Οι προφυλάξεις και τι απαγορεύεται μετά το μπότοξ

Οι προφυλάξεις και τι απαγορεύεται μετά το Μπότοξ

Το Μπότοξ (Botox) είναι μια ασφαλής θεραπεία που αφορά στην αντιγήρανση του προσώπου. Πρόκειται για την εφαρμογή Βοτουλινικής Τοξίνης Τύπου Α (νευροτοξίνη botulinum). Το Botox επιδρά στους μύες του προσώπου και τους χαλαρώνει, δεν επιδρά δηλαδή στο ίδιο το δέρμα.

Εφαρμόζεται συχνότερα στο άνω τμήμα του προσώπου, αλλά αντιμετωπίζει τις ρυτίδες και σε διάφορα άλλα σημεία, όπως:

 • Άνω τμήμα προσώπου: Ρυτίδες μετώπου, πόδι χήνας, ανύψωση φρυδιού
 • Μέσο προσώπου: Bunny lines (ρυτίδες μύτης), ουλικό χαμόγελο, διόρθωση περιστοματικών ρυτίδων.
 • Κάτω τμήμα προσώπου: Γενείο, marionette lines (γραμμές έκφρασης), μασητήρες.
 • Λαιμός: Γραμμές μυώδους πλατύσματος.

Το μπότοξ τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη απήχηση σαν θεραπεία, δεδομένου ότι πραγματοποιείται πολύ εύκολα, σε μια ολιγόλεπτη συνεδρία και τα αποτελέσματα του είναι εμφανή σχεδόν άμεσα, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε μετά τη θεραπεία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμείτε και να μην υπάρξουν επιπλοκές.

Τι να προσέξω μετά το Μπότοξ;

Οι θεραπείες Botox εφαρμόζονται πάνω από 30 χρόνια στην ιατρική, χωρίς να έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες στην κλινική πρακτική. Πρόκειται για μια εγκεκριμένη θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA για χρήση στην αισθητική ιατρική από το 2002. Ωστόσο, μετά την πραγματοποίηση της θεραπείας υπάρχουν κάποια πράγματα που απαγορεύονται. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

 • Να μην αγγίξετε ή να ασκήσετε πίεση στα σημεία τις πρώτες 24 ώρες μετά το μπότοξ, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μετατοπιστεί το φάρμακο και να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Μη χρησιμοποιείτε make up ή σεσουάρ, για περίπου 24 ώρες μετά τη θεραπεία, καθώς μπορεί να μετατοπιστεί το υλικό σε σημεία που δεν πρέπει.
 • Να αποφύγετε κάθε πηγή θερμότητας, όπως ζεστό νερό ή έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δράσει στο 100% το υλικό.
 • Να μην ξαπλώσετε μετά το μπότοξ και να μείνετε σε όρθια στάση για τουλάχιστον 4 ώρες. Εάν στη συνέχεια κοιμηθείτε, να φροντίσετε τα σημεία της έγχυσης να μην έρχονται σε επαφή με το μαξιλάρι για τουλάχιστον 24 ώρες.

Εάν νομίζετε ότι κάτι δεν δεν πάει καλά στη θεραπεία σας διαβάστε για ποιους λόγους μπορεί το μπότοξ να αποτύχει.

Ποια φάρμακα να αποφύγω πριν και μετά το Μπότοξ;

Μια μέρα πριν το ραντεβού σας δεν θα πρέπει να πάρετε αραιωτικά αίματος, εκτός αν σας δώσει κάποια συγκεκριμένη οδηγία ο ιατρός σας. Για 7 ημέρες δεν θα πρέπει να πάρετε παυσίπονα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), όπως η ασπιρίνη, καθώς μπορεί να λειτουργήσουν με τρόπο παρεμφερή που επιδρούν τα αραιωτικά αίματος, τα οποία αρκετές φορές είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αιμορραγίας και μωλώπων. Εάν πονάτε, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη.

Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα, πρέπει να ενημερώστε τον ιατρό σας πριν τη θεραπεία.

Επιτρέπεται η γυμναστική μετά το Μπότοξ;

Για αρκετούς λόγους, η έντονη σωματική άσκηση απαγορεύεται μετά το botox για τουλάχιστον 48 ώρες. Αρχικά, υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος. Επιπλέον, η γυμναστική αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο. Επίσης, αν γυμναστείτε θα ιδρώσετε, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να περιμένετε μια εβδομάδα πριν εντάξετε τη γυμναστική στο πρόγραμμα σας.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγω μετά το Μπότοξ;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές ή ποτά που πρέπει να αποφύγετε όταν κάνετε μπότοξ και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οιδήματος, όπως τροφές που περιέχουν σκόρδο και η βιταμίνη Ε, επομένως καλό θα ήταν να τα αποφύγετε λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της θεραπείας και λίγες μέρες μετά.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης πριν ή μετά το ραντεβού σας, μπορεί να επιδράσει αρνητικά, καθώς η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση και να αυξήσει τον καρδιακό σας παλμό.

Να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, για 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τη διαδικασία. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανόν να σας προκαλέσει αφυδάτωση, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί πρήξιμο στο σημείο έγχυσης του φαρμάκου.

Μπορώ να πλύνω το πρόσωπο μου μετά το Μπότοξ;

Βεβαίως και μπορείτε να πλύνετε το πρόσωπο μας μετά το botox. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επιδερμίδα του προσώπου να διατηρείται καθαρή στα σημεία όπου έγινε έγχυση του υλικού, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης ή ερεθισμού. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ήπιες κινήσεις, με ένα απαλό καθαριστικό προσώπου. Δεν πρέπει να τρίψετε την επιδερμίδα, αλλά να την αγγίζετε απαλά. Το νερό δεν θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Επίσης, για μια εβδομάδα αποφύγετε τα χημικά πήλινγκ ή άλλες θεραπείες αισθητικής.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του Μπότοξ;

Γενικά, το μπότοξ είναι μια θεραπεία που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας. Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν υποχωρούν σε 1-2 μέρες. Συνήθως οι επιπλοκές αφορούν σε προσωρινές μελανιές και ερυθρότητα στο σημείο της έγχυσης.

Πιο σπάνια έχουν αναφερθεί πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως επίμονος πόνος, οίδημα ή μώλωπες στο σημείο της θεραπείας, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα, στομαχικές διαταραχές (δυσπεψία), ερεθισμός ή ερυθρότητα των ματιών, προσωρινή βλεφαρόπτωση. Στην περίπτωση αυτή να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Τι να κάνω μετά το Μπότοξ για να έχω καλύτερα αποτελέσματα;

 • Κάντε εκφράσεις, για 4 περίπου ώρες μετά τη θεραπεία, καθώς αυτό θα βοηθήσει το υλικό να κατανεμηθεί με σωστό τρόπο στα προβληματικά σημεία.
 • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας άφθονο νερό.
 • Πλένετε το πρόσωπό σας με απαλές κινήσεις.

Πόσο διαρκεί το Μπότοξ;

Το botox είναι μια πολύ γρήγορη θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί το πολύ μέσα σε 15 – 20 λεπτά. Η διάρκεια του διαφέρει από άτομο σε άτομο και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, από την ηλικία, τον τύπο της επιδερμίδας, το πόσο εκφραστικός είναι κάποιος και άλλα. Κατά μέσο όρο, το αποτέλεσμα διαρκεί 3-6 μήνες, καθώς τότε η δράση του υλικού εξασθενεί και οι μύες ανακτούν την κίνηση, με αποτέλεσμα να επανέρχονται οι ρυτίδες.

Τι θα συμβεί αν διακόψω το Μπότοξ;

Αν σταματήσετε να κάνετε τη θεραπεία, τότε τα αποτελέσματα θα υποχωρήσουν. Είναι μύθος ότι εάν σταματήσετε τη θεραπεία θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης. Απλά, οι ρυτίδες και οι γραμμές σταδιακά θα επανέλθουν στην αρχική κατάσταση όπως ήταν πριν από τη θεραπεία.

Το αποτέλεσμα του Μπότοξ θα φαίνεται φυσικό;

Αν σταματήσετε να κάνετε τη θεραπεία, τότε τα αποτελέσματα θα υποχωρήσουν. Είναι μύθος ότι εάν σταματήσετε τη θεραπεία θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης. Απλά, οι ρυτίδες και οι γραμμές σταδιακά θα επανέλθουν στην αρχική κατάσταση όπως ήταν πριν από τη θεραπεία.

Το Μπότοξ γίνεται από ιατρό ή μπορώ να το κάνω οπουδήποτε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το μπότοξ πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό σε αποστειρωμένο περιβάλλον, γι’ αυτό σας συστήνουμε να αποφύγετε κέντρα αισθητικής ή spa όπου μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

To Botox εφαρμόζεται από ιατρό που έχει εκπαιδευτεί στο πώς και σε ποια σημεία να χορηγεί ενέσεις για να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα με την κατάλληλη δοσολογία και ποιότητα υλικού. Παράλληλα πρέπει να διαθέτει υψηλή γνώση της ανατομίας του προσώπου σας, που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα επιτευχθεί χωρίς κίνδυνο, θα είναι υψηλής ποιότητας και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Το Μπότοξ αλλοιώνει τις εκφράσεις του προσώπου;

Ας μην ξεχνάμε πως το ίδιο το Botox δεν επιδρά στο δέρμα, αλλά αντιμετωπίζει τις ρυτίδες του προσώπου, οπότε μην ανησυχείτε πως θα αλλοιωθούν ή θα παγώσουν οι εκφράσεις του προσώπου σας.

Πως θα ξέρω ότι το Μπότοξ είναι κατάλληλη θεραπεία για μένα;

Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που ισχύει όσον αφορά το ποιος μπορεί να κάνει botox. Αν έχουν αρχίσει να σας ενοχλούν οι ρυτίδες του προσώπου, τότε είναι η στιγμή να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό για να σας ενημερώσει σχετικά με την πραγματοποίηση της θεραπείας και εάν είναι κατάλληλη για εσάς. Αν είστε σε νεαρή ηλικία και θέλετε ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε το baby botox, το οποίο είναι κατάλληλο τόσο για όσους έχουν λίγες ρυτίδες, όσο και για όσους είναι νέοι.

Αν έχετε ήδη αποφασισει να κάνετε τη θεραπεία, δείτε τι πρέπει να κάνετε πριν το μπότοξ.

Γιατί να μας επιλέξετε για το Μπότοξ σας;

Εάν ενδιαφέρεστε για μπότοξ στην Cosmetic Derma Medicine η θεραπεία παρέχεται από εξειδικευμένους ιατρούς, όπως η Δρ. Αμαλία Τσιατούραη Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη και οι άλλοι δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί της Κλινικής, οι οποίοι παρέχουν με ασφάλεια υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και τα καλύτερα υλικά, προκειμένου τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μια από τις 15 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο ή αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιστημονική Διευθύντρια CDM Medical Group
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα