Προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα

Προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα

Τι είναι

Το μελάνωμα είναι παγκοσμίως ο 7ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και 6ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τους άνδρες. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 4-5 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι τα καρκινώματα του δέρματος είναι εύκολα θεραπεύσιμα όταν διαγνωστούν εγκαίρως.

Πώς μια εξέταση μπορεί να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα;

Τα 5 χαρακτηριστικά που δείχνουν έναν ύποπτο σπίλο:

Οι ιατρικές εξετάσεις επιτρέπουν σήμερα την ακριβή ανίχνευση ύποπτων σπίλων και μελανώματος. Ο δερματολόγος είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί αν ένας σπίλος μπορεί να αποδειχθεί κακοήθης, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:

 • Αsymmetry (Ασυμμετρία)

  Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.

  A
 • Borders (Όρια)

  Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.

  B
 • Colour (Χρώμα)

  Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.

  C
 • Diameter (Διάμετρος)

  Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ένας ύποπτος σπίλος.

  D
 • Evolving (Εξέλιξη)

  Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του,  ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

  E
 • Family (Κληρονομικότητα)

  Όταν έχει καταγραφεί ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από κλινικό δερματολόγο.

  F

H δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, Επιστημονική Διευθύντρια της Κλινικής Cosmetic Derma Medicine τονίζει τον ρόλο που παίζει η πρόληψη και η συστηματική παρακολούθηση από δερματολόγο στην προστασία ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

Σε πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η κλινική επισκόπηση από δερματολόγο που θα εξετάσει δια γυμνού οφθαλμού και με μεγάλη προσοχή έναν ασθενή από την κορυφή έως τα νύχια και τις μεσοδακτύλιες πτυχώσεις, ώστε να εντοπίσει κάποιον τυχόν ύποπτο σπίλο.

Έπειτα, η εξέταση μέσω μεγέθυνσης, η λεγόμενη δερματοσκόπηση, θα διαγνώσει τυχόν ατυπίες ή ενδείξεις κακοήθειας, δίνοντάς μας καλύτερη εικόνα για την ποιότητα των σπίλων που φέρει ο ασθενής στο σώμα του.

Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί επίσης μια δημοφιλή διαγνωστική εξέταση, καθώς προσφέρει μικροσκοπική, φωτογραφική απεικόνιση των σπίλων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι τα φωτογραφικά στοιχεία αποθηκεύονται για μελλοντική σύγκριση κατά την επανεξέταση του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο δερματολόγος να εντοπίσει διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των σπίλων ενός ασθενούς κατά την πάροδο του χρόνου».

Κλείστε ραντεβού για μια εξέταση σπίλων

Ο Ιατρικός Όμιλος Cosmetic Derma Medicine Medical Group είναι ο μεγαλύτερος και πιο εξειδικευμένος ιατρικός όμιλος στο πεδίο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην Κλινική μας διαθέτουμε τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και είναι εφικτή η αφαίρεση οποιουδήποτε σπίλου με CO2 Laser, Shave Excision ή Χειρουργικά.

Οι Δερματολόγοι μας έχουν εξειδικευτεί στην μέθοδο Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης Σπίλων σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Η ιατρική μας ομάδα αποτελείται από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και από μία πλήρως καταρτισμένη ομάδα νοσηλευτών. Η ομάδα μας είναι δίπλα σας κάθε ημέρα, 24/7 για ό,τι χρειαστείτε.

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, εάν έχετε σπίλους (ελιές) στο σώμα και ανησυχείτε, κλείστε τώρα ένα ραντεβού σε οποιαδήποτε από τις 16 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL