Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι αυτοάνοση, κοινή και χρόνια δερματική πάθηση που επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και αφορά περίπου 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δείτε τι είναι η ψωρίαση, τις αιτίες που την προκαλούν, ποια είναι τα συμπτώματα, ποια είδη υπάρχουν, εάν κολλάει και ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Ψωρίαση
Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Όπως εξηγεί η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη «η ψωρίαση συνήθως παρουσιάζεται ως ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από ασημί λέπια, τα οποία αποσπώνται από το δέρμα. Εμφανίζεται κυρίως στα γόνατα και τους αγκώνες, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί όμως να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και σε διάφορους τύπους. Η πάσχουσα περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη και φολιδωτή, ή να εμφανίζει φλύκταινες, ανάλογα με το είδος της ψωρίασης».

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη αναλύει τις θεραπείες της ψωρίασης.

Τι είναι η ψωρίαση

Η λέξη «ψωρίαση» προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ψώρος» που σημαίνει λέπι. Εμφανίζεται με έντονα δερματικές εκδηλώσεις, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται σε εμφανή σημεία και οδηγούν σε μία αντιαισθητική εικόνα. Για αυτό πολλές φορές αντιμετωπίζονται με φόβο από τους ασθενείς.

Η ψωρίαση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η διάρκεια της ασθένειας διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση, αλλά στους περισσότερους ασθενείς οι περίοδοι έξαρσης και ύφεσης εναλλάσσονται για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε διάφορα κλινικά στάδια της ψωρίασης. Με τη σωστή θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν να ζουν με την πάθησή τους και να βρίσκονται σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται άλλωστε για μια πολυπαραγοντική ασθένεια που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Η νόσος προκαλεί κνησμό στο 60-70% των περιπτώσεων, δεν είναι κολλητική, δεν προκαλείται από αλλεργία και οφείλεται σε γενετική ή κληρονομική προδιάθεση. Περίπου το 1/3 των πασχόντων έχουν στην οικογένειά τους κάποιον ασθενή. Άλλοι παράγοντες κινδύνου ψωρίασης είναι το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, οι εναλλαγές των εποχών, κάποια φάρμακα κυρίως αντιυπερτασικά, καθώς επίσης και το άγχος, ο αλκοολισμός.

Ψωρίαση στα χέρια.

Τύποι ψωρίασης αναλόγως συμπτωμάτων

  • Ψωρίαση κατά πλάκας

    Είναι ο συνηθέστερος τύπος ψωρίασης που εκδηλώνεται με κόκκινες και λευκές λεπιδώδεις πλάκες στην επιφάνεια του δέρματος και τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι ο κνησμός, η απολέπιση και η στικτή αιμορραγία.

  • Σταγονοειδής Ψωρίαση

    Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών, φολιδωτών αλλοιώσεων ροζ ή κόκκινου χρώματος σε σχήμα σταγόνας. Οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονται σε εκτεταμένες περιοχές του σώματος, όπως ο κορμός, τα άκρα και ίσως το τριχωτό και το πρόσωπο. Τα συμπτώματα ψωρίασης αυτού του τύπου εμφανίζονται συνήθως πολύ ξαφνικά και σε νεότερους ασθενείς, κυρίως μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

  • Ανάστροφη Ψωρίαση

    Συνήθως εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα, στις περιοχές της μασχάλης, της βουβωνικής χώρας, κάτω από την κοιλιακή χώρα και το στήθος. Τα συμπτώματα ψωρίασης αυτού του τύπου δεν περιλαμβάνουν απολέπιση, αλλά ερυθρότητα στην περιοχή των πτυχών με σαφή όρια. Επιδεινώνεται με την τριβή και τον ιδρώτα, είναι ευάλωτη σε μυκητιάσεις και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κνησμό.

  • Φλυκταινώδης Ψωρίαση

    Εμφανίζεται ως σαφώς αφοριζόμενα μικρά εξογκώματα γεμάτα πύο, κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα. Το δέρμα γύρω από αυτά είναι ευαίσθητο, κόκκινο και ξηρό. Υπάρχουν 2 βασικά είδη φλυκταινώδους ψωρίασης, η τοπική που περιορίζεται στα χέρια και τα πόδια και η εκτεταμένη, όπου τα συμπτώματα ψωρίασης εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

  • Ερυθροδερμική Ψωρίαση

    Είναι ιδιαίτερα σημαντική φλεγμονώδης μορφή ψωρίασης που εμφανίζεται ως εκτεταμένη φλεγμονή και ξεφλούδισμα του δέρματος σχεδόν σε όλο το σώμα. Το δέρμα κοκκινίζει και ξεφλουδίζει, ενώ συνοδεύεται από κνησμό, πρήξιμο και πόνο. Μπορεί να επιφέρει θάνατο, γιατί αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί θερμορρυθμιστικές και αιμοδυναμικές διαταραχές στον οργανισμό.

YouTube video

Τύποι ψωρίασης αναλόγως εντόπισης

  • Ψωρίαση στα  Νύχια

    Εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Προκαλεί αποχρωματισμό, κιτρινωπό χρώμα ονύχων, γραμμές κατά μήκος των νυχιών, σκλήρυνση της επιδερμίδας κάτω από τα νύχια, θρυμματισμό και αποκόλληση των νυχιών που τα περιβάλλει με φλεγμονή. Στα συμπτώματα ψωρίασης αυτού του τύπου συμπεριλαμβάνεται και η υπονύχια στικτή αιμορραγία.

  • Ψωριασική Αρθρίτιδα

    Εκδηλώνεται με τη μορφή υπερκερατωσικών πλακών στο τριχωτό της κεφαλής με έντονο κνησμό, πόνο, απολέπιση (με εικόνα πιτυρίδας) και ενόχληση στον ασθενή.

  • Ψωρίαση στα γεννητικά όργανα

    Η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα αποτελεί μορφή ανάστροφης ψωρίασης. Στον τύπο αυτό η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων δεν εμφανίζει υπερκεράτωση, λόγω του ειδικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα χαρακτηρίζεται από ερυθρές κνησμώδεις πλάκες με σαφή όρια που μοιάζουν πολύ με μυκητίαση. Η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα απαιτεί ειδική θεραπεία καθώς η περιοχή είναι ευαίσθητη στα κορτικοστεροειδή.

  • Ψωρίαση στο πρόσωπο

    Η ψωρίαση στο πρόσωπο είναι πιο σπάνια από ό,τι οι ψωριάσεις άλλων περιοχών του σώματος. Συνήθως η εμφάνιση ψωρίασης στο πρόσωπο σχετίζεται και με βαρύτερη πρόγνωση της νόσου γενικότερα. Μπορεί να έχει την εικόνα ερυθρών πλακών με λεπτή απολέπιση ή να ομοιάζει με ομαλές μυρμηγκιές προσώπου. Η θεραπεία της ψωρίασης προσώπου απαιτεί τον εξειδικευμένο δερματολόγο καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη η συγκεκριμένη περιοχή στα κορτικοστεροειδή.

Ψωρίαση στο κεφάλι.

Κλινικά στάδια της ψωρίασης

  • Οξεία ταχέως εξελισσόμενη ψωρίαση

    Στο στάδιο αυτό η ψωρίαση έχει σταγονοειδή μορφή και καταλαμβάνει σταδιακά όλο το σώμα.

    1
  • Χρόνια προοδευτική ψωρίαση

    Αποτελεί την κοινή κατά πλάκας ψωρίαση όπου τα συμπτώματα μπορεί να παραμένουν για χρόνια σταθερά και να εξελίσσονται πολύ αργά.

    2
  • Χρόνια σταθερή ψωρίαση

    Στο στάδιο αυτό οι βλάβες της ψωρίασης παραμένουν στάσιμες, δεν αυξάνονται σε μέγεθος, έχουν θαμπό κόκκινο χρώμα και παραμένουν σταθερές.

    3
  • Χρόνια φθίνουσα ψωρίαση

    Σε αυτό το στάδιο, συνήθως μετά τη θεραπεία της ψωρίασης, οι πλάκες μικραίνουν, το χρώμα τους γίνεται θαμπό κόκκινο και σταδιακά εξασθενούν.

