Τριχόπτωση το καλοκαίρι

Η τριχόπτωση το καλοκαίρι και οι τρόποι αντιμετώπισης

Μήπως παρατηρείτε μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού; Που οφείλεται αυτό και πότε η τριχόπτωση θα πρέπει να σας ανησυχήσει;

Η εξειδικευμένη στην τριχόπτωση δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλοκαιρινή τριχόπτωση, τους τρόπους αντιμετώπισής της και πως να προστατευτούμε.

Ποια αίτια προκαλούν τριχόπτωση το καλοκαίρι 

Η τριχόπτωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη την καλοκαιρινή περίοδο. Ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας, της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και των υψηλότερων επιπέδων υγρασίας μπορεί να συμβάλει στην καταστροφή των μαλλιών και στην υπερβολική αραίωση.

Έκθεση στον ήλιο και υπεριώδης ακτινοβολία

Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών σας. Η παρατεταμένη έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να αποδυναμώσει το στέλεχος της τρίχας, με αποτέλεσμα σπασμένα και αραιά μαλλιά. Οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να βλάψουν το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας φλεγμονή, επηρεάζοντας την ικανότητα των τριχοθυλακίων να παράγουν εύρωστα, υγιή μαλλιά.

Λύση: Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τις ακτίνες του ήλιου. Φροντίστε να φοράτε καπέλο ή μαντήλα όταν είστε για αρκετή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο. Επιπλέον, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας συστήσει ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών που παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Χλωριωμένο νερό και χημικές ουσίες πισίνας

Το κολύμπι είναι μια δημοφιλής καλοκαιρινή δραστηριότητα, αλλά το χλώριο που υπάρχει στο νερό της πισίνας αφαιρεί τα φυσικά έλαια που προστατεύουν τα μαλλιά, αφήνοντάς τα ξηρά, εύθραυστα και ευάλωτα στο σπάσιμο. Τα χημικά της πισίνας, όπως το βρώμιο και ο θειικός χαλκός, μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τη βλάβη.

Λύση: Πριν μπείτε στην πισίνα, βρέξτε τα μαλλιά σας με γλυκό νερό για να μειώσετε την απορρόφηση του χλωρίου. Μετά το κολύμπι, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας και να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό σαμπουάν για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα χημικών ουσιών. Διάφορες θεραπείες περιποίησης μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγρασίας και στη θρέψη των μαλλιών σας, μετριάζοντας τις βλαβερές συνέπειες του χλωρίου. Το ίδιο να κάνετε και μετά το μπάνιο στη θάλασσα για να αφαιρέσετε το αλάτι από το τριχωτό της κεφαλής.

Αυξημένη υγρασία

Τα επίπεδα υγρασίας τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια των ζεστών υγρών μηνών του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να φριζάρουν και να μπλέκονται. Η υψηλή υγρασία αποδυναμώνει τα μαλλιά με αποτέλεσμα να είναι πιο εύθραυστα και να πέφτουν.

Λύση: Ένα χτένισμα που ελαχιστοποιεί την έκθεση των μαλλιών στην υγρασία, όπως οι πλεξούδες, μπορεί να βοηθήσει. Η χρήση προϊόντων κατά του φριζαρίσματος, όπως σέρουμ ή μαλακτικές κρέμες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του φριζαρίσματος και στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.

Αφυδάτωση και κακή διατροφή

Η αφυδάτωση δεν επηρεάζει μόνο τη γενική υγεία, αλλά έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των μαλλιών. Το νερό αποτελεί σχεδόν το 25% του βάρους μιας μόνο τρίχας. Η ελλιπής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Επιπλέον, η ανεπαρκής διατροφή, ιδιαίτερα η έλλειψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να αποδυναμώσει τους θύλακες της τρίχας και να συμβάλει στην τριχόπτωση.

Λύση: Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Είναι σημαντικό να πίνετε 2 – 3 λίτρα νερού καθημερινά για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη διασφαλίζει ότι τα μαλλιά σας λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση τους. Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο που θα διαγνώσει τυχόν διατροφικές ελλείψεις και θα σας συστήσει κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Υπερίδρωση

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συχνά οδηγούν σε υπερβολική εφίδρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία της υγρασίας στο τριχωτό της κεφαλής. Η υπερβολική υγρασία δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, φράζοντας τους θύλακες των τριχών και αναστέλλοντας την υγιή ανάπτυξη τους. Επιπλέον, ο ιδρώτας περιέχει άλατα και άλλες ακαθαρσίες που μπορούν να αποδυναμώσουν τα μαλλιά, καθιστώντας τα πιο εύθραυστα.

Λύση: Η διατήρηση της σωστής υγιεινής του τριχωτού της κεφαλής είναι απαραίτητη. Το τακτικό λούσιμο των μαλλιών σας με ένα ήπιο σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ιδρώτα και των ακαθαρσιών, αποτρέποντας τη συσσώρευση μικροοργανισμών. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το τριχωτό της κεφαλής καθαρό και στεγνό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μολύνσεων.

Αύξηση παραγωγής ορμονών το καλοκαίρι

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη της τρίχας αυξάνεται σημαντικά. Η τριχόπτωση είναι η πιο συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί, ως επακόλουθο της ταχείας ανάπτυξης της τρίχας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δραστηριότητα των ορμονών επιστρέφει στο φυσιολογικό σε λίγες εβδομάδες.

Λύση: Ένα εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να διαπιστώσει, με τις κατάλληλες εξετάσεις, εάν η τριχόπτωση σας οφείλεται σε σοβαρές ορμονικές διαταραχές ή είναι απλά εποχιακή.

Θερμικές συσκευές styling:

Αποφύγετε όσο είναι εφικτό τις θερμικές συσκευές styling κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χρήση συσκευών με θερμότητα όπως πιστολάκι και ισιωτικό μαλλιών θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στα μαλλιά σας, καθώς είναι ήδη ταλαιπωρημένα από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία.

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ιατρό

Φυσιολογικά, η αύξηση, εξέλιξη, πτώση και επανέκφυση των τριχών πραγματοποιείται με καθoρισμένo κύκλο που περιλαμβάνει 3 στάδια, τo αvαγεvές (αναγέννηση), τo καταγεvές (εξασθένιση) και τo τελoγεvές (ανάπαυση και απόπτωση). Ο μεγάλoς αριθμός τριχών και η κυκλική τους εξέλιξη έχουν ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική απόπτωση και αvαγέvvηση 50-100 τριχών καθημερινά. Συνήθως, η καλοκαιρινή τριχόπτωση είναι παροδική. Όταν όμως πάρει μεγαλύτερη έκταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι παθολογική και είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ιατρό που θα εξετάσει τα αίτιά της και θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Στην Κλινική μας κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, ξεκινώντας πάντα από τη σωστή διάγνωση η οποία γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, εργαστηριακό αιματολογικό και ορμονικό έλεγχο, ενώ εάν υπάρχει υποψία για παθογένεια μπορεί να χρειαστεί βιοψία από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο αίτιο, η βελτίωση της διατροφής, η διόρθωση σιδηροπενίας, έλλειψης βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ωμέγα-3 λιπαρών κτλ., θα οδηγήσει σε αναστροφή του προβλήματος της αραίωσης μαλλιών.

Όταν δεν οφείλεται σε υποκείμενο αίτιο, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να απαιτεί συντηρητική θεραπεία ή αποκατάσταση με μεταμόσχευση μαλλιών. 

Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης ή ανδρογενετικής αλωπεκίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας, αφού προηγηθεί η διάγνωση του προβλήματος από εξειδικευμένο ιατρό. Εάν η τριχόπτωση δεν είναι εποχιακή και διαγνωστεί κάποιος τύπος αλωπεκίας, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Οι συντηρητικές θεραπείες τριχόπτωσης που εφαρμόζονται στην Cosmetic Derma Medicine είναι με φάρμακα και μη επεμβατικές διαδικασίες, όπως θεραπεία με μινοξιδίλη και φιναστερίδη και η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών Platelet Rich Plasma (PRP).

Στην εδραιωμένη ανδρογενετική αλωπεκία με διαγνωσμένη αραίωση, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών με την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction). Το μεγάλο της πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων μεθόδων μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της, καθώς δεν αφήνει μόνιμες ουλές και σημάδια. Η διαδικασία της επέμβασης είναι σχεδόν ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία, δίνοντας ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.