Ανδρογενετική Αλωπεκία, Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπείες

Η ανδρογενετική αλωπεκία, επίσης γνωστή ως ανδρικού τύπου αλωπεκία, είναι ο πιο συνήθης τύπος τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Τι είναι

Ο όρος ανδρογενετική αλωπεκία χρησιμοποιείται για να υποδηλωθεί η επίδραση του γενετικού υποβάθρου και των ανδρογόνων σ’ αυτή την πάθηση.

Πρόκειται για μια μορφή αλωπεκίας που προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων που προκαλούν συρρίκνωση των τριχοθυλακίων, συντόμευση του κύκλου ζωής της τρίχας και παραγωγή αδύναμων και λεπτότερων μαλλιών.

Η ανδρογενετική αλωπεκία αναπτύσσεται προοδευτικά και μπορεί συχνά να οδηγήσει σε εκτεταμένη φαλάκρα στους άντρες και πιο σπάνια στις γυναίκες. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, εξαιρουμένης της μεταμόσχευσης μαλλιών, διάφορες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την τριχόπτωση και να ενισχύσουν την τριχοφυΐα.

Οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία παρατηρούν αρχικά μια μικρή υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών σε σχήμα “Μ”. Αυτή η τριχόπτωση εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την κεφαλή, εξαιρουμένων των βρεγματικών και ινιακών περιοχών.

Στις γυναίκες, η πάθηση συχνά προκαλεί αραίωση των μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, ιδίως στην κορυφή, ενώ η γραμμή των μαλλιών δεν υποχωρεί.

Τα αίτια

Κληρονομικά αίτια

Η κύρια αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι μια γενετική προδιάθεση που κληρονομείται από τον έναν ή και τους δύο γονείς. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με την παρουσία του γονιδίου του υποδοχέα των ανδρογόνων στο χρωμόσωμα Χ. Το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την ανδρική ορμόνη του φύλου, την τεστοστερόνη, και τη μετατρέπει στη δραστική μορφή της, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Στα άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία, οι θύλακες των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής είναι πιο ευαίσθητοι στη DHT, γεγονός που τους προκαλεί συρρίκνωση. Με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες των τριχών γίνονται τόσο μικροί που δεν είναι πλέον σε θέση να παράγουν τρίχες, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

Ένας γιος του οποίου ο πατέρας πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία έχει πέντε έως έξι φορές αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει αυτή την πάθηση.

Ορμονικά αίτια

Εκτός από την κληρονομικότητα, η ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζεται επίσης από ορμονικούς παράγοντες. Η DHT μετατρέπεται από την τεστοστερόνη με τη βοήθεια του ενζύμου 5-α-αναγωγάση. Οι ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την παραγωγή της 5-άλφα αναγωγάσης, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση, μπορούν να επιδεινώσουν την τριχόπτωση σε άτομα με γενετική προδιάθεση για ανδρογενετική αλωπεκία.

Άλλα αίτια

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανδρογενετική αλωπεκία περιλαμβάνουν την ηλικία, το άγχος, τη λήψη κάποιων φαρμάκων και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η θυρεοειδοπάθεια και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Ηλικίες

Το ποσοστό των ατόμων με ανδρογενετική αλωπεκία αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζοντας σχεδόν το 50% των ανδρών και το 25% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η συχνότητα και η σοβαρότητα της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Στην ηλικία των 30 ετών, περίπου το 30% των αντρών εμφανίζει την πάθηση.

Ένας γιος του οποίου ο πατέρας πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία έχει πέντε έως έξι φορές αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει αυτή την πάθηση.

Το 70% των ανδρών ηλικίας 70 ετών πάσχει από κάποιο βαθμό ανδρογενετικής αλωπεκίας. Σε έρευνα διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των ανδρών ηλικίας 18 – 49 ετών με μέτρια έως εκτεταμένη τριχόπτωση (τύπου ΙΙΙ ή μεγαλύτερη της κλίμακας Norwood) ανέρχεται σε 42%. Το ποσοστό των ανδρών με μέτρια έως εκτεταμένη τριχόπτωση αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, κυμαινόμενο από 16% για τους άνδρες 18-29 ετών έως 53% στις ηλικίες 40-49 ετών. Το 12% των ανδρών ταξινομείται ως άτομα με κυρίως μετωπιαία αλωπεκία.

Στις γυναίκες, οι περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας πριν την εμμηνόπαυση ανέρχονται στο 5 – 10% και φτάνει στο 20 – 30% μετά την εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στους άνδρες, το πρώτο σημάδι της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι συχνά η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών που με αργό ρυθμό εξελίσσεται σε ένα πεταλοειδές μοτίβο τριχόπτωσης στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό το μοτίβο προκαλείται από τη συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση.

