Η τριχόπτωση το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Η εποχική τριχόπτωση, σε σύγκριση με άλλες εποχές, εκδηλώνεται πιο έντονα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που πλήττει σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μας επισκέπτεται σημαντικός αριθμός από άνδρες και γυναίκες που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πτώση των μαλλιών τους.

Η επικράτηση χαμηλότερων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου μπορεί να συμβάλει σε μια προσωρινή αύξηση της τριχόπτωσης με αποτέλεσμα την αυξημένη συσσώρευση τριχών στις βούρτσες, το ντους και τα ρούχα σας.

Είναι λογικό αυτό να σας προκαλεί ανησυχία, αφού ενστικτωδώς η πρώτη σκέψη είναι ότι μπορεί να πρόκειται για αρχικό στάδιο αλωπεκίας. Ωστόσο, η δερματολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα μας καθησυχάζει λέγοντας ότι “το φαινόμενο της τριχόπτωσης τους κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι συχνά παροδικό και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, με φάρμακα και εφόσον κριθεί απαραίτητο με μια απλή θεραπεία”

Γιατί υπάρχει αυξημένη τριχόπτωση τους χειμερινούς μήνες

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανίσει διαφορετικό βαθμό ανάπτυξης ανάλογα με την εποχή. Η απώλεια 50 – 100 τριχών ημερησίως είναι αναμενόμενη και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας του κύκλου ζωής της τρίχας, κατά τη διάρκεια του οποίου νέες τρίχες αντικαθιστούν αυτές που χάνονται φυσιολογικά από το τριχωτό της κεφαλής.

Για να κατανοήσετε γιατί πέφτουν οι τρίχες σας είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο κύκλος ζωής της τρίχας χωρίζεται σε τρεις φάσεις: φάση ανάπτυξης (αναγενής), φάση μετάβασης (καταγενής) και ανάπαυσης (τελογενής). Στο τέλος της τελογενούς φάσης σημειώνεται αποβολή της τρίχας και στη θέση της αναπτύσσεται μια νέα τρίχα.

Ποιους μήνες πέφτουν τα μαλλιά το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του φθινοπώρου και της άνοιξης, συχνά παρατηρείται αύξηση της ποσότητας αποβολής των μαλλιών. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητό, με απώλεια εκατοντάδων τριχών καθημερινά. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη εάν τα τριχοθυλάκια και οι τρίχες εκτίθενται σε επιβαρυντικές για την υγεία τους περιβαλλοντικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η περιοδικότητα της εποχικής τριχόπτωσης καταγράφεται σε 6ετή επιστημονική μελέτη της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ζυρίχης, η οποία στην οποία συμμετείχαν 823 γυναίκες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών παρατηρείται αύξηση της τριχοφυΐας, ως φυσική αντίδραση του οργανισμού για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής από το έντονο ηλιακό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ενώ λοιπόν μπορεί να φαίνεται ότι το χειμερινό κλίμα συμβάλλει στην τριχόπτωση, είναι αρκετά πιθανό αυτή η τριχόπτωση να αποδίδεται σε λάθος εποχή. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και οι βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο προκαλούν τη μετάβαση ενός μεγαλύτερου ποσοστού των τριχοθυλακίων στην τελογενή φάση, γεγονός που συνήθως συμβαίνει γύρω στον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια αυτά θα αποβάλουν τα μαλλιά τους το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, περίπου 100 ημέρες αργότερα.

Όταν έρχεται το φθινόπωρο, η περίσσεια των μαλλιών που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι αποβάλλεται. Αυτή η κατάσταση τριχόπτωσης είναι γνωστή με τον επιστημονικό όρο “τελογενής τριχόρροια” και είναι μια προσωρινή μορφή τριχόπτωσης που προκαλείται από διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες που βιώνουν τα μαλλιά, το τριχωτό της κεφαλής ή το σώμα.

Επιπρόσθετα, ορισμένες επιβλαβείς πρακτικές styling των μαλλιών­ και περιβαλλοντικοί παράγοντες, που συναντώνται συχνά κατά τους ψυχρότερους μήνες, μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η παρατεταμένη έκθεση σε τεχνητά θερμαινόμενο αέρα που εκπέμπεται από air condition ή καλοριφέρ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση των μαλλιών, ενώ η απότομη εναλλαγή από τον ζεστό αέρα του σπιτιού στο εξωτερικό ψυχρό περιβάλλον μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να εξηγούν το γεγονός ότι σε κάποια άτομα η τριχόπτωση, αν και μειωμένη, μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Μια νέα έξαρση της τριχόπτωσης, αν και λιγότερο έντονη, παρατηρείται εκ νέου τον Απρίλιο. Είτε φταίνε οι περιβαλλοντικές συνθήκες του χειμώνα, είτε ο καλοκαιρινός ήλιος είτε το styling των μαλλιών σας, όλες αυτές οι καταστάσεις αφορούν σε τελογενή τριχόρροια.

Τα χειμερινά προβλήματα με τα μαλλιά σας στην πλειονότητα είναι παροδικά και συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ή χειμερινής περιόδου θα σταματήσει εν ευθέτω χρόνω και τα μαλλιά θα υποστούν αποκατάσταση του κύκλου ανάπτυξής τους. Η διάρκεια της εποχικής τριχόπτωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως διαρκεί περίπου δύο έως τρεις μήνες. Το γεγονός ότι η τριχόπτωση μπορεί να είναι προσωρινή δεν πρέπει να σας εφησυχάζει, επειδή μπορεί να αφορά σε αρχικό σύμπτωμα κάποιας μορφής αλωπεκίας.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της εποχικής τριχόπτωσης

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις υποκείμενες αιτίες της εποχικής τριχόπτωσης και να εφαρμόσετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση συμπληρωμάτων θρεπτικών συστατικών στις καθημερινές συνήθειες σας, την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, την εφαρμογή δερματολογικά ελεγμένων προϊόντων στο τριχωτό της κεφαλής και την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες σας, ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να δει με μια απλή ανάλυση αίματος τις πιθανές ελλείψεις. Εάν ή τριχόπτωση είναι σοβαρή ή συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα μαλλιά σας για διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια εξειδικευμένου δερματολόγου. Υπάρχουν διαθέσιμα ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή/και ενέσεις PRP, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχικής τριχόπτωσης και να ενισχύσουν την ανάπτυξη νέων, υγιών τριχών.

Γενικά, η εποχική τριχόπτωση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών, ορμονικών διαταραχών ή διατροφικών ελλείψεων. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι συνήθως προσωρινός και τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνος του. Με μια ιατρική διάγνωση για την κατανόηση των υποκείμενων αιτιών και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, μπορείτε να μετριάσετε τις επιπτώσεις της εποχικής τριχόπτωσης και να διατηρήσετε υγιή μαλλιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εάν η τριχόπτωσή σας είναι σοβαρή ή συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο. Ο Όμιλος μας έχει βραβευτεί 4 φορές ως η καλύτερη Κλινική για αποκατάσταση μαλλιών στον κόσμο. Είμαστε η μόνη ελληνική Κλινική που οι ιατροί της προσκαλούνται σε ειδικά για την τριχόπτωση παγκοσμίου φήμης διεθνή επιστημονικά συνέδρια για να παρουσιάσουν τα πρωτόκολλα των θεραπειών μας. Επιπλέον, η Κλινική προσφέρει εξειδικευμένα σεμινάρια για την τριχόπτωση σε νέους ιατρούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Cosmetic Derma Medicine η θεραπεία της τριχόπτωσής σας είναι στα χέρια κορυφαίων δερματολόγων σε προσιτές τιμές, με ασφάλεια και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Κλείστε τώρα ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού σε μία από τις 15 Κλινικές της Cosmetic Derma Medicine σε Ελλάδα και Κύπρο. Εάν έχετε απορίες, αφήστε το μήνυμα σας παρακάτω και θα λάβετε απάντηση το συντομότερο δυνατόν ή τηλεφωνήστε από Ελλάδα στο (+30) 210 6980451 και από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό, και στο (+357) 22257490 για τη Λευκωσία.