Κονδυλώματα – Ενημερώσου τώρα!

Κονδυλώματα – Ενημερώσου τώρα!

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσιάζουν δυστυχώς αυξητική τάση στις μέρες μας. Ανάμεσα στα ΣΜΝ συγκαταλέγονται τα κονδυλώματα, η γονόρροια, η σύφιλη, η κολπίτιδα και ο έρπης γεννητικών οργάνων. Το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας είναι τα κονδυλώματα καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία θεωρείται ότι αφορά περίπου τα 2/3 του πληθυσμού των ενεργά σεξουαλικών ατόμων.

Τα κονδυλώματα οφείλονται σε διάφορους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων – HPV (Human Papilloma Virus) και ενώ έχουν περιγραφεί πάνω από 100 τύποι HPV οι 30-40 από αυτούς μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι ροζ ή στο χρώμα του δέρματος. Πολλές φορές τα κονδυλώματα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά γίνονται αντιληπτά με την αφή.

Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό. Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου. Επίσης μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Το βασικό πρόβλημα στις γυναίκες είναι ότι κάποιοι τύποι του ιού μπορεί να οδηγήσουν δυνητικά σε καρκίνο του τραχήλου, για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και να παρακολουθείται τυχόν επανεμφάνισή τους.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει κονδυλώματα, είναι πολύ εύκολο να τα μεταδώσει. Η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη πάντα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι – στην περίπτωση των κονδυλωμάτων – προσφέρει απόλυτη προστασία από τον ιό.

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την εμφάνιση κονδυλωμάτων;

Είναι πιθανόν κάποιος να έχει μολυνθεί από τον ιό HPV και να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα, λόγω ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος καθώς η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή σε περιόδους που το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το στρες, τα χρόνια νοσήματα, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων και κορτιζόνης, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, καθώς και η συνύπαρξη και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθεις βλάβες του δέρματος, αλλά επειδή μεταδίδονται εύκολα και πολλαπλασιάζονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι παλαιότερες μέθοδοι με τις οποίες αντιμετωπίζονταν έως τώρα ήταν οι κρέμες, η κρυοθεραπεία και οι διαθερμοπηξία.

Τον τελευταίο όμως καιρό, το Laser CO2 έχει φέρει την επανάσταση στη θεραπεία των κονδυλωμάτων και αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία για την καταστροφή τους. Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ότι είναι μια απόλυτα στοχευμένη θεραπεία, καθώς καταστρέφει μόνο τα κονδυλώματα, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω υγιείς ιστούς και η θεραπευτική προσέγγιση είναι αναίμακτη, σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και το laser εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς να τραυματίζει τους γύρω ιστούς. Το σημαντικότερο είναι ότι το laser σχετίζεται με μικρότερο ποσοστό υποτροπών μετά τη θεραπεία και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Στην Cosmetic Derma Medicine πραγματοποιούμε ειδική εξέταση ανίχνευσης του DNA των ιών με το HPV – DNA Test, με το οποίο μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού με μεθόδους μοριακής βιολογίας, ενώ προσδιορίζεται αν ο ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη Ιατρική ομάδα, οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι και οι μοντέρνοι και πολυτελείς χώροι των κλινικών προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Contact Form--EL