Ορμονική ακμή
Δημοσιεύτηκε:

Ορμονική ακμή

Η ορμονική ακμή εμφανίζεται στους ενήλικες όταν υπάρχουν διαταραχές ορμονών με τη μορφή μαύρων ή λευκών στιγμάτων ή και κύστεων. Η ορμονική ακμή προκαλείται από την υπερέκκριση σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας στους αδένες του δέρματος, η οποία μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή. Αν και συνήθως αναπόφευκτη, η ορμονική ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί για να αποφευχθούν μελλοντικές εξάρσεις.

Γενικές πληροφορίες

Τι είναι η ορμονική ακμή;

Η ορμονική ακμή επηρεάζει ενήλικες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Η ακμή μπορεί να προκαλέσει εξογκώματα στο πρόσωπο, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη με την παρακάτω μορφή:

  • Σπυράκια
  • Μαύρα στίγματα
  • Λευκά στίγματα
  • Κύστεις

Η ορμονική ακμή είναι άμεσο αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής σμήγματος στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος.

Ποιους μπορεί να επηρεάσει η ορμονική ακμή;

Η ορμονική ακμή επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε γυναίκες, κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Πόσο συχνή είναι η ορμονική ακμή;

Η ακμή είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε δερματολόγο. Περίπου το 80% του πληθυσμού αποκτά ακμή κάποια στιγμή στη ζωή του. Περίπου το 50% των γυναικών στη δεκαετία των 20 και το 25% των γυναικών στη δεκαετία των 40 θα αποκτήσουν ορμονική ακμή.

Αίτια

Συμπτώματα

Διάγνωση και εξετάσεις

Πρόληψη

Ερωτήσεις

Πώς επηρεάζει η ορμονική ακμή το δέρμα μου;

Πόσο διαρκεί η ορμονική ακμή;

Η ακμή επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ακμή μπορεί να επιμείνει για μήνες.

Πόσο καιρό χρειάζεται η θεραπεία ορμονικής ακμής;

Η θεραπεία της ακμής μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά η υπομονή είναι το κλειδί. Γενικά, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να αρχίσει να βελτιώνεται το δέρμα σας μετά την έναρξη της θεραπείας. Ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας καθαρίζει από τη θεραπεία, συνιστάται να συνεχίσετε την αγωγή/θεραπεία που σας έχει προταθεί, για να αποτρέψετε την έξαρση της ακμής.

Χρειάζεται δερματολόγος για να αντιμετωπίσω την ορμονική ακμή;

Εάν η ακμή δεν υποχωρήσει ή επιδεινωθεί, συνιστάται επίσκεψη σε δερματολόγο. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας προσφέρει πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τον έλεγχο της ακμής σας.

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον δερματολόγο μου;

  • Πόσο σοβαρή είναι η ακμή μου;
  • Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνω για να αποτρέψω την ανάπτυξη ορμονικής ακμής;
  • Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας ακμής;
  • Μπορώ να κάνω αυτή τη θεραπεία εάν είμαι έγκυος;

Η ακμή μας προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία όταν ως ενήλικες παρατηρούμε να εμφανίζονται σπυράκια στο δέρμα μας. Εάν η ακμή επιμένει, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για να σας προσφέρει προηγμένες θεραπευτικές επιλογές και να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά σπυράκια.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας για

να ενημερώνεστε για τις προσφορές & τις ειδικές τιμές!

bookmarkcalendar-fullcrossmenuchevron-up