Ψωρίαση

Για τις θεραπείες μας έχουν γράψει:

Ψωρίαση Τι Είναι, Θεραπεία, Συμπτώματα, Είδη, Μετάδοση

Οι καλύτερες θεραπείες για Ψωρίαση

Η ψωρίαση ανήκει στα αυτοάνοσα και πρόκειται για μία αρκετά συχνή πάθηση του δέρματος. Επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και αφορά περίπου 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ψωρίαση συνήθως παρουσιάζεται ως ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από ασημί λέπια, τα οποία αποσπώνται από το δέρμα. Ο έντονος κνησμός, ακόμη και πόνος, είναι συχνά συμπτώματα κατά τις εξάρσεις ψωρίασης. Οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στα γόνατα και τους αγκώνες, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί όμως να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

  • Η έγκυρη διάγνωση από τον δερματολόγο θα οδηγήσει στη σωστή θεραπεία που θα «σβήσει» τα σημάδια από το δέρμα σας

  • Γνωρίζετε ότι η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα; Ένας ακόμη λόγος να αναζητήσετε έγκαιρα θεραπεία

  • Θεραπεία, συνέπεια και καλή επικοινωνία με το γιατρό: το τρίπτυχο για καλά αποτελέσματα!

Ιατρεία Cosmetic Derma Medicine

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Ψωρίαση

Τι είναι

Η ψωρίαση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η διάρκεια της ασθένειας διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση, αλλά στους περισσότερους ασθενείς οι περίοδοι έξαρσης και ύφεσης εναλλάσσονται για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε διάφορα κλινικά στάδια της ψωρίασης. Με τη σωστή θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν να ζουν με την πάθησή τους και να βρίσκονται σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται άλλωστε για μια πολυπαραγοντική ασθένεια που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Η νόσος προκαλεί κνησμό στο 60-70% των περιπτώσεων, δεν είναι κολλητική, δεν προκαλείται από αλλεργία και οφείλεται σε γενετική ή κληρονομική προδιάθεση. Περίπου το 1/3 των πασχόντων έχουν στην οικογένειά τους κάποιον ασθενή. Άλλοι παράγοντες κινδύνου ψωρίασης είναι το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, οι εναλλαγές των εποχών, κάποια φάρμακα κυρίως αντιυπερτασικά, καθώς επίσης και το άγχος, ο αλκοολισμός.

Ψωρίαση τι είναι.

Θεραπεύεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση θεωρείται μη ιάσιμη και χρόνια, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία. Δεν είναι απίθανο να υποχωρήσει ξαφνικά και να μείνει σε ύφεση, αλλά πολλές φορές τα συμπτώματα επανέρχονται. Ωστόσο, οι περισσότερες θεραπείες συμβάλλουν σημαντικά στην καταστολή των συμπτωμάτων, με μεγάλα διαστήματα κάθαρσης της νόσου, και βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πλέον με τις σύγχρονες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες πετυχαίνουμε εντυπωσιακή κάθαρση και σταθεροποίηση της νόσου για χρόνια.

Θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση

Η διάρκεια της θεραπείας

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την ψωρίαση.

Κάθε θεραπεία που θα σας προτείνει ο δερματολόγος έχει συγκεκριμένη δράση και συστήνεται σε διαφορετική περίπτωση. Αντίστοιχα, η διάρκεια της θεραπείας σας εξαρτάται από το είδος της αγωγής και τον τύπο της ψωρίασης. Πάντα θα πρέπει όμως να υπάρχει θεραπεία συντήρησης καθώς οριστική θεραπεία που υπόσχεται την μη υποτροπή στο μέλλον δεν υπάρχει. Οι διαθέσιμες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι με φάρμακα όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, φωτοθεραπεία, θεραπεία με laser και βιολογικούς παράγοντες.

Τοπικά κορτικοστεροειδή

Θεραπεία της ψωρίασης με κρέμες.

Αποτελούν συχνά αρχική θεραπεία μικρών περιοχών, ήπιας ή μέτριας έκτασης, μειώνοντας το ρυθμό ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων και περιορίζοντας τη φλεγμονή και τον κνησμό. Διακρίνονται σε ήπια και σε ισχυρά, με τη χρήση των δεύτερων να πρέπει να γίνεται με μέτρο και αποφεύγοντας τις ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα βλέφαρα, το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα. Τα ισχυρά χρησιμοποιούνται κυρίως σε λιγότερο ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι αγκώνες και τα γόνατα, ενώ τα ήπια χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, στις μασχάλες ή στη βουβωνική χώρα.

Συχνά, οι τοπικές φαρμακευτικές αυτές ουσίες συνδυάζονται και με τοπικά κερατολυτικά, ώστε να μειωθεί το πάχος της πλάκας.

Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες

Θεραπεία της ψωρίασης με βιολογικούς παράγοντες.

Προτιμάται σε σοβαρές μορφές της νόσου, όταν οι κλασικές θεραπείες έχουν αποτύχει ή υπάρχει αντένδειξη για τη χορήγησή τους ή υπάρχει κίνδυνος αυξημένης τοξικότητας από τη χρήση τους και αν η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η χρήση βιολογικών παραγόντων έχει πιο εξειδικευμένη δράση για αυτό και θεωρείται στοχευμένη θεραπεία. Πριν από τη χορήγηση οποιουδήποτε βιολογικού παράγοντα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, καθώς και ο απαραίτητος εμβολιαστικός προγραμματισμός για γρίπη ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί. Η χρήση βιολογικών παραγόντων έχει αποτελεσματική δράση κυρίως στην καταπολέμηση εκτεταμένων μορφών της νόσου και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Τύποι ψωρίασης

Τύποι ανάλογα με τα συμπτώματα

Τύποι ανάλογα με τον εντοπισμό

Κλινικά στάδια της ψωρίασης

  • Οξεία ταχέως εξελισσόμενη ψωρίαση

    Στο στάδιο αυτό η ψωρίαση έχει σταγονοειδή μορφή και καταλαμβάνει σταδιακά όλο το σώμα.

  • Χρόνια προοδευτική ψωρίαση

    Αποτελεί την κοινή κατά πλάκας ψωρίαση όπου τα συμπτώματα μπορεί να παραμένουν για χρόνια σταθερά και να εξελίσσονται πολύ αργά.

  • Χρόνια σταθερή ψωρίαση

    Στο στάδιο αυτό οι βλάβες της ψωρίασης παραμένουν στάσιμες, δεν αυξάνονται σε μέγεθος, έχουν θαμπό κόκκινο χρώμα και παραμένουν σταθερές.

  • Χρόνια φθίνουσα ψωρίαση

    Σε αυτό το στάδιο, συνήθως μετά τη θεραπεία της ψωρίασης, οι πλάκες μικραίνουν, το χρώμα τους γίνεται θαμπό κόκκινο και σταδιακά εξασθενούν.

Συχνές Ερωτήσεις