Αθήνα: + 30 210 6980451   Κηφισιά: + 30 210 6232220   Γλυφάδα: + 30 210 8980444    Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240   Πάτρα: +30 2610 226562   Ρόδος: +30 22410 32700   Κύπρος: +357 25251040
Κηλίδες – πανάδες | Cosmetic Derma Medicine
Υπηρεσίες Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής

Κηλίδες – πανάδες

aisthitiki-dermatologia

Οι κηλίδες είναι καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, που εμφανίζονται σταδιακά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι συνήθως αποτέλεσμα πρόωρης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και κυρίως λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Εμφανίζονται σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια, το ντεκολτέ και παρουσιάζουν την τάση για πολλαπλασιασμό και αύξηση του μεγέθους τους, που αρχικά δεν ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά. Το χρώμα τους (ανοιχτόχρωμο καφέ έως σκούρο καφέ/μαύρο) οφείλεται στην υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα, ως μία διαδικασία προστασίας του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι πανάδες (ιατρικός όρος / Μέλασμα) είναι δερματικές βλάβες χρώματος καφέ, μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και σχήματος ασαφώς περιγεγραμμένου. Η εμφάνιση τους γίνεται αιφνίδια μετά από κάποια ορμονική διαταραχή, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία δέρματος καθώς και κατά την εγκυμοσύνη. Η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία γι’αυτό και το πρόβλημα με τις υπερμελαγχρωματικές βλάβες γίνεται έντονα ορατό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το φθινόπωρο/χειμώνα υποστρέφουν ή εξαφανίζονται πλήρως. Η κύρια εντόπισή τους είναι το πρόσωπο, συνήθως μέτωπο, άνω χείλος, παρειές.

Οι όροι κηλίδες – πανάδες πρακτικά χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη χωρίς διάκριση για να περιγράψουν πρακτικά τις ίδιες βλάβες, ενώ όταν εμφανίζονται σε άτομα άνω των 60 συχνά αποκαλούνται γεροντικές κηλίδες.

Λόγω του ότι οι κηλίδες και οι πανάδες ανήκουν στην κατηγορία των υπερμελαγχρωματικών δερματικών αλλοιώσεων εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες με τους σπίλους (ελιές) στην κλινική τους εικόνα χωρίς ωστόσο να έχουν το ίδιο μηχανισμό ανάπτυξης. Γι’αυτό η εξέταση των ασθενών, που προσέρχονται στο δερματολογικό ιατρείο με υποψία κηλίδων ή πανάδων πρέπει να γίνεται από κάποιον έμπειρο κλινικό δερματολόγο, ώστε να τίθεται με σαφήνεια η διάγνωση που θα καθορίσει μετέπειτα και τη θεραπεία.

Θεραπευτικές επιλογές

Κηλίδες

CO2 Laser. Επιτυγχάνεται η εντοπισμένη εξάλλειψη των καστανόφαιων κηλίδων αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα. Οι επούλωση των επιφανειακών διαβρώσεων είναι τάχιστη και δεν εγκαταλείπει σημάδια.

 Fractional CO2 Laser. Χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο δράσης του, μας επιτρέπει να αφαιρούμε μελαγχρωματικές βλάβες τόσο στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας όσο και στο βαθύτερο χόριο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ανάπλαση δέρματος μέσω της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, δίνοντάς του νεανικότερη όψη.

 Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο. Χρησιμοποιείται κυρίως στις υπερκερατωσικού τύπου κηλίδες – πανάδες, αυτές δηλαδή που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος.

 Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, όπου όμως θα χρειαστεί συνδυασμός με λευκαντικές κρέμες και αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψή τους.

Χημικά peeling, κυρίως με τριχλωροοξεικό οξύ (TCA) πυκνότητας άνω του 25%.

Πανάδες

Χημικά peelingΧρησιμοποιούνται χημικά διαλύματα όπως το τριχλωροξικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και το διάλυμα Jessner που πέρα από την καλή απολεπιστική τους δράση έχουν και έντονες αποχρωματικές ιδιότητες. Το καλύτερο χρονικό διάστημα έναρξης της θεραπείας είναι μετά το πέρας του καλοκαιριού.

 CO2 Laser. Επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη αφαίρεση του τμήματος δέρματος, που παρουσιάζει την έντονη μελάγχρωση.

 Fractional CO2 Laser. Η εφαρμογή του ενδείκνυται ακόμη και για τις πιο βαθιές πανάδες στο χόριο, καθώς η δέσμη του Laser εισχωρεί σε βάθος στον υποδόριο ιστό.

 Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, σε κύκλους τουλάχιστον 8-10 συνεδριών.

 Εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων λευκαντικών ουσιών με συστατικά όπως η υδροκινόνη, η ισοτρετινοίνη, η vitamin C, η κορτιζόνη, το αζελαϊκό οξύ.

 Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Όλες οι παραπάνω θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Η απόφαση του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου αλλά και η εκτέλεσή του ανήκει αποκλειστικά σε έναν έμπειρο κλινικό Δερματολόγο.

Στην Cosmetic Derma Medicine υπάρχει εξειδίκευση σε όλες τις ανωτέρω θεραπείες, καθώς και ο κατάλληλος εξοπλισμός με τελευταίας γενιάς lasers που εγγυώνται την κατά το δυνατόν πιο επιτυχημένη θεραπεία.

Σημαντική παράμετρος για την αποφυγή υποτροπών μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία είναι η αποφυγή της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

  Ενημερωθείτε στο +30 2106980451 για να μάθετε το κόστος θεραπείας για πανάδες που ισχύει για τη δική σας περίπτωση καθώς και για ειδικές τιμές που υπάρχουν σήμερα.
Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες

Φόρμα επικοινωνίας

 

Verification

 

Συχνές ερωτήσεις για κηλίδες – πανάδες

Είναι αποτελεσματική και ασφαλής η ανάπλαση με Fractional laser για τις κηλίδες;

To Fractional Laser είναι laser CO2, που είναι ένα μηχάνημα δοκιμασμένο επί 4 δεκαετίες στην ιατρική. Είναι απόλυτα ασφαλές για την ανάπλαση προσώπου και την εξάλειψη των πανάδων.

Πονάει το Fractional Laser και τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Η συνεδρία με Fractional Laser είναι κατά βάση σχετικά ανώδυνη και άριστα ανεκτή. Αισθάνεται κανείς ήπια, ανεπαίσθητα τσιμπηματάκια που είναι απόλυτα ανεκτά.
Μετά το τέλος της θεραπείας υπάρχει ένα ήπιο ερύθημα στην περιοχή που μοιάζει με το κοκκίνισμα όταν εκτιθέμεθα απότομα στον ήλιο. Το ήπιο αυτό ερύθημα καλύπτεται εύκολα με make up και διαρκεί μόνο 24 με 48 ώρες

Μετά τη θεραπεία πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου;

Μετά τη θεραπεία μπορεί αμέσως κάποιος να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Μια ήπια ερυθρότητα που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή για λίγες ώρες, μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα με make up.

Πόσες θεραπείες Fractional laser χρειάζονται και πότε φαίνεται το αποτέλεσμα;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Συνήθως απαιτούνται 3 με 4 συνεδρίες σε διαστήματα του ενός μήνα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη κιόλας φορά. Το δέρμα φαίνεται πιο αναζωογονημένο, λείο, φωτεινό και σφριγηλό χωρίς τα σημάδια του χρόνου επάνω του.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία λεύκανσης για μένα;

Κάθε πρόβλημα έχει τη δική του εξατομικευμένη θεραπεία. Ο γιατρός θα μπορέσει να προτείνει ποια από τις θεραπείες θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην λεύκανση – αποχρωματισμό των κηλίδων. Μπορεί να γίνει επιλογή μεταξύ χημικών peeling, fractional laser, Laser CO2, δερμοαπόξεσης σε συνδυασμό με λευκαντικές κρέμες. Όλες οι θεραπείες αυτές μπορούν να συνδυαστούν για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για τη θεραπεία με Fractional Laser;

Η Cosmetic Derma Medicine διαθέτει το τελευταίας γενιάς και πιο αποτελεσματικό CO2 Fractional Laser. Η θεραπεία διενεργείται αποκλειστικά από τους Δερματολόγους της κλινικής εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

 Τι λένε οι άνθρωποι που μας επισκέφθηκαν

 

Cosmetic Derma Medicine
therapeia-rytidon-testimonial1Εδώ και καιρό το δέρμα μου φαινόταν να έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Ήταν θαμπό, με πανάδες και κουρασμένη όψη με λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα ενώ τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης είχαν αρχίσει να φαίνονται στον λαιμό. Δεν ήθελα να κάνω κάτι που θα αλλοίωνε την έκφρασή μου. Είχα ακούσει για το Fractional Laser. Εμπιστεύτηκα τους ιατρούς στην Cosmetic Derma Medicine. Μετά από έναν κύκλο 6 συνεδριών η όψη του δέρματός μου είχε βελτιωθεί θεαματικά και κέρδισα ξανά την αυτοπεποίθησή μου.

Τα νέα μας

Η CDM στον τύπο

Facebook

Σε λίγα λεπτά στην ΕΡΤ1 η ιατρός της κλινικής μας Δρ. Konstantina Mamali, μιλάει για τους σπίλους και τι πρέπει να προσέχουμε..Συντονιστείτε! ... ΠερισσότεραΛιγότερα

Newsletter