Εγκαύματα

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Εγκαύματα: Βαθμοί και Αντιμετώπιση

Τι είναι το Έγκαυμα

Έγκαυμα ονομάζεται η καταστροφή των ιστών του δέρματος λόγω επαφής με φωτιά, με καυστική ουσία ή άλλο παρεμφερές αίτιο. Η έκταση της βλάβης εξαρτάται από την ένταση της θερμότητας και από τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτή.

Ανάλογα με το βάθος του εγκαύματος και με τα επίπεδα στοιβάδων που έχουν επηρεαστεί, τα εγκαύματα διακρίνονται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού.

 • Ένα έγκαυμα μπορεί να αφήσει ουλή που εκτός από πρόβλημα αισθητικής δυσχεραίνει την κίνηση

 • Η άμεση αντιμετώπιση ενός εγκαύματος θα συμβάλλει στην καλύτερη αποκατάστασή του

 • Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει το προσβεβλημένο δέρμα και τις ουλές από έγκαυμα

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εγκαύματα

Κατηγορίες και διαβάθμιση

Ανάλογα με το βάθος τους και τις στιβάδες του δέρματος που έχουν επηρεαστεί, τα εγκαύματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

 • 1ου βαθμού:
  Η βλάβη εκτείνεται μόνο στην ανώτατη στοιβάδα του δέρματος (πχ τα εγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία). Αφορούν σε επιφανειακά εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα.
 • 2ου βαθμού:
  Η βλάβη εκτείνεται εκτός από τις ανώτερες και στις μεσαίες στοιβάδες του δέρματος και εμφανίζονται φυσαλίδες. Αποτελούν τα μερικού πάχους εγκαύματα και αφορούν στην επιδερμίδα και το μέρος του χορίου. Συνήθως με την κατάλληλη αγωγή επουλώνονται εντός τριών εβδομάδων.
 • 3ου βαθμού:
  Η καταστροφή του δέρματος στην περιοχή είναι ολική. Αποτελεί το ολικού πάχους έγκαυμα και αφορά στην επιδερμίδα και το χόριο, ενώ το βάθος του εγκαύματος εκτείνεται μέχρι και το υποδόριο λίπος.

Εκτός από το βάθος του εγκαύματος, η έκταση όσον αφορά στην ολική επιφάνεια σώματος είναι σημαντικός προγνωστικός δείκτης για την έκβαση του εγκαύματος. Υπολογίζεται ως ποσοστό της συνολικής επιφάνειας σώματος και για τον πιο εύκολο υπολογισμό της υπάρχουν ειδικά διαγράμματα υπολογισμού (διαγράμματα Lund & Browder).

Κατηγορίες εγκαυμάτων.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία των εγκαυμάτων εξαρτάται από το βαθμό εγκαύματος και μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

 • Συντηρητική θεραπεία: Κάλυψη των εγκαυμάτων με βαζελινούχες γάζες, για προστασία του τραύματος από τη λοίμωξη και ανακούφιση του πόνου.
 • Χειρουργική θεραπεία: Αποκατάσταση των εγκαυμάτων με τη χρήση δερματικών μοσχευμάτων που προέρχονται από άλλα σημεία του σώματος. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία επεμβάσεις για την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών.
Τρόποι αντιμετώπισης εγκαυμάτων.

Παρακολούθηση

Στην Advanced Plastic Surgery, μέλος του Ιατρικού Ομίλου CDM Medical Group, κάνουμε την αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση ενός εγκαύματος καθώς και την παρακολούθηση της πορείας ενός εγκαύματος που δεν χρήζει νοσηλείας σε ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων.

Παρακολούθηση εγκαύματος.