Σπίλοι & Προστασία από τον ήλιο το καλοκαίρι

Σπίλοι & Προστασία από τον ήλιο το καλοκαίρι

Ο κίνδυνος εμφάνισης σπίλων είναι ιδιαίτερα αυξημένος το καλοκαίρι λόγω ότι οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο. Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις έχουν ήδη αρχίσει και η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Φυσικά, όμως, εκτός από τους σπίλους, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αιώνιο κίνδυνο του καλοκαιριού, ο οποίος δεν είναι άλλος από τα ηλιακά εγκαύματα και τα μελανώματα. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, χρήσιμα καλοκαιρινά tips για να απολαύσετε και αυτό το καλοκαίρι με απόλυτη ασφάλεια.

Ανανέωνε το αντηλιακό σου κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από κάθε βουτιά.

Μην ξεχνάς πως πρέπει να εφαρμόζεις το αντηλιακό πριν βγεις από το σπίτι, περίπου μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο. Η επιλογή κατάλληλου αντηλιακού εξαρτάται από τον τύπο δέρματος και συνίσταται να γίνεται με τη συμβουλή του δερματολόγου σας. Τα πιο λιπαρά δέρματα δεν ανέχονται παχύρρευστα αντηλιακά προϊόντα, για αυτό είναι καλύτερα πιο λεπτόρρευστα ή αντηλιακό σε γαλάκτωμα. Χρειάζεται εφαρμογή επαρκούς ποσότητας αντηλιακού, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Στο πρόσωπο, απαιτείται προσεκτική επάλειψη ώστε να εφαρμόζεται και κάτω από τα μάτια, στη μύτη και τα αυτιά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και ειδικά αντηλιακά sticks για τα χείλη.

Επίλεξε αντηλιακό που προστατεύει τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB ακτινοβολία.

Μάλιστα, ο δείκτης προστασίας συνίσταται να είναι πάνω από 30 SPF. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όσο πιο ανοιχτόχρωμος είναι ο τύπος δέρματος, τόσο υψηλότερος πρέπει να είναι ο δείκτης προστασίας. Προσοχή: να ελέγχεις πάντα πως επάνω στο μπουκάλι αναγράφονται και οι δύο τύποι ακτινοβολίας (UVA & UVB).

Απέφυγε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την ηλιοθεραπεία.

Σίγουρα το να αποκτήσεις μαυρισμένο δέρμα είναι ένας από τους στόχους των διακοπών, δεν πρέπει όμως να ξεχνάς πόσο επιβλαβείς είναι οι ακτίνες του ήλιου. Εκτός από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος που έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο, υπάρχουν και άλλες παθήσεις που εμφανίζονται βραχυπρόθεσμα, αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο για τις οποίες ευθύνεται κυρίως η UVB ακτινοβολία και αφορούν σε ερυθρότητα, ηλιακό έγκαυμα ή/και φωτοδερματίτιδα. Η φωτοδερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως ως έντονη ερυθρότητα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και φουσκάλες. Συχνά συνοδεύεται από έντονο κνησμό και πόνο στην περιοχή εμφάνισης. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πρέπει ο ασθενής να απομακρυνθεί από τον ήλιο και να εφαρμόσει δροσερές κομπρέσες. Σε περίπτωση έντονου κνησμού, συνίσταται αντισταμινικό ή αλοιφή/κορτιζονούχα κρέμα.

Σπίλοι και μελάνωμα: Προστατέψου.

Η χρόνια ηλιοέκθεση έχει δειχθεί πως ευθύνεται όχι μόνο για το μελάνωμα, η εμφάνιση του οποίου έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και για μη μελανοκυτταρικούς καρκίνους οι οποίοι είναι αποτέλεσμα αθροιστικής ακτινοβολίας. Άτομα με πολλούς σπίλους είναι σημαντικό να επισκέπτονται τακτικά το δερματολόγο τους και να κάνουν χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση, έτσι ώστε να ελέγχεται ότι οι σπίλοι βρίσκονται στα φυσιολογικά πλαίσια και δεν υπάρχει κάποιος ύποπτος σπίλος. Ο προληπτικός έλεγχος, μας βοηθάει επίσης να αναγνωρίσουμε αν κάποιος σπίλος αρχίσει να διαφοροποιείται, να αυξάνει δηλαδή σε μέγεθος, να αλλάζει σχήμα/χρώμα, τα όρια του να γίνονται ασαφή, να έχει συμπτώματα (π.χ. φαγούρα ή μάτωμα) και να τον αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.

Άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (έχουν δηλαδή ανοιχτόχρωμο φωτότυπο και μεγάλο αριθμό σπίλων) πρέπει να επισκέπτονται τακτικά το δερματολόγο, κάθε 6-12 μήνες για να ελέγχεται ότι δεν έχει προκύψει κάποια αλλαγή και ότι οι ήδη υπάρχοντες σπίλοι παραμένουν καλοήθεις. Ο προληπτικός έλεγχος βέβαια είναι απαραίτητος ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αναζήτησε ρούχα με αντηλιακή προστασία, ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Στα παιδιά πρέπει να εφαρμόζεται ειδικός ρουχισμός, με αντηλιακή προστασία, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα, σε σκιερό μέρος. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πρέπει να γίνεται χρήση ειδικών αντηλιακών προϊόντων, κατάλληλα σχεδιασμένα για παιδιά, με δείκτη προστασίας 50 SPF και με φυσικά φίλτρα τα οποία δεν απορροφούν, αλλά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και τα μικρά παιδιά πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο σπίλων, αν και έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας, όχι όμως μηδενική.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες τους Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη και Δρ. Μιχαήλ Τσανάκα.