Γιατί δεν πιάνει το μπότοξ και που οφείλεται η αποτυχία

Γιατί δεν πιάνει το μπότοξ

Στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, είναι δύσκολο να βρει κανείς μια θεραπεία αντιγήρανσης τόσο δημοφιλή όσο οι ενέσεις μπότοξ. Ωστόσο, εν μέσω της προσδοκίας για ένα νεανικό πρόσωπο χωρίς λεπτές γραμμές και ρυτίδες, κάποιες γυναίκες αλλά και άντρες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απογοητευτική πραγματικότητα της “αντίστασης στο Botox” και άλλων παραγόντων που οδηγούν στην αποτυχία της θεραπείας.

Η αντίσταση στο μπότοξ

Η αντίσταση στο μπότοξ είναι ένα ενοχλητικό σενάριο όπου τα οφέλη της θεραπείας δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς! Δείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Όταν κάνετε Botox, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο οργανισμός να παράγει αντισώματα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών θεραπειών, απενεργοποιώντας τη βιολογική δραστηριότητα αυτούς βοτουλινικής τοξίνης.

Οι επιστήμονες έχουν ρίξει φως σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο αυτούς αντίστασης στο μπότοξ, επικαλούμενοι κλινικές μελέτες που πράγματι επιβεβαιώνουν ότι ένα ελάχιστο ποσοστό ασθενών να αναπτύσσουν αντισώματα κατά αυτούς βοτουλινικής τοξίνης.

 Σε τρεις μελέτες που επικεντρώθηκαν στη θεραπεία των λεπτών γραμμών στο πόδι της χήνας, συνολικά 916 ασθενείς έκαναν ενέσεις Botox. Δείγματα από αυτά τα άτομα αναλύθηκαν για τον εντοπισμό αντισωμάτων. Από αυτούς, 14 άτομα (1,5%) ανέπτυξαν αντισώματα.

Αν και είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να αναπτύξετε αντισώματα στο Botox, ωστόσο μπορεί να είναι μια από τις αιτίες που η θεραπεία σας δεν έχει αποτέλεσμα. Περισσότερες πιθανότητες για αναπτύξουν αντισώματα έχουν τα άτομα που κάνουν για μεγάλο διάστημα υψηλές δόσεις Botox για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως σε περιπτώσεις αυχενικής δυστονίας, σπασμού ημίσεως προσώπου ή χρόνιας ημικρανίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ενοχοποιούνται μόνο τα αντισώματα όταν δεν έχετε το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσατε μετά τη θεραπεία με Botox.

Μια σειρά από άλλους παράγοντες, εκτός από την αντίσταση στη βοτουλινική τοξίνη μπαίνουν στο παιχνίδι, και ο καθένας τους παρουσιάζει ξεχωριστές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι επιπλέον παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία του μπότοξ;

Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα

Ένας από τους λόγους που οδηγούν σε απογοήτευση μετά τη θεραπεία είναι ότι τα αποτελέσματα του Botox χρειάζονται κάποιο διάστημα για να φανούν. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις που αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του Botox είναι άμεσα, γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα. Αυτός είναι ένας λόγος που κάποιοι ασθενείς τηλεφωνούν στον ιατρό μόλις λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα.

Το Botox λειτουργεί σε ένα χρονοδιάγραμμα που εξελίσσεται σταδιακά, με τις αλλαγές να χρειάζονται συχνά δυο εβδομάδες για το τελικό αποτέλεσμα. Καλό θα είναι να μη βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα και να αφήνετε το χρόνο που χρειάζεται για να δράσει πλήρως η θεραπεία.

Παραποιημένα σκευάσματα ή απομιμήσεις Botox

Σε μια αγορά που κατακλύζεται από αντίγραφα και απομιμήσεις, οι ανυποψίαστοι καταναλωτές ενδέχεται να αγοράσουν κατώτερης ποιότητας προϊόντα που πωλούνται ως Botox και στην καλύτερη περίπτωση δεν θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τέτοιου είδους προϊόντα απομίμησης του Botox που έχουμε δει να προσφέρονται συχνά σε μειωμένες τιμές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο από κάποια σπα και κέντρα αισθητικής θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των ασθενών όσο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ένας απλός τρόπος για να προστατευτείτε είναι να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό σας πόσο κοστίζουν τα 100 ml του Allergan Botox ή του Dysport στη χονδρική για να αντιληφθείτε ότι τα περιθώρια κέρδους για έναν ιατρό είναι πολύ μικρά. Όταν λοιπόν βλέπετε προσφορές 100€ – 150€ σε όλο το πρόσωπο, καλό θα είναι να το ερευνήσετε περισσότερο.

Είτε μέσω αραιωμένων σκευασμάτων είτε μέσω απροκάλυπτων απομιμήσεων, οι επιπτώσεις του παραποιημένου Botox μπορεί να είναι σοβαρές, με αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας αποτελέσματα ή καθόλου, καθώς και κινδύνους για την υγεία.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του ιατρού

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του ιατρού παίζει καθοριστικό ρόλο στις ενέσεις Botox. Σε πολλές περιπτώσεις, ο λόγος για τον οποίο το μπότοξ δεν λειτουργεί οφείλεται στη λανθασμένη έγχυσή του. Είτε πρόκειται για υποδοσολογία, είτε για ακατάλληλη τεχνική, οι υποδεέστερης ποιότητας ενέσεις έχουν επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Για παράδειγμα, εάν η χορηγούμενη δόση είναι ανεπαρκής ή το φάρμακο έχει υπερβολική αραίωση, το πιο πιθανόν είναι να μην επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ομοίως η εσφαλμένη εφαρμογή τεχνικής, όπως η λάθος στόχευση του μυ ή έγχυση σε λάθος βάθος του δέρματος, από έναν άπειρο ιατρό, εκτός από την αποτυχία της θεραπείας μπορεί να έχει και επιπλοκές.

Εάν αλλάξατε πρόσφατα ιατρό και το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του. Είναι πολύ πιθανόν να σας έδωσε μικρότερη δόση για να δοκιμάσει την αντίδραση του οργανισμού σας, οπότε θα πρέπει να του δώσετε χρόνο.

Η ηλικία

Η διαδικασία της γήρανσης καθιστά την θεραπεία πιο περίπλοκη, με τη μεταβαλλόμενη φυσιολογία του προσώπου να απαιτεί μια προσαρμογή στην προσέγγιση της θεραπείας. Καθώς τα επίπεδα κολλαγόνου και το λίπος του προσώπου μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, οι κάποτε αποτελεσματικές δόσεις του Botox μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένας συνδυασμός Botox και ενέσιμων πληρωτικών ουσιών (fillers) όπως το υαλουρονικό για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου και της ζωτικότητας του δέρματος. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ίσως πρέπει να σταματήσετε το Allergan Botox και να δοκιμάσετε το Dysport.

Διαφορετική προσέγγιση σε άνδρες και γυναίκες

Αν και το Dysport και το Botox περιέχουν την ίδια ουσία (βοτουλινική τοξίνη), η προσέγγιση διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες έχουν πιο ισχυρούς μύες στο πρόσωπο, γεγονός που θα απαιτήσει μεγαλύτερη δόση. Γενικά, στους άνδρες συστήνεται το Dysport.

Τι να κάνετε αν τα αποτελέσματα δεν σας ικανοποιούν

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι δεν λάβατε τις κατάλληλες προφυλάξεις μετά τη θεραπεία.

Σε κάθε πρίπτωση, εάν το μπότοξ σας δεν έπιασε, εκφράστε στον ιατρό σας τον προβληματισμό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Είτε πρόκειται για την αναζήτηση μιας δεύτερης γνώμης, είτε για τη διερεύνηση εναλλακτικών θεραπειών, είτε για τη λεπτομερή αναπροσαρμογή της δοσολογίας, ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ ασθενούς και ιατρού είναι απαραίτητος για να έχετε μια ασφαλή θεραπεία που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Γιατί να μας επιλέξετε για το μπότοξ σας

Εάν ενδιαφέρεστε για μπότοξ, στην Cosmetic Derma Medicine η θεραπεία παρέχεται από εξειδικευμένους ιατρούς, όπως η Δρ. Αμαλία Τσιατούραη Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη και οι άλλοι δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί της Κλινικής, οι οποίοι παρέχουν με ασφάλεια υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και τα καλύτερα υλικά, προκειμένου τα αποτελέσματα να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας.

Κλείστε τώρα ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού, όπου Θα συζητήσουμε τους στόχους και τις ανησυχίες σας και θα απαντήσουμε σε τυχόν απορίες σας για να βρούμε την πιο κατάλληλη θεραπεία για τις ανάγκες σας. Για να επικοινωνήσετε μαζί μας καλέστε μια από τις 15 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο ή αφήστε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.