Τι πρέπει να κάνετε πριν το Botox για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Τι πρέπει να κάνετε πριν το μπότοξ

Σκοπεύετε να κάνετε Botox για να αποχαιρετήσετε τις ρυτίδες και να αποκτήσετε μια πιο φρέσκια, νεανική εμφάνιση; Πριν κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και μια άνετη θεραπεία.

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine εξηγεί τι πρέπει να κάνετε πριν το Botox.

1. Ελέγξτε αν είστε κατάλληλοι για Botox

Αν και η βοτουλινική τοξίνη Α (μπότοξ) είναι ασφαλής για τους περισσότερους, ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων δεν μπορεί να κάνει τη θεραπεία. Το μπότοξ γενικά δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με ορισμένες νευρολογικές παθήσεις ή άτομα με δερματικές λοιμώξεις, όπως ο ενεργός έρπης στο σημείο της ένεσης.

2. Επιλέξτε κατάλληλο ιατρό

Δεν είναι όλοι οι ιατροί κατάλληλοι για ενέσεις Botox. Συνιστάται να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό με βαθιά γνώση της ανατομίας του προσώπου και αποδεδειγμένη εμπειρία στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ.

3. Σχεδιάστε το πρόγραμμα σας

Προγραμματίστε το ραντεβού σας τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από οποιαδήποτε σημαντική εκδήλωση ή ειδική περίσταση. Αυτό δίνει χρόνο σε τυχόν παρενέργειες, όπως ερυθρότητα ή πρήξιμο, να υποχωρήσουν.

Κρατήστε λίγο χρόνο στο πρόγραμμά σας για ξεκούραση μετά τη θεραπεία. Μπορεί να εμφανιστεί ήπια ερυθρότητα, πρήξιμο ή μώλωπες στο σημείο της ένεσης.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κλείσετε το ραντεβού σας νωρίς το πρωί, ώστε να έχετε χρόνο να υποχωρήσουν τυχόν παρενέργειες ή να πάρετε άδεια από την εργασία. Εναλλακτικά, κλείστε το ραντεβού σας Παρασκευή ή Σάββατο, ώστε να έχετε το Σαββατοκύριακο για χαλάρωση και αποκατάσταση.

4. Ποια φάρμακα και συμπληρώματα να αποφύγετε

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα μας εξηγεί ότι κάποια από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του Botox. Για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές κατά τη θεραπεία, ενημερώστε τον ιατρό σας για όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων και των φυτικών.

Αποφύγετε τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για μια εβδομάδα πριν από τη θεραπεία, επειδή μπορεί να αυξήσουν τη ροή του αίματος στους περιβάλλοντες ιστούς και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μωλώπων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη (π.χ. Salospir, Aspirin), η ιβουπροφαίνη (π.χ. Algofren, Nurofen), η ναπροξένη (π.χ. Naprosyn) και η δικλοφενάκη (π.χ. Voltaren).

Επίσης, κάποια συμπληρώματα διατροφής όπως οι βιταμίνες Ε και Κ, το ιχθυέλαιο, το σκόρδο, το ginkgo biloba, η γλυκόριζα, το ginseng και άλλα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος.

Επιπλέον, ενημερώστε τον ιατρό σας για τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε, όπως μυοχαλαρωτικά, αντιισταμινικά ή αντιβιοτικά, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη δράση του μπότοξ ή την κατάσταση του δέρματός σας.

5. Να είστε ξεκούραστοι

Κοιμηθείτε 7-8 ώρες τη νύχτα πριν από τη θεραπεία για να είστε ξεκούραστοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταποκριθεί καλύτερα στη θεραπεία. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι για μερικές ώρες μετά τη θεραπεία πρέπει να παραμείνετε σε όρθια στάση.

6. Διατηρήστε καθαρό το πρόσωπο σας

Την ημέρα της θεραπείας, πλύνετε καλά το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό για να αφαιρέσετε τυχόν ρύπους, λάδι ή μακιγιάζ.

7. Παραλείψτε αυτά τα προϊόντα

Αποφύγετε την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, αντηλιακού ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος περιποίησης του δέρματος πριν από το ραντεβού σας, επειδή κάποια από τα συστατικά τους μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της.

8. Προσοχή στις ιώσεις

Η πραγματοποίηση ενέσεων Botox αντενδείκνυται σε περίπτωση κρυολογήματος ή ίωσης. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια ασθένειας αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη μόλυνση, καθιστώντας τη λήψη ενέσεων Botox μη ενδεδειγμένη. Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

9. Μέτρα ανακούφισης από τον πόνο

Με τη χρήση αναισθητικής κρέμας πριν τη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα κατά την ένεση. Τυχόν ήπια ενόχληση που μπορεί να εμφανιστεί μετά τη θεραπεία αντιμετωπίζεται εύκολα με ένα απλό παυσίπονο παρακεταμόλης (π.χ. Panadol, Depon, Apotel) που θα σας συστήσει ο ιατρός σας.

10. Καλή ενυδάτωση

Πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια καθημερινά) τις ημέρες που προηγούνται του ραντεβού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ελαστικότητα και τη συνολική υγεία του δέρματός σας και να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα του Botox.

Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να σας αφυδατώσουν και ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

11. Ασκηθείτε πριν από το ραντεβού

Μια ελαφριά έως μέτρια άσκηση τις ημέρες πριν από τη θεραπεία Botox θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και θα βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα το Botox.

Παραλείψτε τη σωματική άσκηση αμέσως μετά τη θεραπεία σας για να αποφύγετε μώλωπες ή μετατόπιση του ενέσιμου διαλύματος. Ρωτήστε τον ιατρό σας πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε στο γυμναστήριο.

12. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή

Τις ημέρες πριν το μπότοξ, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, φυλλώδη λαχανικά και ντομάτες, για να δώσετε στο δέρμα σας υγιή λάμψη και να ενισχύσετε τα αποτελέσματα του Botox.

Μείνετε μακριά από το αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη θεραπεία σας για να αποφύγετε την αφυδάτωση και τους μώλωπες.

Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τροφών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ελαφρύ πρήξιμο στο πρόσωπο και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του Botox.

13. Αποφύγετε το κάπνισμα

Σταματήστε το κάπνισμα ή τουλάχιστον περιορίστε το για μερικές εβδομάδες πριν και μετά τη θεραπεία για να επιταχύνετε την επούλωση και να ενισχύσετε τα αποτελέσματά σας.

14. Οδηγίες μετά το μπότοξ

Μετά το μπότοξ, είναι σημαντικό να:

  • Αποφύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ στην περιοχή θεραπείας για 24 ώρες, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη μετατόπιση του μπότοξ σε άλλους μυς.
  • Μείνετε όρθιοι για 4 ώρες μετά τη θεραπεία.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για 24 ώρες.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 6 ώρες.
  • Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία προσώπου.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερες οδηγίες για το μπότοξ πριν και μετά τη θεραπεία. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα έχετε μια άνετη θεραπεία και θα επιτύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Γιατί να μας επιλέξετε για το μπότοξ σας;

Εάν ενδιαφέρεστε για μπότοξ στην Cosmetic Derma Medicine η θεραπεία παρέχεται από εξειδικευμένους ιατρούς, όπως η Δρ. Αμαλία Τσιατούραη Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, η Δρ. Σεβαστή Αφαντενού, η Δρ. Αναστασία Καψιώχα και οι άλλοι δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί της Κλινικής, οι οποίοι παρέχουν με ασφάλεια υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και τα καλύτερα υλικά, προκειμένου τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μια από τις 15 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο ή αφήστε το μήνυμα σας εδώ και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Αμαλία Τσιατούρα Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιστημονική Διευθύντρια CDM Medical Group
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα