Πως να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα

Ηλιακά εγκαύματα: Πως να τα αντιμετωπίσετε

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται όταν το δέρμα εκτίθεται υπερβολικά στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου. Τα εγκαύματα από τον ήλιο δεν είναι μόνο επώδυνα, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πώς να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα:

  1. Αναζητήστε σκιά: Περιορίστε την έκθεση σας στο άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τις ώρες που η ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο ισχυρή, συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Εάν είστε στην παραλία ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, παραμείνετε στη σκιά κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο.
  2. Κατάλληλα ρούχα: Καλύψτε το δέρμα σας με φαρδύ, ελαφρύ ρουχισμό που παρέχει επαρκή κάλυψη. Προτιμήστε μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και καπέλα με φαρδύ γείσο.
  3. Αντηλιακό: Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο. Εφαρμόστε το γενναιόδωρα σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
  4. Γυαλιά ηλίου: Προστατέψτε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το 95% – 100% των ακτίνων UVA και UVB. Αναζητήστε γυαλιά ηλίου με την ένδειξη UV 400 ή γυαλιά ηλίου που παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  5. Αποφύγετε τη χρήση σολάριουμ: Τα σολάριουμ εκπέμπουν ακτινοβολία UV, η οποία είναι εξίσου επιβλαβής με τον ήλιο και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων και καρκίνου του δέρματος.

Τα συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος

Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον βαθμό του εγκαύματος. Τα κοινά συμπτώματα του κάψιμου από τον ήλιο περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος
  • Πόνος ή ευαισθησία
  • Αίσθηση ζεστού δέρματος στην αφή και αίσθηση καύσου
  • Κνησμός (φαγούρα) ή ξεφλούδισμα του δέρματος
  • Οίδημα ή φουσκάλες (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Πόσο διαρκεί το ηλιακό έγκαυμα

  • Το ήπιο ηλιακό έγκαυμα διαρκεί για περίπου 3 – 4 ημέρες.
  • Το μέτριο ηλιακό έγκαυμα διαρκεί 5 – 7 ημέρες και συχνά ακολουθείται από ξεφλούδισμα του δέρματος.
  • Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και πιθανόν να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια.

Πως να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Για να βοηθήσετε στην επούλωση και την καταπράυνση του δέρματος που τσούζει, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος μόλις το αντιληφθείτε. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  1. Απομακρυνθείτε από τον ήλιο: Μόλις παρατηρήσετε τα σημάδια ενός ηλιακού εγκαύματος, μετακινηθείτε σε σκιερό μέρος ή σε εσωτερικό χώρο για να αποφύγετε περαιτέρω βλάβες.
  2. Δροσερές κομπρέσες: Να βάλετε δροσερές, υγρές κομπρέσες ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή ντους για να απαλύνετε την πληγείσα περιοχή. Αποφύγετε τη χρήση πάγου, καθώς θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα σας. Εάν το έγκαυμα αφορά μωρό ή μικρό παιδί, φροντίστε το νερό να μην είναι πολύ κρύο.
  3. Ενυδατική κρέμα: Για ήπια εγκαύματα ο φαρμακοποιός μπορεί να σας συστήσει Bepanthol, υδροκορτιζόνη ή μια απαλή ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα ή τζελ αλόης βέρα ή λοσιόν καλαμίνης για να ενυδατώσετε και να απαλύνετε το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Αποφύγετε προϊόντα που παρασκευάζονται με αλκοόλ ή είναι παράγωγα πετρελαίου όπως η βαζελίνη, η βενζοκαΐνη ή η λιδοκαΐνη, καθώς μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις.
  4. Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά και να αποτρέψετε την αφυδάτωση που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα.
  5. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη, η ακεταμινοφαίνη ή η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλούνται από το ηλιακό έγκαυμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και συμβουλευτείτε έναν ιατρό εάν χρειάζεται.
  6. Αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο: Τις επόμενες ημέρες προστατέψτε το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο από επιπλέον έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, εφαρμόστε αντηλιακό στις πληγείσες περιοχές.
  7. Μην σπάσετε φουσκάλες: Εάν εμφανιστούν φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Αφήστε τις ανέπαφες για να αποφύγετε τη μόλυνση και να μην επιβραδύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Εάν σκάσουν μόνες τους, καθαρίστε την περιοχή απαλά με ήπιο σαπούνι και νερό και εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή.
  8. Ξεφλούδισμα: Η πληγείσα περιοχή μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει μετά από μερικές ημέρες. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να απαλλαγεί από το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένου δέρματος. Μην ξύσετε ή προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το δέρμα που ξεφλουδίζει. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα και η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά από περίπου 5 – 7 ημέρες.
  9. Κνησμός: Ένα από του στόματος αντιισταμινικό, όπως η διφαινυδραμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του κνησμού καθώς το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει και να επουλώνεται.
  10. Ηλιακό έγκαυμα στα μάτια: Για να αντιμετωπίστε τα καμένα από τον ήλιο μάτια, εφαρμόστε μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό βρύσης. Είναι σημαντικό να μην τρίβετε τα μάτια σας και να μη φοράτε φακούς επαφής μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Εάν τα μάτια σας έχουν κοκκινίσει και έχετε την αίσθηση ότι ένα ξένο σώμα εισήλθε στο εσωτερικό τους, επικοινωνήστε άμεσα με έναν οφθαλμίατρο. Μπορεί να πρόκειται για φωτοκερατίτιδα, μια βλάβη που προκαλείται από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
  11. Γιατροσόφια: Μη χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, οδοντόκρεμα, πελτέ ντομάτας και άλλα αντίστοιχα προϊόντα, επειδή δεν θα βοηθήσουν.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με μέτρα αυτοφροντίδας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το έγκαυμα σας είναι σοβαρό. Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν:

  1. Το ηλιακό έγκαυμα καλύπτει μια εκτεταμένη περιοχή του σώματός σας ή συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, ρίγος, έντονο πόνο ή εκτεταμένες φουσκάλες.
  2. Αισθάνεστε εξάντληση, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας, έντονο πονοκέφαλο ή μυϊκές κράμπες.
  3. Το ηλιακό έγκαυμα δεν βελτιώνεται μέσα σε λίγες μέρες ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, όπως αυξημένο πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο, εκκρίσεις ή πληγές.
  4. Έχετε υποκείμενες καταστάσεις υγείας που μπορεί να περιπλέξουν τα ηλιακά εγκαύματα ή δεν είστε σίγουροι για τη σοβαρότητα του εγκαύματός σας.
  5. Το μωρό ή το μικρό σας παιδί έχει ηλιακό έγκαυμα.

Θυμηθείτε, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τα ηλιακά εγκαύματα και να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα για να τα προλάβετε. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα επουλώνονται μια χαρά από μόνα τους, αλλά τα σοβαρά εγκαύματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον πόνο, την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της μόλυνσης και την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.

Εάν έχετε ηλιακό έγκαυμα και ανησυχείτε, κλείστε ραντεβού σε μία από τις 15 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Αφήστε παρακάτω το μήνυμα σας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο δυνατόν ή καλέστε στο (+30) 210 6980451 στην Ελλάδα ή από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό, στο (+357) 22257490 για τη Λευκωσία και στο (+357) 23811001 από Αγία Νάπα.