Αφαίρεση Τατουάζ

Είτε πρόκειται για κατασταλαγμένη έκφραση απελευθέρωσης είτε για παρορμητική απόφαση της στιγμής για την οποία μετανιώσαμε, η θεραπεία Αφαίρεσης Tattoo με Laser «σβήνει» με επιτυχία τα tattoo που, μέχρι πρότινος, θεωρούσαμε «ανεξίτηλα».

Αφαίρεση Τατουάζ
Δρ. Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

«Οι λόγοι αφαίρεσης του τατουάζ μπορεί να είναι κοινωνικοί, πολιτιστικοί ή να είναι αποτέλεσμα ενός όχι τόσο αισθητικά επιτυχημένου αποτελέσματος. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ωθεί κάποιον στο να θέλει να απαλλαγεί από αυτό, η σύγχρονη Δερματολογία μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα το κρατήσουμε, κάνοντας την Αφαίρεση Tattoo, σε λίγες μόλις συνεδρίες, πραγματικότητα» εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Τρόποι Αφαίρεσης Τατουάζ

Η Αφαίρεση τατουάζ αποτελούσε πάντα πρόκληση για τον κλάδο της Δερματολογίας, καθώς κάθε tattoo είναι μοναδικό και απαιτεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί πολλοί τρόποι αφαίρεσης tattoo, όπως η χρήση Καυστικών Οξέων (π.χ. TCA), η Δερμοαπόξεση, η Διαθερμία, η Κρυοχειρουργική και η τοπική χειρουργική αφαίρεση του σχεδίου με Πλαστική επέμβαση. Στην πλειοψηφία τους, οι μέθοδοι αυτοί κατέλειπαν κάποιο άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα, όπως ουλές, δυσχρωμίες και έγκαυμα που ταλαιπωρούσε τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η είσοδος του laser στον τομέα της Δερματολογίας έφερε την επανάσταση σε πλήθος θεραπευτικών και αισθητικών εφαρμογών και το πρόβλημα της Αφαίρεσης Tattoo δεν θα μπορούσε να μην είναι μια από αυτές.

Πλεονεκτήματα αφαίρεσης τατουάζ με laser

 • Πρακτικά Ανώδυνη

 • Χωρίς Ουλές

 • Απόλυτα Ασφαλής

Αφαίρεση τατουάζ με το σύγχρονο Q-Switch Laser

Το σβήσιμο τατουάζ με laser αποτελεί τη μόνη κλινικά αποδεδειγμένη μέθοδο αφαίρεσης των tattoo που προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς εγκαύματα και αντιαισθητικές ουλές.

Στην Cosmetic Derma Medicine διαθέτουμε τα πρωτοποριακά Q-Switch laser Alexandrite και Q-Switch laser ND-Yag τα οποία εκτελούν επιλεκτική φωτοθερμόλυση της χρωστικής του tattoo, διασπώντας τους κόκκους της χρωστικής σε μικρά τεμαχίδια τα οποία, στη συνέχεια, αποβάλλονται σταδιακά από τον οργανισμό μας, αφήνοντας ταυτόχρονα ανέπαφους τους γύρω ιστούς.

Αφαίρεση της χρωστικής του τατουάζ με laser.
Αφαίρεση τατουάζ στην πλάτη με laser.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται

Η Αφαίρεση Τατουάζ με Laser μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και του προσώπου υπάρχει, όπως:

 • Φρύδια
 • Στήθος
 • Κνήμες – Γλουτοί
 • Ώμοι
 • Πλάτη

και πολλές άλλες περιοχές.

YouTube video

Αποτελέσματα Πριν – Μετά

Η πλήρης αφαίρεση τατουάζ επιτυγχάνεται μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου συνεδριών, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τον Δερματολόγο ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ και την περιοχή του δέρματος που καταλαμβάνει, τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται, το βάθος διείσδυσής τους στο δέρμα, την ποσότητα και το είδος του υλικού, το πόσο πρόσφατα και επαγγελματικά έγινε το τατουάζ και το χρώμα του δέρματος του ενδιαφερόμενου.

 • Αποτέλεσμα αφαίρεσης τατουάζ στον μηρό πριν και μετά.
 • Αποτέλεσμα αφαίρεσης τατουάζ στον ώμο πριν και μετά.
 • Αποτέλεσμα αφαίρεσης τατουάζ στο στήθος πριν και μετά.

