Ο ήλιος κάνει καλό στα σπυράκια ακμής;

Ο ήλιος κάνει καλό στα σπυράκια ακμής;

Εάν ταλαιπωρείστε με σπυράκια που προκαλούνται από την ακμή, σίγουρα είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε οτιδήποτε για να απαλλαγείτε από αυτά. Σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει η πεποίθηση ότι “ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή”, επειδή πιστεύουν πως το ηλιακό φως ξηραίνει ή/και εμποδίζει την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο καθαρό.

Ακούγεται λογικό, σωστά; Εξάλλου, η υπερβολική παραγωγή λαδιού στο δέρμα παίζει συχνά ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής, μαζί με άλλους παράγοντες όπως τα βακτήρια και οι ορμονικές διαταραχές. Όλοι επιθυμούν ένα μαυρισμένο δέρμα τώρα το καλοκαίρι και ιδιαίτερα όσοι έχουν ακνεϊκό δέρμα, καθώς τα σπυράκια καμουφλάρονται σε μεγάλο βαθμό. Οι UV ακτινοβολίες, βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης η οποία βοηθά στην καλύτερη όψη του δέρματος και στην κάλυψη των δερματικών ατελειών. Το δέρμα αρχικά στεγνώνει και γίνεται λιγότερο ερυθρό και έτσι μειώνεται η όψη της λιπαρότητας, της γυαλάδας και της φλεγμονής που αποτελούν σύνηθες πρόβλημα των λιπαρών και ακνεϊκών επιδερμίδων. Αλλά, αυτή η αλλαγή στην εμφάνιση είναι προσωρινή και διαρκεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

H παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς κατάλληλη προστασία, οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα. Το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει υπερκερατώσεις, με αποτέλεσμα να φράζονται οι πόροι της επιδερμίδας. Επίσης προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος για να εξισορροπήσει την ξηρότητα που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο, ενώ υπεραναπτύσσεται το βακτήριο P.Acnes που ευθύνεται για την ακμή. Η έκθεση της ακμής σε υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς καμία προστασία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας ουλών και υπερμελάγχρωσης. Επομένως, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η επιδερμίδα τους φαίνεται καλύτερη μετά το μαύρισμα, το τίμημα είναι ότι ίσως να αναπτύξουν περισσότερα σπυράκια, σημάδια και μαύρα στίγματα στο μέλλον.

“Στην πραγματικότητα, οι αφυδατωτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Το να κάθεσαι στον ήλιο μπορεί να κάνει την ακμή σας να φαίνεται ότι βελτιώνεται στην αρχή, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε περισσότερα σπυράκια” αναφέρει η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Επιπλέον, εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο χωρίς αντηλιακό ή προστατευτικό ρουχισμό, εκτίθεστε στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ή επιδεινώσουν άλλα προβλήματα της επιδερμίδας ή ακόμη και να οδηγήσουν στη δημιουργία πανάδων ή ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος.

Οι επιπτώσεις του ήλιου στην ακμή

Αφού βρεθείτε στον ήλιο, η επιδερμίδα [το ανώτερο στρώμα του δέρματος] αρχίζει να στεγνώνει και να ξηραίνεται. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα παράγει περισσότερο λάδι για να αναπληρώσει την απώλεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα σπυράκια.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν συμβαίνει αμέσως, γι’ αυτό ίσως οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη σχέση μεταξύ του ηλιακού φωτός και της επιδείνωσης της ακμής. Μια άλλη πηγή σύγχυσης είναι ότι οι δερματολόγοι προτείνουν μερικές φορές θεραπεία με φως για την αντιμετώπιση της ακμής. Αλλά, το μπλε φως που χρησιμοποιείται στη φωτοδυναμική θεραπεία ακμής είναι πολύ διαφορετικό από το φως του ήλιου. Σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή (P. acnes) χωρίς να βλάπτει το δέρμα όπως κάνουν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Το φως του ήλιου δεν σκοτώνει το P. acnes.

Μια μέρα, το Σαββατοκύριακο ή μια εβδομάδα στον ήλιο μπορεί πράγματι να κάνει τη διαφορά προσωρινά, αλλά όχι για τους λόγους που μπορεί να φαντάζεστε. Για παράδειγμα, εάν μαυρίσετε, αυτό κάνει τα κόκκινα σπυράκια λιγότερο ευδιάκριτα. Επίσης η επίδραση των διακοπών στη μείωση του άγχους μπορεί να βοηθήσει, καθώς το στρες είναι γνωστό ότι επιδεινώνει την ακμή.

Ακόμα και στην περίπτωση που η ηλιοθεραπεία κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο καθαρή με κάποιο τρόπο, εγκυμονεί κινδύνους για το δέρμα σας.

Το ηλιακό έγκαυμα από την απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν επίσης ότι θα θεραπεύσουν τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπό τους, αλλά ο ήλιος δεν βοηθά, απλώς επιδεινώνει την κατάσταση.

Ακόμη και η σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, επομένως είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καθημερινά ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό και με δείκτη προστασίας πάνω από 30. Πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακά χωρίς έλαια και μη φαγεσωρογόνα, διαφορετικά το δέρμα σας θα φαίνεται πιο λιπαρό και θα αποκτήσετε περισσότερα σπυράκια.

Για καθαρό, όμορφο δέρμα ζητήστε τη βοήθεια δερματολόγου

Αν νιώθετε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας από την ακμή και τίποτα δεν λειτούργησε, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Σας συστήνουμε να επισκεφθείτε μια από τις Κλινικές της Cosmetic Derma Medicine όπου οι δερματολόγοι μας θα σας εξετάσουν και θα αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για εσάς.

Οι δερματολόγοι μας θα σας συστήσουν ή θα συνταγογραφήσουν προϊόντα που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο καθαρό και λείο τώρα και μελλοντικά στη ζωή σας. Για παράδειγμα, τα ρετινοειδή και άλλες φαρμακευτικές ουσίες όχι μόνο αποφράσσουν τους πόρους, αλλά βοηθούν επίσης στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών.

Επίσης, ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, δρα θεραπευτικά και προληπτικά σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας βαρύτητας μορφές ακμής.

Η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της ακμής. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής και θέλετε να απαλλαγείτε από τα αντιαισθητικά σπυράκια και τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών ή και να αφαιρέσετε τις ουλές ακμής, επικοινωνήστε μαζί μας.