Σετιριζίνη: Θεραπεία για γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία

Σετιριζίνη: Το νέο φάρμακο για γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία

Η εφαρμογή διαλύματος σετιριζίνης για τοπική εφαρμογή αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη κλινική έρευνα.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο συνήθης τύπος προοδευτικής τριχόπτωσης. Είναι μια πάθηση που συχνά οφείλεται σε γενετική προδιάθεση με ποικίλο βαθμό βαρύτητας, ηλικία έναρξης και εντόπιση της τριχόπτωσης.

Τι είναι η σετιριζίνη και πως βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η σετιριζίνη είναι ένα αντιισταμινικό χάπι δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, της δερματίτιδας και της κνίδωσης. Αυτό το φάρμακο πωλείται μεταξύ άλλων και με την επωνυμία Zyrtec και λαμβάνεται από το στόμα.

Η σετιριζίνη, είναι ένας ασφαλής αναστολέας των υποδοχέων Η1 ισταμίνης και χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σετιριζίνη προκαλεί σημαντική μείωση τόσο στη συγκέντρωση των φλεγμονωδών κυττάρων όσο και στην παραγωγή PGD2.[3] Το PGD2 είναι μια πρωτεΐνη  (προσταγλανδίνη), τα επίπεδα της οποίας έχει παρατηρηθεί ότι είναι τρεις φορές υψηλότερα στις περιοχές όπου υπάρχει αραίωση μαλλιών και κατά συνέπεια η σετιριζίνη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η τοπική σετιριζίνη δίνει ελπίδες στις γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Archives of Dermatological Research,[4] φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες.

Η έρευνα διεξήχθη στη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Καΐρου (Kasr- Al- Ainy), το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές ιατρικές σχολές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Περιοχή.

Εξήντα έξι ασθενείς με γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, ηλικίας 20–50 ετών, με βαθμίδα τριχόπτωσης II–IV της κλίμακας Sinclair[5], χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 33 ατόμων για 24 εβδομάδες.

H πρώτη ομάδα (Ομάδα 1) εφάρμοσε 1 ml τοπικής σετιριζίνης (1%) και η δεύτερη ομάδα (Ομάδα 2) 1 ml εικονικού φαρμάκου μία φορά την ημέρα το βράδυ.

Το διάλυμα σετιριζίνης 1% παρασκευάστηκε από τους ερευνητές χρησιμοποιώντας 1% σετιριζίνη σε διάλυμα αιθανόλης 96%. Το εικονικό φάρμακο κατασκευάστηκε από διάλυμα αιθανόλης 96%.

Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν σε μια ομάδα ασθενών την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της συνδυαστικής θεραπείας τοπικής σετιριζίνης με τοπική μινοξιδίλη έναντι του εικονικού φαρμάκου και της τοπικής μινοξιδίλης στη θεραπεία της γυναικείας ανδρογενετικής αλωπεκίας. Αξιολογήθηκαν οι τριχοσκοπικές παράμετροι, η αυτοαξιολόγηση των ασθενών, οι παρενέργειες και η συνολική φωτογραφική αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν εντυπωσιακά.

  • Υπήρξε μια στατιστικά σημαντική βελτίωση από την αρχική τιμή στην μετωπική περιοχή και την κορυφογραμμή στην πυκνότητα των τριχών.
  • Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο πάχος της τρίχας στην κορυφογραμμή και τον μέσο αριθμό τριχών ανά θυλακική μονάδα στην Ομάδα 1.
  • Γενικά, οι ασθενείς ανέφεραν σημαντικά καλύτερες βαθμολογίες στην αυτοαξιολόγηση ασθενών στην Ομάδα 1.

Η τοπική σετιριζίνη μπορεί να αποτελέσει ένα νέο όπλο ενάντια στην τριχόπτωση.

Η εκ του στόματος χορήγηση σετιριζίνης σε χάπια συνήθως οδηγεί σε παρενέργειες που περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηροστομία, πονοκέφαλο και κοιλιακό άλγος. Ο βαθμός υπνηλίας που εμφανίζεται είναι γενικά μικρότερος από ό,τι με τα αντιισταμινικό πρώτης γενιάς. Η χρήση στην εγκυμοσύνη φαίνεται ασφαλής, αλλά η χρήση κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν συνιστάται.

Όπως λέει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ειδικευμένη Δερματολόγος στις θεραπείες Τριχόπτωσης και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine, το τοπικό σκεύασμα αναμένεται να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποφυγή των παρενεργειών που δημιουργεί το χάπι, καθώς και για καλύτερη στόχευση του σημείου εφαρμογής. Αλλά, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην αγορά τοπικό σκεύασμα σετιριζίνης. Το θετικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής μελέτης, δείχνουν ότι η τοπική σετιριζίνη μπορεί να αποτελέσει προσεχώς ένα επιπλέον αποτελεσματικό όπλο ενάντια στη γυναικεία τριχόπτωση σε συνδυασμό με τη μινοξιδίλη.

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης;

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης είμαστε οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και πρωτόκολλα θεραπείας. Κλείστε τώρα ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού σε μια από τις 16 Κλινικές της Cosmetic Derma Medicine σε Ελλάδα και Κύπρο. Καλέστε στο (+30) 210 6980451 ή αφήστε τα στοιχεία σας παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατόν.