Ακμή Διατροφή: Ποιες τροφές να τρώω και ποιες να μην τρώω

Ακμή και διατροφή: Ποιες τροφές να τρώτε και ποιες απαγορεύονται

Ο συνδυασμός των γονιδίων και του τρόπου ζωής με την διατροφή παίζουν ρόλο στην πάθηση της ακμής. Η τροφή από μόνη της δεν προκαλεί ακμή, ούτε την αποτρέπει. Ωστόσο, κάποιες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, ενώ άλλες να βοηθήσουν το δέρμα σας να παραμείνει υγιές. Οι επιστήμονες χρειάζονται ακόμα περισσότερη έρευνα για να μάθουν εάν και πώς συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν πραγματικά την πάθηση. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, έχουν βρει κάποια ευρήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής.

Λιπαρές τροφές

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν θα προκαλέσει ακμή ούτε θα την επιδεινώσει. Ωστόσο, εάν δαπανάτε πολύ χρόνο μαγειρεύοντας λιπαρές τροφές, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερα προβλήματα με το δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι από μια φριτέζα ή άλλη πηγή μπορεί να κολλήσει στο δέρμα και να φράξει τους πόρους του.

Λιπαρές τροφές και τηγανητά προκαλούν ακμή.

Γάλα

Όσο περισσότερο γάλα πίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ακμή, ειδικά αν είναι άπαχο γάλα. Αυτό ισχύει και για τα προϊόντα που το εμπεριέχουν όπως τα παγωτά. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί, αλλά αρκετές κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες που παράγουν οι αγελάδες όταν είναι έγκυες, οι οποίες καταλήγουν στο γάλα τους. Τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ορμονών στο αίμα τους τείνουν να έχουν περισσότερη ακμή.

Το αγελαδινό γάλα επιδυνώνει την ακμή.

Ζάχαρη και κάποιοι υδατάνθρακες

Είναι πιο πιθανό να έχετε ακμή εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη τροφές και ποτά όπως σόδα, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και κέικ. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα τείνουν να εισέρχονται στο αίμα πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μια μέτρηση για το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Όταν το σώμα σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, επηρεάζει άλλες ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα. Τα λιπαρά δέρματα ευνοούν τη δημιουργία ακμής.

Η ζάχαρη και εν γένει τα γλυκά βλάπτουν στην ακμή.

Σοκολάτα

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερη σοκολάτα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σπυράκια. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Το βασικό συστατικό, το κακάο, δεν φαίνεται να είναι ο λόγος. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν σοκολάτα με 10 φορές περισσότερο κακάο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σπυράκια από εκείνους που έτρωγαν σοκολάτα με κανονική ποσότητα κακάο. Η μαύρη σοκολάτα, με λιγότερη ζάχαρη και γάλα, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να ελέγξετε την ακμή σας.

Η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί σπυράκια ακμής στο δέρμα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα άτομα που τρώνε πολλές φυτικές ίνες μπορεί να δουν την ακμή τους να βελτιώνεται. Αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο. Έχουν όμως διαπιστώσει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, γεγονός το οποίο συμβάλλει να κρατηθεί μακριά η ακμή. Πλιγούρι βρώμης, φασόλια, μήλα και καρότα είναι εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την ακμή.

Σολομός και Σαρδέλα

Αυτά τα ψάρια είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα σας και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την ακμή μακριά. Βοηθούν επίσης στη μείωση της ποσότητας μιας πρωτεΐνης που παράγει το σώμα σας, που ονομάζεται IGF-1, η οποία συνδέεται με την ακμή.

Ο σολομός περιέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση και καταπολεμά την ακμή.

Ξηροί καρποί

Τα άτομα με ακμή έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα αμύγδαλα, στα φιστίκια και στους ξηρούς καρπούς Βραζιλίας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι τα αντιοξειδωτικά θα καθαρίσουν την ακμή, αλλά είναι χρήσιμα για το σώμα σας με άλλους τρόπους. Επομένως, δεν είναι κακό να τα προσθέσετε στη διατροφή σας. Απλώς μην το παρακάνετε: περίπου 24 αμύγδαλα ή τρία ή τέσσερα καρύδια Βραζιλίας είναι ό,τι χρειάζεστε.

Οι ξηροί καρποί περιορίζουν την πιθανότητα εμφάνιση ακμής.

Στρείδια

Έχουν μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για το δέρμα σας. Μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν τα βακτήρια που προκαλούν ορισμένα είδη ακμής. Φαίνεται επίσης να βοηθά το σώμα να σταματήσει να παράγει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή — κάτι άλλο που συνδέεται με την ακμή. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Οι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 40 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Τα πλούσια σε ψευδάργυρο στρείδια και γενικά τα οστρακοειδή βοηθούν στην ακμή.

Φύκι

Είτε το τρώτε σε ρολό σούσι, είτε σε σαλάτα, είτε μόνο του ως αλμυρό σνακ, είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου, το οποίο χρειάζεται ο θυρεοειδής σας για να λειτουργεί σωστά (στην περίπτωση υποθυροειδισμού). Αλλά η υπερβολική ποσότητα ιωδίου ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση ακμής. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 150 mg (μικρογραμμάρια) την ημέρα, αν και οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερα. Εάν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, καλύτερα να μην τα καταναλώνετε σαν συμπλήρωμα. Μαζί με τα φύκια, μπορείτε να πάρετε ιώδιο από τροφές όπως ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ιωδιούχο αλάτι.

Τα φύκια εξαφανίζουν τα σπυράκια.

Πότε πρέπει να δείτε έναν δερματολόγο

Είναι βολικό να διαχειριστείτε την ακμή σας στο σπίτι, αλλά ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο σοβαρές. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση με την προσεκτική φροντίδα του δέρματος, τις αλλαγές στη διατροφή και τις θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, πρέπει να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας. Η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην αυτοπεποίθησή σας και θα αποτρέψει τις ουλές.

Ο δερματολόγος θα συστήσει την κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπιση της ακμής.