Όσκαρ 2022: Πως ένα χαστούκι μας αφύπνισε για το δράμα της αλωπεκίας.

Όσκαρ 2022: Πως ένα χαστούκι μας αφύπνισε για το δράμα της αλωπεκίας.

Η φετινή τελετή των Όσκαρ σίγουρα θα συζητιέται για πολύ καιρό, καθώς θα μείνει αξέχαστη σε όλους η στιγμή που ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ. Ωστόσο, το απροσδόκητο αυτό περιστατικό ήρθε για να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια πάθηση για την οποία ίσως πολλοί δεν γνώριζαν: την αλωπεκία.

Το χρονικό του χαστουκιού στα Όσκαρ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κωμικός και παρουσιαστής των φετινών Όσκαρ Κρις Ροκ, αστειεύτηκε με το ξυρισμένο κεφάλι της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, της συζύγου του Will Smith, λέγοντας της: «Τζάντα, σ’ αγαπώ, «G.Ι. Jane 2, ανυπομονώ να το δω, εντάξει;». Ο ίδιος αναφερόταν στην ταινία «G.I. Τζέιν» με πρωταγωνίστρια τη Ντέμι Μουρ, η οποία εκείνη τη περίοδο για τις ανάγκες των γυρισμάτων είχε ξυρίσει το κεφάλι της.

Την αμέσως επόμενη στιγμή, η κάμερα πιάνει την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ να γουρλώνει τα μάτια της και δυσαρεστημένη να κοιτάζει τον σύζυγό της, Will Smith, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη ανέβηκε στην σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ. Αφού επέστρεψε στη θέση του, εξαιρετικά συγχυσμένος φώναξε απειλητικά στον Ροκ να μην ξαναπιάσει στο στόμα του την σύζυγό του.

Το κοινό παρακολουθούσε έκπληκτο τη στιχομυθία και όλα όσα συνέβαιναν. Πολλοί ήταν οι ηθοποιοί που προσπάθησαν να ηρεμήσουν τον Γουίλ Σμιθ, ανάμεσά τους ο Μπράντλεϊ Κούπερ κι ο Ντένζελ Ουάσινγκτον. Λίγο αργότερα, ο Σμιθ ανέβηκε ξανά στην σκηνή, αυτή τη φορά για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο, αφού κέρδισε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Η Μέθοδος Γουίλιαμς». Τότε, με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους του, αφού όπως είπε η αγάπη σε ωθεί στο να κάνεις τρελά πράγματα.

Τι υπάρχει όμως πίσω από αυτό το σκηνικό;

Λίγα χρόνια πριν, το 2018, η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ είχε αποκαλύψει ότι διαγνώστηκε με αλωπεκία. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, «βρισκόμουν στο μπάνιο και ξαφνικά είδα τούφες ολόκληρες στα χέρια μου» και συνέχισε λέγοντας «ήταν μια από τις φορές στη ζωή μου που πραγματικά έτρεμα από το φόβο μου, για αυτό και κούρεψα τα μαλλιά μου». Από τότε και μέχρι και σήμερα, αναφέρεται πολύ συχνά στην πάθηση που αντιμετωπίζει, τόσο μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, όσο και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλωπεκία στους ακολούθους της και να ευαισθητοποιήσει το κοινό που ίσως δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με αυτή την πάθηση.

Τι είναι η αλωπεκία, τι συνέβη που έχει προκαλέσει την ευαισθητοποίηση και τι πρέπει να γνωρίζετε;

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως υπάρχουν πολλές μορφές αλωπεκίας, με πιο κοινή την ανδρογενετική αλωπεκία και λιγότερο συχνές τη γυροειδή αλωπεκία, τη διάχυτη αλωπεκία και την ουλωτική αλωπεκία.

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης και είναι ως επί τω πλείστον κληρονομική, για αυτό και δεν πρόκειται πραγματικά για ασθένεια, αλλά για μία φυσιολογική κατάσταση. Αποτελεί πολυπαραγοντική κατάσταση καθώς ο συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, τα επίπεδα ορμονών, αλλά και η διαδικασία γήρανσης, μπορούν να οδηγήσουν στη απώλεια μαλλιών.

Στην περίπτωση της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον τύπο αλωπεκίας από τον οποίο πάσχει, ωστόσο η κλινική εικόνα υποδηλώνει πως πιθανότατα πάσχει από γυροειδή αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται όταν το σώμα επιτίθεται στους δικούς του θύλακες της τρίχας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση οπουδήποτε στο σώμα. Μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά διαγιγνώσκεται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Εκτός από την ορατή απώλεια μαλλιών, η γυροειδής αλωπεκία έχει έντονες επιπτώσεις στην ψυχολογία του πάσχοντος, καθώς προκαλεί έντονο στρες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα και είναι κατά τα άλλα υγιείς. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή πόνο.

Τι έχει δηλώσει στο παρελθόν η Jada Pinkett Smith για την αλωπεκία της;

Από την ημέρα που η Pinkett Smith διαγνώστηκε με αλωπεκία έχει ξεκινήσει έναν αγώνα ενημέρωσης του κοινού για τα μέτρα πρόληψης και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

“Πολλοί άνθρωποι με ρωτούσαν γιατί φοράω τουρμπάνι”, είπε το 2018 η τότε 46χρονη σε ένα επεισόδιο της εκπομπής της στο Facebook Red Table Talk. “Λοιπόν, δεν το έχω αναφέρει. Δεν είναι εύκολο να μιλήσω γι’ αυτό, αλλά έφτασε η ώρα να το βγάλω από μέσα μου”.

“Τα μαλλιά μου ήταν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου”, συνέχισε. “Το να περιποιούμαι τα μαλλιά μου ήταν μια όμορφη ιεροτελεστία όπως και το να έχω την επιλογή να έχω μαλλιά ή όχι. Και τότε μια μέρα σκέφτηκα, “Θεέ μου, μάλλον μπορεί να μην έχω πια αυτή την επιλογή”.

Σήμερα, αναφέρει πως πλέον μπορεί και πάλι να είναι χαρούμενη και αντιμετωπίζει την κατάσταση με αισιοδοξία. Στο πλάι της βρίσκεται πάντα ο σύζυγός της, Γουίλ Σμιθ, που την υποστηρίζει ενεργά καθόλη τη διάρκεια της μάχης της.

Πώς θεραπεύεται η αλωπεκία;

Όπως αναφέρει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine Δρ. Αμαλία Τσιατούρα «βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας παίζει η διάγνωση και η εύρεση της αιτίας που οδηγεί σε αυτή, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο Ιατρό – Δερματολόγο».

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να γίνει συντηρητικά και χειρουργικά, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν και την έκταση του προβλήματος.