Μελάνωμα

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Μελάνωμα στο Δέρμα Θεραπεία

Αξιόπιστη διάγνωση και θεραπείες για Μελάνωμα

Σήμερα, το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι η τρίτη σε σειρά συχνότερη μορφή εμφάνισής του.

Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας και είναι δυνατόν να εμφανιστεί είτε σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά), είτε “de novo”, δηλαδή σε περιοχή που πριν ήταν υγιής. Αν και έχει χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης, σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί τις περισσότερες φορές δίνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή ιστούς.

 • Κάθε αλλαγή σε ελιά ή κάθε νέα ελιά στο σώμα ή το πρόσωπο πρέπει να εκτιμάται από δερματολόγο

 • Ο έμπειρος δερματολόγος, με την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με δερματοσκόπηση θα καταλήξει σε έγκυρη διάγνωση

 • Η εξέταση των σπίλων τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο είναι το must βήμα για την πρόληψη μιας κακοήθειας του δέρματος

 • Για το μελάνωμα υπάρχουν σήμερα νεότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζονται

 • Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει πάντα πιο μεγάλη επιτυχία στη θεραπεία

 • Εάν παρατηρήσετε αλλαγή σε μια ελιά ή στο δέρμα σας, ζητήστε σήμερα τη γνώμη του δερματολόγου!

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Δίπλα σας για κάθε απορία

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

YouTube video

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο έλεγχος των σπίλων

Η εξέταση των σπίλων στο σώμα μας πριν βγούμε στην παραλία, μετά τις διακοπές και όποτε παρατηρούμε αλλαγές σε κάποια υπάρχουσα «ελιά» είναι εξαιρετικά σημαντική πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα, συστήνει η Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Μην το κάνεις όπως η Καρντάσιαν!

Μπορεί η Κιμ Καρντάσιαν να επιλέγει το σολάριουμ, όμως η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, έχει τις αντιρρήσεις της – και δικαίως. Η τακτική έκθεση σε σολάριουμ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μελάνωμα, μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Άκου τη γιατρό και μην παίζεις με την τύχη σου!

Μελάνωμα

Τι είναι

Το μελάνωμα μοιάζει με σπίλο (ελιά) ή φακίδα με διαφορετική μορφολογία από τη συνηθισμένη. Το χρώμα του μπορεί να ποικίλλει από μαύρο, μπλε, σκούρο καφέ ή γκρίζο και σε πιο προχωρημένες βλάβες είναι δυνατόν να αρχίσει να διογκώνεται και να γίνει παχύτερο. Συμπτώματα που ενδέχεται να το συνοδεύουν είναι ο κνησμός, η αιμορραγία και η εφελκιδοποίηση (επικάλυψη με κρούστα).

Το μελάνωμα του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και σε άτομα νεαρότερων ηλικιών. Καθώς οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή του είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, σπίλους, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και άτομα που εκτίθενται συχνά στον ήλιο ή έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η εμφάνιση του μελανώματος σε χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα. Πολλές φορές, το μελάνωμα εμφανίζεται σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Μελάνωμα τι είναι.

Μελάνωμα Ο κανόνας A B C D E

Κατά τα αρχικά στάδια του μελανώματος, υπάρχουν 5 σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν την έγκαιρη διάγνωσή του. Ο «χρυσός» κανόνας της αυτοεξέτασης ή αλλιώς, κανόνας «ABCDE» στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:

 • A Αsymmetry (Ασυμμετρία)

 • B Border (Όρια)

 • C Color (Χρώμα)

 • D Diameter (Διάμετρος)

 • E Evolution/Elevation (Εξέλιξη/Ανύψωση)

 • Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με τον δερματολόγο σας

Οι θεραπευτικές επιλογές

Μελάνωμα

Θεραπεία

Σε περίπτωση υποψίας μελανώματος, η βλάβη πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά, ολόκληρη και το συντομότερο δυνατόν, καθώς και να γίνεται βιοψία, εξέταση δηλαδή από τον παθολογοανατόμο.

Οι βλάβες αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με Laser ή άλλες καταστροφικές μεθόδους (π.χ. Διαθερμοπηξία ή Κρυοθεραπεία) γιατί με αυτό τον τρόπο ο ιστός καταστρέφεται και χάνονται πολύτιμες πληροφορίες για τη διάγνωση του νεοπλάσματος, το βάθος του και τη σταδιοποίησή του.

Ο έμπειρος δερματολόγος θα αφαιρέσει την ύποπτη βλάβη χειρουργικά ώστε να μπορεί να διερευνηθεί η μορφολογία της κατά τη βιοψία. Εάν πρόκειται για μελάνωμα και είναι σε αρχικό στάδιο, η έγκαιρη αφαίρεσή του οδηγεί και σε πλήρη ίαση.

Θεραπεία μελανώματος.

Μελάνωμα

Διάγνωση

Ο δερματολόγος θα εξετάσει κλινικά την «ύποπτη» ελιά ή βλάβη και με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά της, θα οδηγηθεί στη διάγνωση. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγή σχήματος, χρώματος ή/και μεγέθους μιας βλάβης
 • Ασυμμετρία ή ανώμαλα όρια της περιοχής
 • Αιμορραγία ή δημιουργία κρούστας
 • Αλλαγή χρώματος ή εμφάνιση πολλών χρωμάτων μέσα σε έναν σπίλο
 • Διάμετρος περιοχής μεγαλύτερη από 6mm
 • Ύπαρξη υπεργερμένης περιοχής πάνω σε ένα προηγουμένως επίπεδο σπίλο
 • Εξέλκωση και κνησμός (φαγούρα) μπορεί να υποδηλώνουν κακοήθη εξαλλαγή

Λόγω της επιθετικότητας και γρήγορης ανάπτυξης του νεοπλάσματος αυτού, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται το συντομότερο δυνατό. Για αυτό το λόγο, οι σπίλοι (ελιές) θα πρέπει να εξετάζονται από τον δερματολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και εάν το συστήσει, να υπάρχει παρακολούθηση.

Η διάγνωση του μελανώματος μπορεί να γίνει με την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της δερματικής αλλοίωσης και εξέτασης των κυττάρων της στο μικροσκόπιο (βιοψία). Το δείγμα για τη βιοψία λαμβάνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ένα ή παραπάνω ράμματα.

Διάγνωση μελανώματος.

Συχνές Ερωτήσεις