Ανεξάρτητα από το φύλο, τα συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας συνήθως εξελίσσονται αργά και μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό ή αίσθημα καύσου στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν οφείλεται κάθε τριχόπτωση σε ανδρογενετική αλωπεκία και ότι άλλες ιατρικές καταστάσεις ή παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ζητήσετε αξιολόγηση από εξειδικευμένο στην τριχόπτωση ιατρό για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία της τριχόπτωσης και τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Συμπτώματα και στάδια ανδρογενετικής αλωπεκίας σε άνδρες και γυναίκες.

Οι άνδρες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αραίωση των μαλλιών στην κορυφή, η οποία τελικά θα συγχωνευτεί με την υποχωρούσα εμπρόσθια γραμμή των μαλλιών, με αποτέλεσμα την επέκταση της αλωπεκίας.

Στις γυναίκες, η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλεί συνήθως διάχυτη αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία είναι πιο αισθητή στην κορυφή της κεφαλής. Σε αντίθεση με τους άνδρες, η τριχόπτωση στις γυναίκες δεν οδηγεί συνήθως σε ολική αλωπεκία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της χωρίστρας ή σε ορατή αραίωση μαλλιών όταν αυτά τραβιούνται προς τα πίσω. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αυξημένη απόπτωση μαλλιών κατά το λούσιμο ή το βούρτσισμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας βασίζεται συνήθως σε έναν συνδυασμό ιατρικού ιστορικού, κλινικής εξέτασης και εργαστηριακών εξετάσεων.

Πρόσθετες εξετάσεις, όπως η τριχοσκόπηση, το φωτοτριχοριζόγραμμα  και το τεστ DNA, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα αίτια, την έκταση, τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης ή την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο ιατρό για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ιατρικό ιστορικό

Ο ιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με την έναρξη και την εξέλιξη της τριχόπτωσης, τυχόν συναφή συμπτώματα, ποια φάρμακα λαμβάνετε και το οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας.

Φυσική εξέταση

Περιλαμβάνει εξέταση του τριχωτού της κεφαλής για συμπτώματα τριχόπτωσης, όπως η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, η αραίωση των μαλλιών ή τυχόν φαλακρά σημεία. Ο ιατρός μπορεί επίσης να εκτελέσει μια δοκιμασία έλξης μαλλιών (pull test) για να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επιπέδων των ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η DHT, καθώς και για τον αποκλεισμό άλλων ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση ή να συνυπάρχουν με την ανδρογενετική αλωπεκία, όπως η πάθηση του θυρεοειδούς ή η έλλειψη σιδήρου.

Βιοψία του τριχωτού της κεφαλής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός πραγματοποιεί βιοψία για να εξετάσει ένα μικρό δείγμα του ιστού του τριχωτού της κεφαλής στο μικροσκόπιο. Η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης της ανδρογενετικής αλωπεκίας και στον αποκλεισμό άλλων τύπων τριχόπτωσης.

Εξέταση DNA

Το DNA τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με την ανδρογενετική αλωπεκία. Η γενετική εξέταση μπορεί να εντοπίσει παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με την πάθηση, όπως το γονίδιο του υποδοχέα ανδρογόνων και το γονίδιο της 5-άλφα αναγωγάσης.

Τριχοσκόπηση

Η τριχοσκόπηση περιλαμβάνει τη χρήση ειδικής μικροκάμερας για την εξέταση του τριχωτού της κεφαλής και των τριχοθυλακίων. Μπορεί να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την έκταση και τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης, καθώς και να βοηθήσει στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Τριχοριζόγραμμα

Το τριχοριζόγραμμα περιλαμβάνει τη μικροσκοπική εξέταση των τριχών που αφαιρούνται από το τριχωτό της κεφαλής και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του στελέχους και του θύλακα της τρίχας. Δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού των αιτίων της τριχόπτωσης, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία για να την αντιμετωπίσουμε.

Ψηφιακό φωτοτριχοριζόγραμμα

Το ψηφιακό φωτοτριχοριζόγραμμα είναι μία σύγχρονη μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και την παρακολούθηση της πορείας της ανδρογενετικής αλωπεκίας και άλλων μη ουλωτικών τύπων αλωπεκίας. Απαιτείται η λήψη φωτογραφιών μίας προεπιλεγμένης περιοχής του τριχωτού ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα και ακολουθεί η επεξεργασία των πληροφοριών μέσω ενός εξειδικευμένου λογισμικού στον υπολογιστή.

Θεραπεία

Εάν πάσχετε από ανδρογενετική αλωπεκία ανδρικού ή γυναικείου τύπου, υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών, όπως φάρμακα σε χάπια ή τοπικά διαλύματα, θεραπεία με laser, αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών ή και χειρουργική επέμβαση. Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανάπτυξη των τριχών.

Ας δούμε αναλυτικά τις θεραπείες για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που διατίθεται σε χάπια ή με τοπική εφαρμογή για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η μινοξιδίλη δρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών, προάγοντας την ανάπτυξη των τριχών και παρατείνοντας την αναγεννητική φάση του κύκλου των τριχών. Η θεραπεία με μινοξιδίλη μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες προτού γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για όσο χρονικό διάστημα ο ασθενής την λαμβάνει.

Φιναστερίδη

Η φιναστερίδη είναι ένα φάρμακο που διατίθεται σε χάπια και τοπικές μορφές για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Λειτουργεί εμποδίζοντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια ορμόνη που προκαλεί τριχόπτωση. Η φιναστερίδη μπορεί να χρειαστεί έως και έξι μήνες για να αρχίσει να δρα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για όσο χρονικό διάστημα ο ασθενής την λαμβάνει.

Δουταστερίδη

Η δουταστερίδη είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο που, όπως και η φιναστερίδη, αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), την ορμόνη που ευθύνεται για την ανδρογενετική αλωπεκία. Χρησιμοποιείται off-label για τη θεραπεία της τριχόπτωσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Σπιρονολακτόνη

Η σπιρονολακτόνη είναι ένα φάρμακο που δείχνει να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες. Λειτουργεί μέσω του αποκλεισμού των ανδρογόνων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Δεν συστήνεται στους άνδρες λόγω του κινδύνου πρόκλησης γυναικομαστίας. Η σπιρονολακτόνη μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να παράγει ορατά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για όσο χρονικό διάστημα ο ασθενής την λαμβάνει.

Μπαρισιτινίμπη

Η μπαρισιτινίμπη είναι ένα νέο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο διατίθεται με την επωνυμία Olumiant και είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γυροειδής αλωπεκίας. Διατίθεται εδώ και χρόνια σε χάπια και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δρα ως αναστολέας των ενζύμων JAK1 και JAK2 που ενέχονται στην τριχόπτωση. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Σετιριζίνη

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της σετιριζίνης, ενός αντιισταμινικού φαρμάκου, για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Θεραπεία με Laser χαμηλής ισχύος (LLLT)

To Laser LLLT είναι αποτελεσματικό στην ανάπτυξη των μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία (AGA) ή σε τριχόπτωση από χημειοθεραπεία. Η θεραπεία με laser στα μαλλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αποκατάσταση των θυλάκων της τρίχας, καθώς διεγείρει τη φάση του φυσικού κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, με αποτέλεσμα την παραγωγή νέας τριχοφυΐας, με φυσικό τρόπο.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών περιλαμβάνει την έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς στο τριχωτό της κεφαλής για την ενίσχυση της τριχοφυΐας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Εξωσώματα

Τα εξωσώματα είναι μικρά σωματίδια που περιέχουν αυξητικούς παράγοντες και μπορούν να εγχυθούν στο τριχωτό της κεφαλής για την ενίσχυση της τριχοφυΐας. Περιορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της τριχόπτωσης, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.

Βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα περιλαμβάνει την έγχυση βλαστοκυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής για την ενίσχυση της τριχοφυΐας. Η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την ανδρογενετική αλωπεκία είναι περιορισμένη και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη μόνιμη λύση ενάντια στην τριχόπτωση. Περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση τριχοθυλακίων από ένα τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και τη μεταμόσχευσή τους σε μια άλλη περιοχή της κεφαλής όπου έχουν χαθεί τα μαλλιά.

Αυτές οι θεραπείες αποτελούν πολύ καλές επιλογές για όσους επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωσή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν λειτουργούν όλες οι θεραπείες για όλους και ότι ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην τριχόπτωση ιατρό για να καθορίσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς.

Είναι σημαντικό για τα άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία να ερευνούν και να αξιολογούν διάφορες κλινικές με βάση τη φήμη τους, την εμπειρία τους και τις κριτικές των ασθενών. Eίναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε μια κλινική ή έναν πάροχο που προσφέρει ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους στόχους σας. Η αναζήτηση ενός εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρού είναι το κλειδί για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ικανοποίησης των προσδοκιών σας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με την πάροδο του χρόνου. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία. Επικοινωνήστε μαζί μας μόλις παρατηρήσετε σημάδια της νόσου, ειδικά εάν σας προκαλεί άγχος ή κατάθλιψη. Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να την σταματήσουν ή να την αναστρέψουν, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.

YouTube video

Βιβλιογραφία

Το άρθρο ελέγχθηκε από την δερματολόγο και Επιστημονική Διευθύντρια της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine Δρ Αμαλία Τσιατούρα στις 27/04/2023.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL