Αθήνα: + 30 210 6980451   Κηφισιά: + 30 210 6232220   Γλυφάδα: + 30 210 8980444    Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240   Πάτρα: +30 2610 226562   Ρόδος: +30 22410 32700   Κύπρος: +357 25251040
Χαρτογράφηση σπίλων | Cosmetic Derma Medicine
Υπηρεσίες Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής

Χαρτογράφηση σπίλων

Χαρτογραφιση σπιλων
Η χαρτογράφηση σπίλων πρέπει να γίνεται από το δερματολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να διαπιστωθούν μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα και τη συμμετρία τους.

Ελιές που παρουσιάζουν κάποια δυσμορφία συνιστάται να αφαιρούνται.

Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων

Χαρτογράφηση σπίλων είναι μία διαγνωστική τεχνική κατά την οποία όλοι οι σπίλοι του σώματος καταγράφονται και φωτογραφίζονται μακροσκοπικά, αλλά και μικροσκοπικά. Πρόκειται για ψηφιακή καταγραφή αυτών και αποθήκευση με ένα ειδικό λογισμικό σύστημα ώστε να είναι δυνατή στο μέλλον η επανεξέταση, σύγκριση και διαπίστωση μεταβολών που έχουν συμβεί με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για την πιο σημαντική διαγνωστική εξέταση για την αξιολόγηση των σπίλων που υπάρχει σήμερα.

Πώς γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων

Η χαρτογράφηση σπίλων λαμβάνει χώρα στο ιατρείο. Οι σπίλοι προσμετρώνται και καταγράφονται ανά ανατομική περιοχή του σώματος, δηλαδή σπίλοι τριχωτού, κεφαλής, τραχήλου, πρόσθιας επιφάνειας κορμού, οπίσθιας επιφάνειας κορμού, άνω άκρων, κάτω άκρων, άκρων χεριών και άκρων ποδιών. Ο ενδιαφερόμενος φωτογραφίζεται λεπτομερώς μακροσκοπικά και στη συνέχεια με ειδική κάμερα εξετάζεται ο κάθε σπίλος ξεχωριστά και τοποθετείται στο σημείο του σώματος στο οποίο ανήκει.

Στην επανεξέταση 6 μήνες με 1 χρόνο μετά μπορούμε να αξιολογήσουμε την εμφάνιση νέων σπίλων και την μεταβολή των παλιών σπίλων. Μπορούμε έτσι να διαπιστώσουμε μεταβολές στο χρώμα, σχήμα, μέγεθος καθώς και στο εσωτερικό δίκτυο μελανίνης των σπίλων που δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι. Αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα κάποια ύποπτη αλλαγή πριν αυτή οδηγήσει σε καρκίνωμα ή μελάνωμα και μπορούμε να αφαιρέσουμε προληπτικά τους σπίλους αυτούς.

Σύμφωνα με τον κανόνα ABCDE αξιολογούμε τα

Α: ασυμμετρία

Β: όρια (borders)

C: χρώμα (colour)

D: διάμετρο (diameter)

Ε: ανύψωση (elevation)

Άλλα στοιχεία που αξιολογούνται είναι η εμφάνιση περισσότερων του ενός χρωμάτων εντός του σπίλου, η διάμετρος και λαμβάνονται υπόψιν κλινικά συμπτώματα όπως κνησμός και πόνος.

Με βάση τις μετρήσεις αυτές διαμορφώνεται ένα score που μας καθορίζει πόσο ύποπτος είναι ένας σπίλος και κατά πόσο χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Ποιος πρέπει να κάνει χαρτογράφηση σπίλων

Χαρτογράφηση σπίλων πρέπει να κάνει πρακτικά κάθε άνθρωπος, καθώς δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει σπίλους (ελιές) στο δέρμα του. Περισσότερο όμως απαιτείται να γίνεται σε:

Ανοιχτόχρωμους φωτότυπους με πολλούς σπίλους και φακίδες στο σώμα και το πρόσωπο

Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δέρματος και μελανώματος

Άτομα που έχουν υποστεί πολλά ηλιακά εγκαύματα στο παρελθόν και κυρίως στην παιδική ηλικία

Άτομα που έχουν εκτεθεί σε τεχνητές πηγές UV ακτινοβολίας (solarium)

Άτομα που έχουν αφαιρέσει στο παρελθόν δυσπλαστικούς σπίλους

Άτομα ανοσοκατεσταλμένα

Ποιος γιατρός μπορεί να κάνει χαρτογράφηση σπίλων
Είδη σπίλων

Είδη σπίλων

Η χαρτογράφηση σπίλων γίνεται από δερματολόγο με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης. Θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση και γνώση πάνω στο αντικείμενο της δερματοσκόπησης και της δερματικής ογκολογίας προκειμένου τα αποτελέσματα της εξέτασης να είναι αξιόπιστα.

Η Cosmetic Derma Medicine διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για χαρτογράφηση σπίλων και οι δερματολόγοι που την εφαρμόζουν είναι πλήρως καταρτισμένοι και πιστοποιημένοι στο αντικείμενο αυτό.

Έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτή και η παραμικρή αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος ή το χρώμα των σπίλων και να προλάβουμε έγκαιρα ένα κακόηθες μελάνωμα του δέρματος σώζοντας τον ασθενή.

 

Κόστος χαρτογράφησης σπίλων

 Η τιμή της χαρτογράφησης σπίλων ξεκινά από τα 150€ και εξαρτάται από τον αριθμό των σπίλων που θα χρειαστεί να εξεταστούν.

  Ενημερωθείτε και κλείστε ραντεβού στο (+30) 2106980451  και για μάθετε για τις πιθανές προσφορές που υπάρχουν σήμερα.

Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες

Τα νέα μας

Η CDM στον τύπο

Facebook

Σε λίγα λεπτά στην ΕΡΤ1 η ιατρός της κλινικής μας Δρ. Konstantina Mamali, μιλάει για τους σπίλους και τι πρέπει να προσέχουμε..Συντονιστείτε! ... ΠερισσότεραΛιγότερα

Newsletter