Αλλαγή Ώρας: Η Επίδραση του Κιρκάδιου Ρυθμού στο Δέρμα

Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει το δέρμα μας

Η άνοιξη φέρνει μαζί της περισσότερη ηλιοφάνεια, μεγαλύτερες μέρες, καθώς και μια μικρή αναστάτωση στο δέρμα μας που δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Η αλλαγή ώρας, όσο κι αν δείχνει ασήμαντη, είναι ένα εσωτερικό σοκ για τον οργανισμό μας.

Όπως εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος – αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine, οι επιπτώσεις της στην επιδερμίδα δεν είναι αμελητέες. «Η αλλαγή ώρας, ειδικά την άνοιξη όταν “χάνουμε” μία ώρα ύπνου, επηρεάζει τον βιολογικό μας ρυθμό, και αυτός με τη σειρά του επηρεάζει άμεσα το δέρμα. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και λειτουργικότητας», σημειώνει. Η αϋπνία, η μείωση ενέργειας και η ήπια σωματική καταπόνηση που νιώθουμε τις πρώτες μέρες δεν μένουν μόνο “μέσα” μας, αλλά αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο.

Ο κιρκάδιος ρυθμός

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το φυσικό, εσωτερικό “ρολόι” του οργανισμού, το οποίο λειτουργεί σε κύκλο περίπου 24 ωρών και ρυθμίζει πολλές βιολογικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων της ρύθμισης του κύκλου ύπνου – αφύπνισης, της έκκρισης ορμονών και της ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος. Με βάση τις εναλλαγές του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, προγραμματίζει λειτουργίες, όπως:

  • Ανανέωση των κυττάρων (κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου)
  • Παραγωγή κολλαγόνου (μεγιστοποιείται τις βραδινές ώρες)
  • Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών (πιο έντονη τη νύχτα)
  • Ενυδάτωση και επιδιόρθωση του φραγμού του δέρματος (κατά τις βραδινές ώρες)

Όλες αυτές οι διαδικασίες ενισχύονται τις νυχτερινές ώρες. Όταν όμως ο ύπνος διακόπτεται ή γίνεται λιγότερος σε διάρκεια και ποιότητα, τότε το σύστημα απορρυθμίζεται. Και μαζί του, απορρυθμίζεται και η λάμψη, η φρεσκάδα και η άμυνα της επιδερμίδας.

Ορμονικές αλλαγές

Όταν λοιπόν αλλάζει η ώρα, ολόκληρος ο οργανισμός χρειάζεται επαναρρύθμιση. Κι αν κάτι δείχνει πρώτο αυτή τη δυσκολία, είναι το δέρμα μας. Η επιδερμίδα είναι συχνά το πρώτο σημείο που αποτυπώνει την εσωτερική μας κατάσταση, ιδιαίτερα όταν δεν ξεκουραζόμαστε όσο πρέπει ή όταν βιώνουμε ψυχολογική πίεση. Αλλά στις περιόδους αλλαγής ώρας, τα δύο αυτά πάνε συνήθως μαζί.΄

Επιπλέον, η μείωση της μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου) μπλοκάρει τη φυσική αντιοξειδωτική άμυνα της επιδερμίδας. Κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες, από την ηλιακή ακτινοβολία και τη μόλυνση της πόλης.

Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνεται φυσικά όταν χάνουμε ύπνο. Όταν αυτή η αύξηση γίνεται ξαφνικά, επηρεάζει άμεσα τη φλεγμονώδη απόκριση του δέρματος και το αποτέλεσμα φαίνεται στην υφή και στην όψη της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι:

  • Περισσότερη λιπαρότητα (λόγω αυξημένης παραγωγής σμήγματος)
  • Τάση για φλεγμονές και εξάρσεις ακμής
  • Απώλεια ελαστικότητας και θάμπωμα
  • Εντονότερη εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών
  • Μειωμένη ικανότητα επανόρθωσης του δέρματος

Ακόμη και νεανικά δέρματα, τα οποία κατά κανόνα έχουν καλό ρυθμό ανάπλασης, μπορεί να δείξουν προσωρινά πιο κουρασμένα ή λιπαρά τις πρώτες μέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Αυτό, εξηγεί, οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που προκαλεί η απορρύθμιση του ύπνου.

Σε πιο ώριμες ηλικίες, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί, η αλλαγή της ώρας ενδέχεται να εντείνει φαινόμενα πρόωρης γήρανσης. Ρυτίδες, έλλειψη σφριγηλότητας, λεπτές γραμμές και ανομοιομορφία στην υφή του δέρματος κάνουν την εμφάνισή τους πιο εύκολα όταν δεν υπάρχει επαρκής ανάπαυση.

Η επιδερμίδα χρειάζεται ξεκούραση. Αλλά δεν αρκεί μόνο να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω. Χρειάζεται και τον χρόνο της για να προσαρμοστεί. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες προτείνουν ένα σύντομο διάστημα “μετάβασης”, για να δώσουμε στον οργανισμό και στο δέρμα μας την ευκαιρία να επανέλθουν χωρίς έντονες εναλλαγές. Αν ακολουθήσουμε μια κανονική ρουτίνα ύπνου και περιποίησης, το δέρμα μπορεί να επανέλθει εντελώς. Αρκεί μια καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας, επαρκής ύπνος, υγιεινή διατροφή και συνέπεια.

Πώς να βοηθήσουμε το δέρμα μας να προσαρμοστεί

Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την προσαρμογή πιο ήπια, όχι μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για το δέρμα μας. Όσο πιο σταθερή και υποστηρικτική είναι η καθημερινότητά μας, τόσο λιγότερο θα επηρεαστεί η επιδερμίδα.

Αξίζει να αφιερώσουμε λίγες μέρες πριν και μετά την αλλαγή ώρας στην ενίσχυση του ύπνου μας. Να προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε λίγο νωρίτερα, να μειώσουμε το χρόνο μπροστά σε οθόνες, να αποφύγουμε αλκοόλ, καφέ ή βαριά γεύματα το βράδυ. Όλα αυτά, όσο απλά κι αν ακούγονται, βοηθούν να επανέλθει ο βιολογικός ρυθμός χωρίς έντονη αναστάτωση.

Εξίσου σημαντική είναι και η διατροφή. Επαρκής κατανάλωση νερού και επιλογή τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά βοηθούν σημαντικά την επιδερμίδα να παραμείνει “ζωντανή” και ανθεκτική. Το δέρμα δεν είναι απλώς κάτι που φροντίζουμε απ’ έξω, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τρέφεται και από μέσα. Αν αισθάνεστε ότι το δέρμα σας δείχνει πιο ευαίσθητο ή κουρασμένο μετά την αλλαγή της ώρας, οι δερματολόγοι της Cosmetic Derma Medicine είναι εδώ για να σας υποδείξουν τις κατάλληλες λύσεις. Αφήστε το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό ή καλέστε μας από Ελλάδα στο (+30) 210 6980451 και από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό.