Χημικά Peeling


Χημικό Peeling

Η ανάπλαση του δέρματος με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών, προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες ακόμη και του πιο απαιτητικού τύπου δέρματος, βελτιώνοντας την υφή του και χαρίζοντας πιο ξεκούραστη και νεανική όψη.

Κλείστε Ραντεβούδερματολόγος αφροδισιολόγος δρ κωνσταντίνα μάμαλη

“Με ιστορικές αναφορές ήδη από την εποχή της Κλεοπάτρας και το γνωστό σε όλους μπάνιο της με γάλα, η σύγχρονη μέθοδος Χημικού Peeling αντιμετωπίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ουλές ακμής και δυσχρωμίες, ανανεώνει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα του προσώπου μας, επαναφέροντας τη χαμένη του λάμψη και σφριγηλότητα”. Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη τονίζει “η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο, οι απαιτήσεις και το άγχος της καθημερινότητας, καθώς και οι “κακές” μας συνήθειες αφήνουν το αποτύπωμά τους στην επιδερμίδα μας, κάνοντάς τη να φαίνεται θαμπή και κουρασμένη, ενώ το Χημικό Peeling αποτελούν ιδανική θεραπεία για την ανανέωση και λάμψη στο πρόσωπο”.

Χημικό Peeling | Τι είναι

Το Χημικό Peeling είναι μία θεραπεία στην οποία ένα διάλυμα οξέος χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Είναι το πιο δημοφιλές peeling προσώπου, καθώς προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται απολέπιση των εξωτερικών στιβάδων του νεκρού δέρματος, αποκαλύπτοντας ένα νέο στρώμα με βελτιωμένη υφή. Ουσιαστικά, μέσω της ελεγχόμενης βλάβης που προκαλείται, επιτυγχάνεται απελευθέρωση κυτοκινών, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας, εναπόθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, αναδιοργάνωση των δομικών στοιχείων και αύξηση του κυτταρικού όγκου.

 

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα μας ταλαιπωρείται από διάφορους παράγοντες, όπως η ατμόσφαιρα και η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και από επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το έντονο στρες της σύγχρονης ζωής και την ηλικία, οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπλασης του δέρματος και της ανανέωσης των κυττάρων. Τα «παλιά» κύτταρα στοιβάζονται στην επιφάνεια του δέρματος, παρεμποδίζοντας τα νέα να αναδυθούν. Έτσι, το δέρμα μας αποκτά θαμπή όψη, χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζονται αρκετοί ανοιχτοί ή κλειστοί πόροι. Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα δίνει το Χημικό Peeling.

 

Μέχρι πρότινος, τα προηγούμενης τεχνολογίας Χημικό Peeling χρησιμοποιούσαν διαλύματα που έκαναν μη ελεγχόμενο έγκαυμα στην επιδερμίδα με μη προβλέψιμα πολλές φορές αποτελέσματα. Αυτό, όμως, οδηγούσε σε έντονο ερεθισμό ή και μειωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Με τις σύγχρονες μεθόδους αυξάνεται το ποσοστό αποτελεσματικότητας και προσφέρεται ομοιόμορφη απορρόφηση του χημικού peel, με καλύτερα αποτελέσματα και με το λιγότερο δυνατό ερεθισμό.

Χημικό Peeling | Πού χρησιμοποιείται

Το Χημικό Peeling είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που έχουν κηλίδες και πανάδες, ρυτίδες ή ουλές, και γενικά σε άτομα που εμφανίζουν δυσχρωμίες στο πρόσωπο. Στόχος του είναι η λείανση των ουλών και των σημείων γήρανσης καθώς επίσης και η ανανέωση της επιδερμίδας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα προτείνει τη χρήση των χημικών peeling στις εξής περιπτώσεις:

 • Γήρανση δέρματος:

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα μας βρίσκεται ενάντια σε μία πληθώρα αλλαγών. Το δέρμα λεπταίνει και εμφανίζει ρυτίδες λόγω χαλάρωσης των μυών του προσώπου. Η γήρανση του δέρματος μπορεί να είναι φυσιολογική που έρχεται με τα χρόνια ή πρόωρη γήρανση που μπορεί να οφείλεται σε αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα και stress. Τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα είναι οι στατικές ρυτίδες, η χαλάρωση, η λέπτυνση του δέρματος, πανάδες, κηλίδες, μέλασμα, ευρυαγγείες, και ελάστωση. Σε όλα αυτά έχει να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα το χημικό peeling.

 • Ουλές:

Οι ουλές που δημιουργούνται από κάποιο τραύμα, από την ακμή ή ακόμα και χειρουργικές ουλές οδηγούν σε σημαντικές δυσμορφίες στην επιφάνεια του δέρματος. Ειδικά στις ουλές ακμής το Χημικό Peeling  αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες και μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της υφής και τη λάμψη του δέρματος βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα του προσώπου.

Χημικό Peeling | Θεραπεία

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή κατάλληλης θεραπείας, παίζει η ανοχή του κάθε ατόμου στην βαρύτητα κάθε θεραπείας. A-Υδροξυοξέα (AHA), Γλυκολικό Οξύ, Σαλικυλικό Οξύ, Τριχλωροξικό Οξύ (TCA), Μανδελικό Οξύ, Αζελαϊκό Οξύ, Κοχικό Οξύ, Διάλυμα Jessner και Φαινόλη, είναι τα 9 πιο ευρέως εφαρμοζόμενα χημικά διαλύματα, γνωστά το καθένα για την μοναδική αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων Δερματολογικών προβλημάτων.

 • Α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ):

Είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση της ήπιας φωτογήρανσης, ενεργού ακμής και ουλών ακμής, λεπτών γραμμών έκφρασης, χρωματικών διαταραχών και ξηρότητας δέρματος.  Χρησιμοποιούνται κυρίως οξέα όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και τα οξέα φρούτων και αποτελούν επιφανειακή ήπια θεραπεία. Αυτό ο τύπος Χημικού Peeling δίνει ένα απαλό και λαμπερό δέρμα, υπερτερώντας λόγω γρήγορης αποθεραπείας.

 • Γλυκολικό Οξύ:

Χρησιμοποιείται σε διάφορες περιεκτικότητες από 30 έως 70%. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση χρωματικών διαταραχών (όπως μέλασμα, γεροντικές κηλίδες, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, χλόασμα), ενεργού ακμής και ουλών ακμής.

 • Σαλικυλικό Οξύ:

Οι ενδείξεις χρήσης του σαλικυλικού οξέος είναι η ενεργός βλατιδοφλυκταινώδης ακμή, η φαγεσωρική ακμή, η θυλακίτιδα, οι μεγάλοι πόροι δέρματος, η σμηγματόρροια και οι μελαγχρωματικές διαταραχές.

 • Τριχλωροξικό Οξύ (TCA):

Χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις 10-15-20 και 70%. Οι κύριες ενδείξεις του είναι η φωτογήρανση, οι ακτινικές υπερκερατώσεις και οι ρυτίδες έκφρασης. Σε αυξημένες συγκεντρώσεις 70% χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ξανθελασμάτων. Το τριχλωροξικό οξύ χρησιμοποιείται κυρίως για μεσαίου βάθους peeling. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία θεραπείες.

 • Μανδελικό Οξύ:

Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση, καθαρισμό, λείανση πόρων και ρύθμιση σμηγματόρροιας. Χαρακτηρίζεται και ως peeling του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να διενεργηθεί άφοβα και το καλοκαίρι λόγω της μηδενικής αποθεραπείας του.

 • Αζελαϊκό Οξύ:

Ενδείκνυται για ενεργό ακμή, σημάδια ακμής, ροδόχρου ακμή και μελαγχρωματικές δερματικές αλλοιώσεις.

 • Κοχικό Οξύ:

Είναι ιδανικό για αποχρωματισμό μελάσματος, μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης και κηλίδων – πανάδων.

 • Διάλυμα Jessner:

Το εφαρμόζουμε σε βλάβες φωτογήρανσης, σε ρυτίδες έκφρασης και επίσης στη σμηγματόρροια και την ακμή.

 • Φαινόλη:

Πρόκειται για ιδιαίτερα βαθύ peeling με έντονη απολεπιστική δράση. Οδηγεί στην πλήρη ανάπλαση του δέρματος. Ενδείκνυται για φωτογηρασμένα δέρματα με έντονες ρυτίδες έκφρασης και χρωματικές δυσχρωμίες, καθώς και σε δέρματα με έντονες ουλές και σημάδια μετά από βαριά ακμή. Η φαινόλη μερικές φορές οδηγεί σε υποχρωμία στις περιοχές που εφαρμόζεται, συνεπώς το χρώμα του δέρματος είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της θεραπείας με φαινόλη. Κάνει έντονη απολέπιση και ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να φθάσει και τις 15 ημέρες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του, καθώς μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές.

 

Το Χημικό Peeling γίνεται στο ιατρείο από Ειδικό Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό. Δεν χρειάζεται αναισθησία και η θεραπεία γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη θεραπεία, εφαρμόζεται στο πρόσωπο το κατάλληλο χημικό διάλυμα με σκοπό την αφαίρεση του απαιτούμενου στρώματος της επιδερμίδας. Ουσιαστικά, το Χημικό Peeling προκαλεί ένα ελεγχόμενο ήπιο έγκαυμα στην επιδερμίδα, με σκοπό να αρχίσει η επιδερμίδα με τα νεκρά κύτταρα να αποφλοιώνεται.

Χημικό Peeling | Τύποι

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος και το βάθος εφαρμογής των Χημικών Peeling μελετάται ευρέως από την ιατρική κοινότητα. Ανάλογα με το βάθος της διείσδυσης, το Χημικό Peeling διακρίνεται σε 3 βασικούς τύπους:

 • Επιφανειακό: Δρα κυρίως επιδερμικά και αφαιρείται το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Είναι το πιο συνηθισμένο Χημικό Peeling και έχει αρκετά καλή απολεπιστική δράση. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών και της ακμής.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα επιφανειακά peeling, για να είναι αποτελεσματικά και να διατηρηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να επαναλαμβάνονται για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και να γίνεται η κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι.

 • Μεσαίου Βάθους: Διεισδύει μέχρι το άνω μέρος του χορίου και αφαιρούνται ταυτόχρονα τα επιφανειακά μαζί με κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των επιφανειακών ατελειών, καθώς επίσης και στα προβλήματα μελάγχρωσης.
 • Βαθύ: Φθάνει μέχρι τη βαθύτερη στιβάδα του χορίου, το δικτυωτό χόριο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία έντονων ρυτίδων στο πρόσωπο, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση ρυτίδων, κηλίδων και ουλών ακμής.

Για το μεσαίου βάθους και το βαθύ peeling υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις, όπως η εγκυμοσύνη, ο ενεργός έρπης, ή οι ανοιχτές πληγές.

Τα επιφανειακά peeling έχουν ασθενέστερη δράση και γίνονται περίπου μία φορά το μήνα. Αντιθέτως, τα βαθύτερα peeling, είναι αρκετά ισχυρά και για αυτό συνιστάται να γίνονται πολύ πιο αραιά, καθώς απαιτούν περισσότερο χρόνο επούλωσης. Η ποσότητα του δέρματος που θα απολεπισθεί εξαρτάται από τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματος και κατ’ επέκταση από τον τύπο διαλύματος που χρησιμοποιείται.

Γενικά, όσο πιο βαθύ είναι το peeling τόσο πιο άμεσα ορατό είναι το αποτέλεσμά του, αλλά και τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος αποθεραπείας του, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής στις δραστηριότητές του. Ανεξάρτητα, όμως, από το βάθος της απολέπισης, προκύπτει πλήρης αναγέννηση του προσώπου και θεραπεία των ατελειών.


Χημικό Peeling | Αποτελέσματα

Ανάλογα με τον χημικό παράγοντα που χρησιμοποιείται και το βάθος της διείσδυσης, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί 3-8 φορές το χρόνο. Ωστόσο, η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες αποθεραπείας και σωστής χρήσης της αντιηλιακής κρέμας για να έχουμε τα πλήρη οφέλη από τη θεραπεία.

Σημαντικό παράγοντα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας παίζουν οι απαιτήσεις και προσδοκίες του κάθε ατόμου. Η μέθοδος Χημικού Peeling δεν υπόσχεται οριστική ανάπλαση του προσώπου.

Το πρόσωπο και η επιδερμίδα αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι υπόκεινται σε φθορά με το πέρασμα του χρόνου. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει, λοιπόν, να είναι ενήμερος σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα, καθώς επίσης και για την εμφάνιση ήπιου ερυθήματος τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία.

Χημικό Peeling | Πού εφαρμόζεται

Οι συχνότερες περιοχές που εφαρμόζεται η θεραπεία Χημικού Peeling είναι:

 • Το Πρόσωπο
 • Ο Λαιμός
 • Το Ντεκολτέ
 • Η Ράχη
 • Τα Χέρια
 • Σε Πανάδες, Ρυτίδες & Λεπτές Γραμμές
 • Σε Ουλές Ακμής

Χημικό Peeling | Συχνές Ερωτήσεις


Είναι το Χημικό Peeling ή ιδανική θεραπεία για εμένα;

Η αποδεδειγμένη εξατομικευμένη αποτελεσματικότητα του χημικού peeling την καθιστούν ιδανική επιλογή για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που επιθυμούν:

 • Αντιμετώπιση της Φωτογήρανσης
 • Μείωση Ρυτίδων και Λεπτών Γραμμών
 • Εξάλειψη Δυσχρωμιών, Κηλίδων, Πανάδων, Μελάσματος
 • Αντιμετώπιση Ενεργού Ακμής
 • Αντιμετώπιση Ουλών Ακμής
 • Αντιμετώπιση Ξανθελασμάτων Βλεφάρων
 • Θεραπεία Ακτινικών Υπερκερατώσεων

Πως γίνεται το Χημικό Peeling;

Η διαδικασία είναι απλή και μόλις 15 λεπτά είναι αρκετά για την ολοκλήρωσή της. Αρχικά, προηγείται καθαρισμός και στη συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή του ειδικού χημικού διαλύματος. Σε αυτό το στάδιο θα αισθανθείτε ήπιο τσούξιμο, ανάλογο της δράσης του εκάστοτε χημικού διαλύματος, το οποίο υποχωρεί άμεσα με τη φάση της εξουδετέρωσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρατηρείται μικρή ή μεγαλύτερη απολέπιση του δέρματος, ανάλογα το είδος του χημικού παράγοντα.

Όσο πιο βαθιά είναι η διείσδυση του χημικού διαλύματος, τόσο πιο άμεσα ορατά είναι και τα αποτελέσματά του, αυξάνοντας αναλογικά και τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να κάνω Χημικό Peeling;

H ιδανική περίοδος είναι μετά το πέρας του Καλοκαιριού και πιο συγκεκριμένα, κατά τους μήνες που δεν υπάρχει έντονη υγρασία και ηλιοφάνεια. Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται και η χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη.

Εξαίρεση αποτελεί η ανάπλαση με τη χρήση Μανδελικού Οξέος που μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζοντας τον τίτλο του «Peeling του Καλοκαιριού».

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του Χημικού Peeling;

Τα αποτελέσματα του Χημικού Peeling δεν είναι μόνιμα, καθώς η συνεχής γήρανση της επιδερμίδας του προσώπου, μαζί με την έκθεση σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν σε επανεμφάνιση των ρυτίδων και των σημαδιών προσώπου. Ωστόσο, με σωστή και συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ποιους αντενδείκνυται το Χημικό Peeling;

Το Χημικό Peeling δε συνιστάται σε άτομα με λοιμώξεις, ή σε άτομα που εμφανίζουν παθήσεις του δέρματος, όπως έκζεμα, δερματίτιδα ή ψωρίαση, καθώς επίσης και σε άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές στην επιφάνεια του προσώπου. Η υπόνοια ή ύπαρξη καρκίνου του δέρματος ή πιο συγκεκριμένα, μελανώματος, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εφαρμογή αυτής της θεραπείας. Ακόμη, άτομα με ηλιακά εγκαύματα δεν συνιστάται να κάνουν θεραπεία με Χημικό Peeling. Τέλος, γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν, καλό θα είναι να αποφεύγουν τη θεραπεία με Χημικό Peeling.

Γιατί να επιλέξω την Cosmetic Derma Medicine για την θεραπεία Χημικού Peeling;

Η εφαρμογή του Χημικού Peeling πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους Ιατρούς Δερματολόγους, με εμπειρία στη χρήση των χημικών αυτών διαλυμάτων. Στην Cosmetic Derma Medicine, διαθέτουμε περισσότερα από 20 διαφορετικά, πιστοποιημένα χημικά διαλύματα, η επιλογή των οποίων γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τον ειδικό τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς, καθιστώντας το Χημικό Peeling την απόλυτα εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία ανάπλασης δέρματος. Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα ως επικεφαλής του τμήματος Δερματολογίας και Αισθητικών εφαρμογών εγγυάται για την μεγάλη εμπειρία της ιατρικής ομάδας και άριστο αποτέλεσμα της θεραπείας.


Συνδυάστε τα Χημικό Peeling με τις ακόλουθες θεραπείες:


Fractional Laser CO2

Θεραπεία με Νευροτοξινη

Θεραπεία Προσώπου με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες

Μεσοθεραπεία Προσώπου

Νήματα Προσώπου

Υαλουρονικό Οξύ