    4

Θεραπεία ψωρίασης

Για κάθε τύπο ψωρίασης είναι αποτελεσματική διαφορετική θεραπεία. Η αντιμετώπιση της ψωρίασης δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα πρέπει κανείς να απευθύνεται στον μόνο ειδικό, τον Δερματολόγο.

  • Θεραπεύεται η ψωρίαση;

    Η ψωρίαση θεωρείται μη ιάσιμη και χρόνια, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία. Δεν είναι απίθανο να υποχωρήσει ξαφνικά και να μείνει σε ύφεση, αλλά πολλές φορές τα συμπτώματα επανέρχονται. Ωστόσο, οι περισσότερες θεραπείες συμβάλλουν σημαντικά στην καταστολή των συμπτωμάτων, με μεγάλα διαστήματα κάθαρσης της νόσου, και βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πλέον με τις σύγχρονες θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες πετυχαίνουμε εντυπωσιακή κάθαρση και σταθεροποίηση για χρόνια. Στην Cosmetic Derma Medicine παρέχουμε πλήθος θεραπειών, όπως η θεραπεία με Laser Excimer, η Φωτοθεραπεία, καθώς και η χορήγηση τοπικών κορτικοστεροειδών και η χρήση βιολογικών παραγόντων.
  • Πόσο διαρκεί η θεραπεία της ψωρίασης;

    Ο Δερματολόγος σας θα σας συμβουλεύσει για την ενδεικνυόμενη διάρκεια της θεραπείας, καθώς εξαρτάται από το είδος της αγωγής και τον τύπο της ψωρίασης. Πάντα θα πρέπει όμως να υπάρχει θεραπεία συντήρησης καθώς οριστική θεραπεία που υπόσχεται την μη υποτροπή στο μέλλον δεν υπάρχει. Οι διαθέσιμες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της Ψωρίασης είναι με φάρμακα όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, φωτοθεραπεία, θεραπεία με laser και βιολογικούς παράγοντες.

Τοπικά Κορτικοστεροειδή

Αποτελούν συχνά αρχική θεραπεία μικρών περιοχών, ήπιας ή μέτριας έκτασης, μειώνοντας το ρυθμό ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων και περιορίζοντας τη φλεγμονή και τον κνησμό. Διακρίνονται σε ήπια και σε ισχυρά, με τη χρήση των δεύτερων να πρέπει να γίνεται με μέτρο και αποφεύγοντας τις ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα βλέφαρα, το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα. Τα ισχυρά χρησιμοποιούνται κυρίως σε λιγότερο ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι οι αγκώνες και τα γόνατα, ενώ τα ήπια χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, στις μασχάλες ή στη βουβωνική χώρα.

Συχνά, οι τοπικές φαρμακευτικές αυτές ουσίες συνδυάζονται και με τοπικά κερατολυτικά, ώστε να μειωθεί το πάχος της πλάκας.

Φωτοθεραπεία

Συνιστάται στην έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία από τεχνητές πηγές, με ή χωρίς ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή που αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στο φως. Το φως μειώνει τη φλεγμονή, προκαλεί τοπική ανοσοκαταστολή και συμβάλλει στην εξάλειψη ή τον περιορισμό της ψωρίασης. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη συστηματική έκθεση στο ηλιακό φως ή τη θεραπεία με τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση μέτριας ή σοβαρής ψωρίασης. Υπάρχουν 2 είδη φωτοθεραπείας, η φωτοθεραπεία με Υπεριώδη Ακτινοβολία Β (UVB) και η φωτοθεραπεία PUVA. Η φωτοθεραπεία UVB υπάρχει και στο φυσικό και στο τεχνητό φως και βοηθά στην επιβράδυνση του υπερπολλαπλασιασμού των δερματικών κυττάρων στις προσβεβλημένες περιοχές. Η φωτοθεραπεία PUVA βασίζεται στην υπεριώδη ακτινοβολία Α.

Θεραπεία με Laser Excimer

Αυτή η μορφή θεραπείας της ψωρίασης χρησιμοποιεί εντοπισμένες δέσμες laser φωτός ώστε να ελέγξει ήπιες και μέτριες μορφές ψωρίασης χωρίς να βλάψει την υγιή γύρω περιοχή. Το Excimer laser παράγει υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) συγκεκριμένου μήκους κύματος (308 nm) απευθείας στην πάσχουσα περιοχή. Δεν έρχεται σε επαφή με το υγιές δέρμα, και γι’ αυτό μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία. Έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα με την παραδοσιακή φωτοθεραπεία, αλλά χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες, καθώς το φως είναι δυνατότερο και εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα.

Χρήση Βιολογικών παραγόντων

Προτιμάται σε σοβαρές μορφές της νόσου, όταν οι κλασικές θεραπείες έχουν αποτύχει ή υπάρχει αντένδειξη για τη χορήγησή τους ή υπάρχει κίνδυνος αυξημένης τοξικότητας από τη χρήση τους και αν η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η χρήση βιολογικών παραγόντων έχει πιο εξειδικευμένη δράση για αυτό και θεωρείται στοχευμένη θεραπεία. Πριν από τη χορήγηση οποιουδήποτε βιολογικού παράγοντα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, καθώς και ο απαραίτητος εμβολιαστικός προγραμματισμός για γρίπη ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί. Η χρήση βιολογικών παραγόντων έχει αποτελεσματική δράση κυρίως στην καταπολέμηση εκτεταμένων μορφών της νόσου και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ψωρίαση

Ποια είναι τα αίτια της ψωρίασης και από που προέρχεται;

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που τα αίτιά της μπορεί να προέρχονται από γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Σε αυτούς οφείλονται οι αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος, κυρίως των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών.

Αίτια με την έννοια της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης της ψωρίασης είναι επίσης το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, οι εναλλαγές των εποχών, πιθανό τραύμα ή έγκαυμα, το άγχος, κάποια φάρμακα και ο αλκοολισμός. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και τη διάρκεια έξαρσης της ψωρίασης.

Ποιες ιατρικές ειδικότητες ασχολούνται με την ψωρίαση;

Οι δερματολόγοι εξειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία της ψωρίασης, ενώ οι ρευματολόγοι εξειδικεύονται στη θεραπεία των βλαβών στις αρθρώσεις και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Η ψωρίαση κολλάει;

Η ψωρίαση δεν είναι κολλητική και δεν μεταδίδεται, καθώς δεν πρόκειται για μολυσματική νόσο. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι η ψωρίαση κολλάει γιατί την συγχέουν με την ψώρα που όμως οφείλεται σε παράσιτο του δέρματος και δεν έχει καμία σχέση με την ψωρίαση.

Ισχύει ότι η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει την ψωρίαση;

Το φυσικό φως έχει θετική επίδραση στην ψωρίαση, και γι’ αυτό η κατάσταση των περισσότερων πασχόντων βελτιώνεται το καλοκαίρι. Γι’ αυτό το λόγο αναπτύχθηκαν θεραπείες υπεριώδους ακτινοβολίας. Η ιδανική έκθεση είναι σε τακτά αλλά σύντομα χρονικά διαστήματα. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη και η υπερέκθεση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς τα εγκαύματα επιδεινώνουν την ψωρίαση.

Αν πάσχω από ψωρίαση κινδυνεύω να προσβληθώ και από άλλες ασθένειες;

Οι πάσχοντες από ψωρίαση και ειδικά εάν είναι βαριάς μορφής, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη, έμφραγμα, κατάθλιψη και πρόωρο θάνατο. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αν συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας και ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για την αντιμετώπιση της ψωρίασης;

Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας, με 16 κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Cosmetic Derma Medicine εφαρμόζουμε πλήθος θεραπειών για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine είναι η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, ενώ το επιτελείο αποτελείται από μία ιατρική ομάδα εξαιρετικά έμπειρων και εξειδικευμένων δερματολόγων διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών με τεράστια εμπειρία στη θεραπεία της ψωρίασης. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL