Κληρονομική ακμή: Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο.

Κληρονομική ακμή

Η ακμή είναι κληρονομική;

Ναι, η ακμή είναι γνωστό ότι είναι κληρονομική και σίγουρα θα έχετε συχνά διαπιστώσει ότι η ακμή πλήττει όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Εάν η μητέρα ή ο πατέρας σας είχαν ακμή, η πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς ακμή ανέρχεται στο 70 – 75%. Εάν μόνο ένας γονέας είχε ακμή, αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισής της. Έχει αποδειχθεί πως το γενετικό υπόβαθρο παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ακμής.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications σε κλινικές μελέτες επί 20.165 ατόμων που είχαν ακμή και 595.231 ατόμων που δεν είχαν εντοπίσθηκαν 29 νέα γονίδια κινδύνου ακμής που απαντώνται πιο συχνές σε άτομα με αυτή την πάθηση. Επιβεβαιώθηκαν επίσης 14 από τις 17 παραλλαγές που είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με την πάθηση. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των γνωστών παραλλαγών σε 46.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ακμής και κληρονομικότητας;

Η γενετική μπορεί να προσδιορίσει την κληρονομικότητα της ακμής και πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να την αποτρέψετε.

Για παράδειγμα, η γενετική μπορεί να καθορίσει πόσο αποτελεσματικό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο να καταπολεμήσει το Propionibacterium acnes (P. acnes), ένα βακτήριο που προάγει την ακμή. Όταν δεν ελέγχεται, το P. acnes διεγείρει την παραγωγή ελαίου στο θυλάκιο και προκαλεί φλεγμονή.

Επίσης, ορισμένες ορμονικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) στις γυναίκες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα.

Το οικογενειακό ιστορικό ακμής έχει επίσης αποδειχθεί ως αξιόπιστη πηγή και είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για την πρόληψη της ακμής στους εφήβους.

Εάν και οι δύο γονείς σας είχαν σοβαρή ακμή, είτε στην εφηβεία είτε στην ενήλικη ζωή, ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής μπορεί να είναι υψηλότερος.

Και οι δύο γονείς μπορεί να έχουν τα ίδια γενετικά συστατικά για την ακμή ή και διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο ένας γονέας μπορεί να μεταδώσει μια ορμονική πάθηση που σας κάνει επιρρεπείς στην ακμή, ενώ ο άλλος μεταδίδει μια ισχυρότερη φλεγμονώδη απόκριση σε βακτήρια ή άλλους γενετικούς παράγοντες.

Εάν έχετε ιστορικό ακμής στην οικογένεια, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο. Η θεραπεία της ακμής είναι πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική όταν την προλάβετε στην αρχή. Για να αποφύγετε τις αντιαισθητικές ουλές ή να εξαλείψετε τα σημάδια ακμής, επικοινωνήστε σήμερα με μια από τις Κλινικές μας.