Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ; Τι να επιλέξω;

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ; Ποια είναι η διαφορά;

Τα δερματικά ενέσιμα πληρωτικά υαλουρονικού οξέος και Botox χρησιμοποιούνται αμφότερα για τη θεραπεία των ρυτίδων. Ωστόσο, ο τρόπος που ενεργούν είναι εντελώς διαφορετικός. Το Botox μειώνει τη μυϊκή δραστηριότητα που προκαλεί λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ τα δερματικά πληρωτικά υαλουρονικού οξέος αποκαθιστούν τον όγκο του προσώπου που χάθηκε κατά τη διαδικασία της γήρανσης.

Με το botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού. Απ’ την άλλη το υαλουρονικό οξύ είναι η λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.

Σε ποια σημεία εφαρμόζονται το μπότοξ και το υαλουρονικό οξύ.

Τί είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα μόριο που υπάρχει και φυσιολογικά στο δέρμα μας και δίνει ελαστικότητα και όγκο. Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται σε σημεία όπου υπάρχουν ρυτίδες ή όπου επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε τον όγκο του προσώπου. Τα αποτελέσματα είναι πλήρως αναστρέψιμα, καθώς το αντίδοτο του υαλουρονικού οξέος είναι η υαλουρονιδάση, που διασπά σχεδόν άμεσα το υαλουρονικό οξύ.

Τι είναι το μπότοξ;

Πρόκειται για την εφαρμογή νευροτοξίνης (βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α) η οποία εφαρμόζεται για να απαλύνει τις ρυτίδες σε διάφορες περιοχές του προσώπου. Είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς το botox χρησιμοποιείται εδώ και 40 περίπου χρόνια στην ιατρική χωρίς να υπάρξει ποτέ σοβαρή μακροχρόνια ή μη αναστρέψιμη παρενέργεια. Τα αποτελέσματα της βοτουλινικής τοξίνης είναι πλήρως αναστρέψιμα και προσδίδουν φυσικότητα στο αποτέλεσμα και νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο. Επίσης εξαλείφει τις κάθετες γραμμές που εμφανίζονται στο λαιμό.

Εφαρμόζεται επίσης και για πρόληψη εγκατάστασης ρυτίδων σε νεανικά πρόσωπα, το λεγόμενο «Baby Botox».

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα του υαλουρονικού και του μπότοξ;

Η διάρκεια του αποτελέσματος για το υαλουρονικό, εξαρτάται από το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, από την ποσότητα του υλικού, από την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το υαλουρονικό, από το πρόβλημα που έχουμε να διορθώσουμε και το βάθος της ρυτίδας καθώς επίσης και από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου. Συνήθως στα χείλη έχουμε μία διάρκεια 1 έτους. Σε ρινοπαρειακές, αν μπει η σωστή ποσότητα μπορούμε να φτάσουμε τα δύο χρόνια, όπως και στα ζυγωματικά.

Η θεραπεία του μπότοξ ολοκληρώνεται σε 15 μέρες, όπου γίνεται επανεξέταση και κρίνεται ή όχι η ανάγκη συμπληρωματικής θεραπείας. Η διάρκεια εξαρτάται από το άτομο, το βάθος της ρυτίδας, τη δύναμη των μυών του προσώπου, το πόσο εκφραστικός είναι κάποιος και από άλλους παράγοντες.

Και στις δύο θεραπείες, η διάρκεια εξαρτάται επίσης από την επιλογή των προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν, την τεχνική και τα σημεία έγχυσής τους, την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας, τον καθημερινό τρόπο ζωής και την ταχύτητα μεταβολισμού του κάθε ατόμου.

Οι οδηγίες του φαρμάκου αναφέρουν διάρκεια 3-6 μήνες. Οπότε εντός του διαστήματος αυτού η διάρκεια θεωρείται φυσιολογική.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των παραπάνω θεραπειών;

Και τα δύο υλικά είναι απόλυτα ασφαλή και εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA για θεραπείες λεπτών γραμμών προσώπου.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, η πιο συνηθισμένη αφορά ήπιους μώλωπες στο σημείο της ένεσης. Σε γενικές γραμμές, οι ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο για το Botox, όσο και για το Υαλουρονικό είναι ασήμαντες και άμεσα αντιμετωπίσιμες.

Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές και ίσως χρειαστεί θεραπεία από γιατρό προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο σοβαρές παρενέργειες είναι προσωρινές και επιλύονται γενικά μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες. Δείτε παρακάτω ποιες ενδέχεται να είναι:

Botox

Σπάνια έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως:

  • πρήξιμο του βλεφάρου
  • πονοκέφαλος
  • πονόλαιμος
  • κούραση
  • διπλή όραση (διπλωπία)
  • αλλεργικές αντιδράσεις όπως φαγούρα ή συμπτώματα άσθματος
  • ξηρά μάτια

Παρενέργειες υαλουρονικού οξέος

Σπάνια μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως:

  • οίδημα
  • πόνος ή κνησμός στο σημείο της ένεσης
  • πονοκέφαλος

Η θεραπεία είναι ανώδυνη;

Ο πόνος είναι κάτι υποκειμενικό και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ανοχή του ατόμου. Επειδή το Botox και το υαλουρονικό οξύ είναι ενέσιμες θεραπείες, ορισμένοι μπορεί να αισθανθούν κάποια ενόχληση στο τσίμπημα. Για το λόγο αυτό εφαρμόζουμε τοπική αναισθησία με κρέμα για τον περιορισμό του πόνου που μπορεί να νιώσει κάποιος από τη χορήγηση δερματικών πληρωτικών.

Τελικά να επιλέξω μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ γεμίζει τις ρυτίδες και αποκαθιστά τον όγκο του προσώπου. Θα λέγαμε ότι είναι “γλυπτική” θεραπεία και γίνεται σε διάφορα σημεία, είτε σε ρυτίδες ή σε άλλα σημεία, για να διορθώσει για παράδειγμα το οβάλ του προσώπου. Από την άλλη, το μπότοξ αντιμετωπίζει τις ρυτίδες μέσω της “χαλάρωσης των μυών”, δεδομένου ότι η σύσπαση των μυών δημιουργεί τις λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης.

Τα αποτελέσματα του Botox και του υαλουρονικού οξέος είναι παρόμοια. Και οι δύο τύποι ενέσιμων προσφέρουν βελτίωση στην εμφάνιση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα με τη θεραπεία του υαλουρονικού οξέος είναι άμεσα ορατά, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του μπότοξ σταθεροποιείται μέσα στις πρώτες 15 ημέρες μετά την εφαρμογή.

Για τις ρυτίδες που δεν οφείλονται σε σύσπαση των μυών, το υαλουρονικό είναι η καλύτερη επιλογή γιατί το Botox δεν μπορεί να βοηθήσει. Χωρίς επαναλαμβανόμενες μυϊκές κινήσεις, οι ρυτίδες έκφρασης όπως στα πόδια της χήνας και στο μεσόφρυο αρχίζουν να σβήνουν μετά το μπότοξ.

Ο συνδυασμός Botox με Υαλουρονικό Οξύ έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Ποιες ρυτίδες σβήνει το μπότοξ και ποιες το υαλουρονικό οξύ.

Το μπότοξ και το υαλουρονικό οξύ είναι δύο θεραπείες που μπορούν να συνδυαστούν ακόμα και την ίδια ημέρα και ο συνδυασμός τους έχει θεαματικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και προτείνεται από τους δερματολόγους.

YouTube video

Πως θα έχω τα καλύτερα αποτελέσματα με ασφάλεια;

Η εμπειρία της Κλινικής, η ποιότητα των ενέσιμων υλικών και το ασφαλές αποστειρωμένο περιβάλλον για την πραγματοποίηση της θεραπείας, είναι απαραίτητα στοιχεία για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα που επιθυμείτε χωρίς επιπλοκές.

Στην Cosmetic Derma Medicine σας παρέχουμε τα καλύτερης ποιότητας υλικά με αποδεδειγμένο κλινικά ιστορικό ασφάλειας, όπως τις μάρκες Restylane, Juvederm και Nexfill για το υαλουρονικό οξύ και Allergan Botox, Dysport για το μπότοξ.

Εάν ενδιαφέρεστε για θεραπεία μπότοξ ή υαλουρονικού οξέος κλείστε ένα ΔΩΡΕΑΝ ενημερωτικό ραντεβού σε μια από τις 15 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου οι ειδικοί μας θα σας ενημερώσουν για τις λύσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.