Συχνές Ερωτήσεις

Αφαίρεση Τατουάζ

Ποιο laser είναι το καλύτερο για την αφαίρεση τατουάζ;

Στην Cosmetic Derma Medicine χρησιμοποιείται το Q-Switched ND:Yag Laser που είναι το πιο εξειδικευμένο και ειδικό laser για την αφαίρεση τατουάζ. Είναι η μόνη αποδεκτή μέθοδος για να αφαιρέσουμε ένα τατουάζ σήμερα, και το μόνο μηχάνημα που μπορεί να εγγυηθεί σωστή αφαίρεση χωρίς σημάδια και ουλές.

Πρόκειται για laser που εκπέμπουν σε πολύ μικρή διάρκεια παλμού pico-second ή nano-second, με αποτέλεσμα έτσι να σπάνε τα κοκκία της χρωστικής και να μπορούμε να εξαλείψουμε τα περισσότερα σχεδόν χρώματα που μπορεί να έχει ένα τατουάζ.

Το Q – Switch laser έχει 3 μήκη κύματος: Q-Switched ND:Yag στα 1064 και 532 nm και Q-Switched Αλεξανδρίτης Laser στα 755 nm.

Μπορεί για παράδειγμα, να είναι Αλεξανδρίτης ή μπορεί να είναι ND-YAG. Αλλά η τεχνολογία Q – Switch σημαίνει ότι έχει πολύ μικρή διάρκεια παλμού, η οποία κυμαίνεται από pico-second μέχρι nano-second.

Με ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοακουστικό φαινόμενο, η δέσμη του laser πάει και διασπά τα κοκκία της χρωστικής σε πολύ μικρότερα τεμάχια και στη συνέχεια αυτά απορροφώνται και αποβάλλονται από τον οργανισμό μας μέσω της λεμφικής κυκλοφορίας.

Υπάρχουν διάφορα μήκη κύματος που πιάνουν διαφορετικά χρώματα, για παράδειγμα το Q–Switch Αλεξανδρίτη πιάνει τα πιο σκουρόχρωμα τατουάζ, ενώ το Q – Switch ND-YAG πιάνει τα κόκκινα και τα πιο ανοιχτόχρωμα τατουάζ.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για την πλήρη αφαίρεση τατουάζ;

Για την αφαίρεση τατουάζ με Laser χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες. Ο αριθμός των συνεδριών που μπορεί να απαιτηθεί ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθός του και την έκταση του δέρματος που καταλαμβάνει, τις χρωστικές που έχουν χρησιμοποιηθεί, το βάθος εισχώρησης τους στο δέρμα, την ποσότητα και το είδος του υλικού, το πόσο πρόσφατο και επαγγελματικά φτιαγμένο είναι το τατουάζ αλλά και το χρώμα του δέρματος του ενδιαφερόμενου. Συνηθέστερα, χρειάζονται περίπου 5 – 8 συνεδρίες.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των συνεδριών πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να προλαβαίνει ο οργανισμός να αποβάλλει φυσικά τους αποδομημένους κόκκους της χρωστικής, ενδεικτικά 4-6 εβδομάδες καθώς πρέπει να δώσουμε το χρόνο στο δέρμα να αποβάλλει το μελάνι και να επουλωθεί πλήρως πριν την επόμενη συνεδρία.

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστεί για να πετύχουμε πλήρη αφαίρεση του τατουάζ καθορίζεται από τον Δερματολόγο αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες.

Πονάει η Αφαίρεση Τατουάζ με Laser;

Πριν τη θεραπεία Αφαίρεσης Τατουάζ με Laser εφαρμόζεται τοπική αναισθητική κρέμα και έτσι η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη. Η θεραπεία Laser Αφαίρεσης Τατουάζ δεν προκαλεί λύση της συνέχειας του δέρματος και δεν προκαλεί ουλές και σημάδια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως όταν το τατουάζ είναι μεγάλο μπορούμε να εφαρμόσουμε ενέσιμη αναισθησία. Μετά την εφαρμογή του laser εμφανίζεται το χρώμα λίγο πιο έντονο και είναι ψηλαφιστές οι γραμμές του τατουάζ, ενώ στη συνέχεια σταδιακά απομακρύνεται η χρωστική.

Κατά συνέπεια, η διαδικασία είναι απόλυτα ανεκτή από τον ασθενή.

Ποια είναι η διαδικασία για την αφαίρεση τατουάζ με laser;

Ο ασθενής επισκέπτεται την κλινική, αξιολογείται το μέγεθος του τατουάζ και το εάν μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία. Εφαρμόζεται συνήθως τοπική αναισθητική κρέμα, καθώς ενδέχεται να προκληθεί ελαφρύς πόνος ή αίσθημα καψίματος.

Σε κάποια τατουάζ τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε ακόμα και ενέσιμη αναισθησία. Για να ξεκινήσει η σάρωση του τατουάζ, θα πρέπει τόσο ο ασθενής, όσο και ο δερματολόγος να φορούν τα ειδικά γυαλιά, γιατί πρόκειται για μία πολύ ισχυρή δέσμη laser.

Ανάλογα με τα χρώματα τα οποία έχει, μπορεί με ένα μήκος κύματος να περάσουμε για παράδειγμα τα πιο σκουρόχρωμα σημεία και με ένα άλλο μήκος κύματος, τα πιο ανοιχτόχρωμα, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αφαίρεση ενός τατουάζ.

Η αφαίρεση τατουάζ γίνεται σε όλες τις περιόδους του χρόνου;

Καλό είναι η αφαίρεση του τατουάζ να γίνεται σε περιόδους του χρόνου που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Το δέρμα δεν πρέπει να είναι πολύ μαυρισμένο ή κόκκινο από τον ήλιο, να μην υπάρχει απολέπιση και λύση της συνέχειας του δέρματος. Επομένως, σίγουρα ο χειμώνας είναι η πιο κατάλληλη περίοδος.

Παρ’ όλα αυτά με τα εξειδικευμένα laser που υπάρχουν σήμερα και τις σωστές εντάσεις, μπορούμε να επέμβουμε και σε πιο ζεστούς μήνες, με ιδιαίτερη προσοχή βέβαια.

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το κόστος της αφαίρεσης τατουάζ;

Το κόστος της αφαίρεσης ενός τατουάζ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, εξαρτάται από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιείται, καθώς τα εξειδικευμένα μηχανήματα, τα Q – Switch έχουν υψηλό κόστος. Εξαρτάται επίσης από τον γιατρό που θα εφαρμόσει το laser, ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος δερματολόγος και δεν πρέπει να είναι κάποιος απλός χειριστής ενός laser.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος σχετίζονται με το μέγεθος του τατουάζ, από το πόσες συνεδρίες θα απαιτηθούν,- κάτι το οποίο έχει να κάνει με τα χρώματα που έχει ένα τατουάζ,- με το αν το τατουάζ είναι επαγγελματικό ή όχι, και με το βάθος της χρωστικής.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες αυξάνουν τον αριθμό των συνεδριών και κατ’ επέκταση και το κόστος.

Υπάρχουν παρενέργειες από την αφαίρεση τατουάζ με laser;

Μετά από κάθε συνεδρία με laser, ενδέχεται να παρατηρηθεί λεύκανση του τατουάζ και οφείλεται στην επιλεκτική απορρόφηση της ακτίνας laser από τη χρωστική. Άλλες πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν την εμφάνιση μικρού αιματώματος (κυρίως στα σημεία που η χρωστική είναι εντονότερη) και τον ερεθισμό της περιοχής. Απαιτούν τοπική φροντίδα από τον δερματολόγο και υποχωρούν σύντομα, καθώς απορροφώνται και δεν έχουμε κάποια μακροχρόνια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Αφήνει ουλές η αφαίρεση τατουάζ με laser;

Όταν γίνεται χρήση του Q – Switch laser, είτε αυτό είναι ND-YAG είτε Αλεξανδρίτης δεν έχουμε ουλές γιατί λειτουργεί μέσω του φωτοακουστικού φαινομένου, δεν λειτουργεί μέσω της θερμότητας και του καψίματος. Επομένως, δεν έχουμε λύση της συνέχειας του δέρματος με αποτέλεσμα να μην έχουμε και ουλές. Όταν ακολουθούνται τα κατάλληλα πρωτόκολλα laser, καθώς και η φροντίδα της περιοχής από τον δερματολόγο, είναι δύσκολο ο ασθενής να εμφανίσει ουλές.

Το laser αφαιρεί όλα τα τατουάζ;

Με το Laser μπορούμε να «σβήσουμε» τατουάζ διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ευκολότερα απομακρύνονται τα σκούρα χρώματα όπως το μπλε, το μαύρο και το γκρι. Με το σύγχρονο όμως Q-Switched Laser, και τα πολλαπλά μήκη κύματος που περιέχει το συγκεκριμένο μηχάνημα, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και σε πιο ανοιχτά χρώματα όπως στο κόκκινο, στο κίτρινο, στο πράσινο και στο γαλάζιο.

Με το συγκεκριμένο λέιζερ μπορεί επίσης να γίνει αφαίρεση τατουάζ φρυδιών, καθώς και αφαίρεση μόνιμου μακιγιάζ, όπως για παράδειγμα στο περίγραμμα των χειλιών. Ωστόσο, μια δυσκολία υπάρχει πάντα όταν το τατουάζ εντοπίζεται σε περιοχές με τρίχες. Για παράδειγμα, στα φρύδια, στο τριχωτό της κεφαλής, εκεί μπορούν να αποχρωματιστούν και οι τρίχες. Επίσης και τα τατουάζ που αποτελούν μόνιμο μακιγιάζ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεσή τους, ώστε να μην τραυματίσουμε τις δομές του προσώπου.

Το Q-Switched ND:Yag Laser μπορεί να εφαρμοστεί επίσης σε κηλίδες, πανάδες που είναι ανθεκτικές στη χρήση Fractional Laser και CO2 Laser με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αφαιρεθεί ένα τατουάζ;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας στην αφαίρεση τατουάζ. Το μέγεθος ενός τατουάζ είναι πολύ σημαντικό. Ένα πολύ μεγάλο τατουάζ θα χρειαστεί αρκετές συνεδρίες, καθώς δεν μπορούμε σε μία συνεδρία να εφαρμόσουμε το laser σε όλη την έκταση του.

Επίσης, σημασία έχουν και τα χρώματα του τατουάζ. Τα πιο σκουρόχρωμα τατουάζ αφαιρούνται πολύ πιο εύκολα, όπως το καφέ, το μαύρο, το γκρι, ενώ πιο ανοιχτόχρωμα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το ανοιχτό πράσινο είναι πιο δύσκολα χρώματα στην αφαίρεση.

Άλλοι παράγοντες είναι το πόσο πρόσφατο είναι ένα τατουάζ. Το βάθος ενός τατουάζ παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης και εάν έχει γίνει από επαγγελματία ή όχι. Κι αυτό, γιατί όταν το τατουάζ γίνεται από επαγγελματία, το χρώμα βρίσκεται στην ίδια στοιβάδα του δέρματος και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις, ενώ σε ένα ερασιτεχνικό τατουάζ μπορεί το βάθος να ποικίλλει και έτσι να μην έχουμε σωστή και πλήρη αφαίρεση.

Μπορώ να κάνω κάλυψη με άλλο τατουάζ στο σημείο που είχε προηγηθεί αφαίρεση τατουάζ;

Εφόσον ολοκληρωθεί η αφαίρεση τατουάζ και παρέλθουν τουλάχιστον 2 μήνες, τότε μπορεί να γίνει κάλυψη με άλλο τατουάζ.

Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής πριν και μετά την αφαίρεση;

Πριν την αφαίρεση θα πρέπει ο ασθενής να προσέξει το δέρμα του να είναι άθικτο, να μην έχει κάποιο τραυματισμό ή κάποιο ερεθισμό, να μην έχει δηλαδή κάποια δερματίτιδα ή κάποια αμυχή στο δέρμα του και φυσικά να μην είναι πολύ μαυρισμένο ή καμένο από τον ήλιο. Το δέρμα θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένο και ενυδατωμένο.

Στη συνέχεια, αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής είναι να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες κρέμες ανάπλασης και αντηλιακής προστασίας που θα συστήσει ο δερματολόγος, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια επίδραση από τον ήλιο, και να έχουμε ταχεία επούλωση και σωστό αποτέλεσμα.

Τι να προσέξουν όσοι σκοπεύουν να αφαιρέσουν το τατουάζ τους;

Όσοι θέλουν να κάνουν αφαίρεση τατουάζ θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, με το κατάλληλο μηχάνημα.

Δεν είναι ένα μηχάνημα που βρίσκεται σε όλα τα δερματολογικά ιατρεία. Είναι πολύ εξειδικευμένο μηχάνημα, πολύ ακριβό και λίγα είναι τα κέντρα που διαθέτουν το Q – Switch laser, είτε αυτό είναι ND-YAG, είτε είναι Αλεξανδρίτης.

Επομένως πρέπει κανείς να αναζητήσει τον κατάλληλο γιατρό, το κατάλληλο κέντρο, να δει δουλειές του γιατρού, να δει το πριν και το μετά, να δει live ασθενείς πολλές φορές, έτσι ώστε να επιλέξει σωστά που θα το αφαιρέσει και να έχει το σωστό αποτέλεσμα.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για αφαίρεση τατουάζ;

Στην Cosmetic Derma Medicine διαθέτουμε Q-Switch laser τελευταίας γενιάς picosecond και nanosecond, πολύ μικρής διάρκειας παλμού και 2 διαφορετικών μηκών κύματος, τόσο Αλεξανδρίτη όσο και ND-YAG.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την αφαίρεση ενός τατουάζ όσα χρώματα και εάν αυτό έχει, όσο μεγάλο και εάν είναι με σωστό τρόπο, χωρίς παρενέργειες και με ασφάλεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL