογισμό της υπάρχουν ειδικά διαγράμματα υπολογισμού (διαγράμματα Lund & Browder).

Άλλος τρόπος διαχωρισμού των εγκαυμάτων είναι σε επιδερμικά (αντιστοιχούν σε αυτά του Α’ και Β’ βαθμού) και υποδερμικά (Γ’ βαθμού).

Επιδερμικό έγκαυμα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία των εγκαυμάτων εξαρτάται από το βαθμό εγκαύματος και μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 • Συντηρητική θεραπεία:
  Κάλυψη των εγκαυμάτων με βαζελινούχες γάζες, για προστασία του τραύματος από τη λοίμωξη και ανακούφιση του πόνου.
 • Χειρουργική θεραπεία:
  Αποκατάσταση των εγκαυμάτων με τη χρήση δερματικών μοσχευμάτων που προέρχονται από άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία επεμβάσεις για την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών.

Στην Advanced Plastic Surgery, μέλος του Ιατρικού Ομίλου CDM Medical Group, κάνουμε την αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση ενός εγκαύματος καθώς και την παρακολούθηση της πορείας ενός εγκαύματος που δεν χρήζει νοσηλείας σε ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων.

Έγκαυμα 1ου βαθμού στο χέρι.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL